Αγαπητό StraightOnMusic, τόσα αφιερώματα σε soundtracks σειρών και ταινιών και ούτε ένα για video game; Ήρθε μάλλον η ώρα να αποκατασταθεί η τάξη και σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό από το Fallout: New Vegas, έναν από τους καλύτερους, αν όχι τον καλύτερο εκπρόσωπο του είδους. Φυσικά εδώ δε θα γίνει το review του παιχνιδιού, αν και μπαίνω στην πειρασμό να γράψω πολλά για αυτό, αλλά θα κάνουμε μια βόλτα παρέα στα μουσικά μονοπάτια του.
Ξεκινώντας πρέπει να γίνει μια μικρή εισαγωγή στο σύμπαν του Fallout. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι λίγο διαφορετικός από το δικό μας, καθώς η ψηφιακή τεχνολογία δεν ανακαλύφθηκε ποτέ, η πυρηνική ενέργεια προτιμήθηκε έναντι των άλλων μορφών, ενώ κάπου στο 2077 που τα ορυκτά καύσιμα είχαν σχεδόν εξαντληθεί, οι διεθνείς εντάσεις έφεραν ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα που άλλαξε τον κόσμο για πάντα. Η γοητεία του συγκεκριμένου κόσμου είναι πως η κοινωνία αυτή, μέχρι τον πόλεμο τουλάχιστον που την κατέστρεψε, έμεινε προσκολλημένη στη ρετρό ομορφιά των 50s και 60s, την εποχή της επίπλαστης αφθονίας, του Αμερικανικού ονείρου, των κάμπριο Cadillac και της Nuka Cola (έτσι λέγεται στο παιχνίδι και δεν κάνουμε και διαφήμιση). Τι ωραίο όμως άφησαν αυτές οι δεκαετίες που ακόμα και σήμερα παραμένει αξεπέραστο; Η απάντηση είναι η μουσική..
Καλώς ήρθατε στο soundrack του Fallout: New Vegas! Το παιχνίδι έχει επενδυθεί με κλασικά κομμάτια της τζαζ και της κάντρι μουσικής, με πολύ χτυπητά ονόματα από κάθε εκπρόσωπο του είδους. Το κομμάτι της εισαγωγής, είναι το Blue Moon, στην δεύτερη εκτέλεση του Frank Sinatra που είναι και η κορυφαία.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του παιχνιδιού είναι πως ο πρωταγωνιστής, έχει στο χέρι του αυτό:
Αυτό το μαραφέτι λέγεται Pip-Boy και μαζί με δεκάδες άλλες χρήσεις, πιάνει και ραδιόφωνο το οποίο σας επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα από τέσσερις ραδιοφωνικούς σταθμούς τη μουσική που εσείς θέλετε. Και επειδή το τοπίο μπορεί να γίνει πολύ επιβλητικό τα βράδια, τι καλύτερο από το να περπατάτε μόνοι εδώ…
Ακούγοντας αυτό…
Επιπλέον, στα ερείπια του παλιού Λας Βέγκας που έχει ξαναστηθεί βιαστικά ώστε να ξαναγίνει κερδοφόρο αμέσως μόλις καταλάγιασε η σκόνη του πολέμου, υπάρχουν μεγάφωνα από τα οποία ηχούν τα κατάλληλα κομμάτια…
Φυσικά στο soundtrack συμπεριλαμβάνονται πολλοί -και πολύ- μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Bing Crosby, ο Marty Robbins, o Dean Martin, ο Nat King Cole, ενώ η Peggy Lee κάνει την εμφάνιση της με δύο κομμάτια, το παραπάνω αλλά και το κλασικό ‘Why Don’t You Do Right’. Ειλικρινά, ποιο άλλο video game, ή έστω ταινία, έχει συγκεντρώσει τέτοια ονόματα στο soundtrack του;
Ένα ακόμα γοητευτικό στοιχείο του New Vegas, είναι το γεγονός πως πολλά quest που παίρνει ο πρωταγωνιστής, έχουν πάρει τα ονόματα τους από κλασικά κομμάτια της εποχής εκείνης, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν συμπεριληφθεί στο soundtrack καθώς θα κινδύνευε να κοστίσει περισσότερο από το ίδιο το παιχνίδι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ‘Bye Bye Love’ των The Everly Brothers. Βέβαια υπάρχουν και τραγούδια που έχουν δανείσει το όνομα τους σε quests και υπάρχουν κανονικά στο παιχνίδι, όπως αυτό:
Δυσάρεστη έκπληξη, αποτέλεσε η μη ύπαρξη κάποιας δουλειάς του Elvis Presley στο soundtrack, η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί πως στο παιχνίδι υπάρχουν οι Kings, μια συμμορία βασισμένη στο Βασιλιά του ροκ εντ ρολ, με τα μέλη της να ντύνονται και να χτενίζονται έτσι:
Και το στέκι τους να είναι αυτό:
Όπως παραδέχτηκαν οι συντελεστές του παιχνιδιού, το οικονομικό κόστος του να συμπεριλάβουν κομμάτια του Elvis στο παιχνίδι ήταν απαγορευτικό. Επειδή, λοιπόν, δεν γινόταν ένα παιχνίδι που εκτυλίσσεται στο Λας Βέγκας (έστω και σε μια υποθετική, δυστοπική έκδοσή του) να μην τον συμπεριλαμβάνει με κάποιο τρόπο, έπλασαν τους Kings. Για να είμαστε δίκαιοι, πρόκειται για μεγάλη μουσική απώλεια.
Εκτός των άλλων, τις φωνές των πρωταγωνιστών τις έχει καλύψει ένα πάρα πολύ δυνατό cast, που περιλαμβάνει τους Matthew Perry, Ron Perlman, Danny Trejo, Kris Kristofferson, Zachary Levi και Felicia Day.
Συγκεντρωτικά, παρότι τόσο ο προκάτοχος του Fallout: New Vegas, το Fallout 3, όσο και τα παιχνίδια της σειράς Bioshock έχουν βασιστεί σε παρόμοιο ρετρό μουσικό μοντέλο, κανένα δεν καταφέρνει να φτάσει στα επίπεδα του και προσωπικά αμφιβάλλω αν κάποιο θα τα καταφέρει στο μέλλον. Πραγματικά, αν αξίζει κάποιο soundtrack να βαθμολογηθεί με δέκα, το πρώτο που θα μου ερχόταν στο μυαλό θα ήταν αυτό.
Ίσως ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε κι εσείς την έρημο Mojave παρέα με κορυφαία μουσική…