Ανασκόπησης συνέχεια, καθώς το 2017 φτάνει προς το τέλος του. Έπειτα από τα δύο πρώτα μέρη που έλαβαν μεγάλη ανταπόκριση (Μέρος 1ο και Μέρος 2ο), μαζέψαμε για εσάς άλλη μία 10άδα που πιθανώς πέρασε κάτω από το ραντάρ σας και σας την παρουσιάζουμε.
The Re-Stoned – Chronoclasm
#Instrumental Psychedelic Rock, #Stoner Rock
Έπειτα από το ‘Reptiles Return’ του 2016, οι The Re-Stoned δεν άργησαν να κυκλοφορήσουν νέο υλικό. Και αν το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δίσκων φαντάζει μικρό, αυτό δεν αποτυπώνεται επ’ ουδενί στο ‘Chronoclasm’. Με 7 μακροσκελείς συνθέσεις που αγγίζουν την μία ώρα σε συνολική χρονική διάρκεια, άλλοτε γρήγορες και άλλοτε απόλυτα ψυχεδελικές, το ‘Chronoclasm’ σε παίρνει απ’ το χεράκι και σε αναγκάζει να το καταπιείς χωρίς δεύτερη σκέψη. Αναπόφευκτη η αναφορά στο εκπληκτικό του εξώφυλλο.
Converge – The Dusk In Us
#Metalcore, #Post-Hardcore
Όντας μία από τις κυρίαρχες μπάντες του μουσικού ύφους που πρεσβεύουν, αν και οι επιρροές τους πολλές φορές ξεφεύγουν από τα αυστηρά πλαίσια του core ήχου, οι Converge με τον ένατο δίσκο τους κατάφεραν -ξανά- πολύ απλά να λάβουν σχεδόν καθολική αποθέωση. Είναι πολύ σπάνιο για μία μπάντα, μετά από τόσες κυκλοφορίες, να διατηρείται στην κορυφή όχι μόνο χάρη στις πρότερες δουλειές της αλλά και να εξακολουθεί να ακούγεται απόλυτα σύγχρονη και στο κλίμα της εκάστοτε εποχής. Οι Converge τα κατάφεραν και, για τους λάτρεις του ακραίου ήχου, το ‘The Dusk In Us’ είναι non-miss για τη χρονιά που μας αποχαιρετά.
Circle – Terminal
#Experimental Rock
Ενεργοί από το 1991 και με πάνω από 30 κυκλοφορίες έκτοτε, οι Φινλανδοί Circle δεν είναι μία συνηθισμένη μπάντα. Μία μπάντα που δεν απευθύνεται σε πολύ μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού, καθώς η ιδιόμορφη μείξη διαφόρων μουσικών ειδών και τεχνοτροπιών, καθιστά τον χαρακτηρισμό της ως «experimental» τον μοναδικό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, συνοδευόμενη από απρόβλεπτα ως επί το πλείστον φωνητικά και ακόμα πιο απρόβλεπτες εναλλαγές, κάνουν τον δίσκο ‘Terminal’ άκρως ενδιαφέροντα, αλλά και αρκετά «δύσκολο». Ακούστε και θα καταλάβετε.
Samsara Blues Experiment – One With The Universe
#Psychedelic Rock, #Stoner Rock, #Heavy Psych
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι όταν οι Samsara Blues Experiment κυκλοφορούν δίσκο, είναι σχεδόν αυτονόητο το γεγονός ότι αυτός θα βρεθεί στην κορυφή του είδους τους. Έτσι και με το φετινό ‘One With The Universe’, το οποίο, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά τον προκάτοχό του, έρχεται να επιβεβαιώσει την προαναφερθείσα τοποθέτηση. Με ένα, κατά τα συνηθισμένα, ευρύ φάσμα επιρροών, οι Samsara Blues Experiment αν μη τι άλλο εξελίσσονται, παραμένοντας, παράλληλα, στην κορυφή.
Jess and the Ancient Ones – The Horse and Other Weird Tales
#Progressive Rock, #Psychedelic Rock
Οι Jess and the Ancient Ones είναι μια μπάντα που λατρεύει τον παλιό, ψυχεδελικό ήχο περασμένων δεκαετιών και δεν το κρύβει. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ένα μουσικό πάντρεμα του παρελθόντος με το παρόν, ερμηνευμένο από μία υπέροχη γυναικεία φωνή, η οποία ακροβατεί ανάμεσα στις συχνά εναλλασσόμενες μελωδίες. Δύσκολο να περιγραφεί μέσα σε λίγες μόλις γραμμές, αλλά εύκολο να καταναλωθεί με μια ανάσα, το ‘The Horse and Other Weird Tales’ είναι τόσο περίεργο όσο ο τίτλος του, αλλά και αρκετά χειμαρρώδες για μην σε αφήσει να πατήσεις το Pause πριν ολοκληρωθεί.
Perihelion Ship – To Paint a Bird of Fire
#Progressive Metal
Το εν λόγω άλμπουμ με έπεισε από το πρώτο ενάμιση λεπτό ότι αυτή εδώ η λίστα πρέπει να το συμπεριλαμβάνει. Οι Φινλανδοί Perihelion Ship, με τη δεύτερη κυκλοφορία τους, παραδίδουν ένα υπέροχο progressive metal πόνημα, με συχνές, ενίοτε απότομες αλλά σταθερά καλοδουλεμένες εναλλαγές, στη μουσική αλλά και στα φωνητικά τους. Η εκτεταμένη (και επιβεβλημένη) χρήση synths βοηθάει τα μέγιστα στη δημιουργία της ατμόσφαιρας απ’ την οποία διακατέχεται όλο το άλμπουμ, οι εξαίρετες μπασογραμμές χρήζουν ιδιαίτερης μνείας, και το πιο ικανό πειστήριο είναι απλά η ακρόασή του.
Pain of Salvation – In the Passing Light of Day
#Progressive Metal, #Progressive Rock
Οι Pain of Salvation δεν χρειάζονται καν συστάσεις. Για την ακρίβεια, θα μπορούσε αυτός ο δίσκος να μπει και χωρίς περιγραφή. Άλμπουμ υπ’ αριθμόν 10 για τους Σουηδούς, οι οποίοι είναι μία από τις ελάχιστες μπάντες που, μετά από τόσες κυκλοφορίες, καταφέρνουν, έπειτα από αρκετές αλλαγές, τόσο μουσικά όσο και στο line-up τους, να γράφουν σπουδαίους δίσκους χωρίς να απογοητεύουν το κοινό τους. Θεματολογικά εμπνευσμένο εν μέρει από τη σοβαρή ασθένεια που πέρασε το 2014 ο Daniel Gildenlöw, επιστρέφει μουσικά -εν μέρει- στα γνώριμα μονοπάτια των Pain of Salvation και αποτελεί ένα ακόμα σημείο αναφοράς στην πλούσια δισκογραφία τους.
Royal Thunder – Wick
#Rock
Εν μέσω μυστηριακής, καθηλωτικής ατμόσφαιρας, το φετινό πόνημα των Royal Thunder αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα must της χρονιάς που μας αφήνει. Απίστευτα μελωδικό, μπλέκει αρμονικά τις ψυχεδελικές επιρροές της μπάντας με τη σύγχρονη ροκ όπως αυτή πρέπει να ακούγεται, όλα υπό το πέπλο του εύπεπτου αλλά και ταυτόχρονα εξαιρετικά δουλεμένου, αρμονικού και υπέροχα ενορχηστρωμένου ήχου τους. Η μελωδικότητα είναι το μεγαλύτερο ατού τους, παρέα με τα μαγευτικά γυναικεία φωνητικά τους και το ‘Wick’, έπειτα από ένα σερί πραγματικά ποιοτικών κυκλοφοριών, πιθανότατα να είναι το κλειδί για περαιτέρω αναγνώριση των Αμερικανών.
Mothership – High Strangeness
#Heavy Rock, #Stoner Rock, #Psychedelic Rock
Χειμαρρώδες και ακατέργαστο, το νέο άλμπουμ των Mothership σίγουρα δεν ανακαλύπτει τον τροχό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι άξιο αναφοράς. Αναμφίβολα έχει μερικές στιγμές που ξεχωρίζουν εμφατικά από άλλες (παραδείγματος χάρη το εξαιρετικό ‘Eternal Trip’), όμως και σαν σύνολο είναι ικανότατο να επεκτείνει το fanbase των Τεξανών.
Oxbow – Thin Black Duke
#Experimental Rock, #Avant-garde
Μία από τις πιο ιδιόρρυθμες και ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες του έτους, ο νέος δίσκος των βετεράνων (ενεργοί από το 1989) Oxbow, 10 χρόνια μετά την τελευταία τους κυκλοφορία, ‘The Narcotic Story’. Απρόβλεπτο σε πολλά σημεία του, διαρκώς εναλλασσόμενο, «χτίζεται» και «γκρεμίζεται» κατά βούληση του συγκροτήματος, περνώντας από διάφορα μουσικά μονοπάτια, τα οποία συχνά σε κάνουν να απορείς για το πώς στο καλό συνδέθηκαν ξαφνικά μεταξύ τους. Πολύ ενδιαφέρουσα κυκλοφορία, μουσικά, φωνητικά, ατμοσφαιρικά και όσα άλλα εις -ικά θέλετε.
Κάπου εδώ τελειώνει η λίστα μας για σήμερα. Φυσικά οι προτάσεις δεν σταματούν εδώ, καθώς μπορείτε να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερες από τις προτάσεις μας στη στήλη των δισκοκριτικών μας.
Δείτε ακόμα: