Search
Close this search box.
Art of Simplicity: «5 δίσκοι που δεν πρέπει να λείπουν από καμία δισκοθήκη»

Art of Simplicity: «5 δίσκοι που δεν πρέπει να λείπουν από καμία δισκοθήκη»

Οι Art of Simplicity αποκαλύπτονται!

Οι Art of Simplicity είναι μια progressive/experimental metal μπάντα από την Αθήνα η οποία μετράει 15 περίπου χρόνια παρουσίας στην εγχώρια μουσική σκηνή. Μέσα στο 2016 κυκλοφόρησαν το mini album ‘When Fables have a Bitter Taste’, το οποίο αποτελεί την τρίτη κυκλοφορία της μπάντας, και προς το παρόν προετοιμάζουν τον επόμενο δίσκο τους.

art of simplicity - Once [Official Video]

Με αφορμή λοιπόν το project που τρέχουμε αυτόν τον καιρό, θέλαμε να μάθουμε ποιοι πιστεύουν πως είναι οι 5 δίσκοι που δεν πρέπει να λείπουν από καμία δισκοθήκη, και δείτε τι μας απάντησαν:

Pain of Salvation – Remedy Lane (2002)

Μάλλον αρκετά προφανής επιλογή. Ήταν όταν κυκλοφόρησαν αυτό το άλμπουμ που οι Pain of Salvation επισκέφτηκαν και τα μέρη μας πρώτη φορά, δύσκολο να πεις αν είναι όντως το καλύτερό τους ή το πιο αγαπητό στους φίλους του συγκροτήματος.

Αρκετά σίγουρα πάντως είναι το κορυφαίο σημείο αυτής της πλευράς των Pain of SalvationΧωρίς να του λείπει καθόλου η τεχνική κατάρτιση, το πιο εντυπωσιακό είναι μάλλον η εγκεφαλική προσέγγιση και η συναισθηματική φόρτιση των κομματιών, το συγκρότημα άνοιξε τα μάτια σε όλους εμάς τους νιούφηδες τότε στο progressive metal ότι μπορείς να παίξεις αυτή τη μουσική και με άλλους πιο δημιουργικούς τρόπους από το να αραδιάζεις όλες τις ασκήσεις που σου έμαθαν στο ωδείο μέσα σε ένα ατελείωτο σόλο.

PAIN OF SALVATION - Undertow (OFFICIAL VIDEO)


Isis – Panopticon (2004)

Αυτό το άλμπουμ και το Oceanic’ που προηγήθηκε έφεραν το post metal στη ζωή μας.

Μιλώντας για την σύγχρονη κοινωνία-φυλακή, παρομοιάζοντας την με τη φυλακή του ωφελιμιστή φιλόσοφου Jeremy Bentham, οι Isis παραδίδουν ένα άλμπουμ επιθετικό αλλά και ψυχεδελικό, σε μία φοβερή ισορροπία που σε προκαλεί τόσο να στοχαστείς όσο και να επιδοθείς σε ασταμάτητο headbanging. 

Ένα προς ένα τα κομμάτια σου μένουν αμέσως, ενώ οι Isis εξελίσσουν τον ήχο που “κληρονόμησαν” από συγκροτήματα όπως οι Neurosis, τον κάνουν κτήμα τους και επεκτείνουν πάνω σε αυτόν.

Όσο καθοριστικό και αν ήταν το Oceanic’με το Panopticon’ το συγκρότημα ξεφεύγει από τα στενά του πλαίσια, γίνεται τεράστια (αναλογικά) επιτυχία παγκόσμια και επηρεάζει ένα σωρό κόσμο, ελάχιστοι από αυτούς κατάφεραν να αγγίξουν την ίδια τελειότητα.

Isis - Panopticon - 1 - So Did We


Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973)

Λίγα πράγματα μπορείς να πεις για το μάλλον σημαντικότερο άλμπουμ στην ιστορία της ροκ μουσικής. Οι Pink Floyd ξεπερνάνε τα όριά τους και μέσα μόλις σε εννιά κομμάτια λένε τόσα πολλά για τον χρόνο, την καθημερινότητα αλλά και την παράνοια.

Τα μακροσκελή ορχηστρικά περάσματα μειώνονται, ο Waters αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τους στίχους, και όλα τα κομμάτια του παζλ, από τη μουσική μέχρι το εξώφυλλο δένουν αρμονικά μεταξύ τους δημιουργώντας έναν από τους πιο αγαπημένους δίσκους όλων των εποχών.

Τεράστια επιρροή για όποιον έχει την παραμικρή σχέση με τον ευρύτερο σκληρό ήχο.

Pink Floyd - Brain Damage / Eclipse

5 πράγματα που δεν ήξερες για το ‘The Dark Side Of The Moon’

Το εξώφυλλο του ‘The Dark Side Of The Moon’ σε 40 διαφορετικές εκδοχές (pics)


Nevermore – This Godless Endeavor (2005)

Οι φωνητικές γραμμές σε κλίμακες που άλλοι δεν τολμούν καν, αποδίδουν με χαρακτηριστική θεατρικότητα στίχους ξυράφια. Κιθάρες που τεχνικά “το τερματίζουν” , προϊόντα ιδιοφυΐας, είτε περίπλοκες όσο δεν πάει, είτε επιβλητικής λιτότητας, και όμως, εξυπηρετούν αποκλειστικά τις συνθέσεις και την ουσία.

Το δε rhythm section ακριβώς όπως πρέπει, σε ρυθμικά μονοπάτια του σύγχρονου metal. Κανονικά, όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι πρόκειται για κορυφαία κυκλοφορία, αλλά λένε τη μισή αλήθεια.

Η άλλη μισή είναι ότι οι Nevermore καταφέρνουν να γράψουν έπη, συνθέτουν ολοκληρωμένα και ουσιαστικά, συνθέτουν τραγούδια που ενώ αποτελούνται από τα “συστατικά” που αναφέρονται πιο πάνω, στο τέλος θα μνημονεύονται και απλά ως τραγούδια. Respect.

NEVERMORE - Final Product (HIGH QUALITY)


Metallica – Master of Puppets (1986)

Το καλύτερο άλμπουμ στην ιστορία του metal. Βαρύ κι ασήκωτο, πρωτοποριακό, ολοκληρωμένο και άρτιο από όλες τις απόψεις, έχει υπάρξει επιρροή για αμέτρητους καλλιτέχνες, όχι μόνο του ακραίου ήχου, αλλά ακόμα και του progressive (βλ. Dream Theater).

Θα ήταν αστείο να πούμε ότι δεν έχει επηρεάσει και εμάς, μιας και έχουμε μεγαλώσει με αυτό.

Metallica - Master Of Puppets [Seattle 1989] HD

Metallica – Master Of Puppets: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!