Search
Close this search box.
Dave Lombardo: Φωτιά στις κάσες

Dave Lombardo: Φωτιά στις κάσες

Ο Dave Lombardo είναι για πολύ κόσμο συνώνυμος του επιθετικού thrash ήχου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητά του να παίζει δίκαση.
Dave Lombardo
Dave Lombardo

Dave Lombardo: Ένας από τους κορυφαίους των κορυφαίων…

Το γιατί οι Slayer είναι τόσο σημαντική και επιδραστική μπάντα έχει καλυφθεί εκτενέστατα, και επιβεβαιωθεί επανειλημμένα.

Κάθε μέλος της πρώτης τετράδας έχει αφήσει το στίγμα του και έχει επηρεάσει αμέτρητους μουσικούς του ακραίου και όχι μόνο ήχου.

Ο Dave Lombardo δεν αποτελεί εξαίρεση.

Ο καταπληκτικός αυτός ντράμερ είναι για πολύ κόσμο συνώνυμος του επιθετικού thrash ήχου, με ιδιαίτερη έμφαση στην ικανότητά του να παίζει δίκαση. Κορυφαίοι Slayer – και κατ’επέκταση metal – δίσκοι αναδεικνύονται χάρη σε αυτόν.

Η φοβερή πρώτη δεκαετία της μπάντας γράφει παντού Lombardo, ενώ και η επιστροφή του για τα ‘Christ Illusion’ και ‘World Painted Blood’ μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε.

SLAYER - Eyes of The Insane (OFFICIAL MUSIC VIDEO)

Γράφοντας για τον Jeff Hanneman, είχα σχολιάσει ότι οι Slayer προσαρμόστηκαν στην απουσία του Lombardo. Κατά κάποιον τρόπο το έκαναν.

Το σχήμα ποτέ δεν ήταν ίδιο χωρίς αυτόν, όσο και αν κατάφεραν να το συνηθίσουν μουσικοί και οπαδοί. Και σίγουρα δεν θα ήταν ποτέ οι Slayer που ξέρουμε χωρίς τη συμβολή του.

Ο Dave Lombardo είναι ταλέντο. Το να παίζει ντραμς φαίνεται να του είναι τόσο φυσικό όσο το να περπατά. Αν πιστέψει κανείς τους διάφορους bandmates του, δεν χρειάζεται ατελείωτες πρόβες και μια ώρα ζέσταμα, απλά κάθεται πίσω από το kit και ξεκινά την επίθεση.

Επίθεση γρήγορη, ανελέητη, αφάνταστα ακριβής. Και ταυτόχρονα σχεδόν κομψή. Είναι μια βίαιη, άγρια κομψότητα, αλλά υπάρχει.

Ο Lombardo μπορεί να ορίσει το thrash drumming, τη thrash metal γενικότερα, ένα πραγματικό θηρίο στα τύμπανα, και παράλληλα να πείσει ότι το βάρβαρο αυτό σφυροκόπημα κρύβει… φινέτσα, όσο ιερόσυλο και αν ακούγεται αυτό σε μερικούς.

Αν υπάρχει κάτι πιο εντυπωσιακό από το απίστευτο παίξιμό του είναι το μέγεθος της δισκογραφίας του και η σταθερή του ποιότητα σε όλο της το εύρος.

Γιατί ο Dave Lombardo είναι πρώτα απ’όλα ο ντράμερ των Slayer στη συνείδηση του κοινού, το κτήνος που κρατάει τους φρενήρεις και σκοτεινούς ρυθμούς του ‘Reign in Blood’, του ‘South of Heaven’ και του ‘Seasons in the Abyss’, αλλά είναι επίσης ένας από αυτούς τους καλλιτέχνες που ζουν για την τέχνη τους, όσο κλισέ και αν έχει καταντήσει πλέον ο χαρακτηρισμός.

Αυτό ξέρει να κάνει, αυτό απολαμβάνει, από αυτό ζει.

Slayer - Seasons In The Abyss

Άφησε τους Slayer τρεις φορές, πρώτα για λίγους μήνες, μετά για μία δεκαετία, τελικά δια παντός. Αλλά δεν τελείωσε την καριέρα του επειδή τελείωσε με τους Slayer.

Έχει ηχογραφήσει με δικές του μπάντες, με Testament και Suicidal Tendencies. Παίζει στις συναυλίες των Misfits και ετοιμάζεται για Mr. Bungle.

Έχει συμμετάσχει σε διασκευές Vivaldi και τραγούδι των Apocalyptica. Και πολλά από αυτά τα έκανε και τα κάνει ταυτόχρονα.

Ο Dave Lombardo θα είναι για πάντα ο ντράμερ των Slayer στα καλύτερά τους. Αλλά έχει αποδείξει ότι είναι πολύ περισσότερα από αυτό.

Είναι ένας ολοκληρωμένος μουσικός, μια διαρκής παρουσία στα μουσικά δρώμενα.

Παίζει γιατί μπορεί και το θέλει. Ο κόσμος τον θαυμάζει γιατί πάντα τα δίνει όλα, πάντα έχει κορυφαία απόδοση, πάντα δικαιολογεί την τεράστια φήμη του.

Δεν έχει σημασία σε ποιο συγκρότημα παίζει.

Παντού υπάρχει χώρος για κάποιον σαν τον Dave Lombardo.

Hammer of the Gods

Dave Lombardo: «10 δίσκοι που μου άλλαξαν τη ζωή»

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!