Search
Close this search box.
Syd Barrett: 10 τραγούδια γραμμένα για αυτόν

Syd Barrett: 10 τραγούδια γραμμένα για αυτόν

Καλλιτέχνες και κομμάτια φόροι τιμής στον αείμνηστο Syd Barrett, με τους Pink Floyd φυσικά να έχουν τον πρώτο λόγο αλλά και το κορυφαίο.
Syd Barrett - Pink Floyd
Syd Barrett - Pink Floyd

Syd Barrett: Ένα όνομα, πολλές ιστορίες

Εμπνευστής, δημιουργός και ιθύνων νους κατά τα πρώτα χρόνια του μουσικού μεγαθηρίου που ακούει στο όνομα Pink Floyd, δεν έπαψε ποτέ να επηρεάζει τα μέλη της μπάντας, που δεν το ξέχασαν ποτέ και έβρισκαν πάντοτε έμπνευση από τις εμπειρίες που είχαν μαζί του.

Με άλλα λόγια, ο Syd Barrett είναι ο ορισμός του «πώς να επηρεάζεις απόλυτα μια μπάντα, χωρίς να είσαι καν σε αυτήν».

Μάλλον τσακωμένος με τον ίδιο του τον εαυτό, μπερδεμένος με τις εσωτερικές του ανησυχίες και τα θέλω του, ο Syd δεν ήταν και το πιο εύκολο άτομο για να συνεργαστείς μαζί του.

Έτσι, το σχεδόν 100% της συμβολής του στο πρώτο άλμπουμ των Pink Floyd‘The Piper at the Gates of Dawn’, μετατράπηκε σε ένα μόλις δικό του τραγούδι στο ‘A Saucerful of Secrets’, και στην αποχώρησή του από την μπάντα, αφού η εκτεταμένη χρήση παραισθησιογόνων ναρκωτικών δεν του επέτρεπε την επικοινωνία με τους bandmates του, οι οποίοι είχαν αρχίσει να κουράζονται από τα ευτράπελα με τα οποία τους έφερνε αντιμέτωπους.

Ωστόσο, η λαμπερή του προσωπικότητα, αυτή που, σύμφωνα με τον David Gilmour, έκανε τον κόσμο να λέει «Αυτός είναι ο Syd Barrett» όταν τον έβλεπε στο δρόμο και ενώ αυτός ήταν ακόμα 14 ετών, η ανεμελιά που εξέπεμπε -αρκεί κανείς να ακούσει τα τραγούδια του-, ακόμα και οι δυσκολίες που αντιμετώπιζε η βασανισμένη ψυχή του, τον μετέτρεψαν σε μόνιμο «τοτέμ» της μπάντας, αν και η αναμενόμενη αντίδραση των μελών θα ήταν απλά να τον σβήσει από το παρελθόν της.

Η επίδρασή του στον μουσικό κόσμο αναντίρρητη, μα όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τη μουσική, εξαφανίστηκε και από κάθε τι εγκόσμιο. Κανείς, όμως, δεν τον ξέχασε.

Πλήθος καλλιτεχνών έγραψαν κομμάτια γι’ αυτόν, όπως φυσικά και η μπάντα που ο ίδιος δημιούργησε, για να την αφήσει μετά να μεγαλουργήσει.

Ας δούμε 10 απ’ αυτά, με τους Pink Floyd φυσικά να έχουν τον πρώτο λόγο αλλά και το κορυφαίο.

Kevin Ayers – Oh! Wot a Dream!

Oh! Wot a Dream (2003 Remaster)


Twink And The Fairies – Psychedelic Punkeroo

Βραχυπρόθεσμος συνεργάτης με τον Syd Barrett για ένα φεγγάρι, ο Βρετανός ντράμερ Twink (το κανονικό του όνομα ήταν John Charles Edward Alder), είχε γράψει και αυτός ένα κομμάτι για τον Syd Barrett.

Για την ιστορία, η μπάντα για την οποία είχαν συνεργαστεί ήταν οι Stars και η καριέρα τους διήρκησε έναν χρόνο (1972).

Στη μετέπειτα πορεία του, ο Twink χρησιμοποίησε τον όρο «Acid punk» για να ορίσει τη μουσική του και το 1978 κυκλοφόρησε το ‘Psychedelic Punkeroo’, στα credits του οποίου έγραψε «A. Syd».

Psychedelic Punkeroo


Television Personalities – I Know Where Syd Barrett Lives

Κανείς δεν ήξερε πού βρίσκεται ο Syd Barrett επί μία δεκαετία σχεδόν, όταν οι Television Personalities κυκλοφόρησαν το κομμάτι ‘I Know Where Syd Barrett Lives’ το 1981.

Μερικά χρόνια μετά, οι Television Personalities θα ήταν το support των Pink Floyd σε μία περιοδεία, αλλά ο David Gilmour θα τους έδιωχνε, έπειτα από την «έξυπνη» κίνηση του τραγουδιστή τους, Dan Treacy, να αποκαλύψει την πραγματική διεύθυνση του Syd επί σκηνής. «Κανείς δεν το σημειώνει, ούτε καν που το πιστεύουν!» θα δήλωνε τότε ο Treacy.

He was very famous once upon a time
But no one knows even if he’s alive
But I know where he lives and I visit him
In a little hut in Cambridge
I know where he lives
‘Cause I know where Syd Barrett lives
[Όλοι οι στίχοι]

I Know Where Syd Barrett Lives (Demo Version)


 The Cleaners From Venus – Song For Syd Barrett

Με ξεκάθαρες αναφορές στον Syd Barrett και στις ιδιαιτερότητές του, το ‘Song For Syd Barrett’ των The Cleaners From Venus είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και κυκλοφόρησε το 1984 στο άλμπουμ Under Wartime Conditions’.

The chariot race in Roger’s dream
Is an icicle canyon of what I mean
The chariot race in Roger’s dream
Is an icicle canyon of where I mean

And everywhere I wandered, people said
“Such a strange young man”
And I could never really settle down
But I hoped I would
[Όλοι οι στίχοι]

A Song for Syd Barrett


The Brian Jonestown Massacre – My Man Syd

Οι Brian Jonestown Massacre είναι αρκετά επηρεασμένοι μουσικά από τον Syd Barrett, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη προσπάθεια για να το προσέξει κανείς.

Μπορεί να μην αναφέρεται στους στίχους και τόσο ξεκάθαρα, αλλά το ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd είναι μάλλον το πρόσωπο που είχαν στο μυαλό τους όταν έγραφαν το κομμάτι, όπως θα ακούσετε και παρακάτω.

Το ‘My Man Syd’ συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ ‘Take It From My Man!’ του 1996.


Trashcan Sinatras – Oranges and Apples

That oranges
Were made for you
And the apples too
Were made for you

Emily and the english rose
Shining at the UFO
Hand in hand with your eskimo
[Όλοι οι στίχοι]

Oranges and Apples


The Damned – Dark Asteroid

Το δέκατο και τελευταίο μέχρι ώρας άλμπουμ των Βρετανών The Damned, κλείνει με το ‘Dark Asteroid’, το οποίο αποτελεί έναν φόρο τιμής στον Syd Barrett, τον οποίο κάποτε είχαν προσεγγίσει για να είναι παραγωγός του πρώτου τους άλμπουμ…


Paul Weller – When Your Garden’s Overgrown

O Paul Weller κουβάλησε τον Noel Gallagher για να παίξει μπάσο στο tribute του για τον Syd Barrett.

Σε δηλώσεις του, μάλιστα, τον συνεχάρη δημόσια για το μουσικό του ταλέντο, με αφορμή τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Paul Weller - "When Your Garden's Overgrown" (Official Audio)


Pink Floyd – Brain Damage

Το ‘The Dark Side Of The Moon’ ήταν η απαρχή των concept albums για τους Pink Floyd.

Σε αυτό, μίλησαν για πολλά καθημερινά θέματα που βασανίζουν τους ανθρώπους, και το ‘Brain Damage’ είναι ένα κομμάτι του οποίου ο τίτλος αναδεικνύει απόλυτα το περιεχόμενο των στίχων του.

Αναφέρεται έμμεσα στους πειραματισμούς του Syd Barrett με διάφορα παραισθησιογόνα, που σήμαναν την πτώση του στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Ο στίχος «And if the band you’ re in starts playing different tunes / I’ll see you on the dark side of the moon» είναι μια ειδική αναφορά στην τάση που είχε ο Syd Barrett να παίζει το λάθος τραγούδι στην σκηνή, κατά τη διάρκεια των τελευταίων του παραστάσεων με τους Pink Floyd, γεγονός που στη συνέχεια οδήγησε στην απόλυσή του.

The lunatic is in my head.
The lunatic is in my head
You raise the blade, you make the change
You re-arrange me ’til I’m sane.
You lock the door
And throw away the key
There’s someone in my head but it’s not me.
[Όλοι οι στίχοι]


Pink Floyd – Shine On You Crazy Diamond

‘Shine On You Crazy Diamond’ ή, αν το προσέξεις καλύτερα, Shine On You Crazy Diamond’. Το απόλυτο tribute των Pink Floyd, για τον άνθρωπο που τους σημάδεψε. Όχι απλώς μια προτροπή, αλλά η πιο ωραία προτροπή («Λάμψε ξανά, τρελό αστέρι»), μέσα σε έναν δίσκο-ευχή, «Μακάρι να ήσουν εδώ» (‘Wish You Were Here’).

Τα λόγια περιττεύουν όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα αριστούργημα 26 λεπτών, που μιλάει με τόσο συγκινητικούς στίχους για τον Barrett, ο οποίος, τώρα που μας κοιτάει από ψηλά, μπορεί να υπερηφανεύεται πως ένα απ’ τα καλύτερα (για τον γράφοντα το καλύτερο) τραγούδια όλων των εποχών, είναι αφιερωμένο σε αυτόν.

Μάλιστα, ολόκληρο το άλμπουμ, το οποίο γραφόταν εν μέρει γι’ αυτόν, έχει συνδεθεί μαζί του με μία ακόμη υπέροχη ιστορία που έλαβε χώρα κατά τις ηχογραφήσεις του.

Wish You Were Here


10 αλήθειες για τον Syd Barrett

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!