Search
Close this search box.
10 CD και βινύλια που αξίζουν μία περιουσία!

10 CD και βινύλια που αξίζουν μία περιουσία!

Ποια σπάνια άλμπουμ αναγκάζουν τους fans να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη;

Η συλλογή δίσκων δεν θα πάψει ποτέ να εξιτάρει τους μουσικόφιλους, μερικοί από τους οποίους είναι μανιακοί συλλέκτες βινυλίων, special εκδόσεων και περιορισμένων αντιτύπων κυκλοφοριών.

Η διαδικασία εύρεσης ενός σπάνιου δίσκου που θα δώσει ειδικό βάρος στη συλλογή ενός συλλέκτη, περιλαμβάνει εξωνυχιστικό ψάξιμο στο διαδίκτυο, συμμετοχή σε δημοπρασίες, ανταλλαγές και άλλα πολλά, μέχρι να βρεθεί το διαμάντι που θα κοσμήσει την βιβλιοθήκη του.

Πάμε λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά σε μια δεκάδα δίσκων οι οποίοι αξίζουν μια περιουσία!

Michael Jackson – Smile (1997)

Michael Jackson - Smile
Michael Jackson – Smile

Ένα CD single που αξίζει 1.200 λίρες!

Όπως ισχυρίζεται η ιστοσελίδα mjjcollectors.com, η συγκεκριμένη τιμή ισχύει μόνο για τα αντίτυπα που κυκλοφόρησαν στην Αυστρία και αυτό διότι η κυκλοφορία του ακυρώθηκε.

Παρά το γεγονός αυτό, μερικά από αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη.

Όπως παντού, έτσι και εδώ υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να ξεγελάσουν τους υποψήφιους αγοραστές και να τους πλασάρουν κάποιο ψεύτικο, όμως, χάρη σ’ έναν οδηγό που βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα, μπορεί κάποιος να διακρίνει το αυθεντικό.


Coldplay – The Safety EP (1998)

Coldplay - The Safety EP
Coldplay – The Safety EP

Είναι περίεργο που αυτό το EP βρίσκεται στη λίστα μας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που περιέχει μόνο τρία τραγούδια, τα ‘Bigger Stronger’, ‘No More Keeping My Feet On The Ground’ και ‘Such A Rush’.

Και όμως, υπολογίζεται ότι το CD αξίζει, ούτε λίγο, ούτε πολύ, 2.000 λίρες!

Και αυτό γιατί το συγκρότημα αποφάσισε να κυκλοφορήσει μόνο 500 αντίτυπα από αυτό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Discogs, οι περισσότεροι από τους δίσκους δόθηκαν σε στελέχη της δισκογραφικής εταιρείας, καθώς και σε φίλους και συγγενείς, ενώ ελάχιστα δόθηκαν προς πώληση.


David Bowie – Diamond Dogs (1974)

David Bowie - Diamond Dogs
David Bowie – Diamond Dogs

Η δισκογραφική εταιρεία που είχε αναλάβει την κυκλοφορία του, η RCA, αποφάσισε να αποσύρει το βινύλιο, λόγω του εξωφύλλου, το οποίο απεικόνιζε τα γεννητικά όργανα ενός σκύλου.

Φυσικά, κάποιοι υπάλληλοι ήταν αρκετά έξυπνοι και αποφάσισαν να κρατήσουν μερικά από τα πρωτότυπα.

Μάλιστα, το 2003, ένα αντίτυπο πωλήθηκε στο eBay έναντι του ποσού των 3.550 δολαρίων.

Αν αναλογιστεί κάποιος τα χρόνια που πέρασαν από τότε που κυκλοφόρησε, καθώς και το γεγονός ότι ο αγαπημένος rock star έφυγε από τη ζωή πριν από μερικούς μήνες, είναι λογικό να έχει τόσο μεγάλη αξία.


David Bowie – Sound + Vision (1989)

David Bowie - Sound + Vision
David Bowie – Sound + Vision

Αμέσως μετά, συναντάμε ξανά τον David Bowie, με το ‘Sound + Vision’. Η αξία του εν λόγω compilation box set αγγίζει τις 4.099 λίρες.

Τουλάχιστον τόσο «έπιασε» ένα αντίτυπό του CD, που δόθηκε σε δημοπρασία στην ιστοσελίδα eBay τον Δεκέμβριο του 2013.

Πριν σοκαριστείτε, να σας πούμε πως η τιμή ίσως να μην είναι τόσο εξωπραγματική, με γνώμονα το γεγονός ότι κυκλοφόρησαν μόνο 350 αντίτυπα αυτού, καθώς και λόγω του περιεχομένου του.

Να σημειώσουμε πως περιλαμβάνει 49 κομμάτια, τόσο ηχογραφήσεις σε στούντιο, όσο και live ηχογραφήσεις και το βίντεο του ‘Ashes To Ashes’, ένα μικρό ένθετο 72 σελίδων που φέρει την υπογραφή του ίδιου του Bowie, ενώ έρχεται σε ξύλινη συσκευασία.


Bruce Springsteen – Spirit In The Night (1973)

Bruce Springsteen - Spirit In The Night
Bruce Springsteen – Spirit In The Night

Ένας γνωστός συλλέκτης, ονόματι John Marshall, δήλωσε κάποτε σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό του Los Angeles ότι αυτό το βινύλιο, που αποτελεί και την πρώτη δισκογραφική κυκλοφορία του Bruce Springsteen με την Columbia Records, μπορεί να «πιάσει» μέχρι και 5.000 δολάρια.


Sex Pistols – God Save The Queen/No Feelings (1977)

Sex Pistols - God Save The Queen/No Feelings
Sex Pistols – God Save The Queen/No Feelings

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι Sex Pistols υπέγραψαν στις αρχές του Μαρτίου του 1977 συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία A&M Records, το οποίο και «έσπασαν» μόλις έξι ημέρες αργότερα, λόγω της συμπεριφοράς τους.

Όμως, όταν η δισκογραφική αποφάσισε να διακόψει τη μεταξύ τους συνεργασία, είχαν ήδη έτοιμα 25.000 βινύλια του single ‘God Save The Queen’.

Παρά την εντολή που δόθηκε να καταστραφούν, κατά τη διάρκεια των ετών έχουν κάνει την εμφάνισή τους εννέα από αυτά, τα οποία έχουν πωληθεί έναντι των 8.600 δολαρίων. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα αντίτυπα υπάρχουν ακόμη, αλλά κάποιο πρέπει να υπάρχει που θα συμπληρώνει τη δεκάδα.


The Beatles – Yesterday And Today (1966)

The Beatles - Yesterday and Today
The Beatles – Yesterday and Today

Το αυθεντικό εξώφυλλο του βινυλίου δεν έλαβε τις πιο ένθερμες κριτικές -εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς το λόγο- με αποτέλεσμα η δισκογραφική εταιρεία Capitol Records να δώσει το ποσό των 250.000 δολαρίων, προκειμένου να ανακαλέσει τα 750.000 αντίτυπα που είχαν ήδη μοιραστεί στα καταστήματα.

Τα εξώφυλλα άλλαξαν, αλλά όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ανακλήσεις, μερικά από τα αυθεντικά αντίτυπα συνεχίζουν να υπάρχουν και η αξία τους αγγίζει το ποσό των 15.300 δολαρίων!


The Rolling Stones – Street Fighting Man/No Expectation (1968)

The Rolling Stones - Street Fighting Man/No Expectation
The Rolling Stones – Street Fighting Man/No Expectation

Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών Bonhams που δίνει το άλμπουμ προς πώληση έναντι του ποσού των 17.000 δολαρίων, το πρωτότυπο εξώφυλλο του ‘Street Fighting Man’, με το ‘No Expectations’ στο b-side, φέρει μία φωτογραφία που απεικονίζει σκηνές αστυνομικής βίας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο το 1968.

Η δισκογραφική αποφάσισε να αποσύρει το βινύλιο, καθώς το θεώρησε προκλητικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Bonhams, υπολογίζεται ότι υπάρχουν ακόμη 10 με 18 αντίτυπα αυτού σε ολόκληρο τον κόσμο.


The Beatles – The Beatles (White Album) (1968)

The Beatles - The Beatles (White Album)
The Beatles – The Beatles (White Album)

Το ομότιτλο διπλό άλμπουμ των «σκαθαριών» (το οποίο έγινε αργότερα ευρέως γνωστό ως ‘The White Album’), κυκλοφόρησε το 1968, όμως τα αντίτυπα που δημιουργήθηκαν δεν ήταν όλα όμοια μεταξύ τους.

Τα μέλη της μπάντας πήραν κομμάτια που έφεραν πάνω σειριακούς αριθμούς, που ξεκινούσαν από το Α00000 και συνέχιζαν με τη λογική σειρά των αριθμών (Α000001, Α000002, κ.τ.λ.).

Το πρώτο αντίτυπο του βινυλίου, το οποίο είχε υπό την κατοχή του ο Clifford J. Yamasaki της δισκογραφικής Let It Be και αγοράστηκε τη δεκαετία του ’70 από τον ιθύνοντα της Capitol Records, πωλήθηκε το 2013 έναντι 35.000 δολαρίων!

Αυτό συνέβη μόλις ένα χρόνο αφότου το άλμπουμ με τον σειριακό αριθμό Α0000023 πωλήθηκε σε δημοπρασία για 13.750 δολάρια.


Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan (1963)

Bob Dylan - The Freewheelin’ Bob Dylan
Bob Dylan – The Freewheelin’ Bob Dylan

Το δεύτερο άλμπουμ του Bob Dylan υπέστη κάποιες αλλαγές λίγο πριν βγει στα ράφια των δισκοπωλείων το 1963. Τέτοιες αλλαγές, φυσικά, ισούνται με δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Record Mecca, τέσσερα τραγούδια αντικαταστάθηκαν με νέα, όμως, με κάποιον τρόπο, κάποιος από τους υπεύθυνους χρησιμοποίησε την παλιά έκδοση και δημιούργησε έναν άγνωστο, μέχρι και σήμερα, αριθμό αντιτύπων.

Από την ημέρα της κυκλοφορίας του δίσκου σε βινύλιο, μόνο ελάχιστα από αυτά της πρωταρχικής μορφής έχουν βγει στην επιφάνεια. Το συγκεκριμένο άλμπουμ θεωρείται από τα πιο ακριβά, με την αξία του να υπολογίζεται ότι φτάνει έως και τα 35.000 δολάρια.

Ενδεικτικές πηγές: NME, Mental Floss

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!