Search
Close this search box.
8 διασκευές εμπνευσμένες από την παράδοση

8 διασκευές εμπνευσμένες από την παράδοση

Παραδοσιακά κομμάτια σε μια πιο heavy εκδοχή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η παράδοση εμπνέει τους καλλιτέχνες, με αποτέλεσμα να επιχειρούν να την εκσυγχρονίσουν.

Ειδικά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, με μεγάλη ποικιλομορφία στη μουσική της και με κυρίως ανατολίτικες ρίζες, τέτοιου είδους εγχειρήματα τείνουν πολλές φορές να συνδέσουν το παρελθόν με το μέλλον αλλά ακόμη και να συνδέσουν την ανατολική με τη δυτική κουλτούρα.

Σε αυτό το αφιέρωμα επιχειρούμε να παρουσιάσουμε ορισμένους καλλιτέχνες, οι οποίοι εμπνευσμένοι από την παράδοση διασκεύασαν γνωστά παραδοσιακά κομμάτια δίνοντάς τους έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και παρουσιάζοντάς τα από τη δική τους οπτική γωνία. Στη πλειοψηφία τους τα τραγούδια έχουν rock χροιά, μέχρι και metal για ορισμένα, χωρίς όμως να χάνουν την ταυτότητά τους.

Δάρνακες – Ελενάκι 

Πρόκειται για μια μπάντα από τη Θεσσαλονίκη η οποία είχε όρεξη να πειραματιστεί με τη μουσική. Kι έτσι προέκυψε αυτή η διασκευή του παραδοσιακού κομματιού ‘Ελενάκι’ένα τραγούδι με προέλευση από την Αίγινα, το οποίο όμως έχει δεχτεί έντονη επίδραση από τους ήχους της Μικράς Ασίας. Στο άκουσμά του αμέσως διακρίνεται η μουσική του ‘Schism’ των Tool.

Φήμες θέλουν το τραγούδι αυτό να έχει προκύψει κατά λάθος σύμφωνα με σχόλιο στο σύνδεσμο του κομματιού, όταν δύο μέλη του συγκροτήματος γύρισαν σπίτι μετά από πρόβα όπου μερικοί συγγενείς είχαν μαζευτεί κι όταν τους είδαν με τα όργανα τους ανάγκασαν να παίξουν.

Σε κάποια στιγμή όταν ο κιθαρίστας έπαιξε την εισαγωγή από το ‘Schism’, οι συγγενείς σαν συνεννοημένοι ξεκίνησαν να τραγουδούν το ‘Ελενάκι’έτσι αφού συνέχισαν να παίζουν το κομμάτι στις πρόβες και σε μερικά live για πλάκα, αυτό καθιερώθηκε στο έργο τους.

Darnakes - elenaki (schism)


Τζίμης Πανούσης – Κανελόριζα

Τραγούδι το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο ‘Obi-Obi-Bi’ του 2013 και είναι βασισμένο στο ομότιτλο παραδοσιακό μικρασιάτικο. Παρά το καυστικό χιούμορ για το οποίο ήταν διάσημος στα τραγούδια του ο Πανούσης, το συγκεκριμένο κομμάτι το έχει αφήσει εντελώς απείραχτο.

Στιχουργικά είναι πανομοιότυπο με το πρωτότυπο, όσον αφορά τη μουσική του όμως αποτελείται από τον ήχο της κιθάρας σε συνδυασμό με αυτόν των τυμπάνων, σε έναν πολύ ευχάριστο ρυθμό.

23.346 και μία, στραβάδια απολύθηκε…


Μάριος Λουπάσης – Κοντυλιές

Το κομμάτι αυτό είναι διασκευή του ‘Κοντυλιές και Σούστα’ του Ross Daly, από τον δίσκο του, ‘The Other Side’, ο οποίος αν και Ιρλανδός, αποτελεί έναν από τους κυριότερους  εκπροσώπους της κρητικής μουσικής παράδοσης. Στη διασκευή αυτή κυριαρχεί ο ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας, κυρίως στα 4 πρώτα λεπτά.

Στο τελευταίο λεπτό μπαίνουμε στο γρήγορο κομμάτι της σούστας, όπου συνυπάρχουν εκπληκτικά η ηλεκτρική κιθάρα με τη κρητική λύρα και μαζί οδηγούν στη κορύφωση του κομματιού.

Κοντυλιές - Μάριος Λουπάσης (Cover)


Villagers of Ioannina City – Jiannim

Μη σας ξενίζει η ονομασία, πρόκειται για το γνωστό σε όλους ‘Γιάννη μου το μαντήλι σου’Η διασκευή αυτή βρίσκεται στον πρώτο δίσκο των VIC και από την αρχή του το κομμάτι δημιουργεί μια ατμόσφαιρα έντονης ψυχεδέλειας σε συνδυασμό με την ηπειρώτικη παράδοση. Όπως λένε και οι ίδιοι:

Μας αρέσει να πειράζουμε την παράδοση, άλλωστε δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να ακούμε τη μουσική όπως ήταν πεντακόσια χρόνια πριν.

Villagers of Ioannina City - Jiannim


Θραξ Πανκc – Ψές Είδια 

Από τη Κρήτη και την Ήπειρο μεταφερόμαστε στην Βόρεια Θράκη ή αλλίως Ανατολική Ρωμυλία και στο κομμάτι ‘Ψες Είδια’. Το τραγούδι αυτό το ανανέωσαν με το δικό τους τρόπο οι Θραξ Πανκc και είναι ένα από τα πολλά παραδοσιακά θρακιώτικα που συμπεριλαμβάνονται στη δουλειά τους.

Γκάιντες, λύρες και νταούλια σε συνδυασμό με την ηλεκτρική κιθάρα, συνδέουν απίστευτα αρμονικά το παλιό με το καινούριο, την παράδοση με τη πανκ.

Thrax Punks - Ψές είδια (Pses Eidia) EP


Tourlou The Band – Ξενιτεμένα μου πουλιά

Ακόμη ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο τραγούδι το οποίο το έχουν πάρει οι Πατρινοί Tourlou The Band και δημιούργησαν μια διασκευή εντελώς διαφορετικού επιπέδου. Αφαίρεσαν το βαρύ ύφος του κομματιού, που του το προσδίδει κυρίως το κλαρίνο και συνδύασαν τον ήχο από μπουζούκι μαζί με αυτόν της κιθάρας, του μπάσου και του ακορντεόν σε μια πανέξυπνη εκτέλεση.

Με το συγκεκριμένο κομμάτι εμφανίστηκαν και στο Schoolwave του 2015 όπου αν μη τι άλλο ξεσήκωσαν το κοινό. Από τα πιο δυνατά σημεία του κομματιού είναι το σόλο, που επικρατεί ένας μουσικός διάλογος μεταξύ μπουζουκιού και ηλεκτρικής κιθάρας.

Από συνένετυξή τους σχετικά με το είδος της μουσικής που αντιπροσωπεύουν:

Είναι κάτι μεταξύ παραδοσιακής μουσικής, ρεμπέτικης, ροκ και όλα αυτά μαζί με κάποια στοιχεία από τζαζ, φολκ, ρέγκε… Τουρλού – τουρλού με άλλα λόγια.

Γενικώς δεν έχουμε ταμπέλες και πιστεύουμε ότι η μουσική δεν έχει όρια. Άλλωστε, αν ρωτήσεις τον καθένα από μας εμάς έχει διαφορετικά ακούσματα.

Ο καθένας μας ακούει την δική του μουσική.

Tourlou The Band - Ξενιτεμένα μου πουλιά LIVE @ SCHOOLWAVE 2015


Baildsa – Epe Saptoden Tro 

Η μπάντα με ένα από τα πιο πρωτότυπα ονόματα και ταυτόχρονα με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε μουσικά είδη στην προσπάθειά της να τα συνδυάσει. Προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και κύριο γνώρισμά της είναι ο συνδυασμός βαλκανικών ήχων με το rock ‘n’ roll.

To παρακάτω κομμάτι είναι αντιπροσωπευτικό των Θεσσαλονικιών και συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο με τον οποίο και έκαναν το ντεμπούτο τους το 2011. Πρόκειται για το παραδοσιακό ‘Έπεσε απ’ το δέντρο’ το οποίο τροποποίησαν ελαφρώς στους στίχους και πρόσθεσαν τη δική τους πινελιά στην μουσική του, όπου η τρομπέτα και η κιθάρα αντικαθιστούν το κλαρίνο και το βιολί.

Baildsa - Epe Saptoden Tro


Locomondo – Το πλατανιώτικο νερό

Οι Locomondo δεν χρειάζονται συστάσεις. Χρειάζεται να αναφέρουμε όμως ότι εκτός από τα δικά τους κομμάτια έχουν κάνει και αρκετές διασκευές παραδοσιακών ή ρεμπέτικων κομματιών, όπως είναι ο ‘Ικαριώτικος’ ή η ‘Φραγκοσυριανή’.

Έχουν διασκευάσει με απόλυτη επιτυχία μέχρι και Βασίλη Τσιτσάνη όπως στο κομμάτι ‘Σαν απόκληρος γυρίζω’ και δείχνουν για ακόμη μια φορά το χιούμορ τους με το κομμάτι ‘Diploreggaes’. Εδώ όντας όμως λίστα με κατά βάση παραδοσιακά κομμάτια, έχουμε το κομμάτι ‘Το πλατανιώτικο νερό’, παραδοσιακό της Σάμου σε μια απόλυτα reggae εκτέλεση.

Locomondo - Το Πλατανιώτικο Νερό | Locomondo - To Plataniwtiko Nero - Official Audio Release

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!