Search
Close this search box.
Radiohead – A Moon Shaped Pool (2016) / Κριτική δίσκου

Radiohead – A Moon Shaped Pool (2016) / Κριτική δίσκου

Ακόμη ένα σπουδαίο επίτευγμα από τους Radiohead. Ακούσαμε το 'A Moon Shaped Pool' και μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

This is really happening.

Ο στίχος από το ‘Idioteque’ των Radiohead ήταν αυτός που έπαιξε περισσότερο στα social media και που εξέφρασε απόλυτα τον ενθουσιασμό των fans για την ανακοίνωση της διαθεσιμότητας της νέας τους δουλειάς.

Έτσι, 5 χρόνια, 2 μήνες και 20 μέρες μετά από την κυκλοφορία του ‘The King Of Limbs’ που άφησε τους fans με ανάμεικτα συναισθήματα, οι Radiohead κυκλοφόρησαν την Κυριακή 8 Μαΐου το ‘A Moon Shaped Pool’!

Η πολυαναμενόμενη κυκλοφορία, ήρθε λίγες μέρες μετά από αυτή των δύο τραγουδιών/κλιπς (‘Burn The Witch’ και ‘Daydreaming’), κλείνοντας έτσι έναν κύκλο επιτυχημένου teasing από τους masters του είδους, Radiohead, οι οποίοι ξαφνικά έσβησαν την προ 9ου άλμπουμ παρουσία τους στα social media και έστειλαν μυστηριώδη φυλλάδια στα σπίτια των fans τους, ενώ η αναμονή, οδήγησε τους πιο hardcore fans ένα βήμα πριν από κάποια σοβαρή ψυχική διαταραχή.

Και όπως είναι λογικό με μία μη-προβλέψιμη μπάντα όπως οι Radiohead, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι είναι ψηλά ο πήχης, αλλά και το ότι βρίσκονται σε διαρκή κίνηση ανάμεσα στα άλμπουμ τους, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε για το τι μπορεί να ακούσουμε στη νέα αυτή δουλειά.

Με μια πρώτη ματιά

Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Άξιζε όλη αυτή η προσμονή και ο πανζουρλισμός για τη νέα κυκλοφορία της σπουδαίας μπάντας από την Οξφόρδη; Νομίζω πως η απάντηση είναι Ναι.

Αλλά πριν προχωρήσουμε στην track-by-track κουβέντα για κάθε ένα από τα 11 κομμάτια του ‘A Moon Shaped Pool’, ας επισημάνουμε μερικά πράγματα τα οποία μπορεί να παρατηρήσει κανείς με μια πρώτη ματιά, πριν προχωρήσει στην ακρόαση.

Καταρχάς, το εξώφυλλο του άλμπουμ (το οποίο, όπως και ο τίτλος, κρατήθηκε μυστικό μέχρι την κυκλοφορία) δεν είναι τελικά αυτό που περιμέναμε, αλλά μία παραλλαγή του έργου που επιμελήθηκε ο μόνιμος συνεργάτης των Radiohead,  Stanley Donwood.

Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, οι Radiohead ανεβάζουν κι άλλες παραλλαγές αυτού του cover, που συμπεριλαμβάνονται στην special έκδοση του δίσκου.

Και μια που είπαμε για μόνιμο συνεργάτη, να πούμε πως παραγωγός του άλμπουμ, είναι και πάλι ο Nigel Godrich.

Αντιθέτως, όσον αφορά τα τραγούδια, οι φίλοι των Radiohead που παρακολουθούν στενά τη μπάντα και τις σόλο εμφανίσεις του Thom Yorke, περίμεναν πως θα ακούσουν σίγουρα κάποια από τα πολλά ακυκλοφόρητα κομμάτια των Radiohead, στο νέο τους άλμπουμ.

Αυτοί, λοιπόν, θα αναγνώριζαν περισσότερα από τα μισά τραγούδια του ‘A Moon Shaped Pool’, κάποια από τα οποία είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν είχαν μέχρι τώρα αποκτήσει studio εκδοχή ή απλώς δεν είχαν ταιριάξει σε κάποιο άλμπουμ του συγκροτήματος.

Με άλλα λόγια, στο νέο άλμπουμ πρακτικά έχουμε μονάχα 3-4 κομμάτια για τα οποία δεν γνωρίζαμε τίποτα, το οποίο θα μπορούσαμε να δούμε σαν μία συλλογή με μερικά από τα καλύτερα ακυκλοφόρητα τραγούδια των Radiohead.

Βέβαια η τακτική του να προβάρουν ανέτοιμα κομμάτια ή να αφήνουν hints και teasers εδώ κι εκεί οι Radiohead, πριν τους δώσουν μια τελική μορφή και νιώσουν έτοιμοι να τα συμπεριλάβουν σε άλμπουμ, δεν είναι πρωτόγνωρη.

Εντύπωση όμως προκάλεσε από την πρώτη στιγμή και η αλφαβητική σειρά της tracklist, οδηγώντας πολλούς, στην αρχή, να πιστέψουν πως πρόκειται περί γκάφας των υπηρεσιών streaming.

Φαίνεται, λοιπόν, πως ο Thom Yorke θέλησε να είναι everything in its right place σε αυτό το άλμπουμ.

Πού μπορώ να το ακούσω

Χμμ… Καλή ερώτηση. Φυσικά, το άλμπουμ είναι διαθέσιμο για ψηφιακή αγορά, φυσικές εκδόσεις αλλά και πιο… πολυτελείς εκδόσεις, στο Dead Air Space των Radiohead και στο αποκλειστικό site που έχει στηθεί για τη νέα κυκλοφορία.

Τι γίνεται όμως με τις streaming υπηρεσίες; Εδώ τα νέα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα για εμάς στην Ελλάδα που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούμε υπηρεσίες όπως το Spotify και το YouTube.

Αν και θα βρούμε κανονικά τα δύο πρώτα singles στις παραπάνω πλατφόρμες, φαίνεται πως η παλιότερη κόντρα του Thom Yorke με το Spotify («Είναι η τελευταία απεγνωσμένη κλανιά ενός πτώματος που πεθαίνει») και τα πρόσφατα αρνητικά του σχόλια για το YouTube, στάθηκαν αρκετά για να στερήσουν από εκατομμύρια χρήστες τα υπόλοιπα 9 κομμάτια του άλμπουμ.

Και βέβαια, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι μιλάμε για τις μοναδικές πλατφόρμες στις οποίες θα μπορούσε κάποιος να ακούσει εντελώς δωρεάν το ‘A Moon Shaped Pool’.

Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε, σε αυτό το άρθρο, δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε κάτι περισσότερο από τα δύο lead singles. Φυσικά, η νέα δουλειά των Radiohead είναι κανονικά διαθέσιμη για αγορά/ακρόαση σε iTunes, Apple Music, Google Play, Tidal και Amazon, στην τιμή των 8,49€ για όλο το άλμπουμ και και 1,29€ για το κάθε track ξεχωριστά. Οπότε, όσοι πιστοί προσέλθετε…

Και αφού πρώτα πήραμε μία γενικότερη γεύση από το δίσκο, ώρα να βουτήξουμε στην tracklist του ‘A Moon Shaped Pool’ και να αποτυπώσουμε τις σκέψεις μας για το κάθε τραγούδι ξεχωριστά. Ας ξεκινήσουμε.

1. Burn The Witch

Το πρώτο δείγμα που ακούσαμε από το άλμπουμ, είναι και αυτό που βρίσκεται στην κορυφή της tracklist. Μιλώντας για τους συμβολισμούς του σκοτεινού animated κλιπ, η animator που συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Chris Hopperwell, έκανε λόγο για μήνυμα της μπάντας σχετικά με την “ανασφάλεια” και την προσφυγική κρίση.

Στο καθαρά ακουστικό μέρος τώρα, το ‘Burn The Witch’ είναι πανέμορφο, έντονο και ατμοσφαιρικό.

Τα χαρακτηριστικά φωνητικά/ουρλιαχτά του Thom Yorke και η πολύ προσεγμένη κλιμακούμενης έντασης ενορχήστρωση στο background, έχουν ως αποτέλεσμα το κομμάτι, από την πρώτη στροφή μέχρι το τελικό ξέσπασμα του τραγουδιστή, να χτίζεται σταδιακά και αγχωτικά, ενώ το φινάλε μοιάζει να έχει ξεπεταχτεί από ταινία τρόμου.

Όπως και ολόκληρο το άλμπουμ, το κομμάτι θέλει το χρόνο του, αλλά όσο περισσότερο το ακούς, τόσο περισσότερο θες να το ξανακούσεις.

Radiohead - Burn The Witch

2. Daydreaming

Για κάποιο περίεργο λόγο, από την πρώτη φορά που άκουσα αυτήν την μελωδία του πιάνου, ένιωσα πολύ οικεία με αυτό το κομμάτι. Σαν να το είχα ακούσει άπειρες φορές στο παρελθόν. Ίσως, απλώς μου θύμισε το επικό score του Hans Zimmer στο Interstellar.

Όπως προείπαμε, είναι το δεύτερο τραγούδι που ακούσαμε πριν από την κυκλοφορία και όπως και το ‘Burn The Witch’, το ‘Daydreaming’ ήρθε μαζί και με ένα κλιπ, αυτή τη φορά σκηνοθετημένο από τον Paul Thomas Anderson (με τον οποίο ο Jonny Greenwood έχει συνεργαστεί σε soundtracks ταινιών). Σε αυτό πρωταγωνιστεί ποιος άλλος;

O Thom Yorke, ο οποίος περιφέρεται αμήχανα σε διάφορα -ασύνδετα μεταξύ τους- μέρη, σαν να έχει σταματήσει ο χρόνος και σαν να αναζητάει επίμονα κάτι, ανοίγοντας συνεχώς πόρτες, μέχρι στο τέλος να βρει αγαλλίαση δίπλα στη φωτιά μίας σπηλιάς.

Ή μήπως αυτή η σκηνή δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή;

Και πάλι, τρομερή ενορχήστρωση από τον Jonny Greenwood, με την απόλυτη μελαγχολία να είναι το στοιχείο που κυριαρχεί, ενώ η όμορφη απλότητα του πιάνου και τα σπαρακτικά φωνητικά του Thom, δημιουργούν ένα κλίμα ασφυξίας που δεν μπορεί να σε αφήσει ασυγκίνητο.

Επίσης, το outro είναι από τα πιο απόκοσμα που θυμάμαι σε τραγούδι των Radiohead. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα tracks του άλμπουμ.

Dreamers
They never learn

And it’s too late
The damage is done

This goes
Beyond me
Beyond you

Radiohead - Daydreaming

3. Decks Dark

Αυτό το αριστουργηματικό κομμάτι είναι σίγουρα ένα από τα highlights του άλμπουμ. Παράλληλα, αποτελεί και ένα από τα λίγα ολοκαίνουρια tracks, αν και θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε ξεπηδήσει από το ‘In Rainbows’.

Τα φωνητικά της χορωδίας που εναλλάσσονται με αυτά του Thom στην αρχή του ‘Decks Dark’, η λεπτή, διακριτική μελωδία του πιάνου και το όλο στοιχειωτικό και δυσοίωνο ύφος του τραγουδιού, δημιουργούν μία μοναδική εμπειρία για τα αυτιά σας.

Ο Thom εδώ δεν μας δίνει τόσο το αίσθημα της αγωνίας, αλλά περισσότερο της αποδοχής του επικείμενου κακού. Μέσα στον δραματικό τόνο, ακούγεται εξουθενωμένος και ανήμπορος. Εξαιρετικός και ο Colin στο μπάσο.

And in your life, there comes a darkness
This spacecraft blocking out the sky
And there’s nowhere to hide

4. Desert Island Disk

Το ‘Desert Island Disk’ είναι ένα από τα πολλά τραγούδια που αποδεικνύουν πως οι Radiohead, σε αυτό το άλμπουμ, έκαναν ένα βήμα πίσω στα ηλεκτρονικά στοιχεία, υιοθετώντας έναν πιο αναλογικό, οργανικό ήχο.

Ένα αιθέριο τραγούδι με πολλά folk στοιχεία, έντονη ακουστική κιθάρα και με τα διακριτικά synths που υπάρχουν να ακούγονται σαν τα κύματα του ωκεανού που παφλάζουν κάτω από το κομμάτι. Μου θύμισε λιγάκι το ‘Pyramid Song’ απ’ το ‘Amnesiac’, αλλά σε αρκετά πιο “νανούρισμα”.

The wind rushing round my open heart
An open ravine
In my spirit white
Totally alive

5. Ful Stop

Και από το νανούρισμα, πάμε στη δράση. Highlight νούμερο δύο με έναν άκρως ειρωνικό τίτλο (Full ‘Ful Stop’).

Σκοτεινό, μαγευτικό, παρανοϊκό και με μία τρομερή κλιμάκωση που αποτελεί τη βάση για το “μουρμουρητό” του Thom, το ‘Ful Stop’ μοιάζει με ένα ανελέητο κυνηγητό χωρίς τέλος.

Ο ρυθμός είναι σίγουρα γνώριμος στους fans και το κομμάτι ακούγεται τόσο πλούσιο και ποικίλο μελωδικά που χρειάζεται πολλές ακροάσεις για να εκτιμήσεις την αξία του. Επιβλητική και πάλι η μπασογραμμή.

You really messed up everything
But you can take it all back again
Strike up what’s in the box
Why should I be good if you’re not?

6. Glass Eyes

Πόνος, θλίψη και όλα τα συναφή. Το ‘Glass Eyes’ είναι μία όμορφα οδυνηρή μπαλάντα που βασίζεται σε καταπληκτική μελωδία πιάνου, ενώ τα ψηφιακά εφέ δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ο κάθε στίχος που έρχεται μας βυθίζει ακόμα περισσότερο στο θρήνο που ερμηνεύει ο τραγουδιστής.

Σίγουρα εδώ οι Radiohead πενθούν για κάτι που έχασαν και μας μεταφέρουν αισθήματα φόβου και πανικού. Ένα κομμάτι που όσο το αφήνεις να παίζει, τόσο πιο πολύ σε κυριεύει. Σταθερή αξία και εδώ, οι μεταφορικοί στίχοι των Radiohead.

Hey it’s me
I just got off the train
A frightening place
Their faces are concrete grey
And I’m wondering, should I turn around?
Buy another ticket
Panic is coming on strong

7. Identikit

Από την πρώτη στιγμή που θα το ακούσετε, βάζω στοίχημα πως θα σκεφτείτε πως πρόκειται για το αντίστοιχο ‘Idioteque’ του ‘A Moon Shaped Pool’, αν και το πρώτο δεν έχει τόσο έντονα ηλεκτρονικά στοιχεία.

Όπως και το ‘Burn The Witch’, πρόκειται για ένα παλιό κομμάτι που ήδη υπήρχε κάπου στον κόσμο των Radiohead, είτε αυτό το κάπου ονομάζεται μικρά αποσπάσματα σε συναυλίες, είτε sessions του ‘The King Of Limbs’.

Ακόμη ένα λίγο μουντό track, με τη συμμετοχή της χορωδίας, το ενδιαφέρον σόλο της κιθάρας και την έντονη bassline, να προσθέτουν πόντους.

Αν και uptempo σε σχέση με το όλο ύφος του άλμπουμ, νομίζω ότι είναι το πρώτο κομμάτι από το ‘A Moon Shaped Pool’ που με κούρασε μετά από μερικές ακροάσεις και είναι το μοναδικό της tracklist (σταυρώστε με), στο οποίο καμιά φορά πατάω το κουμπάκι που λέγεται “Next”. Sorry Radiohead.

Sweet-faced ones with nothing left inside
That we all can love

When I see you messing me around
I don’t want to know

8. The Numbers

Το ‘The Numbers’ μάλλον είναι το ζοφερό τραγούδι του Thom Yorke για την κλιματική αλλαγή (ρίξτε μια ματιά και στους στίχους).

Ο τραγουδιστής άλλωστε βρέθηκε την περασμένη χρονιά στο Παρίσι, όπου στα καλλιτεχνικά δρώμενα στα πλαίσια της συνάντησης κορυφής για το κλίμα, τραγούδησε ζωντανά. Καθαρά μουσικά μιλώντας, το κομμάτι με γέμισε.

Όμορφο πιάνο intro, ατμοσφαιρική χορωδία και πάλι, και, φυσικά, ένα απαλό catchy ριφάκι που λάτρεψα, ειδικά μετά από την κορύφωση, λίγο μετά από τα μισά του τραγουδιού.

Αν και μοναδικό, σίγουρα δανείζεται στοιχεία από τα παλιότερα ‘Optimistic’ και ‘Talk Show Host’, ενώ θυμίζει έντονα και το ‘Paper Tiger’ του Beck.

Παρεμπιπτόντως αξίζει να ακούσετε ολόκληρο το ‘Sea Change’ του Beck αν σας άρεσε το ‘A Moon Shaped Pool’.

We are of the earth
To her we do return
The future is inside us
It’s not somewhere else

Δείτε εδώ το κλιπ του ‘The Numbers’

9. Present Tense

Το ‘Present Tense’ τραγουδήθηκε από το συγκρότημα, σε live του 2009.

Στη στούντιο εκδοχή του όμως, με έναν bossa nova ρυθμό και τα επίμονα echoes να το οδηγούν, ξεδιπλώνει τον πλούσιο, αέρινο χαρακτήρα του.

Πολύ ζωντανό, μελωδικό και με latin επιρροές, είναι το πιο “ξεχωριστό” τραγούδι που θα ακούσετε και ένα από τα λιγότερο Radiohead τραγούδια της δισκογραφίας τους.

Μαζί με το ‘Desert Island Disk’, είναι τα πιο αισιόδοξα (ή για την ακρίβεια τα λιγότερο απαισιόδοξα) τραγούδια στο νέο άλμπουμ της μπάντας.

Keep it light and
Keep it moving
I am doing
No harm

10. Tinker Tailor Soldier Sailor Rich Man Poor Man Beggar Man Thief

Όχι, δεν έχει γίνει κάποιο λάθος στην πληκτρολόγηση. Απλώς οι Radiohead, με αυτό το κομμάτι έθεσαν υποψηφιότητα για τον μεγαλύτερο τίτλο τραγουδιού, για το 2016.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, είναι εμπνευσμένος από ένα παλιό νανούρισμα.

Το ‘Tinker…’ ή ‘TTSSRMPMBGT’ είναι και αυτό ένα από τα λίγα κομμάτια που ακούσαμε για πρώτη φορά στο ‘A Moon Shaped Pool’.

Εδώ συνδυάζονται άψογα δύο από τα πιο δυνατά χαρτιά των Radiohead:

Οι ικανότητες του Yorke στο πείραγμα των ήχων και η μεγάλη εμπειρία του Jonny Greenwood σε soundtracks, η οποία είναι διάχυτη σε όλο το δίσκο. Η παραμόρφωση συνεργάζεται με την αγνή μελωδία και το αποτέλεσμα είναι κάτι που σίγουρα αξίζει να ακούσετε.

Αρχικά δεν με ξετρέλανε, αλλά τα εκτίμησα (ειδικά το outro) μετά από αρκετές ακροάσεις. Ένα τραγούδι που έχει έντονο άρωμα ‘Amnesiac’.

All the birds stay up in the trees
All the fish swim down too deep
And they pray
Honey, come to me before it’s too late

11. True Love Waits

Το να το πρωτοβλέπεις στην tracklist είναι από μόνο του μία ανατριχιαστική στιγμή για όλους τους fans των Radiohead…

Ένα πανέμορφο κομμάτι που ακούγεται σε συναυλίες και υπάρχει στον πλανήτη “Radiohead” εδώ και 21 χρόνια (κυκλοφόρησε και στο live album ‘I Might Be Wrong’) και ένα από τα αγαπημένα διαμαντάκια της δισκογραφίας της μπάντας, μπαίνει επιτέλους σε άλμπουμ! Το ότι θα το αγαπούσαμε ήταν σίγουρο.

Το μόνο που έμενε να δούμε ήταν το πόσο διαφορετική θα ήταν η studio version. Και οι Radiohead έκαναν εξαιρετική δουλειά, με το ‘True Love Waits’ να αποτελεί το ιδανικό φινάλε για το άλμπουμ.

Αν και αποτελεί τρίτο προσωπικό highlight και μου αρέσει αρκετά, προς το παρόν τουλάχιστον, μου φαίνεται αδιανόητο να το κατατάξω στο μυαλό μου ψηλότερα από την παλιά, καλή live εκτέλεση.

Βέβαια, η νέα εκδοχή είναι επίσης αριστούργημα. Ακούγεται θαυμάσια, με το επιβλητικό πιάνο να είναι τώρα σε πρώτο πλάνο αντί της ακουστικής κιθάρας, και τη συγκινητική φωνή του Yorke να μας ταξιδεύει, ενώ κάποιος που ακούει για πρώτη φορά το κομμάτι, σίγουρα θα το λατρέψει.

And true love lives
On lollipops and crisps
Just don’t leave
Don’t leave

Συνοψίζοντας…

Στο ‘A Moon Shaped Pool’, θα ακούσετε μία συλλογή που είναι δεμένη και συνεκτική, προσφέροντας όμως, παράλληλα, έναν τρομερό συνδυασμό διαφορετικών ήχων για τα αυτιά σας, με έμφαση στα ακουστικά στοιχεία και τις μελωδικές ενορχηστρώσεις, χωρίς όμως να λείπουν, εδώ κι εκεί, και τα πιο ηλεκτρονικά πειράγματα τα οποία οι Radiohead χειρίζονται πανέξυπνα και επιτυχημένα, εδώ και πολλά χρόνια.

Πέρα από τον καθαρό ήχο του πιάνου και της ακουστικής κιθάρας, θα ακούσετε χορωδίες, υπνωτικό μπάσο, ντραμς και άλλα κρουστά όπως και απόκοσμους φυσικούς ή ψηφιακούς ambient ήχους που χρησιμοποίησαν οι Radiohead για να εμπλουτίσουν τον ήχο τους.

Τα κομμάτια έχουν γραμμική δομή και, γενικά, νομίζω πως είναι αρκετά πιο ενδιαφέροντα και διαφορετικά μεταξύ τους από αυτά του ‘The King Of Limbs’.

Από τα φωνητικά του Thom Yorke που ξεχειλίζουν από συναίσθημα, μέχρι τις ενορχηστρώσεις του Jonny Greenwood και το μπάσο του Colin που οδηγεί από μόνο του μερικά κομμάτια, η πεντάδα των Radiohead μας παρουσίασε ακόμη ένα πολύ αξιόλογο άλμπουμ.

Ήδη πολλοί fans ανυπομονούν για ένα Live στο Basement των Radiohead ή να τους ακούσουν ζωντανά με τη συνοδεία ορχήστρας.

Σε ό,τι αφορά τους στίχους, η μπάντα, μας μεταφέρει μία ασφυξία, μία απόγνωση, ένα συμβιβασμό και μία παθητική ηρεμία και αποδοχή σε ό,τι δυσάρεστο και αναπόφευκτο συμβαίνει γύρω μας.

Γενικά, μιλάμε για ένα άλμπουμ στο οποίο, σίγουρα, υπάρχει η αίσθηση της οικειότητας για τους παλιούς φίλους της μπάντας. Για τους υπόλοιπους, δεν είμαι σίγουρος πως θα το άκουγαν ξανά, μετά από την πρώτη ακρόαση. Και εδώ μία παρένθεση:

Για να είμαστε ειλικρινείς, πολλοί άνθρωποι, δεν θέλουν -και πολύ καλά κάνουν- να βυθιστούν σε συναισθήματα θλίψης, μοναξιάς και φόβου, μετά από την ακρόαση ενός άλμπουμ. Γιατί το ‘A Moon Shaped Pool’, μία τέτοια γεύση θα σας αφήσει.

Για αυτούς, λοιπόν, οι Radiohead δεν είναι επιλογή και το άλμπουμ αυτό θα μπορούσε να είναι μονάχα ένα low-tempo καταφύγιο μόνο σε μία στιγμή που τα δικά τους συναισθήματα ταυτίζονται με αυτά που εκπέμπουν τα κομμάτια.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως όσοι ακούν τη μουσική αυτή είναι μανιοκαταθλιπτικοί. Απλώς έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας ένα τραγούδι, το πόσο αιχμαλωτίζεται σε αυτό που εκφράζει και το πόσο οικειοποιείται τη μουσική και τους στίχους, σε σχέση με κάτι που ζει ή έχει ζήσει στο παρελθόν.

Κλείνοντας, τo ‘A Moon Shaped Pool’ είναι ένα ακόμη σπουδαίο επίτευγμα από τους Radiohead. Ένα σκοτεινά όμορφο και ηχητικά πολυδιάστατο άλμπουμ που σαν συλλογή σίγουρα θα γεμίσει τους fans και θα τους πείσει να το επισκεφτούν ξανά και ξανά.

Όσο κλασικό κι αν ακουστεί, είναι ένας δίσκος που σε κάθε ακρόαση έχει να προσφέρει κάτι νέο που την προηγούμενη φορά, δεν παρατήρησες. Αντιθέτως, για τους πρωτάρηδες στον κόσμο των Radiohead, δεν θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία.

Προσωπικά, έχοντας μία καλή επαφή με τη δισκογραφία τους, θεωρώ ότι ναι μεν είναι ένα εξαιρετικό άλμπουμ με ελάχιστα πράγματα που με ξένισαν, αλλά αυτό, σε καμία περίπτωση, δεν σημαίνει πως θα το έβαζα κάπου ανάμεσα στα τρία αγαπημένα και, για μένα, all time classic κορυφαία άλμπουμ της μπάντας:

‘OK Computer’, ‘Kid A’ και ‘In Rainbows’, ενώ θα έδινε μία σκληρή μάχη, μέσα στο μυαλό μου, με τα ‘Hail To The Thief’ και ‘The Bends’, για την τέταρτη θέση.

Ίσως γιατί εκτός από 3 ή 4 κομμάτια, δεν μπορώ να φανταστώ πώς κάποια από αυτά, θα μπορούσαν με τον καιρό να μπουν στα 20 ή 30 αγαπημένα μου από το συγκρότημα.

Σαν μία οντότητα όμως, το ‘A Moon Shaped Pool’, σίγουρα, αξίζει πολλές ακροάσεις, την αναμονή των πέντε ετών και τον τίτλο του ενός από τα πιο πολυαναμενόμενα και ποιοτικότερα άλμπουμ της χρονιάς που διανύουμε.

Φορέστε το καλύτερο ζευγάρι ακουστικών που έχετε, σβήστε τα φώτα και βυθιστείτε στη νέα δουλειά των Radiohead.

Highlights: ‘Decks Dark’, ‘Ful Stop’, ‘True Love Waits’

daydreaming radiohead fan-art 0208
Radiohead – ‘Daydreaming’/Fan-Art

Ο Γιώργος Λάνθιμος σκηνοθετεί το νέο κλιπάκι των Radiohead (vid)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!