Search
Close this search box.
Diamond Head – Lightning to Τhe Nations: Ιστορία δίχως αρχή

Diamond Head – Lightning to Τhe Nations: Ιστορία δίχως αρχή

Αφιέρωμα στο 'Lightning to the Nations' των Diamond Head.
Diamond Head - Lightning to The Nations
Diamond Head - Lightning to The Nations

Υπάρχουν ιστορίες χωρίς όνομα, ιστορίες χωρίς τέλος και ιστορίες χωρίς συνέχεια. Και υπάρχουν και κάποιες ιστορίες που δεν ξεκινούν ποτέ. Η ιστορία των Diamond Head και του ντεμπούτου τους, ‘Lightning to the Nations’, είναι από αυτές.

Δεν είναι ότι κανείς δεν ξέρει τους Diamond Head με τον τρόπο που έμειναν στην αφάνεια οι Angel Witch για παράδειγμα.

Όταν οι ταχύτατα ανερχόμενοι και γρήγορα παγκόσμιοι αστέρες Metallica σε κατατάσσουν ανάμεσα στις επιρροές τους, αργά ή γρήγορα το όνομά σου θα μαθευτεί.

Αυτή η φήμη όμως ήρθε αργά για την μπάντα, και αποτέλεσε περισσότερο υποσημείωση και εγκυκλοπαιδική γνώση. Δεν τους επέτρεψε καν να γίνουν underground ήρωες όπως οι συμπατριώτες τους και έτεροι πρόγονοι του extreme metal, Venom.

Το ‘Lightning to the Nations’ άστραψε και έσβησε, και ήταν λίγοι αυτοί που έγιναν αυτόπτες μάρτυρες της σύντομης λάμψης τους.

Εικάζεται ότι το NWOBHM είδε περί τις χίλιες μπάντες να κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους. Οι περισσότερες από αυτές δεν άντεξαν χίλιες μέρες.

Για κάθε μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία, για κάθε Iron Maiden, Def Leppard ή Saxon, υπήρχαν δεκάδες μπάντες χωρίς τις μουσικές ικανότητες, τη διάθεση και την προβολή για καριέρα.

Υπήρχαν και μερικοί που είχαν τα φόντα και το ταλέντο, αλλά ποτέ το συμβόλαιο.

Diamond Head - Am I Evil? (Official Video)

Για τους Diamond Head οι εξελίξεις επί του θέματος θα μπορούσαν να είναι υπόθεση μαύρης κωμωδίας.

Έχοντας κάνει αρκετή εντύπωση για να παίξουν support στους AC/DC και τους ανερχόμενους Iron Maiden, το συγκρότημα έχασε ευκαιρίες να υπογράψει με δισκογραφικές των οποίων οι προσφορές δεν θεωρήθηκαν ικανοποιητικές από τη μάνατζερ και… μητέρα του τραγουδιστή και κιθαρίστα Sean Harris, Linda, και του συντρόφου της Reg Fellows.

Είδαν τους συγχρόνους τους να τους ξεπερνούν και να εξαφανίζονται στον ορίζοντα της επιτυχίας και κατέληξαν να επιχειρήσουν την ηχογράφηση και κυκλοφορία ενός δίσκου μόνοι τους.

Το αποτέλεσμα; Ένα άτιτλο άλμπουμ, με ένα κομμάτι λευκό χαρτί για κάλυμμα μπροστά και πίσω, χωρίς εξώφυλλο ή λίστα τραγουδιών και μια υπογραφή από κάποιο μέλος για διακόσμηση. Χίλια αντίτυπα, χωρίς διαφήμιση και προώθηση.

Ακόμα και το όνομα δεν δόθηκε από την μπάντα, αλλά από τους λίγους που το άκουσαν και που άρχισαν να το αποκαλούν με τον τίτλο του πρώτου τραγουδιού.

Και εγένετο ‘Lightning to the Nations’. Ένας δίσκος που αποτέλεσε σημαντικότατο θεμέλιο για το thrash των επόμενων χρόνων που γεννήθηκε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά που για τους Diamond Head έκανε τόσα όσα ένα μέτριο demo.

Diamond Head - It's Electric (Official Video)

Και το κρίμα φυσικά είναι ότι έχει πολύ περισσότερα. Το ‘Lightning to the Nations’ δεν είναι απλά ένα μικρό μεταβατικό σκαλοπάτι που ονειρεύτηκε την έλευση του ακραίου κλάδου της metal μουσικής.

Είναι ένας σταθμός ανάμεσα στους Black Sabbath και τους Metallica, με όλο το ειδικό και ποιοτικό βάρος που συνεπάγεται το να στέκεται κανείς ανάμεσα σε δύο τέτοια μεγαθήρια.

Μόνο που δυστυχώς αυτός ο σταθμός χτίστηκε στη μέση του πουθενά, εκεί που κανένας δεν κατέβηκε και μόνο κάποιοι που έτυχε να κοιτάζουν εκείνη την ώρα από τα παράθυρα συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε.

Πρωτότυπος δίσκος, μπροστά από την εποχή του. Αναμενόμενα ξεχωρίζει ανάμεσα στις κυκλοφορίες της περιόδου.

Δεν το κάνει καταστρέφοντας τα αυτιά. Το ‘Lightning to the Nations’ βγάζει ενέργεια και μια πρώιμη τραχύτητα, αλλά το κάνει έχοντας από πίσω στιβαρό παίξιμο και έμπνευση.

Οι Diamond Head μπορεί να μην ήταν η πιο οργανωμένη μπάντα, αλλά δεν χτυπούσαν χορδές στην τύχη.

Κλειδί προφανώς τα riff, που ενθουσίασαν κάποτε τους νεαρούς Metallica και που εξυμνήθηκαν και διασκευάστηκαν αργότερα. Κορωνίδα το φοβερό και κλασικό πλέον ‘Am I Evil?’, αλλά λίγα έχουν να ζηλέψουν το ‘Sucking My Love’ ή το ‘It’s Electric’.

Είναι αυτά τα riff που έχουν παιχτεί ξανά και ξανά, που ενέπνευσαν και που έχτισαν, που έκαναν αυτόν το δίσκο και την κληρονομιά του απείρως μεγαλύτερα από ολόκληρη την πορεία και την πραγματικότητα των Diamond Head.

Diamond Head - Sucking My Love (Remastered 2021) [Official Audio]

Μια πορεία που, μετά τη δύσκολη αρχή της στο ‘Lightning to the Nations’, έγινε Γολγοθάς.

Η μπάντα ποτέ δεν κατάφερε να πλησιάσει ποιοτικά το ντεμπούτο της.

Το πολυπόθητο συμβόλαιο ήρθε πολύ αργά, και οι πιέσεις του οδήγησαν σε μουσική στείρωση και διάλυση, που ακολουθήθηκε μερικά χρόνια μετά από μια σύντομη επανένωση, πριν το συγκρότημα επιστρέψει φαινομενικά το 2000, δυστυχώς μάλλον ως μία από τις πολλές σκιές του παρελθόντος που ζουν τρεφόμενες με αναμνήσεις.

Το ίδιο το ‘Lightning to the Nations’ αναζητήθηκε, επανακυκλοφόρησε, μέχρι και επανηχογραφήθηκε από τους νέους Diamond Head το 2020. Επιβίωσε της φθοράς του χρόνου μέσα από τους πολλούς μιμητές του και πήρε τελικά τη θέση του ανάμεσα στα διαμάντια του metal κόσμου.

Η ιστορία των Diamond Head δεν γράφτηκε ποτέ.

Η αρχή της δεν κατάφερε να πάρει μορφή αλλά το Lightning to the Nations’ έγινε το πρώτο κεφάλαιο σε μια πολύ μεγαλύτερη διήγηση, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα.

Diamond Head - Lightning To The Nations (Remastered 2021) [Official Audio]

Diamond Head – Lightning to the Nations

Diamond Head - Lightning to the Nations
Diamond Head – Lightning to the Nations

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!