14 χρόνια φυλακή για ιρανική metal μπάντα

Δεν είναι παντού αποδεκτό το να παίζεις metal. Οι Ιρανοί Confess και η περιπέτειά τους σίγουρα αποτελούν από τα πιο ακραία παραδείγματα.

Οι Nikan Khosravi και Arash Ilkhani συνελήφθησαν το 2015, με πληθώρα κατηγοριών. Βλασφημία και προπαγάνδα κατά της θρησκείας, εξύβριση και ασέβεια κατά του συστήματος και των αρχών, με τη ρίζα φυσικά να είναι η μουσική και τα τραγούδια της μπάντας.

Φυλακίστηκαν στην απομόνωση και σε κάποια περίοδο τους απαγγέλθηκε ακόμα και η θανατική ποινή, που την απέφυγαν εκμεταλλευόμενοι παραθυράκι στη νομοθεσία, πριν το… επιεικέστερο τελικό πόρισμα, που βγήκε εδώ και μερικές ημέρες. Το σύνολο από όλες τις κατηγορίες; 14,5 χρόνια εγκλεισμού και 74 βουρδουλιές.

Η μπάντα έχει διαφύγει στο εξωτερικό και προς το παρόν βρίσκεται στη Νορβηγία, όπου και κυκλοφόρησαν πρόσφατα τραγούδι ως απάντηση της καταδίκης τους.

Προφανές και ευκόλως εννοούμενο, αλλά τέτοιες ολοκληρωτικές πρακτικές είναι καταδικαστέες. Η ελευθερία έκφρασης είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων, και η φυλάκιση και βαριά καταδίκη μιας μπάντας για τη στάση της απέναντι στο σύστημα απαράδεκτη.