Οι τελευταίες έρευνες που αφορούν την επιρροή του κάθε είδους μουσικής στην ψυχοσύνθεση των ακροατών τους, καταρρίπτουν μία-μία τις προκαταλήψεις σχετικά με τη heavy metal μουσικής.
Όπως σας είχαμε παρουσιάσει και σε προηγούμενα άρθρα μας, η metal μουσική έχει το πιο πιστό κοινό αναφορικά με τα υπόλοιπα είδη μουσικής αλλά και τους πιο πιστούς συντρόφους! Το σημερινό άρθρο το πάει ένα βήμα πιο μακριά. Η heavy metal, λοιπόν, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Queensland, ένα δημόσιο ίδρυμα ερευνών που εδρεύει στο Brisbane της Αυστραλίας, μπορεί να επηρεάσει θετικά και να ηρεμήσει όσους διακατέχονται από αισθήματα έντονου θυμού.
Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες οι οποίες συνέδεαν τη δυνατή μουσική και τον extreme ήχο με συμπτώματα επιθετικότητας, η τελευταία έρευνα του Queensland έδειξε πως οι ακροατές της heavy metal ηρεμούν και εμπνέονται από τα ακούσματά τους. Η Leech Sharman, φοιτήτρια στο Queensland, και η δόκτορας Genevieve Dingle τονίζουν:
H μουσική διαχειρίζεται τη λύπη και τονώνει τα θετικά συναισθήματα. Όταν κάποιος βιώνει το αίσθημα του θυμού και ακούσει extreme είδη μουσικής, όπως η heavy metal, μπορεί να χαλιναγωγήσει τα αισθήματα αυτά και να τα διαχειριστεί καλύτερα. To συγκεκριμένο είδος μουσικής βοήθησε καλύτερα το κοινό να ανακαλύψουν καλύτερα όλη την γκάμα του θυμού τους, να εμπνευστούν καλύτερα και να γίνουν ακόμα πιο ενεργητικοί στη ζωή τους. Η έρευνα καταδεικνύει ότι τα συναισθήματα της εχθρότητας, της νευρικότητας και του άγχους μειώθηκαν δραματικά. Η πιο αξιοσημείωτη συναισθηματική μεταβολή μετά την ακρόαση του συγκεκριμένου είδους είναι τα επίπεδα της έμπνευσης που εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της ακρόασης.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε με κάθε επισημότητα στο Frontiers In Human Neuroscience και περιελάμβανε 39 ακροατές του extreme ήχου, μεταξύ 18-34 χρονών. Οι συμμετέχοντες, αφού προηγήθηκε ένα διάστημα 16 λεπτών “εισαγωγής στο φόβο”, ακολούθησαν τα εξής στάδια: Αρχικά άκουσαν δέκα λεπτά extreme μουσικής και ύστερα ακολούθησαν δέκα λεπτά απόλυτης σιωπής. Το στάδιο “εισαγωγής φόβου” αφορούσε προβολή συνεντεύξεων ατόμων που περιέγραφαν διάφορες καταστάσεις θυμού που αντιμετώπισαν στη ζωή τους, θυμού που αφορούσαν περιπτώσεις διαφορών με το αφεντικό τους, με μια σχέση τους, με τα οικονομικά τους. Το 74% των συμμετεχόντων ήταν Αυστραλοί ενώ οι υπόλοιποι προέρχονταν από Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ινδονησία, Ομάρ, Νέα Καληδονία, Καναδά, Νότια Αφρική και Νέα Ζηλανδία.
Διαβάστε ακόμα: