More
  Αρχική Αφιερώματα Gibson: Ένα ταξίδι στο χρόνο με τα υπέροχα μοντέλα από 55 μεγάλους...

  Gibson: Ένα ταξίδι στο χρόνο με τα υπέροχα μοντέλα από 55 μεγάλους κιθαρίστες

  10 Οκτωβρίου 1902: 115 ολόκληρα χρόνια πριν, όταν τα πονεμένα τραγούδια από το Δέλτα του Μισσισσιππή έσμιγαν με αφρο-αμερικάνικους ρυθμούς, εκκλησιαστικές μελωδίες και κομμάτια του πολέμου που διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, ιδρύεται μια εταιρεία με το όνομα The Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co.

  Από το Kalamazoo του Michigan, όταν από το 1896 ακόμα ο φιλόδοξος Orville H. Gibson έφτιαχνε χειροποίητα μαντολίνα και κιθάρες, θα ξεκινούσε λοιπόν η πρώτη γραμμή παραγωγής των θρυλικών Gibson, που έναν αιώνα μετά έχουν ταυτιστεί με ιερά τέρατα της κιθάρας και καλλιτέχνες που άλλαξαν μια για πάντα την μουσική βιομηχανία.

  Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα της Gibson κυκλοφόρησε το 1936 με το μοντέλο ES-150, όταν τα blues άνθιζαν και θα γίνονταν ο πρόδρομος του rock ‘n’ roll, περίπου δυο δεκαετίες αργότερα:

  Gibson ES-150

  Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Gibson σημείωσε πτώση παραγωγής λόγω της έλλειψης ξύλου και μετάλλου, μέχρι να ξεκινήσει να λανσάρει τα μοντέλα Les Paul λίγα χρόνια αργότερα, και με την άνθιση του είδους να μπει για τα καλά στην παγκόσμια μουσική κουλτούρα.

  Πάμε, λοιπόν, να χαζέψουμε υπέροχα μοντέλα της που έγιναν η προέκταση του χεριού μεγάλων καλλιτεχνών παγκοσμίως.

  Robert Johnson

  Ξεκινάμε με τον προπάτορα των blues, Robert Johnson, για τον οποίο τα έχουμε γράψει αναλυτικότερα σε αυτό το αφιέρωμα. Χρησιμοποίησε αρκετά μοντέλα από τα πρώτα που είχε παράξει η εταιρεία τη δεκαετία του 1920, αλλά ταυτίστηκε περισσότερο με την ακουστική 1928 Gibson L-1, την οποία η εταιρεία κυκλοφόρησε ξανά πρόσφατα σαν signature κιθάρα που φέρει το όνομά του.

  Robert Johnson signature guitar

  Blues διαμάντια θαμμένα στον χρόνο


  Les Paul

  Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Les Paul, τα μοντέλα της Gibson που θα έφεραν το όνομα του οποίου έχουν ταυτιστεί με βιρτουόζους της κιθάρας από όλα τα φάσματα της rock αλλά και του σκληρού ήχου. Γεννημένος στο Wisconsin το μακρινό 1915, ο Lester William Polsfuss, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, υπηρέτησε τα blues, την jazz και την country και εισήγαγε ένα σωρό καινοτομίες στον τρόπο που παίζει κανείς κιθάρα, όπως τα delay effects και το overdubbing.

  Woody’s Gibson Les Paul


  Elvis Presley

  O βασιλιάς του rock ‘n’ roll, Elvis Presley, ήταν αυτός ταυτίστηκε με την έννοια του απόλυτου rock star. Χαρακτηριστική η 1956 J-200N Gibson του:

  Elvis Presley Gibson 1956 J-200N


  Chuck Berry

  Για τον Chuck Berry οι συστάσεις είναι περιττές. Μπορεί ο Elvis Presley να φέρει τον τίτλο του βασιλιά του rock ‘n’ roll, ο Berry όμως είναι η ίδια η ενσάρκωσή του.

  Έχοντας επηρεάσει κιθαριστικά αλλά και σε σκηνική παρουσία μουσικούς όπως ο Angus Young και οι Rolling Stones, θα μνημονεύεται αιώνια για το παίξιμό του και τους ήχους που έβγαζε με τις Gibson του.

  Η Gibson ES355 του Chuck Berry


  Albert King

  Ο ένας από την τριάδα των βασιλιάδων των blues (B.B. King, Freddie King), ο αριστερόχειρας Albert King που υπήρξε και αυτός επιδραστικός για πολλούς μεγάλους του είδους, με την Flying V Gibson του:

  Albert King


  B.B King

  Ως γνήσιο ταλέντο που ήταν, ο βαρύτονος B.B. King, είχε καταφέρει να συνδυάσει τον περίπλοκο τρόπο παιξίματος της κιθάρας που, κατά δική του ομολογία, βασιζόταν κυρίως στον αυτοσχεδιασμό, με τα βραχνά φωνητικά που έβγαιναν κατευθείαν από την ψυχή.

  Έγινε είδωλο για τις επόμενες γενιές μουσικών και θα τον θυμόμαστε για την επιδραστικότητά του, όχι μόνο στα blues, αλλά στη μουσική γενικότερα.

  Gibson BB King Lucille Ebony

  Γιατί ο B.B. King αποκαλούσε τις κιθάρες του «Lucille»;

  Β.Β. Κing: Ο βασιλιάς των blues


  Freddie King

  Η Αγία Τριάδα κλείνει με τον Freddie King και την 1960 ES-345 του.

  Freddie King 1960 ES-345


  Carl Perkins

  Τα τραγούδια του Carl Perkins προσωποποίησαν τη γενιά της rockabily και ο ήχος που έβγαζε με την Gibson Les Paul 1955 του, προσωποποίησε τον ήχο της περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο που ασχολήθηκε με αυτήν.

  Carl Perkins Gibson Les Paul 1955

  Επόμενη Σελίδα ►