Search
Close this search box.
Ο Eddie Van Halen μοιράζεται την ιστορία της ζωής του

Ο Eddie Van Halen μοιράζεται την ιστορία της ζωής του

Ο Eddie Van Halen σε πολλές ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις.

Μία διαφορετική νύχτα βίωσε το Smithsonian’s, το Εθνικό Μουσείο της Αμερικανικής Ιστορίας στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη που μας πέρασε λόγω της παρουσίας του Eddie Van Halen. Το γενικά ήρεμο μουσείο γέμισε με κόσμο που μόνο ήρεμος και νηφάλιος δεν ήταν, κάτι στο οποίο αν προσθέσουμε και την παρουσία μερικών κιθάρων και ενισχυτών καταλαβαίνουμε ότι ήταν ένα βράδυ εντελώς διαφορετικό από τα στάνταρ του μουσείου.

Η αιτία όλων αυτών ήταν η τελετή που διοργάνωσε το μουσείο για την τίμηση του ζωντανού θρύλου της rock σκηνής Eddie Van Halen, στο πλαίσιο του προγράμματος What it means to be American, ενός προγράμματος με στόχο την εξερεύνηση της αμερικάνικης ζωής.

Το μουσείο αναγνώρισε όχι μόνο το “ταξίδι” του Eddie στον αμερικανικό τρόπο ζωής ως Ολλανδός μετανάστης, αλλά και την τεράστια συνεισφορά του στον κόσμο της μουσικής, καθώς θεωρείται πρωτεργάτης και πρωτοπόρος στον τρόπο που αντιμετωπίζει τις κιθάρες, όχι μόνο ως προς τον τρόπο που παίζει αλλά και στο πώς φτιάχνονται.

Ο Eddie μίλησε με το κοινό και τόνισε το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε. Αναφέρθηκε στον πατέρα του Jan ο οποίος ήταν βιρτουόζος του κλαρινέτου και του σαξοφώνου και πως η ενασχόληση του πατέρα του με τη μουσική τον οδήγησε στην Ινδία όπου και γνώρισε τη μητέρα του Eddie και του αδερφού του, Alex. Η μουσική ουσιαστικά πλήρωσε τα έξοδα του ταξιδιού της οικογένειας Van Halen από την Ολλανδία στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καθώς ο πατέρας του έπαιζε μουσική στην μπάντα του πλοίου. Το ταξίδι αυτό, όμως, έπαιξε σημαντικό ρόλο και στα μικρά αδέρφια καθώς πήραν μια πρώτη γεύση του πώς είναι να παίζεις για κοινό, αφού στα διαλείμματα που έκανε η μπάντα έπαιζαν πιάνο στο πλοίο.

Ο Eddie, επίσης, υποστήριξε ότι αυτός και ο αδερφός του μοιράζονταν το ίδιο πάθος για το δυνατό ήχο από τότε που ήταν παιδιά με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν όλα τα κουζινικά σκεύη που υπήρχαν στο σπίτι για το σκοπό αυτό! Σταδιακά, όμως, αυτός ο άσχημος ήχος που δημιουργούσαν τα δύο αδέρφια μετατράπηκε σε μελωδία και η μητέρα τους αποφάσισε να ξεκινήσουν μαθήματα πιάνο κάτι στο οποίο αρίστευσαν και κέρδισαν πολλούς διαγωνισμούς. Το μεγάλο μυστικό του Eddie ήταν ότι δεν έμαθε να διαβάζει μουσική, κάτι το οποίο ποτέ δεν είπε στην οικογένειά του, αλλά τουλάχιστον όπως λέει ο θεός τον προίκισε με “μουσικό αυτί”. Κάποια στιγμή όμως, όπως λέει, τα αδέρφια άλλαξαν τα όργανα που έπαιζαν με αποτέλεσμα ο Eddie να παίζει την κιθάρα του Alex και ο Alex να παίζει τα ντραμς του Eddie, κάτι που συνέπεσε με την απόφαση των Beatles να αντικαταστήσουν το πιάνο στην μπάντα τους. “Αυτό ήταν το πεπρωμένο μας” λέει ο Eddie. Κάπως έτσι ξεκίνησε το συγκρότημα Van Halen. “Αν δεν είναι αυτό το αμερικάνικο όνειρο τότε τι είναι;”, συνέχισε ο κιθαρίστας.

Ο τρόπος που χρησιμοποιούσε την κιθάρα ο Eddie δημιουργήθηκε από την συνεχή του ανάγκη να “μαστορεύει” και να διαφοροποιεί τα πάντα γύρω του. “Τι θα γινόταν αν έκανα αυτό;” του ερχόταν στο μυαλό κάθε φορά που έκανε κάτι. Έτσι συνέχιζε να αλλάζει τα πάντα και να διαφοροποιεί τον τρόπο που χρησιμοποιούνταν μέχρι εκείνη τη στιγμή οι κιθάρες.

Όσον αφορά τον απαράμιλλο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε μια κιθάρα λέει “Δεν είναι απαραίτητο ότι εφηύρα εγώ τους όρους “tapping” και “hammering”, καθώς άκουσα μια φορά τον Jimmy Page να χρησιμοποιεί ένα στοιχειώδη τρόπο “hammering” στην κιθάρα του”. Είναι αλήθεια, όμως, ότι ο Eddie έδωσε μια άλλη νότα στον τρόπο αυτόν, κάτι το οποίο δεν είχε ακουστεί πάλι από κάποιον συνάδελφό του. Ένας λόγος που τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τεχνικές στον τρόπο που έπαιζε, ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσε να αγοράσει πετάλια λόγω των άσχημων οικονομικών του. Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να δημιουργεί τους ήχους αυτούς με τα χέρια του.

Ο Eddie ακόμα μίλησε στο κοινό για την πολύ καλή σχέση που έχει με τον Les Paul, εφευρέτη της ηλεκτρικής κιθάρας. Συνήθιζαν να μιλούν στο τηλέφωνο συχνά, όπως αναφέρει, με την κουβέντα να τελειώνει με τη φράση του Paul “Εγώ, εσύ και ο Leo Fender είμαστε οι μόνοι που ξέρουμε πως να φτιάξουμε μια κιθάρα”.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για τα σχέδια του συγκροτήματος λέει “Δεν έχουμε κάποια πλάνα αυτή τη στιγμή. Εγώ θα ήθελα να κάνω ένα δίσκο αλλά αυτό εξαρτάται από τον χρόνο που έχουν όλα τα μέλη. Δεν ξέρω με τι ασχολείται αυτή τη στιγμή ο Dave. Δεν ξέρω ούτε που μένει τώρα.”

Ο Eddie Van Halen δώρισε στο Smithsonian’s ένα αντίγραφο της διάσημης Stratocaster μαζί με μία EVH Brand Wolfgang κιθάρα και έναν ενισχυτή.

720x405-RWS2015-04388

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!