Ντέμης Ρούσσος: Έργα και ημέρες του κορυφαίου μουσικού
Ήταν 25 Ιανουαρίου του 2015 όταν η χαρακτηριστική, αγγελική φωνή του μεγάλου Ντέμη Ρούσσου σίγησε για πάντα.
Ο Ντέμης Ρούσσος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Υγεία», παλεύοντας ενάντια στον καρκίνο, σε μία μάχη που δεν κατάφερε να κερδίσει.
Ήταν 68 ετών και η απώλειά του βύθισε στο πένθος ολόκληρο τον μουσικό κόσμο, καθώς το όνομά του είχε φτάσει πολύ μακριά από τα σύνορα της Ελλάδας.
Πολλοί, μάλιστα, στη χώρα μας φαίνεται πως δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα πόσο μεγάλος ήταν ο Ντέμης Ρούσσος για τη μουσική και πόσο διαφήμισε τη χώρα μας με το ταλέντο του και το ήθος του…
Ο Αρτέμιος Βεντουρής-Ρούσσος, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1946 και ήταν «Αιγυπτιώτης» – Έλληνας της Αιγύπτου, καθώς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια.
Η κατάσταση στην Αίγυπτο κατά τη δεκαετία του ’50 δεν ήταν ευνοϊκή (Αιγυπτιακή Επανάσταση του 1952 και Κρίση του Σουέζ το 1956) κι έτσι η οικογένεια του Ρούσσου αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με πολλές ακόμα οικογένειες Ελλήνων, αυτή του ξεριζωμού.
Ο μικρός, όμως, Ντέμης Ρούσσος είχε προλάβει να αποκτήσει ήδη τις πρώτες του μουσικές εμπειρίες, καθώς μελέτησε μουσική ως παιδί και αποτέλεσε μέλος της βυζαντινής εκκλησιαστικής χορωδίας της Αλεξάνδρειας.
Μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ο έφηβος πλέον Ντέμης ξεκίνησε να ασχολείται πιο εντατικά με τη μουσική και δραστηριοποιήθηκε με τους The Idols, οι οποίοι ήταν από τα πρώτα ελληνικά σχήματα που κατάφεραν να αναγνωριστούν και να διατηρηθούν στην επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκεί γνώρισε και τους Βαγγέλη Παπαθανασίου και Λουκά Σιδερά, με τους οποίους μεγαλούργησε αργότερα στους Aphrodite’s Child…
Ακολούθησε ο δεύτερος «ξεριζωμός», όταν οι Aphrodite’s Child βρέθηκαν σχεδόν τυχαία στο Παρίσι, καθώς το αρχικό πλάνο τους ήταν να εγκατασταθούν στο Λονδίνο και να ηχογραφήσουν εκεί τον πρώτο τους δίσκο.
Υπάρχει ο μύθος που θέλει το σύμπαν να… συνωμοτεί υπέρ τους και να εγκλωβίζονται στο Παρίσι λόγω της μαζικής απεργίας του Μαΐου του 1968, όμως φαίνεται πως ο μύθος αυτός τείνει να καταρριφθεί.
Εκεί τα θρυλικά πλέον «παιδιά της Αφροδίτης» ηχογραφούν το ντεμπούτο τους, ‘End of the World’, με τον Ντέμη να παίζει μπάσο, αλλά και να δίνει αυτό το «κάτι παραπάνω» στο συγκρότημα με τη χαρακτηριστική οπερατική του φωνή.
Ακολούθησαν τα ‘It’s Five O’Clock’ το 1969 και η «Βίβλος της progressive rock» -λόγω θεματολογίας και σημαντικότητας- ‘666’ το 1972 και τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Μετά τη διάλυση των Aphrodite’s Child, ο Ντέμης Ρούσσος ακολούθησε solo καριέρα, υπηρετώντας το είδος που κινείται ανάμεσα στην pop και τη world music, τραγουδώντας σε διάφορες γλώσσες και πουλώντας περισσότερους από 60 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, με τη μουσική του να περιέχει συνεχώς ελληνικά στοιχεία, από τους ήχους του μπουζουκιού ως ελληνικές λέξεις σε αγγλόφωνα τραγούδια.
Ποτέ του, άλλωστε, δεν έκρυψε την αγάπη του και τη νοσταλγία του για την Ελλάδα, διαφημίζοντάς την με κάθε ευκαιρία.
Χαρακτηριστικό τραγούδι με άρωμα Ελλάδας το πασίγνωστο ‘From Souvenirs to Souvenirs’, το οποίο γνωρίζει ο κάθε Έλληνας, στην ελληνική του, όμως, εκδοση..
Η φήμη του εκτοξεύτηκε ακόμα περισσότερο με τον δίσκο ‘Forever and Ever’ του 1973, ο οποίος έφτασε στο νούμερο 1 των charts στη Γερμανία, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, ενώ έγινε νούμερο 2 στην Αυστρια και έβαλε το όνομα του Ντέμη στα στόματα ολόκληρης της Ευρώπης, πριν ξεκινήσει να φτάνει ακόμα πιο μακριά, από τη Ρωσία ως τη Σαουδική Αραβία.
Τέτοια ήταν η φήμη του Ντέμη Ρούσσου που σε μία αεροπειρατεία τον Ιούνιο του 1985 στην πτήση TWA847 από Αθήνα για Ρώμη από μέλη τις Χεζμπολάχ, οι αεροπειρατές όχι μόνο τον αναγνώρισαν, αλλά απαίτησαν και από το προσωπικό να τους φέρει μία τούρτα να γιορτάσουν τα γενέθλιά του!
Γιορτάζοντας το μεγαλείο της τεράστιας φωνής του μεγάλου Ντέμη Ρούσσου, παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε μερικά εξαιρετικά σπάνια πλάνα από μία συναυλία των Aphrodite’s Child στη Lille της Γαλλίας το 1968, με τον Ντέμη μάλιστα να διασκευάζει καταπληκτικά το ‘This Is a Man’s World’ του James Brown.
Ντέμης Ρούσσος 1946-2015