Βραβεία Grammy 2016: Οι νικητές και οι αφιερώσεις σε Bowie και Lemmy

Matt Bellamy & Dominic Howard (Muse)
Matt Bellamy και Dominic Howard (Muse)

Η 58η απονομή των βραβείων Grammy έλαβε χώρα στο Staples Center του Los Angeles χθες το βράδυ (λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα, σε ώρα Ελλάδας), σε μία βραδιά από την οποία θα θυμόμαστε, εκτός από τους νικητές σε συνολικά 83(!) βραβεία, τις αφιερώσεις στα πρόσωπα εκλιπόντων καλλιτεχνών όπως ο David Bowie και ο Lemmy Kilmister των Motörhead.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες της ροκ/μέταλ μουσικής, σίγουρα ξεχωρίζουμε τους Muse οι οποίοι με το ‘Drones’ , κέρδισαν το βραβείο του Καλύτερου Ροκ Άλμπουμ, όπως και τους Ghost που με το ‘Cirice’ πήραν σπίτι το βραβείο της Καλύτερης Μέταλ Ερμηνείας.

Οι μεγαλύτεροι θριαμβευτές της βραδιάς όμως, δεν είναι άλλοι από τους Alabama Shakes, μία μπάντα που μας έχει κερδίσει με τα κατορθώματά της τον τελευταίο καιρό.

Η παρέα της Brittany Howard, έφυγε με 3 βραβεία από την απονομή, κατακτώντας αυτά των Καλύτερου Εναλλακτικού Άλμπουμ (‘Sound & Color’), Καλύτερου Ροκ Τραγουδιού (‘Don’t Wanna Fight’) και Καλύτερης Ροκ Ερμηνείας (‘Don’t Wanna Fight’).

Στις υπόλοιπες κατηγορίες, μερικοί από αυτούς που απέσπασαν βραβείο ήταν οι Kendrick Lamar (5 βραβεία για την ακρίβεια!) στην hip-hop/rap, Ed Sheeran, Taylor Swift, Mark Ronson & Bruno Mars, The Weeknd, Justin Bieber και Meghan Trainor στην pop, Skrillex και Diplo στην ηλεκτρονική και Chris Stapleton και Little Big Town σε βραβεία που αφορούν την country μουσική.

Τέλος, Καλύτερη Μουσική Ταινία ανακηρύχθηκε το ‘Amy’ της Amy Winehouse, ξεπερνώντας σε ψήφους το ‘Sonic Highways’ των Foo Fighters και το ‘The Wall’ του Roger Waters.

Στις ζωντανές ερμηνείες της βραδιάς, είδαμε τους Kendrick Lamar, The Weeknd, Little Big Town και Adele να ανεβαίνουν στη σκηνή του Staples Center, με την τελευταία, σήμερα, να κατηγορεί για την κακή της εμφάνιση, τα τεχνικά προβλήματα στον ήχο.

Βέβαια, από τα βραβεία, δεν θα μπορούσε και ένα ειδικό βίντεο-αφιέρωμα στους καλλιτέχνες που μας αποχαιρέτησαν τον τελευταίο καιρό – και αυτήν τη φορά ήταν πολλοί.

Μάλιστα, οι David Bowie, Lemmy Kilmister, B.B. King και Glenn Frey, τιμήθηκαν δεόντως με live ερμηνείες. Η Lady Gaga απέτισε φόρο τιμής στον The Thin White Duke με ένα medley τραγουδιών του, ενώ το supergroup Hollywood Vampires (Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry), ερμήνευσε ζωντανά το ‘Ace Of Spades’ των Motörhead προς τιμήν του Lemmy.

Τα εναπομείναντα μέλη των Eagles και ο Jackson Browne αφιέρωσαν το ‘Take It Easy’ στον Glenn Frey, ενώ οι Chris Stapleton, Bonnie Raitt και Gary Clark Jr. τραγούδησαν στη σκηνή για τον B.B. King.

Δείτε μερικά στιγμιότυπα από τη βραδιά, στα βιντεάκια που ακολουθούν:

Και θυμηθείτε εδώ, μερικά από τα άλμπουμ/τραγούδια που κέρδισαν βραβεία: