Search
Close this search box.
Blind Guardian – Somewhere Far Beyond: Ταξίδι στην κορυφή

Blind Guardian – Somewhere Far Beyond: Ταξίδι στην κορυφή

Αφιέρωμα στο 'Somewhere Far Beyond' των Blind Guardian: Ο δίσκος του συγκροτήματος που ξεκίνησε το πραγματικό τους ταξίδι στην κορυφή.

Αφιέρωμα στο ‘Somewhere Far Beyond’ των Blind Guardian

Το ημερολόγιο γράφει 30 Ιουνίου 1992 και ένα συγκρότημα από τη Γερμανία, που ακόμα λίγοι γνώριζαν, κυκλοφορούν τον τέταρτο δίσκο τους.

Έχοντας μόλις υπογράψει σε νέα και μεγάλη δισκογραφική εταιρία και έχοντας δώσει ήδη τρεις δίσκους που κέρδισαν την εκτίμηση των μυημένων στην power metal -μεταξύ των οποίων και του Kai Hansen, που τους χάρισε μια guest συμμετοχή στο ‘Follow the Blind’ του 1989- οι Blind Guardian λαμβάνουν θέσεις, για την σημαντικότερη μέχρι τότε κυκλοφορία της καριέρας τους, το ‘Somewhere Far Beyond’.

Ο πήχης είχε μπει ψηλά. Πέρα από την υπογραφή στη Virgin Records κάτι που αυτόματα τους ανέβαζε επίπεδο, οι Blind Guardian είχαν ήδη τρεις αξιόλογους δίσκους στο ενεργητικό τους, όμως αυτή  τη φορά φαίνονταν έτοιμοι να κάνουν το κάτι παραπάνω καθώς οι συγκυρίες έμοιαζε να τους ευνοούν… και το κατάφεραν.

Το ‘Somewhere Far Beyond’ είναι τα άλμπουμ που άλλαξε τα πάντα.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι Blind Guardian είχαν ήδη δώσει αξιόλογα δείγματα γραφής, αλλά αυτή τη φορά ήρθε η μεγάλη εξέλιξη στον ήχο τους που τους καθιέρωσε ως μια από τις κορυφαίες μπάντες του είδους.

Είναι δε εντυπωσιακό πως ναι μεν με το δίσκο αυτό το συγκρότημα έβαλε την ηχητική του σφραγίδα, όμως δεν έχασε την επαφή με τον speed και power metal ήχο που είχε μέχρι τότε. Αντίθετα κατάφερε να τον ενσωματώσει αρμονικά, εξελίσσοντας όμως παράλληλα τη μουσική τους σε κάθε σχεδόν τομέα.

Το θρυλικό Artwork

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το artwork του δίσκου, που είναι θεωρείται μέχρι σήμερα ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του είδους.

Το συγκρότημα θέλησε ξανά να συνεργαστεί με τον Γερμανό γραφίστα Andreas Marschall, αφού είχε λατρέψει τη δουλειά του στο ‘Tales from the Twilight World’ δύο χρόνια περίπου πριν.

Ήταν το artwork -παρέα βέβαια με τα δύο τραγούδια που τιτλοφορούνται ‘The Bard Song’– που έδωσαν στους Blind Guardian το παρατσούκλι The Bards που τους ακολουθεί ως σήμερα, ταυτίζοντας τους με τους Μεσαιωνικούς βάρδους που ταξίδευαν παίζοντας τη μουσική τους στον τότε γνωστό κόσμο.

Κάπως έτσι, το fan club του συγκροτήματος πήρε τον τίτλο The Circle of Bards, ενώ ο Hansi Kürsch συχνά χαρακτηρίζει το κοινό τους ως βάρδους.

Ο δίσκος στην αρχική του έκδοση περιέχει δέκα κομμάτια και τρία bonus tracks.

Στην επανέκδοση του 2007, προστέθηκαν και τα demo versions των ‘Ashes to Ashes’ και ‘Time What is Time’. Ανάμεσα στα bonus tracks ξεχωρίζει η διασκευή στο ‘Spread Your Wings’ των Queen, μια σύνθεση του μπασίστα του συγκροτήματος John Deacon.

Blind Guardian - Somewhere Far Beyond
Blind Guardian – Somewhere Far Beyond
Spread Your Wings (Remastered 2007)

Από τα κυρίως κομμάτια του δίσκου φυσικά ξεχωρίζουν αρκετά, όμως πιθανώς τα πιο αξιομνημόνευτα είναι τα δύο ‘The Bard Song’ που αναφέραμε πιο πάνω.

Το ‘The Bard’s Song – In the Forest’ οι Blind Guardian το εμπνεύστηκαν από το video game του 1985 The Bard’s Tale του 1985, ενώ το ‘The Bard’s Song – The Hobbit’ είναι εμπνευσμένο από το θρυλικό ομότιτλο βιβλίο του J.R.R. Tolkien, σε μια εποχή που οι ταινίες βασισμένες στα έργα του, έμοιαζαν με επιστημονική φαντασία.

Όπως συμβαίνει συχνά, η φαντασία στην τέχνη, γίνεται ο κινητήριος μοχλός στις συνθέσεις των Guardian και αυτός ο δίσκος, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Έτσι εκτός από τα παραπάνω, συναντάμε και το ‘Time What is Time’ που είναι βασισμένο στο Blade Runner, το ‘Black Chamber’ που μιλά για την εμπειρία κάποιου στο Twin Peaks, ενώ το ‘Somewhere Far Beyond’, το κομμάτι δηλαδή που «βάφτισε» και το δίσκο, είναι εμπνευσμένο από το The Dark Tower του Steven King.

Blind Guardian - The Bard's Song & Valhalla - Live at Wacken Open Air 2016

To ‘Somewhere Far Beyond’ και η επιτυχία που σημείωσε, έφεραν τεράστια αναγνωρισιμότητα στο συγκρότημα και έγινε η αιτία να περιοδεύσει για πρώτη φορά εκτός της χώρας του.

Κι ενώ κανείς θα φανταζόταν πως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μόνο την Ευρώπη, οι Blind Guardian κατέληξαν να παίζουν σε αυτή την περιοδεία τους στην Ιαπωνία και μάλιστα εκεί ηχογραφήθηκε και ο πρώτος live δίσκος τους με τίτλο ‘Tokyo Tales’.

Η σχέση του συγκροτήματος με τους Ιάπωνες εξελίχθηκε με τα χρόνια σε σχέση λατρείας, καθώς είναι από τα πιο αγαπητά μέχρι και σήμερα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Μπορεί το ‘Somewhere Far Beyond’ να μην υπήρξε αρχή των Blind Guardian, ήταν όμως η μεγάλη έκρηξη και ο δίσκος που ξεκίνησε το πραγματικό τους ταξίδι στην κορυφή του είδους, στην οποία παραμένουν μέχρι σήμερα.

Η συνέχεια είναι γνωστή και η υπενθύμισή της, η συναυλία της κορυφαίας αυτής μπάντας σε λίγες μέρες στη χώρα μας.

Ashes to Ashes (Remastered 2007)

Blind Guardian – Somewhere Far Beyond /  Tracklist

1. Time What Is Time 5:42
2. Journey Through the Dark 4:45
3. Black Chamber 0:56
4. Theatre of Pain 4:15
5. The Quest for Tanelorn 5:53
6. Ashes to Ashes 5:58
7. The Bard’s Song – In the Forest 3:09
8. The Bard’s Song – The Hobbit 3:52
9. The Piper’s Calling (instrumental) 0:58
10. Somewhere Far Beyond 7:28
 
Bonus κομμάτια
11. Spread Your Wings (Queen cover) 4:13
12. Trial by Fire (Satan cover) 3:42
13. Theatre of Pain (Classic Version) 4:13
Bonus κομμάτια του 2007
14. Ashes to Ashes (Demo Version) 5:51 
15. Time What is Time (Demo Version) 5:35

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!