More
  Αρχική Αφιερώματα ‣ Λίστες 20 σπουδαίες μπάντες που λείπουν από το Rock and Roll Hall of...

  20 σπουδαίες μπάντες που λείπουν από το Rock and Roll Hall of Fame

  *UPDATE 13/12/2018: Έπειτα από τη σημερινή ανακοίνωση της επικείμενης εισόδου των Radiohead, The CureDef Leppard και Roxy Music στο Rock and Roll Hall of Fame, ανανεώνουμε την εικοσάδα και τους αντικαθιστούμε με τέσσερα ακόμα σπουδαία ονόματα που σίγουρα αξίζουν και αυτά μία θέση στο πάνθεον της ροκ.


  Είμαι κολακευμένος και ευτυχής. Αυτό είναι ό,τι ακριβώς ονειρεύεσαι όταν αρχίζεις να γράφεις δίσκους. Ένας ακόμα στόχος επετεύχθη…

  Με αυτά τα λόγια υποδέχτηκε ο Jon Bon Jovi την είσοδο της μπάντας του στο Rock and Roll Hall of Fame. Η χαρά του Jon Bon Jovi αλλά και φυσικά οποιουδήποτε καλλιτέχνη τιμάται με αυτόν τον τρόπο, είναι εύλογη, και οι Bon Jovi αξίζουν και με το παραπάνω αυτήν τη διάκριση. Άλλωστε, τερμάτισαν πρώτοι και στην ψηφοφορία των fans και αυτό σίγουρα λέει από μόνο του πολλά. Κατά πόσο όμως μπορεί να είναι υπέρτατος στόχος μίας ροκ ή μέταλ μπάντας ένας θεσμός που εδώ και πολλά χρόνια αγνοεί τεράστια ονόματα του χώρου;

  Η «πόρτα» που έφαγαν οι Judas Priest ναι μεν αποτέλεσε «έκπληξη», ήταν δε κάτι που δεν μπορούσες να αποκλείσεις για έναν θεσμό που παρέβλεπε την ύπαρξη των Deep Purple για 23 ολόκληρα χρόνια (ήταν επιλέξιμοι από το 1993), πριν τους θυμηθεί το 2016 (ο Jon Lord που «έφυγε» το 2012, δεν πρόλαβε να ζήσει αυτήν τη στιγμή…).

  Θα μπορούσε κάποιος σίγουρα να σκεφτεί ότι ως ένας θεσμός που υπερήφανα διαφημίζει το ότι εδρεύει στη «γενέτειρα του rock ‘n’ roll», στο Cleveland των Ηνωμένων Πολιτειών, το Rock & Roll Hall Of Fame δίνει προτεραιότητα στα «δικά του παιδιά». Κάτι που εν μέρει είναι αλήθεια αν κοιτάξουμε τη λίστα με τους μεγάλους καλλιτέχνες που ακόμα περιμένουν στην ουρά. Το Rock and Roll Hall of Fame όμως φαίνεται να μην τα πηγαίνει καλά ούτε και με τη μέταλ μουσική, από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Τι σχέση έχει η μέταλ με το rock ‘n’ roll; Σίγουρα περισσότερη από ό,τι οι αγαπημένοι, ABBA ή οι N.W.A. που έχουν ήδη εισαχθεί στο πάνθεον της μουσικής. Και όπως και να το κάνουμε, όταν δέχεσαι τους Black Sabbath και τους Metallica, δεν μπορείς να κλείνεις τα μάτια στην υπόλοιπη μέταλ κοινότητα.

  Φυσικά, αυτό το «σνομπάρισμα» είναι αμφίδρομο, με πολλούς καλλιτέχνες να αδιαφορούν παντελώς ή να επικρίνουν τον θεσμό και τους ιθύνοντές του. Για παράδειγμα, οι Radiohead που ήταν υποψήφιοι, έκλεισαν συναυλία στην Νότια Αμερική για τις 14 Απριλίου του 2018 – ίδια ακριβώς μέρα με την τελετή του Hall of Fame, πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και ενώ ήταν ένα εκ των φαβορί, ασχέτως αν τελικά δεν μπήκαν στην πεντάδα.

  Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Bruce Dickinson για τον θεσμό:

  Είμαι πολύ χαρούμενος που δεν μας έχουν βάλει και δεν θέλω να γίνει ποτέ αυτό. Αν προσπαθήσουν να μας εντάξουν θα αρνηθώ, δεν θα έχουν το… πτώμα μου εκεί μέσα. 

  Το rock ‘n’ roll δεν ανήκει σε ένα μαυσωλείο στο Cleveland. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει και αν τον κλείσεις σε μουσείο θα πεθάνει.

  Είναι χειρότερο από κακό. Είναι βάρβαρο. 

  Κάπου εδώ πέφτει στο τραπέζι και το πολύπλοκο, πολυσυζητημένο και αμφισβητούμενο για την διαφάνειά του, σύστημα της ψηφοφορίας, το οποίο εκτός από την ψήφο των εκατοντάδων ανθρώπων της μουσικής ανά τον κόσμο όσον αφορά την τελική λίστα των υποψηφίων, περιλαμβάνει και «ειδικές επιτροπές» οι οποίες, εν μέρει, επιλέγουν το ποιοι θα είναι αυτοί υποψήφιοι. Από όπου κι αν το πιάσει κανείς λοιπόν, φαίνεται πως υπάρχει ένα θολό τοπίο πάνω από τον θεσμό που δίνει πολλές αφορμές για κριτική. Κριτική που πάντα θα ξεκινάει και θα τελειώνει στο ότι υπάρχουν αρκετοί σόλο καλλιτέχνες και μπάντες εκεί έξω που, αν και μοιάζει αδιανόητο, έχουν ξεχαστεί από το Rock and Roll Hall of Fame, κάποιοι μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια.

  Σήμερα λοιπόν θα θυμηθούμε 20 μεγάλες μπάντες που σίγουρα αξίζουν να βρίσκονται στο Rock and Roll Hall of Fame, αφού πρώτα υπενθυμίσουμε ότι θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 25 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία τους έτσι ώστε να είναι επιλέξιμες για τον θεσμό.

  Disclaimer: Επίσης, όσον αφορά τη λίστα μας, τόσο η σειρά όσο και οι συμμετοχές στην 20άδα του countdown που ακολουθεί, είναι ενδεικτικές και δεν έχουν κάποιο απόλυτο και συγκεκριμένο κριτήριο. Πάμε να τις δούμε, παρέα με μπόλικη μουσική.

  20. T. Rex

  Έτος ίδρυσης: 1967, Δίσκοι: 12
  Επιλέξιμοι από: 1993


  19. Boston

  Έτος ίδρυσης: 1976, Δίσκοι: 6
  Επιλέξιμοι από: 2001


  18. Mötley Crüe

  Έτος ίδρυσης: 1981, Δίσκοι: 9
  Επιλέξιμοι από: 2006


  17. Jethro Tull

  Έτος ίδρυσης: 1967, Δίσκοι: 21
  Επιλέξιμοι από: 1993

  Πώς ένας αγρότης του 18ου αιώνα «γέννησε» μια από τις επιδραστικότερες μπάντες


  16. Blue Öyster Cult

  Έτος ίδρυσης: 1967, Δίσκοι: 13
  Επιλέξιμοι από: 1997


  15. The Smashing Pumpkins

  Έτος ίδρυσης: 1988, Δίσκοι: 10
  Επιλέξιμοι από: 2016


  14. The Smiths

  Έτος ίδρυσης: 1982, Δίσκοι: 4
  Επιλέξιμοι από: 2009

  The Smiths: Τα άλμπουμ και οι ιστορίες πίσω από τα εξώφυλλά τους


  13. Pantera

  Έτος ίδρυσης: 1981, Δίσκοι: 9
  Επιλέξιμοι από: 2008

  10 κορυφαίες στιγμές του Dimebag Darrell


  12. Slayer

  Έτος ίδρυσης: 1981, Δίσκοι: 12
  Επιλέξιμοι από: 2008


  11. Pixies

  Έτος ίδρυσης: 1986, Δίσκοι: 6
  Επιλέξιμοι από: 2013

  Επόμενη Σελίδα (10-1)►