Έρευνα: Η heavy metal εξοικειώνει τους ακροατές με τον θάνατο

«Η heavy metal είναι πολιτιστικό αγαθό».

Είναι πλέον επίσημο. Η heavy metal είναι πολιτιστικό αγαθό. Σύμφωνα με νέα έρευνα που μας έρχεται από τον κλάδο της Ψυχολογίας, η οποία μελέτησε τη Θεωρία Διαχείρισης Τρόμου, η heavy metal μουσική βοηθάει σε μεγάλο βαθμό τους fans να αντιμετωπίσουν τον φυσικό ανθρώπινο φόβο της θνητότητας και να αποδεχτούν τον δικό τους θάνατο.

Η έκθεση των Julia Kneer and Diana Rieger υπολόγισε το ποσοστό της επίγνωσης του αναπόφευκτου θανάτου ενός ατόμου με μέτρο την ώθηση της αυτοεκτίμησης που παρέχει η μουσική. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνήτριες ήρθαν σε επικοινωνία με 30 άτομα από τη Γερμανία και την Ολλανδία, αφού πρώτα τα χώρισαν σε 2 ομάδες.

Το ένα γκρουπ άκουσε το ‘Angel Of Death’ των Slayer και το άλλο ένα audiobook (ακουστικό βιβλίο). Τα ευρήματα από την μετέπειτα επαφή τους με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, είναι εντυπωσιακά. Όπως δηλώνουν:

Η heavy metal, για τους ανθρώπους που δεν είναι fans, συχνά συνδέεται με το θάνατο, αλλά τα μέλη της heavy metal υποκουλτούρας αναφέρουν πως το να την ακούν τους βοηθάει να ξεφύγουν από την κατάθλιψη και να μην έχουν σκέψεις που σχετίζονται με το θάνατο.

Σύμφωνα με τη Θεωρία Διαχείρισης Τρόμου, η αυτοεκτίμηση και η πολιτισμική κοσμοθεωρία λειτουργούν μαζί ως ένα διπλό σύστημα ενάντια στο φόβο για το θάνατο.

Η πρώτη έρευνα έδειξε πως για την επίγνωση του θανάτου, οι fans δεν χρειάζεται να διευρύνουν την πολιτισμική κοσμοθεωρία τους όταν ακούν metal μουσική, ενώ η δεύτερη έρευνα αποκάλυψε πως η metal καθιστά αχρείαστη την ενθάρρυνση της αυτοεκτίμησης για τους fans της, σε αντίθεση με τους μη-fans.

Η μουσική αυτή μπορεί να θεωρηθεί πολιτιστικό αγαθό για τους fans της και ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει μέρος της κοινωνικής τους ταυτότητας.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο τίτλος του επιστημονικού άρθρου είναι The Memory Remains: How Heavy Metal Fans Buffer Against The Fear Of Death, σαφώς εμπνευσμένος από το The Memory Remains’των Metallica.

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να μελετήσετε ολόκληρη την έρευνα μπορείτε να τη βρείτε στον ιστότοπο του Αμερικανικού Οργανισμού Ψυχολογίας, εδώ.

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία περιήγησης.