“Πώς καταλαβαίνεις ότι στην πόρτα είναι ένας ντράμερ; Δεν ξέρει πότε να μπει…”
Αυτό και πολλά άλλα ανέκδοτα και αστειάκια είναι κάτι με το οποίο έχουν μάθει να ζουν οι ντράμερ (και οι μπασίστες) αυτού του κόσμου, ενώ ο ντράμερ θεωρείται σίγουρα, το μέλος ενός γκρουπ που είναι το πιο “αντικαταστήσιμο”.
Μία νέα έρευνα όμως, έρχεται για να δικαιώσει τους απανταχού ντράμερ. Το site αναλύσεων PolyMic διεξήγαγε μία σειρά από μελέτες που υποδεικνύουν πως οι ντράμερ γενικά, δεν είναι απλώς εξυπνότεροι από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, αλλά και από τον μέσο άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, συνιστούν πως ένας ντράμερ έχει έμφυτες δεξιότητες στην επίλυση προβλημάτων και μία θετική επίδραση με την κοινωνία.
Μάλιστα, μία από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, απέδειξε πως όσο καλύτερο ρυθμό έχει ένας ντράμερ, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματά του σε τεστ νοημοσύνης. Φαίνεται πως η ταυτόχρονη χρήση όλων των επιμέρους μερών ενός drum kit για να διατηρήσεις ένα σταθερό ρυθμό, είναι στην πραγματικότητα μία έκφραση ικανότητας στην ουσιαστική επίλυση προβλήματος.
Παρόμοιες έρευνες από τα πανεπιστήμια της Washington και του Texas, έδειξαν πως οι σπουδαστές που είχαν υψηλότερα σκορ σε τεστ, ήταν αυτοί που είχαν εξασκηθεί σε μαθήματα ρυθμικού φωτός και ήχου. Ενώ το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει δημοσιεύσει έρευνα η οποία συμπεραίνει πως το παίξιμο ενός ντράμερ είναι «ευεργετικό και ενισχύει την ευτυχία τους και την ανοχή τους στον πόνο».
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και το κερασάκι στην τούρτα για να δικαιολογήσει τα λάθη που γίνονται καμιά φορά από τους ντράμερ στο παίξιμό τους. Η μελέτη ανήκει στο Harvard και καταλήγει στο πολύ εντυπωσιακό έυρημα πως, όταν ένας ντράμερ κάνει λάθος στον ρυθμό, στην πραγματικότητα “πατάει” σε ένα ρυθμό που βρίσκεται παντού στη γη. Αυτό συμβαίνει διότι, το εσωτερικό “ρολόι” ενός ντράμερ δεν κινείται γραμμικά όπως ένα ρολόι, αλλά με κύματα. Αυτό το κυματικό μοτίβο ρυθμού, βρίσκεται στα εγκεφαλικά κύματα του ανθρώπου, στους παλμούς της καρδιάς όταν κοιμόμαστε και στις απολήξεις των νεύρων στα αυτιά των αιλουροειδών. Με λίγα λόγια, όταν ο ντράμερ κάνει “πατάτα”, ουσιαστικά προσπαθεί ενστικτωδώς να συγχρονίσει τον ρυθμό του με αυτόν του κόσμου.
Αν, λοιπόν, είσαι ντράμερ, τότε έχεις έναν λόγο παραπάνω να χαίρεσαι, καθώς είσαι μάλλον πιο χαρούμενος, πιο έξυπνος από τους γύρω σου, αλλά και εναρμονισμένος με τον παλμό της φύσης.