Jeff Buckley: 10 διασκευές με την αγγελική φωνή του

Jeff Buckley
Jeff Buckley

Η φωνή του μπορεί να περιγραφεί με πάρα πολλά επίθετα, ως μαγευτική, βελούδινη, αγγελική, άκρως μελωδική και πολλά άλλα.

Όποιος όμως έχει ακούσει τον Jeff Buckley να τραγουδάει γνωρίζει πως όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι πολύ λίγοι για να περιγράψουν αυτή τη φωνή.

Γεννημένος στις 17 Νοεμβρίου 1966, ήταν γιος του γνωστού folk-jazz καλλιτέχνη Tim Buckley, τον οποίο βέβαια είχε συναντήσει μόνο μια φορά όταν ήταν 8 ετών.

Μεγάλωσε μέσα στη μουσική, αφού η μητέρα του έπαιζε πιάνο και τσέλο και ο πατριός του (του οποίου αρχικά είχε το επίθετο) τον έβαζε να ακούει Pink Floyd, Led Zeppelin, Queen, Jimi Hendrix και Who, από πολύ μικρή ηλικία.

Έχοντας περάσει από πολλές φάσεις στη ζωή του, ο Jeff Buckley έπαιξε ως session μουσικός από jazz ως heavy metal (όπως τουλάχιστον λέγεται), μέχρι να καταλήξει να παίζει covers σε διάφορα καφέ και κλαμπ στην Νέα Υόρκη, που θα τον οδηγούσαν στο πρώτο του, και μοναδικό, στούντιο άλμπουμ ‘Grace’ το 1994.

Παρότι σε συνέντευξή του είχε πει πως πήγε στην Νέα Υόρκη με σκοπό να γίνει ηθοποιός, η μουσική ήταν πάντα ο καλύτερός του φίλος, αφού στην παιδική του ηλικία μετακόμιζε συχνά με την μητέρα του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κρατήσει φιλίες και επαφές με άλλα παιδιά της ηλικίας του.

Ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

Πάντα ήταν η μουσική. Ήταν ο φίλος μου, ο σύμμαχός μου, ο δάσκαλός μου, ο βασανιστής μου…

 

Δεν μπορώ να θυμηθώ στιγμή που δεν ήταν εκεί. Και το να τραγουδάω με κέρδισε.

 

Υπήρξε περίοδος που είχα σταματήσει να τραγουδάω, μεταξύ 16 και 19, αλλά αυτό έγινε επίτηδες, ίσως ως τιμωρία, ίσως ως θεραπεία.

Λέγεται πως το ταλέντο στο τραγούδι ήταν κάτι που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του, καθότι οι ομοιότητες στις φωνές, αλλά και στην εμφάνισή τους, είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Ο Jeff Buckley όμως δεν ήθελε να μιλάει γι’ αυτόν, όποιος τον πλησίαζε να του μιλήσει θα έπρεπε να ξέρει πως αυτό το θέμα δεν έπρεπε να αναφερθεί, δεν ήθελε να γνωρίζει, ήθελε να χαράξει δική του πορεία.

Τον ήξερα εννιά μέρες.

 

Τον γνώρισα για πρώτη φορά το Πάσχα όταν ήμουν οχτώ χρονών και πέθανε δύο μήνες μετά.

 

Άφησε τη μητέρα μου όταν ήμουν έξι μηνών.

 

Έτσι, δεν τον γνώρισα ποτέ πραγματικά.

 

Γεννηθήκαμε με τα ίδια “μέλη”, αλλά όταν τραγουδάω είμαι εγώ.

 

Είναι η δική μου στιγμή και αν ο κόσμος περιμένει να κάνω τα ίδια πράγματα με εκείνον, θα τους απογοητεύσω.

Αφού λοιπόν είπαμε λίγα πράγματα για τη ζωή του ανθρώπου με την αγγελική φωνή, ας πάμε να ακούσουμε δέκα από τις καλύτερες διασκευές που έχει κάνει ο Jeff Buckley σε τραγούδια πολύ γνωστών καλλιτεχνών.

Je N’ en Connais La Fin (Edith Piaf)

Back In N.Y.C. (Genesis) 

The Way Young Lovers Do (Van Morrison)

Kick Out The Jams (MC5)

Strange Fruit (Billie Holiday)

Night Flight (Led Zeppelin)

Be Your (My) Husband (Nina Simone)

Lilac Wine (Hope Foye / Eartha Kitt / Nina Simone)

I Know It’s Over (The Smiths)

Hallelujah (Leonard Cohen)

Στις 29 Μαΐου 1997 ο Jeff Buckley βρισκόταν στο Μέμφις και πήγε για μπάνιο στον Wolf River Harbor, και σύμφωνα με την μαρτυρία του roadie του, καθώς κολυμπούσε τραγούδαγε το ‘Whole Lotta Love’ των Led Zeppelin.

Κάποια στιγμή εξαφανίστηκε από το οπτικό πεδίο, και στις 4 Ιουνίου βρέθηκε το πτώμα του από δύο κατοίκους της περιοχής.

Ο Jeff Buckley ήταν 30 χρονών, η διαφορά με τον πρόωρο χαμό του Tim Buckley είναι πως σε αυτή την περίπτωση ο θάνατος δεν οφειλόταν σε ουσίες, αφού στην ιατροδικαστική έρευνα δεν βρέθηκαν ίχνη αλκοόλ ή ναρκωτικών στο αίμα του.

Είχε πεθάνει καθαρά από πνιγμό.

Το ρητό που λέει το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον, είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψουμε την πορεία αλλά και το τέλος του Jeff Buckley.

Στην καριέρα του προσπαθούσε να αποτινάξει το βάρος του θρυλικού πατέρα του, μα ήρθε το τέλος για να σημάνει ακόμα μια τραγική ομοιότητα με τον Tim Buckley.