Η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω. Ο Βρετανός καλλιτέχνης που ακούει στο όνομα Simon Green, επέστρεψε με ένα άλμπουμ που θα ζήλευαν πολλοί καλλιτέχνες του «είδους», μέσα σε πολλά εισαγωγικά, αφού ο Bonobo δεν κατατάσσεται εύκολα σε μία κατηγορία ή καλύτερα θα μπορούσα να πω, χωρίς ίχνος φρενίτιδας και φανατισμού, ότι ο Bonobo είναι μια κατηγορία από μόνος του. Μετά από πέντε full length albums που κυκλοφόρησαν από τις δισκογραφικές Ninja Tune και Tru Thoughts και μετά το πολύ επιτυχημένο ‘Black Sands’ του 2010, ο Bonobo μας έκανε να εκτιμήσουμε τα κομμάτια του κι ενώ απουσίαζε δισκογραφικά από το 2013, η μουσική του δεν σταμάτησε να ακούγεται στα ραδιόφωνα, στις υπηρεσίες streaming και να αγαπιέται από ένα σωρό κόσμο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Το ‘Migration’ αποτελεί έναν δίσκο -τον- δίσκο ορόσημο στην καριέρα του Bonobo, μιας και μιλάμε για έναν καλλιτέχνη ο οποίος έχει αποδείξει εδώ και αρκετά χρόνια, την αδιαπραγμάτευτα καλή σχέση που διατηρεί με τη μουσική, σε όποια μορφή της. Το κοινό του, το οποίο ωρίμασε κι αυτό από το άλμπουμ ντεμπούτο του, ‘Animal Magic’ του 2000, συνεπώς, είχε αυξημένες προσδοκίες. Αυτό φαντάζομαι προκαλεί άγχος στον εκάστοτε καλλιτέχνη, ο οποίος αν μη τι άλλο έχει πολλές επιλογές, με πρώτη και καλύτερη απλώς να φτιάξει καλή μουσική χωρίς περαιτέρω σκέψεις. Ο Bonobo, χωρίς να μπορούμε να τρυπώσουμε στο μυαλό του, ακούγοντας το ‘Migration’, πιστεύω πως αυτό έκανε, με μία διάθεση πειραματισμού αλλά χωρίς να ξεφεύγει από το easy-listening ύφος που τον χαρακτηρίζει.
Το downtempo κυριαρχεί σε όλο το άλμπουμ και ανέκαθεν οι μουσικές του Bonobo σου μετέφεραν αυτό το chill feeling. Στον νέο δίσκο αυτή του η τάση ενισχύεται μέσα από συνεχόμενα beats, αφρικάνικα κρουστά, τρομπέτες, βιολιά, αέρινα φωνητικά και μελωδίες από άλλον πλανήτη.
Η ιστορία του ‘Migration’ ξεκινάει με την παγκόσμια περιοδεία που έκανε o Bonobo για το ‘Northern Borders’ που κυκλοφόρησε το 2013 και ουσιαστικά κράτησε τρία χρόνια. Από ‘κει είναι εμπνευσμένος και ο τίτλος του δίσκου, που σημαίνει «μετανάστευση» και αναφέρεται σ’ αυτήν την περίοδο της ζωής του, όπου γράφτηκε ένα μεγάλο μέρος του δίσκου. Ο έκτος κατά σειρά δίσκος του Bonobo κυκλοφόρησε στις 13 Ιανουαρίου από τη Ninja Tune, περιλαμβάνει 12 κομμάτια και ξεκινάει με το ‘Migration’, ένα καλό κομμάτι για intro ενός καλού δίσκου.
Το δεύτερο κομμάτι με τίτλο ‘Break Apart’ έγινε σε συνεργασία με τους Rhye, ένα ντουέτο από το Los Angeles. Το video clip γυρίστηκε με drone σε σκηνοθεσία του Neil Krug και τα πλάνα είναι εντυπωσιακά.
Με το ‘Outlier’ ο Bonobo μας υπενθυμίζει (όχι ότι το ξεχνάμε και ποτέ) πως ξέρει να παίζει με τα «μπλιμπλίκια» του και μεγαλώνοντας τα έφερε και στα μέτρα του και μαγκιά του. Η εισαγωγή του ‘Grains’ θυμίζει λίγο τα παλιά καλά φωνητικά του Moby, που όλοι νόμιζαν πως πρόκειται για μια μαύρη, γυναικεία soul φωνή, ενώ επρόκειτο για τον ίδιο τον Moby. Γενικά έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με το sampling και καθώς το κομμάτι εξελίσσεται, σε αφήνει στον αέρα, μέχρι να μπει το επόμενο του δίσκου με τίτλο ‘Second Sun’.
Το ‘Surface’ σε συνεργασία με την Nicole Miglis αποτελεί το έκτο κομμάτι του άλμπουμ, καλό αλλά σχετικά αδιάφορο. Καθώς το ‘Migration’ συνεχίζει το ταξίδι του και ‘μεις μαζί του, σε εκπλήσει ευχάριστα με ήχους που δεν περίμενες ν’ ακούσεις. Το ‘Bambro Koyo Ganda’ έγινε σε συνεργασία με τον Innov Gnawa και πρόκειται για ένα chill house κομμάτι με φωνητικά κατευθείαν από τη Mama Africa.
Το πρώτο κομμάτι που δημοσιεύθηκε ήταν το ‘Kerala’. Στα καταπληκτικά φωνητικά (που δεν λένε τίποτα, μεταξύ μας) ακούμε την sampl-αρισμένη Brandy στο κομμάτι ‘Baby’ και σ’ αυτό το σημείο, +1 σ’ αυτούς που άντεξαν να παρακολουθήσουν όλη την παράνοια του video clip, η οποία παρεμπιπτόντως προέρχεται από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Bison, χωρίς να τους πιάσει κρίση πανικού, επιληψίας, ηλικίας και ταυτότητος συνάμα. Το ‘Kerala’ με πρωταγωνίστρια την Gemma Arterton και το τρελό μοντάζ του video, έκανε θραύση λέμε και πως να μην κάνει. Από τα top κομμάτια του δίσκου.
Το ‘Ontario’ είναι το πιο νοσταλγικό κομμάτι. Το beat του αντανακλά τη μαγεία τoυ ‘Animal Magic’ και τις πρώιμες κυκλοφορίες της Ninja Tune. Καθώς η ακρόαση του ‘Migration’ φτάνει προς το τέλος, έρχεται το ‘No Reason’ ντυμένο με τα φωνητικά του Nick Murphy (Chet Faker) και συνοδεύεται από ένα surreal video. H σκηνοθεσία του έγινε από τον Oscar Hudson και η παραγωγή από τον Matthew Posner.
Το ‘7th Sevens’ (ο αριθμός 7 πιθανώς να αναφέρεται στο μέτρημα) έχει και κάτι από τον ημίθεο Aphex Twin, σε λιγότερο ambient ύφος και περισσότερο χορευτικό. Τελευταίο track του δίσκου, το ‘Figures’, έρχεται να επισφραγίσει την επιστροφή του Bonobo. So relaxing! Ακούγοντας όλο το ‘Migration’, σου μένει μια γλυκιά αίσθηση πως ενώ “ταξιδεύεις”, βρίσκεσαι σπίτι, όπου κι αν είναι αυτό, ή τέλος πάντων εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεσαι.
Ακούστε ολόκληρο το album εδώ:
‘Migration’ – Tracklist
1. Migration
2. Break Apart (feat. Rhye)
3. Outlier
4. Grains
5. Second Sun
6. Surface (feat. Nicole Miglis)
7. Bambro Koyo Ganda (feat. Innov Gnawa)
8. Kerala
9. Ontario
10. No Reason (feat. Nick Murphy)
11. 7th Sevens
12. Figures