Search
Close this search box.
Game Of Thrones: Το πρόβλημα με τον Night King

Game Of Thrones: Το πρόβλημα με τον Night King

Ο μεγάλος κακός που ίσως να μην χρειαζόταν η σειρά.
Night King / Game Of Thrones
Night King / Game Of Thrones

Το Game of Thrones επιστρέφει για την 8η και τελευταία season του. Η αναμονή βρίσκεται φυσικά στα ύψη. Δεν είναι πολλές οι φορές που μία σειρά τέτοιου βεληνεκούς καταφέρνει όχι μόνο να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον για τόσο πολύ καιρό, αλλά κατορθώνει κιόλας να φτάσει στην τελική ευθεία με τους δικούς της όρους. Ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί πολλά παραδείγματα τηλεοπτικών σειρών που κέρδισαν τον κόσμο στην αρχή, αλλά σιγά-σιγά, επεισόδιο με το επεισόδιο, η σχέση αυτή φθείρονταν με αποτέλεσμα το τέλος να έρχεται ως κάτι αναπόφευκτο και όχι σαν φυσική εξέλιξη. Το GoT όμως, από το 2011 που προβλήθηκε το πρώτο του επεισόδιο μέχρι και σήμερα, βρίσκεται ασταμάτητα στην κορυφή των προτιμήσεων τόσο του κοινού όσο και των κριτικών.

Και η αλήθεια είναι πως, τουλάχιστον στην αρχή, δεν έμοιαζε τόσο σίγουρο πως θα μπορούσε να σπάσει αυτό το mainstream φράγμα και να πετάξει στα ουράνια. Φυσικά, είχε όλα τα επιμέρους high fantasy στοιχεία που αγαπάμε όλοι μας: Κάστρα, σπαθιά, δολοπλοκίες, υποσχέσεις για δράκους, ανατροπές αλλά, και τώρα το παίρνω λίγο προσωπικά καθώς δεν ξέρω για εσάς, εγώ τουλάχιστον μέχρι και την δεύτερη season πού και πού άνοιγα το Google για να κάνω σύνδεση μεταξύ ενός τυχαίου ονόματος που αναφέρθηκε σε κάποιο επεισόδιο και του προσώπου στο οποίο ανήκει το συγκεκριμένο όνομα. Κοινώς, δεν πρόκειται θεωρώ για μια άμεσα προσβάσιμη σειρά, αυτή η φαινομενική αντίθεση όμως ίσως ήταν ο μαγικός συνδυασμός, ή αλλιώς, όπως το είπε καλύτερα ο Peter Dinklage, πολλά δημιουργήματα τέτοιου τύπου ασχολούνται περισσότερο με τους δράκους, παρά με τους χαρακτήρες. Στο GoT συνέβαινε πάντα το αντίθετο.

Φτάσαμε λοιπόν στο 2019, το Game Of Thrones είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες (αν όχι η σημαντικότερη) σειρά της δεκαετίας που φτάνει στο τέλος της και όλος ο κόσμος ετοιμάζεται για το μεγαλειώδες φινάλε. Πού βρίσκεται το πρόβλημα όμως σε όλο αυτό; Υπάρχει ένας παράγοντας που, στο μυαλό μου τουλάχιστον, απειλεί να καταρρίψει όλο αυτό το αιματηρό οικοδόμημα που έχει χτιστεί μέχρι στιγμής, και αυτός ο παράγοντας ονομάζεται Night King.

Τώρα, για να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, δεν είναι ότι ο Night King εμφανίστηκε από το πουθενά, αντιθέτως, η πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου της πρώτης season ξεκινά με την υπόνοια πως υπάρχει κάτι τρομαχτικό πέρα από το τείχος, κάτι επικίνδυνο που πιθανότατα δεν είναι καν ζωντανό, με την συμβατική έννοια τουλάχιστον. Αυτός ο φόβος πάντοτε χαρακτήριζε τη σειρά και πολλές από τις δράσεις των χαρακτήρων.

Μέχρι όμως να συνδέσουμε την απειλή αυτή με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα της 4ης season της σειράς και μετά στο τέλος της 5ης για να τον δούμε εν δράσει. Παράλληλα όμως, μέσα από το τείχος γινόντουσαν ένα σωρό άλλα πράγματα. Αποκεφαλισμοί πρωταγωνιστών, προδοσίες, πισώπλατες μαχαιριές, κόκκινοι γάμοι, μοβ γάμοι, εκρήξεις ιερών τοποθεσιών… Δεν θα μπορούσα να τα απαριθμήσω όλα σε μερικές λέξεις. Νομίζω πως είναι ασφαλές να υποθέσει κάποιος ότι ένας σημαντικός λόγος που η σειρά αυτή έγινε τόσο αγαπητή, τόσο διάσημη και τόσο σημαντική για τόσο κόσμο, είναι επειδή δημιούργησε αξιόλογους χαρακτήρες σε κάθε πλευρά του χάρτη. Φυσικά, οι Stark ήταν εξαρχής οι καλοί, αυτοί οι χαρακτήρες που έπρεπε να συμπαθήσει ο θεατής και να ελπίζει για την επιβίωσή τους και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα, οι Lannister όμως για παράδειγμα, που ξεκίνησαν ως αυτό το μισητό αντίπαλο δέος, αυτή τη στιγμή, αν ρωτήσετε κάποιον να σας πει τον αγαπημένο του χαρακτήρα από όλη τη σειρά, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει κάποιον από τον οικογένεια με το λιοντάρι στο έμβλημα.

Αυτή η σειρά χτίστηκε πάνω στα πτώματα όλων των χαρακτήρων που πέθαναν απλώς επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα παραπάνω προς την σκοτεινή τους πλευρά. Η σειρά δίδαξε ένα μεγάλο μάθημα με τον αποκεφαλισμό του Ned Stark και για όποιον δεν το πήρε πρέφα, ήρθε ο Red Wedding δυο χρόνια αργότερα για να το κάνει ξεκάθαρο σε όλους πως αυτή δεν είναι μία ακόμα συμβατική ιστορία που τελειώνει με τους καλούς να κερδίζουν τους κακούς, κυρίως επειδή, οι γραμμές μεταξύ τους είναι τόσο θολές.

Καθώς φτάνουμε προς το τέλος όμως, οι γραμμές σαν να γίνονται κάπως πιο ξεκάθαρες. Στα τελευταία του επεισόδια το GoT έχει παρουσιάσει έναν προφανέστατο μεγάλο κακό που όχι μόνο θέλει να σκοτώσει τα πάντα, αλλά δεν μιλάει καν, με τους δημιουργούς της σειράς να έχουν ήδη πει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά λόγια από τον Night King. Αυτό από μόνο του δεν θα ήταν τόσο κακό, κανείς δεν παραπονέθηκε εξάλλου που ο Sauron δεν γοήτευε κόσμο με τους μονολόγους του, αλλά εκεί ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Το Game of Thrones μπορεί φαινομενικά να έχει αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά με ένα σύμπαν όπως αυτό του The Lord of the Rings, η ουσία όμως δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική. Η έλευση του Night King φέρνει μαζί του ένα αφηγηματικό πρόβλημα διότι παρουσιάζει έναν ξεκάθαρο κακό, με μόνο του σκοπό να σκοτώσει ό,τι βρεθεί στο δρόμο του. Η σειρά πάντα είχε χαρακτήρες που ήταν δημιουργημένοι για να τους αντιπαθήσεις, ακόμα όμως και στην περίπτωση του Ramsay Bolton υπήρχε μια σταδιακή κλιμάκωση έτσι ώστε όταν ήρθε η ώρα να φύγει από την σειρά, υπήρχε και μια κάποια κάθαρση.

Ο Night King άργησε λοιπόν να εμφανιστεί. Βασικά άργησε τόσο πολύ που φαίνεται να μπαίνει σε ένα διαφορετικό σόου από αυτό που μας είχε μάθει το GoT τόσα χρόνια. Από την άλλη, θα ήταν κουτό να μην σκεφτώ την πιθανότητα να αλλάξουν κάποια πράγματα στα τελευταία επεισόδια και να γίνει ο χαρακτήρας κάτι παραπάνω από το απλό, κούφιο κέλυφος κάποιου που δημιουργήθηκε απλώς για να χάσει από τους καλούς. Θα μπορούσε, προς έκπληξη όλων μας, η όλη κατάσταση με τους White Walkers να λήξει νωρίτερα απ’ όσο περιμέναμε και η σειρά να ασχοληθεί ξανά με τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις; Εξάλλου θα ήταν τρομερά περίεργο μια σειρά που μας έχει δώσει την μάχη μεταξύ Mountain και Oberyn, να μας δώσει και ένα τόσο καθαρό τέλος που κερδίζουν οι καλοί τους κακούς.

Ακόμα κι αυτό να συμβεί όμως, είμαι απόλυτα σίγουρος πως το αποτέλεσμα θα είναι απολαυστικό. Το Battle of the Bastards έπαιζε με ακριβώς τους ίδιους όρους και είναι νομίζω ένα από τα καλύτερα τηλεοπτικά επεισόδια που έχουν βγει τα τελευταία χρόνια. Απλώς… η σειρά, μέσω του Bolton, έχει δώσει μία υπόσχεση.

«Αν πιστεύεις πως όλο αυτό έχει χαρούμενο τέλος, τότε μάλλον δεν πρόσεχες αρκετά…»

Από την πλευρά μας, δώσαμε στο Game of Thrones την αμέριστη προσοχή μας και τώρα ήρθε η σειρά του Game Of Thrones να δώσει ένα τέλος που να αρμόζει σε αυτήν την υπέροχη σειρά. Όπως και να έχει, το φινάλε θα είναι μεγαλοπρεπές.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!