Η 12η Αυγούστου 1989 είναι μια πραγματικά ιστορική μέρα για τη μουσική.
Όχι από αυτές που απλά μας αρέσει να χαρακτηρίζουμε ως τέτοιες για να τραβάμε την προσοχή, αλλά από αυτές που στην πράξη άλλαξαν την ιστορία.
Τη μέρα αυτή, λοιπόν, ένα ονειρεμένο line-up έπαιξε στην Μόσχα, πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης, μπροστά σε ένα τεράστιο πλήθος που παραληρούσε.
Ήταν το Moscow Music Peace Festival, που φιλοξένησε τότε τους Bon Jovi, τον Ozzy Osbourne, τους Mötley Crüe, τους Scorpions, τους Skid Row και τους Cinderella και έριξε για λίγο τα τείχη ανάμεσα στον ανατολικό και τον δυτικό κόσμο.
Για όσους τυχερούς βρέθηκαν στο χώρο τις δύο ημέρες του φεστιβάλ, η εμπειρία ήταν πρωτόγνωρη καθώς για πολλά χρόνια η ροκ μουσική και η είσοδος ξένων συγκροτημάτων στη Σοβιετική Ένωση ήταν απαγορευμένοι καρποί.
Σιγά-σιγά όμως τα πράγματα είχαν αρχίσει να αλλάζουν με τον Πρωθυπουργό Mikhail Gorbachev και τις περιβόητες Glasnost πολιτικές του, να κάνουν άνοιγμα στο Δυτικό κόσμο, ξεπερνώντας τις δεκαετίες του Ψυχρού Πολέμου.
Για τα συγκροτήματα από την άλλη μεριά που απάρτιζαν το line-up, το διήμερο ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία, αφού βρέθηκαν να παίζουν μπροστά σε ένα κοινό που επί της ουσίας για πρώτη φορά έβλεπε δυτικά συγκροτήματα στη σκηνή -μέχρι τότε λίγες ήταν οι μπάντες που είχαν το θάρρος να περάσουν στην άλλη πλευρά της Σιδερένιου Παραπετάσματος, με τους Iron Maiden να έχουν πρωτοστατήσει σε αυτό, λίγα χρόνια πριν-.
Ωστόσο, εκτός από το παραπάνω γεγονός, το φεστιβάλ αυτό ήταν μια τεράστια ευκαιρία να κάνουν άνοιγμα σε μια νέα αγορά εκατομμυρίων ανθρώπων που διψούσε για τη μουσική τους και αυτό το γνώριζε καλά ο διαβόητος μάνατζερ που οργάνωσε το παραπάνω event, που δεν είναι άλλος από τον Doc McGhee.
Ο McGhee κατάφερε να «καμουφλάρει» το φεστιβάλ σε μια εκδήλωση κατά των ναρκωτικών, οργανωμένη από το ίδρυμα Make a Difference Foundation που είχε θεσπίσει έναν χρόνο πριν.
Και για να είμαστε πιο ακριβείς, αναγκάστηκε να το θεσπίσει, καθότι, προκειμένου το δικαστήριο να μην τον καταδικάσει σε ποινή φυλάκισης για εμπόριο ναρκωτικών, τον υποχρέωσε -μετά από δική του πρόταση- να οργανώνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο περνώντας σε αυτές μηνύματα κατά των ναρκωτικών.
Τα πάντα έμοιαζαν να κυλούν τέλεια για τον McGhee που ήταν υπεύθυνος για όλες τις μπάντες που θα έπαιζαν στη Μόσχα. Όμως στην πράξη τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα σχεδίασε.
Οι βεντετισμοί και οι κόντρες των μεγάλων ονομάτων και κυρίως οι τσακωμοί των Bon Jovi και των Mötley Crüe για το ποιος θα είναι το μεγάλο όνομα που θα ανέβει τελευταίο στη σκηνή, οδήγησαν στην απόλυσή του και από τα δύο συγκροτήματα.
Κάποιες από τις κόντρες μεταξύ των συγκροτημάτων εκείνα τα δύο βράδια στη Ρωσία, είναι από τις πιο μνημειώδεις που έχουν δημιουργηθεί ποτέ σε συναυλιακούς χώρους και έχουν μείνει και αυτές στην ιστορία, αποτελώντας ένα ξεχωριστό κεφάλαιο που όμως δεν θα εξετάσουμε περισσότερο σήμερα.
Το φεστιβάλ πάντως και παρά τις παραπάνω παραφωνίες, κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο και αποτέλεσε έναν ακόμα σηματοδότη της αρχής του τέλους του διχασμένου γύρω από δύο πολιτικές ιδεολογίες κόσμου και της δημιουργίας αυτού που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά σήμερα.
Αυτοί που σίγουρα μιλούν ακόμα και σήμερα πάντως για το Moscow Music Peace Festival είναι όσοι βρέθηκαν στον χώρο του φεστιβάλ εκείνες τις δύο μέρες και έζησαν μια εμπειρία που -τουλάχιστον τότε- δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως θα ζούσαν ποτέ, όπως μπορείτε να δείτε και οι ίδιοι στο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με αφορμή την σπουδαία για την παγκόσμια μουσική ημέρα.