Search
Close this search box.
Γιατί οι fans του heavy metal είναι οι πιο πιστοί;

Γιατί οι fans του heavy metal είναι οι πιο πιστοί;

Διαβάστε τα στατιστικά στοιχεία του Spotify που κατηγοριοποιούν τα είδη μουσικής ανάλογα με την αφοσίωση των οπαδών τους παγκοσμίως! Πρώτη η heavy metal!

Τον προηγούμενο μήνα, το Spotify δημοσιοποίησε επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι οπαδοί της heavy metal είναι οι πιο πιστοί οπαδοί μουσικού είδους παγκοσμίως. H πλατφόρμα της υπηρεσίας streaming συγκέντρωσε στατιστικά στοιχεία από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων charts κ.ά., με το συμπέρασμα που προκύπτει να αναδεικνύει ως το πιο πιστό κοινό τους απανταχού metalheads. Η pop έρχεται σε δεύτερη θέση, ακολουθεί η folk στην τρίτη και η country με την κλασική rock συμπληρώνουν την πεντάδα.

Ο ερευνητικός βραχίονας του Spotify, The Echo Nest, κατηγοριοποίησε τους περισσότερο αναγνωρίσιμους μουσικούς κάθε είδους, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των καλλιτεχνών αυτών αλλά και τους δικούς τους ακόλουθους και, αφού κανονικοποίησε τα δεδομένα, αποφάνθηκε ότι οι λάτρεις του heavy metal είναι οι πιο σκληροπυρηνικοί. Το line up, το οποίο χρησιμοποίησε ως αντιπροσωπευτικό δείγμα το Spotify, είναι… αρκετό δυνατό: Iron Maiden, Slayer, Sepultura, Judas Priest, Metallica, Anthrax

Δείτε το παρακάτω γράφημα του Spotify που κατηγοριοποιεί τους λάτρεις των διάφορων ειδών με βάση την αφοσίωσή τους παγκοσμίως:

O Bob Lugowe, διευθυντής του τμήματος προώθησης της δισκογραφικής Relapse Records, τονίζει επί του θέματος:

Είτε φοράνε τα jackets τους με τα ραμμένα σήματα των συγκροτημάτων που λατρεύουν, είτε αγοράζουν οποιοδήποτε βινύλιό τους ή χτυπάνε τατουάζ τη μασκότ της αγαπημένης τους μπάντας, οι οπαδοί του heavy metal, όπως και να έχει, θα είναι πάντα οι πιο αφοσιωμένοι οπαδοί. Μπορούν να ταξιδέψουν τεράστιες αποστάσεις μόνο και μόνο να πάνε σε μια συναυλία, η αφοσίωσή τους αυτή στα αγαπημένα τους groups αλλά και στο είδος γενικότερα, είναι απίστευτη…

Έρευνα του 2013 που βασίζεται στην ψυχοσύνθεση των ακροατών κατέδειξε ότι, παρά το στερεότυπο των θυμωμένων και αποξενωμένων που κυριαρχεί για τους λάτρεις της metal, οι οπαδοί του συγκεκριμένου είδους είναι οι πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, αρνούνται τις αυθεντίες και δεν επιδέχονται τον αυταρχισμό. Ο ψυχολόγος Michael Friedman, σε άρθρο του για τους πιστούς της metal, τονίζει:

Oι άνθρωποι που αρέσκονται σε δυναμικά και επαναστατικά είδη μουσικής όπως η metal, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πολιτικό ακτιβισμό. Τρέφονται μέσα από τα συναισθήματά τους και η metal τους εμπνέει και τους στηρίζει. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι fans και οι καλλιτέχνες της metal είναι τόσο πιστοί. Οι pop μπάντες έρχονται και παρέρχονται, οι Metallica όμως θα μείνουν για πάντα!

Ο vocalist των SaxonBiff Byford, σε παλαιότερη δήλωσή του στην Independent, υπογραμμίζει:

H heavy metal είναι ένα είδος που όποιος την ακούει γίνεται μέλος της σκηνής για πάντα. Το κοινό είναι πάρα πολύ πιστό! Δεν είναι σαν την pop στην οποία αν δεν αρέσει σε κάποιον ένα τραγούδι, απλά το ξεχνάει. Στη μουσική μας, το κοινό θα μας επιτρέψει κάποια φορά να τα θαλασσώσουμε, αυτό είναι ένα από τα πιο ωραία της metal… Η μουσική μας δεν είναι μόνο για έρωτες, θα ακούσεις για κεραυνούς και ατσάλι, αλλά όταν βρεθείς μέσα στο τεράστιο κοινό μας, γίνεται σαν θρησκεία…

H αντίστοιχη έρευνα, περιορισμένη στο κοινό της Μεγάλης Βρετανίας:

Για τα αντίστοιχα δεδομένα του Spotify στη χώρα μας, το πιο πιστό κοινό παρουσιάζει το έντεχνο, ακολουθεί το ρεμπέτικο και την πρώτη τριάδα κλείνει η metal.

Δείτε το σχετικό γράφημα:

Ακόμα:

Έρευνα: Η ακρόαση της heavy metal μουσικής σε κάνει… “αρνάκι” και σε εμπνέει!

Έρευνα: Η heavy metal εξοικειώνει τους fans με τον θάνατο

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!