Search
Close this search box.
Gibson: 55 υπέροχα μοντέλα από θρυλικούς κιθαρίστες

Gibson: 55 υπέροχα μοντέλα από θρυλικούς κιθαρίστες

Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα της Gibson κυκλοφόρησε το 1936 όταν τα blues άνθιζαν και θα γίνονταν ο πρόδρομος του rock 'n' roll.
Gibson
Gibson

Ταξίδι στο χρόνο με τα ιστορικά μοντέλα της Gibson

10 Οκτωβρίου 1902: Όταν τα πονεμένα τραγούδια από το Δέλτα του Μισσισσιππή έσμιγαν με αφρο-αμερικάνικους ρυθμούς, εκκλησιαστικές μελωδίες και κομμάτια του πολέμου που διαδίδονταν από στόμα σε στόμα, ιδρύεται μια εταιρεία με το όνομα The Gibson Mandolin-Guitar Mfg. Co.

Από το Kalamazoo του Michigan, όταν από το 1896 ακόμα ο φιλόδοξος Orville H. Gibson έφτιαχνε χειροποίητα μαντολίνα και κιθάρες, θα ξεκινούσε λοιπόν η πρώτη γραμμή παραγωγής των θρυλικών Gibson, που έναν αιώνα μετά έχουν ταυτιστεί με ιερά τέρατα της κιθάρας και καλλιτέχνες που άλλαξαν μια για πάντα την μουσική βιομηχανία.

Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα της Gibson κυκλοφόρησε το 1936 με το μοντέλο ES-150, όταν τα blues άνθιζαν και θα γίνονταν ο πρόδρομος του rock ‘n’ roll, περίπου δυο δεκαετίες αργότερα:

Gibson ES-150

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Gibson σημείωσε πτώση παραγωγής λόγω της έλλειψης ξύλου και μετάλλου, μέχρι να ξεκινήσει να λανσάρει τα μοντέλα Les Paul λίγα χρόνια αργότερα, και με την άνθιση του είδους να μπει για τα καλά στην παγκόσμια μουσική κουλτούρα.

Πάμε, λοιπόν, να χαζέψουμε υπέροχα μοντέλα της που έγιναν η προέκταση του χεριού μεγάλων καλλιτεχνών παγκοσμίως.

Robert Johnson

Ξεκινάμε με τον προπάτορα των blues, Robert Johnson, για τον οποίο τα έχουμε γράψει αναλυτικότερα σε αυτό το αφιέρωμα.

Χρησιμοποίησε αρκετά μοντέλα από τα πρώτα που είχε παράξει η εταιρεία τη δεκαετία του 1920, αλλά ταυτίστηκε περισσότερο με την ακουστική 1928 Gibson L-1, την οποία η εταιρεία κυκλοφόρησε ξανά πρόσφατα σαν signature κιθάρα που φέρει το όνομά του.

Robert Johnson signature guitar

Les Paul

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Les Paul, τα μοντέλα της Gibson που θα έφεραν το όνομα του οποίου έχουν ταυτιστεί με βιρτουόζους της κιθάρας από όλα τα φάσματα της rock αλλά και του σκληρού ήχου.

Γεννημένος στο Wisconsin το μακρινό 1915, ο Lester William Polsfuss, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, υπηρέτησε τα blues, την jazz και την country και εισήγαγε ένα σωρό καινοτομίες στον τρόπο που παίζει κανείς κιθάρα, όπως τα delay effects και το overdubbing.

Woody’s Gibson Les Paul

Elvis Presley

O βασιλιάς του rock ‘n’ roll, Elvis Presley, ήταν αυτός ταυτίστηκε με την έννοια του απόλυτου rock star. Χαρακτηριστική η 1956 J-200N Gibson του:

Elvis Presley Gibson 1956 J-200N

Chuck Berry

Για τον Chuck Berry οι συστάσεις είναι περιττές. Μπορεί ο Elvis Presley να φέρει τον τίτλο του βασιλιά του rock ‘n’ roll, ο Berry όμως είναι η ίδια η ενσάρκωσή του.

Έχοντας επηρεάσει κιθαριστικά αλλά και σε σκηνική παρουσία μουσικούς όπως ο Angus Young και οι Rolling Stones, θα μνημονεύεται αιώνια για το παίξιμό του και τους ήχους που έβγαζε με τις Gibson του.

Η Gibson ES355 του Chuck Berry

Albert King

Ο ένας από την τριάδα των βασιλιάδων των blues (B.B. King, Freddie King), ο αριστερόχειρας Albert King που υπήρξε και αυτός επιδραστικός για πολλούς μεγάλους του είδους, με την Flying V Gibson του:

Albert King

B.B King

Ως γνήσιο ταλέντο που ήταν, ο βαρύτονος B.B. King, είχε καταφέρει να συνδυάσει τον περίπλοκο τρόπο παιξίματος της κιθάρας που, κατά δική του ομολογία, βασιζόταν κυρίως στον αυτοσχεδιασμό, με τα βραχνά φωνητικά που έβγαιναν κατευθείαν από την ψυχή.

Έγινε είδωλο για τις επόμενες γενιές μουσικών και θα τον θυμόμαστε για την επιδραστικότητά του, όχι μόνο στα blues, αλλά στη μουσική γενικότερα.

Gibson BB King Lucille Ebony


Freddie King

Η Αγία Τριάδα κλείνει με τον Freddie King και την 1960 ES-345 του.

Freddie King 1960 ES-345

Carl Perkins

Τα τραγούδια του Carl Perkins προσωποποίησαν τη γενιά της rockabily και ο ήχος που έβγαζε με την Gibson Les Paul 1955 του, προσωποποίησε τον ήχο της περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο που ασχολήθηκε με αυτήν.

Carl Perkins Gibson Les Paul 1955

Bill Monroe

Ο πατέρας της bluegrass, Bill Monroe, και το croll-top F5 μαντολίνο του που φυλάσσεται στο Country Music Hall of Fame.


Jeff Beck

Όταν ακόμα ήταν στους Yardbirds, ο Jeff Beck αγόρασε για 150 λίρες την πρώτη του Les Paul και με δήλωσή του αναγνώρισε τον ίδιο τον Les Paul ως τον κυριότερο λόγο που αγάπησε την κιθάρα.


Duane Allman

Συνιδρυτής και ηγέτης των Allman Brothers Band, παρά τη σύντομη ζωή του, ο Duane Allman πρόλαβε να μείνει στο πάνθεον της southern rock.

Χρησιμοποιούσε τις 1957 Les Paul Goldtop, 1959 cherry sunburst και 1958 tobacco sunburst Les Paul:


Eric Clapton

The Yardbirds, Bluesbreakers, Derek & The Dominos, Blind Faith, Cream, σόλο καριέρα. Ένας ιεραπόστολος της blues rock, μια καριέρα τεράστια που εκτείνεται από τα blues του Δέλτα μέχρι και τις soft rock επιτυχίες που έχουν μπει σε κάθε σπίτι…

1960 sunburst Les Paul
1957 goldtop Les Paul Custom

Martin Barre

Ο κιθαρίστας των Jethro Tull χρησιμοποίησε αρκετές κιθάρες στην καριέρα του. Μια από αυτές ήταν το μοντέλο sunburst ES-330:

Gibson sunburst ES-330

Marc Bolan

Ο Marc Bolan μπορεί να έφυγε από τη ζωή στα 29 του χρόνια, όμως με τους T.Rex πρόλαβε να θεωρηθεί από τους πρωτοπόρους του glam rock που γνώρισε μεγάλη έκρηξη στα ’70s και τα ’80s.

Marc Bolan Les Paul

Bob Dylan

Από τους πιο γνωστούς και επιτυχημένους solo καλλιτέχνες, με τεράστια δισκογραφία στο παλμαρέ του και καριέρα που απλώνεται σε πέντε ολόκληρες δεκαετίες.

Ένα όνομα σαν τον Bob Dylan δεν θα μπορούσε να μην έχει την δική του signature κιθάρα.

Bob Dylan Gibson SJ-200

Derek Trucks

The Derek Trucks Band, The Allman Brothers Band, Tedeschi Trucks Band. Southern και blues ήχοι, βγαλμένοι κατευθείαν από την Gibson SG ’61 του Derek Trucks.

Derek Trucks Gibson SG ’61

Joe Walsh

Κιθαρίστας των Eagles για μια περίοδο, και συμμετοχή σε άλλα σχήματα για τον Joe Walsh. Χαρακτηριστική η διπλή EDS-1275 του.


Carlos Santana

Ακόμα ένας μεγάλος κιθαρίστας, με την εμφάνισή του στο θρυλικό Woodstock να είναι η κορυφαία του στιγμή. Η SG Special που κρατούσε o Carlos Santana στο φεστιβάλ:

Την δεκαετία του 1970 συμμετείχε επίσης και στην προώθηση των υπέροχων μοντέλων L-6S:


Dave Davies

Συνθέτης και κιθαρίστας των Kinks, o Dave Davies χρησιμοποίησε αρκετά μοντέλα Gibson, με ένα από αυτά να είναι και η 1977 Artisan:

Dave Davies 1977 Les Paul Artisan

Billy Gibbons

Frontman των ZZ Top, τα πιο διάσημα ίσως μούσια της rock και χαρακτηριστική φιγούρα. Οι Les Paul του Billy Gibbons είναι υπεύθυνες για τον hard blues ήχο της «lil’ old band from Texas»:

Billy Gibbons Les Paul 59
Gibson Custom Billy Gibbons Pearly Gates Les Paul Standard


Scott Gorham 

Ο κιθαρίστας των Thin Lizzy και Black Star Riders, Scott Gorham, χρησιμοποίησε αρκετά μοντέλα Les Paul την δεκαετία του ’70 και ’80, ενώ σήμερα τζαμάρει με την Les Paul Axcess.

Les Paul Axcess

Gary Moore

Ο Ιρλανδός βιρτουόζος Gary Moore, κράτησε στα χέρια του την κλασική Les Paul Standard, ενώ η Gibson κατασκεύασε για τον ίδιο 2 signature κιθάρες. Για μια περίοδο, μάλιστα, κατείχε και την θρυλική 1959 Les Paul του Peter Green, όταν ο τελευταίος ήταν στους Fleetwood Mac.

Gary Moore lemon burst Les Paul

Steve Hackett

O Steve Hackett έμελλε να αφήσει το δικό του στίγμα στον κόσμο της μουσικής, όντας ένα από τα μέλη των ιστορικών Genesis.


George Harrison

Το ιδιοφυές Σκαθάρι έπιασε στα χέρια του διάφορα μοντέλα Gibson (ES-345TD, J-160E και J-200), ενώ η «Lucy» του είναι από τα πιο δημοφιλή κομμάτια που έβγαλε ποτέ η εταιρεία.

1957 Les Paul Standard Lucy

Steve Howe

Η signature κιθάρα του εμβληματικός κιθαρίστας των Yes (και των Syndicats, Bodast, Tomorrow, Asia και GTR), Steve Howe:

Steve Howe signature guitar

John Lennon

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στους Beatles, o John Lennon κατέκτησε κυριολεκτικά τον κόσμο με τη χαρακτηριστική ακουστική J-160 του, την οποία χρησιμοποιούσε και ο McCartney.

John Lennon J-160

Στις ηχογραφήσεις του White Album χρησιμοποίησε την J-45 του Donnovan ενώ στη solo καριέρα του μια τροποποιημένη Les Paul Junior:

Donnovan J-45


Robby Krieger

Κιθαρίστας ενός εκ των πιο επιδραστικών συγκροτημάτων του 20ού αιώνα, των ιστορικών The Doors. Η μαύρη Les Paul 54 που ηχογραφούσε στο studio:

Robby Krieger black Les Paul 1954

Jimmy Page

Τα καταιγιστικά riffs των Led Zeppelin φέρουν την σφραγίδα του μεγάλου Jimmy Page. Αρκετά μοντέλα Gibson, όπως την κιθάρα του Walsh που είδαμε παραπάνω, αλλά και η εντυπωσιακή Black Beauty του που είχε κλαπεί και βρέθηκε πέρυσι:

Η διπλή EDS-1275 με την οποία ερμήνευε live τα ‘Stairway to Heaven’, ‘The Rain Song’ και ‘The Song Remains the Same’:

Jimmy Page doubleneck EDS-1275

Keith Richards

Ο αειθαλής κιθαρίστας των Rolling Stones συνεχίζει απτόητος την πενηντάχρονη πορεία του με τις Πέτρες. Πολλά μοντέλα Gibson, με ιδιαίτερη προτίμηση στις ακουστικές Hammingbirds και στην κίτρινη Les Paul Junior.


Bob Marley

Ο θρύλος της reggae, Bob Marley, θάφτηκε μαζί με την αγαπημένη του Les Paul, ενώ η Gibson σχεδίασε μια πανέμορφη signature κιθάρα για να τον τιμήσει:

Epiphone Bob Marley Les Paul Special

Tony Iommi

Ένα ατύχημα στο εργοστάσιο που δούλευε στο Birmingham έγινε η αφορμή να γεννηθεί η heavy metal. Ο κιθαρίστας των Black Sabbath, εκτός από την πασίγνωστη καφέ Gibson του έχει και την δική του signature κιθάρα.

Tony Iommi Signature SG

Η αγαπημένη του «Monkey», η κόκκινη 1965 SG Special, η οποία χρησιμοποιήθηκε στις ηχογραφήσεις των πρώτων δίσκων των Sabbath και φιγουράρει στο artwork του ‘Vol. 4’:

Tony Iommi ‘Monkey’

Joan Jett

Με καριέρα σε Joan Jett & the Blackhearts και The Runaways, η Joan Jett αποτελεί τον ορισμό της frontwoman. Μεταξύ άλλων, είναι η πρώτη γυναίκα που απέκτησε την δική της, signature κιθάρα από την Gibson.

Joan Jett Signature Melody Maker
Joan Jett Blackheart

Steve Jones

Πολλά μοντέλα και για τον κιθαρίστα των Sex Pistols, με Les Paul Customs, Firebirds και Flying V.

Steve Jones Les Paul Custom

Ace Frehley

Ιδρυτικό μέλος και lead κιθαρίστας των Kiss, αρκετά solo projects. Ο Ace Frehley έχει και αυτός την δική του signature κιθάρα.

Ace Frehley Budokan Les Paul

Emmylou Harris

Η βασίλισσα της country και της americana, Emmylu Harris, με εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων και 13 Grammy, χρησιμοποιεί κατά καιρούς την ακουστική J-200 Western Classic.

J-200 Western Classic

The Everly Brothers

Το country δίδυμο από την Iowa των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελούμενο από τα αδέρφια Don και Phil Everly, χρησιμοποιούσαν την κομψή ακουστική J-185:

963 Gibson Everly Brothers
963 Gibson Everly Brothers

Peter Frampton

Εντυπωσιακό βιογραφικό για τον Peter Frampton, με τον Λονδρέζο κιθαρίστα να έχει αφήσει το στίγμα του σε Humble Pie, Bee Gees, στο σχήμα του David Bowie, στους Camel και σε διάφορα άλλα projects. H Gibson σχεδίασε μια σειρά μοντέλων ειδικά για αυτόν:

Peter Frampton Signature Les Paul Junior
Peter Frampton signature Les Paul

Matthias Jabs

Ο κιθαρίστας των ScorpionsMatthias Jabs, έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει πολλές Gibson τύπου Explorer, με μια από αυτές να είναι η παρακάτω:

Matthias Jabs Explorer

Andy Powell

Ο κιθαρίστας των Wishbone Ash ταυτίστηκε με την κερασί Flying V:

Andy Powell Flying V

Joe Perry

Οι Les Paul του κιθαρίστα των Aerosmith, Joe Perry:

Gibson Joe Perry 1996 Les Paul

Michael Schenker

Μια καριέρα γεμάτη υπέροχα riffs, σε UFO, Scorpions και Michael Schenker Group και πολλές Gibson Explorer ανά χείρας για τον Michael Schenker.

Michael Schenker Abstract Vee

Neal Schon

Η ειδικά σχεδιασμένη για τον κιθαρίστα των Journey, Neal Schon, κιθάρα:

Neal Schon Signature Les Paul

Eddie Van Halen

O Eddie Van Halen, με το ντεμπούτο κιόλας των Van Halen το 1978, άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο με τον οποίο παίζεται η ηλεκτρική κιθάρα.


Ronnie Wood

Τρεις signature κιθάρες σχεδίασε η Gibson για τον Ronnie Wood (Faces, Rolling Stones), μια J-200, μια Firebird και μια Dobro:


Neil Young

Η διάσημη Old Black του Neil Young:

Neil Young Old Black

Και η Les Paul που φέρει την υπογραφή των Willie Nelson, Neil Young, John Mellencamp:


Randy Rhoads

Quiet Riot, Ozzy Osbourne. Παρά τη σύντομη ζωή του, ο Randy Rhoads μας χάρισε μερικά από τα πιο βροντερά solos που έχει ακούσει ποτέ ανθρώπινο αυτί.

Randy Rhoads Flying V
Randy Rhoads off-white Les Paul Custom

Rudolf Schenker

Ο έτερος Schenker του αφιερώματος με την ειδικά σχεδιασμένη για αυτόν Flying V:

Flying V Rudolf Schenker

Steve Clark

Η σπάνια Les Paul του κιθαρίστα των Def Leppard, με την οποία περιόδευε στα χρόνια του ‘Pyromania’:

Steve Clark’s Gibson Les Paul

Angus Young

 Angus Young. AC/DC. Δεν χρειάζεται να γραφτεί κάτι παραπάνω.

The Gibson SG Angus Young


Frank Zappa

Μια από τις πολλές Gibson που χρησιμοποιούσε στις περιοδείες του ο Frank Zappa ήταν η ES-5 Switchmaster.

ES-5 Switchmaster

Zakk Wylde

Ο τρελο-Zakk Wylde έχει χαράξει την δική του πορεία σαν κιθαρίστας του Ozzy αλλά και με τους Black Label Society. Χαρακτηριστική η Gibson του:

Zakk Wylde Vertigo Les Paul

Kirk Hammett

Πολλές Flying V και Les Paul κατά τη διάρκεια της καριέρας του και ο Kirk Hammett των Metallica:

Kirk Hammett Flying V

James Hetfield

Χαρακτηριστική η καφέ Ken Lawrence Explorer του frontman των Metallica:

Kαι η cherry red Gibson που χρησιμοποίησε στο video clip για την διασκευή του ‘Turn The Page’:


Slash

Ο κιθαρίστας των Guns N’ Roses έγινε πριν λίγο καιρό ο επίσημος πρώτος πρεσβευτής της Gibson παγκοσμίως.

Η εταιρεία σχεδίασε μια κιθάρα τύπου Firebird που φέρει την υπογραφή του, ενώ ο ίδιος δεν αποχωρίζεται τις αγαπημένες του Les Paul, με την πράσινη να είναι πραγματικά εντυπωσιακή:

Slash Anaconda Burst
Slash Les Paul Snakepit (1997)
Gibson Les Paul Slash Rossa Corsa
Gibson Les Paul Slash Rossa Corsa

Dave Grohl

Διάφορα μοντέλα από Les Paul και Explorer για τον frontman των Foo Fighters, σήμα κατατεθέν του η γαλάζια Trini Lopez Standard.


Billie Joe Armstrong

Δυο signature μοντέλα για τον Billie Joe Armstrong των Green Day:

TV Yellow
Vintage Sunburst

Gary Clark Jr

Blue Casino για τον μπλουζίστα Gary Clark Jr:

Gary Clark Jr. Blak & Blu Casino
Gary Clark Jr. Blak & Blu Casino

Μερικά ακόμα μοντέλα

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!