Προφανώς και όλοι ξέρουμε πως το ροκ είναι… ψυχοθεραπευτικό, αλλά φαίνεται πως τα νέα ευρήματα ενός Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας το πάνε ένα βήμα μπροστά.
Σύμφωνα με το The Lead South Australia, οι δονήσεις που προκαλούνται από τη ροκ μουσική σχηματίζουν μια επικάλυψη που μοιάζει με τεφλόν στην επιφάνεια των μικροσωματιδίων που συμβάλλουν στην μεταφορά των φαρμάκων μέσα στον οργανισμό. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το ‘Thunderstruck’ για να προκαλέσουν αναπήδηση σε αυτά τα πορώδη μικροσωματίδια σιλικόνης, με αποτέλεσμα να καλυφθούν από μια στρώση πολυμερούς πλάσματος, κάτι που, όπως εξηγεί ο καθηγητής Nico Voelcker, είναι δέουσας σημασίας ώστε να εξασφαλιστεί πως το φάρμακο θα χρησιμοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό, αποφεύγοντας τη “διαφυγή” του.
Τα μικροσωματίδια είναι πορώδη, πρακτικά είναι σαν σφουγγάρια. Όταν τα γεμίζεις με ένα φάρμακο, θες το φάρμακο να μείνει εκεί. Γι’ αυτόν το λόγο δημιουργούμε αυτήν την επένδυση γύρω τους. Κανονικά, θα επικαλύπταμε με πλάσμα την επιφάνειά τους αλλά το πρόβλημα με αυτό είναι πως επικαλύπτεις μόνο τη μία πλευρά, την εκτεθειμένη. Η άλλη πλευρά δεν λαμβάνει επίστρωση.
Τότε είναι σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάφωνο που θα έπαιζε στο σύστημα. Θα βάζαμε να παίξει ένα τραγούδι οι δονήσεις του οποίου θα έκαναν τα μικρο-σωματίδια να αναπηδούν πάνω-κάτω. Οι χαοτικές συχνότητες εν τέλει δούλεψαν καλά και μας βοήθησαν να κάνουμε μια πιο ομογενή επικάλυψη.
Είναι κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ, ειδικά στον τομέα της επικάλυψης με πλάσμα.
Όλα αυτά τα προσπαθήσαμε με ένα μόνο φάρμακο χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία του καρκίνου, επειδή μπορούσαμε να το απεικονίσουμε πολύ εύκολα. Ίσως στο μέλλον χρησιμοποιήσουμε κι άλλα φάρμακα, που να είναι αντιφλεγμονώδη ή αντιβιοτικά. Ήταν απλά η αρχή.
Ο Nico Voelcker συνέχισε τις δηλώσεις του εξηγώντας πως το ‘Thunderstruck’ επιλέχθηκε εξαιτίας του ανεβαστικού του ρυθμού αλλά και του τίτλου του, που ταίριαζε με το εν λόγω πείραμα.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη δημοσίευση (τίτλος: “Thunderstruck”: Plasma-Polymer-Coated Porous Silicon Microparticles As a Controlled Drug Delivery System” εδώ.