Search
Close this search box.
Bill Ward: «Λυπάμαι για την απώλεια της φιλίας μου με τον Ozzy και τον Tony»

Bill Ward: «Λυπάμαι για την απώλεια της φιλίας μου με τον Ozzy και τον Tony»

Ο Bill Ward δίνει τη δική του εκδοχή των πραγμάτων αναφορικά με τη στάση της μπάντας.
Black Sabbath
Black Sabbath

Στις 18 Αυγούστου, ο αυθεντικός ντράμερ των Black Sabbath Bill Ward, πόσταρε μέσω της επίσημης σελίδας του στο Facebook ένα μεγάλο μήνυμα, στο οποίο απαντούσε στα προ λίγου καιρού σχόλια του Ozzy Osbourne και του Tony Iommi, πως ήταν ακατάλληλος σωματικά για να παίξει στην αποχαιρετιστήρια περιοδεία τους. Σε ένα κείμενο αρκετά φορτισμένο συναισθηματικά, ο Ward δίνει τη δική του εκδοχή των πραγμάτων, που σίγουρα έχει ενδιαφέρον:

Γεια σε όλους. Εύχομαι αυτή η μέρα να σας βρίσκει χαρούμενους και με καλή υγεία.

Βρίσκομαι ξανά στη θέση που είμαι αναγκασμένος να υπερασπιστώ τις πράξεις μου για την περίοδο από το 2011, μέχρι υποθέτω σήμερα. Τα σχόλια του Tony Iommi και μερικά του Ozzy για μένα, παραμένουν υποτιμητικά και υποδεικνύουν λάθη στον χαρακτήρα μου, τόσο σαν άνθρωπο, όσο και σαν μουσικό.

Διαφωνώ πλήρως με τα σχόλιά τους. Αυτό που πιστεύουν είναι αρκετά αντίθετο με όσα βίωσα, ειδικά το 2011, όταν και κανείς δεν μου μίλησε για το ότι είχαν ανησυχήσει από το παίξιμό μου ή την κατάσταση της υγείας μου. Αν κρατούσαν το 2011 για τον εαυτό τους τις πληροφορίες που τόσο εύκολα μοιράζονται σήμερα, τότε αυτό είναι δική τους παράλειψη.

Πώς μπορώ να κριθώ για το ότι δεν είμαι ικανός να κάνω μια περιοδεία, τη στιγμή που δουλεύουμε πάνω σε έναν δίσκο; Πώς μπορώ να κριθώ το 2011 για θέματα υγείας που δεν υπήρχαν και πώς αυτά θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα το tour; Ξέρουν όλοι πολύ καλά πώς προετοιμάζομαι για τις περιοδείες. Δεν ήξερα πως κρινόμουν το 2011, αν αυτή είναι η αλήθεια τους.

Το σχόλιο του Tony -και θεωρώ πως αναφερόταν στην περιοδεία- ήταν: «Δεν νομίζω πως έχει καταλάβει πόσο δύσκολο θα ήταν για αυτόν.»

Πώς μπορεί να το πει ο Tony αυτό; Γνωρίζω πολύ καλά τι χρειάζεται μια περιοδεία. Έχω βοηθήσει στην τοποθέτηση του πήχη, τόσο στο παίξιμο όσο και στη φυσική κατάσταση στη μέταλ μουσική τότε και σήμερα. Πόσο υπονομευτικό και εγωκεντρικό για τον Tony να πει κάτι τέτοιο. Πόσο ανακριβές από μέρους του να πει κάτι τέτοιο.

Έχω παίξει σε όλα τα Ozzfest και τις περιοδείες των Sabbath μετά την επανένωση. Κρατήστε εδώ, πως είχαν κάνει μια περιοδεία χωρίς εμένα αρχικά, για να δουν αν θα μπορούσε να δουλέψει το πράγμα χωρίς εμένα. Λυπάμαι και δεν το λέω με κακή πρόθεση αυτό, αλλά ήταν ο φόβος τους, η έλλειψη εμπιστοσύνης τους και η λογική τους που έβαζε αναπληρωματικούς ντράμερ στη σκηνή στην επανένωση και σε άλλες περιοδείες. Δεν μου άρεσε αυτό που έκαναν, αλλά καταλάβαινα πως το ήθελαν. Εγώ συνέχιζα να παίζω ντραμς στους Sabbath. Ποτέ δε χρειάστηκε αναπληρωματικός ντράμερ και ποτέ δεν επιβεβαίωσα τους φόβους όσων είχαν φόβους.

Έχασα μόνο μια ευρωπαϊκή περιοδεία, μετά το μοναδικό μου έμφραγμα το 1998. Εκτιμώ το ότι ήθελαν να προστατέψουν τα συμφέροντα των Black Sabbath για το καλό των μελλοντικών τους δεσμεύσεων απέναντι στον κόσμο, τους διοργανωτές και όλους όσους ανακατεύονταν σε αυτά. Ο Ozzy είπε το πιο στενάχωρο πράγμα, «πως θα έπρεπε να το παραδεχτώ». Τι να παραδεχτώ το 2011; Τι θα έπρεπε να παραδεχτώ όταν ένιωθα ενθουσιώδης, σίγουρος και δυνατός; Να παραδεχτώ πως δεν ήθελα, πως ήμουν άρρωστος και δεν μπορούσα να παίξω; Αυτές οι αποτυχίες δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ούτε σήμερα μέσα μου. Δεν είχα τίποτα να παραδεχτώ ή να εξομολογηθώ. Το γεγονός πως ο Oz αντέδρασε με λύπη, μου δείχνει πως είχε ήδη κρίνει το μέλλον μου. Και αυτό είναι πολύ στενάχωρο να το γνωρίζω.

Ο Tony σχολίασε -και είναι ανόητο γιατί έγινε για το τίποτα- πως θα πρέπει να αντιμετωπίσω αυτή τη δήλωση. Δεν μπορώ να αφήσω όλο αυτό να μπει στη ζωή μου και τη ζωή της οικογένειάς μου, αλλά και όσων επηρεάζονται από την αποτυχία της αυθεντικής μπάντας.

Ήταν κάτι. Σήμαινε τα πάντα σε χιλιάδες ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου εμού. Θα είναι πάντα κάτι και πάντα θα ηχεί την αλήθεια και το ποιος έχει την ευθύνη. Με το να λες πως ήταν τίποτα, υποτιμάς την αξία του κόσμου και προσβάλλεις την καρδιά του, αυτό στο οποίο όλοι πιστέψαμε. Τους Black Sabbath.

Θα έχω τη δική μου εμπειρία για το 2011 και ο Tony και ο Ozzy τη δική τους. Και είναι ξεκάθαρο για μένα πως είμαστε και είναι πιο αντίθετες από ποτέ.

Δεν θα ξεχάσω το τηλεφώνημα του Ozzy στις 23 Ιανουαρίου του 2012 που με ρωτούσε πότε θα φτάσω στην Αγγλία για να αρχίσουμε πρόβες. Γιατί να πει κάτι τέτοιο αν ήδη με έχει κρίνει για το 2011;

Λυπάμαι για την απώλεια της φιλίας του Ozzy.

Λυπάμαι για την απώλεια της φιλίας του Tony.

Κλείνοντας, και έχω υπερασπιστεί πολλές φορές αυτή την άποψη,δεν θα μπορούσα να παίζω μια συναυλία εγώ και μία ένας αναπληρωματικός ντράμερ, γιατί αυτό θα δημιουργούσε ελιτισμό στη συναυλία που θα έπαιζα εγώ και δεν θα το έκανα ποτέ σε όσους δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε αυτό το live.

Ήταν τιμή μου που έπαιξα στους Black Sabbath και που έπαιξα με τον Tony Iommi, τον Ozzy Osbourne και τον Geezer Butler.

Long live Black Sabbath!


Black Sabbath: Γιατί είναι μια από τις επιδραστικότερες μπάντες όλων των εποχών

75 Έλληνες μουσικοί αποτίουν φόρο τιμής στους Black Sabbath

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!