Search
Close this search box.
Guns N’ Roses – Use Your Illusion I και II: Στην κορυφή του κόσμου

Guns N’ Roses – Use Your Illusion I και II: Στην κορυφή του κόσμου

Επιστρέφουμε στις ένδοξες ημέρες των Guns N' Roses.
Guns N' Roses - Use Your Illusion albums
Guns N' Roses - Use Your Illusion albums

Ιούλιος 1987. Η ιστορία των Guns N’ Roses ξεκινάει με το ‘Appetite For Destruction’. Μια ιστορία η οποία μπορεί να αποτυπωθεί πλήρως με τις 3 λέξεις του τίτλου του πρώτου τους δίσκου: Διάθεση για καταστροφή!

Το τσούρμο του Axl Rose χρειάστηκε μόνο έναν δίσκο -και ένα EP πριν από αυτόν- για να ταράξει τα νερά της μουσικής βιομηχανίας και να πραγματοποιήσει το πιο θεαματικό ντεμπούτο στην ιστορία της hard rock.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτοί οι τύποι είχαν φτιαχτεί για να κατακτήσουν τον κόσμο, και να διαλυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προλαβαίνοντας όμως να πετύχουν τα πάντα.

Ποτέ και κανένα άλλο συγκρότημα δεν κατάφερε με τόσους λίγους δίσκους να πετύχει τόσα πολλά, και ύστερα από τo ‘Guns N’ Roses Lies’ (1988), οι δυο δίσκοι που τους γιγάντωσαν πραγματικά, ήταν τα ‘Use Your Illusion’ albums…

Απρίλιος του 1990. Οι Guns N’ Roses μετά το ισοπεδωτικό τους ντεμπούτο, τρία χρόνια πριν, και με τη φήμη τους να ανεβαίνει διαρκώς παγκοσμίως, διαλύουν την original σύνθεσή τους.

Η συναυλία που δίνουν μεταδίδεται τηλεοπτικά, ο Steven Adler κάνει τα δικά του και ο Axl Rose δίνει τέλος στην μετάδοση, ευχόμενος «καλή, γ@@νη νύχτα»!

Ο Αdler είχε γίνει χάλια από το ποτό, λικνιζόταν με την κοιλιά έξω πίσω από τα drums, και ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τη συμμετοχή του στην μπάντα.

Από μια νύχτα γεμάτη αναποδιές, όμως, μπορεί να βγει αναπάντεχα και κάτι θετικό, εξ άλλου οι Guns N’ Roses είχαν μια καριέρα γεμάτη τέτοιες… Στο live που έδωσαν, έπαιξαν δειλά δειλά τις νότες από ένα κομμάτι που αργότερα θα έμενε στην ιστορία ως ένα από τα κλασικά τους: ήταν το ‘Civil War’.

Ο Steven Adler αντικαταστάθηκε από τον Matt Sorum, και οι Guns N’ Roses ζέσταναν τις μηχανές τους για να γεννήσουν κάτι μεγάλο.

Αφού συμβουλεύτηκαν δικηγόρους, ο ίδιος ακολούθησε πρόγραμμα αποκατάστασης, με τον Slash να δηλώνει:

Ήταν τόσο χάλια, που δεν μπορούσε καν να σηκώσει τα drum sticks του…

Μας έλεγε ψέματα ότι ήταν καθαρός.

Πήγαμε στο σπίτι του και βρήκαμε ναρκωτικά στην τουαλέτα, στο καζανάκι, δεν μπορούσε να συνεχίσει έτσι μαζί μας…

Οι προετοιμασίες των δίσκων

Οι προετοιμασίες βέβαια είχαν ξεκινήσει από μια μάζωξή τους που έλαβε χώρα στο Chicago το 1989, όπου συμφώνησαν ότι έπρεπε να συνθέσουν ένα έργο αντάξιο του ‘Appetite For Destruction’, αφού το follow-up του, ‘Gn’R Lies’, δεν έκανε τον πάταγο του πρώτου…

Τη νύχτα εκείνη τέθηκαν τα πρώτα θεμέλια.

Ο Izzy Stradlin, ο οποίος πάλευε να αποτοξινωθεί και συχνά ταξίδευε ξεχωριστά από τους υπόλοιπους, ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός.

Ο Αxl θυμάται:

O Izzy ήρθε στο studio κουβαλώντας μαζί του 8 τραγούδια!

Ο Slash είχε φέρει μαζί του ένα ολόκληρο άλμπουμ!

Είχα και εγώ ένα ολόκληρο δίσκο με τραγούδια!

Ο Duff τα είχε μάθει όλα απ’ έξω και ανακατωτά!

Επομένως, είχαμε μαζί μας περίπου 35 τραγούδια, έπρεπε να τα βγάλουμε όλα, ήμασταν αποφασισμένοι!

Αυτή η έκρηξη παραγωγικότητας, ήταν το σημάδι ότι οι Guns N’ Roses εκείνη την περίοδο, ό,τι έπιαναν το μετέτρεπαν σε χρυσάφι.

Οι τύποι πήγαν στη συνάντησή τους με ένα σωρό συνθέσεις ο καθένας, και καλούνταν να δουν τι θα κάνουν με όλες αυτές τις ιδέες.

Να βγάλουν έναν δίσκο δεμένο και να κρατήσουν τα υπόλοιπα κάβα για μελλοντική κυκλοφορία ή να τα βγάλουν όλα μαζί; Κομμάτια όπως το ‘Enstranged’, ‘Coma’, ‘Dead Horse’ και πολλά άλλα, ήταν έτοιμα στην αρχική τους μορφή, και απλά ήθελαν το απαραίτητο γυάλισμα για να μπουν στην tracklist.

Η απόφασή τους ομόφωνη: Διπλός δίσκος, με όλες τις συνθέσεις μέσα! Είχαν χρόνο άπλετο να μπουν στο studio, να τα προβάρουν, και να δημιουργήσουν το magnum opus τους. Έτσι κι έγινε…

Ένας παλιός γνώριμος ήρθε να ενωθεί με το συγκρότημα εκείνη την περίοδο. Ο λόγος για τον πληκτρά Dizzy Reed, που ήξερε το συγκρότημα από τις πρώτες ημέρες του, όταν το δικό του σχήμα πρόβαρε δίπλα από το studio τους.

Ο Dizzy τραβούσε τα δικά του ζόρια εκείνη την εποχή, και τηλεφωνεί πανικόβλητος τον Axl, λέγοντάς του ότι θα χάσει το σπίτι του λόγω δικών του κακών χειρισμών. Ο Rose του προσφέρει τη θέση, και ο ίδιος δηλώνει γεμάτος συγκίνηση:

Aυτοί οι τύποι μου έσωσαν τη ζωή…

Η πρώτη νότα που βγήκε όταν μαζεύτηκαν για ηχογραφήσεις, ήταν από μια διασκευή που αργότερα θα επισκίαζε ακόμα και το πρωτότυπο. Ήταν το ‘Knocking On Heaven’s Door’ του Bob Dylan, με τον Matt Sorum να δίνει τα πρώτα διαπιστευτήριά του πίσω από τα τύμπανα. Βρισκόμαστε στο 1990, και το cover θα συμπεριληφθεί στο soundtrack της ταινίας του Tom Cruise, ‘Days of Thunder’

Ο Sorum θυμάται:

Πάντα μπαίναμε στο studio μεσημέρι. Τηρούσαμε το εργασιακό θυμικό.

Προβάραμε ένα κομμάτι, πηγαίναμε σε ένα από τα αγαπημένα μας μπαράκια να πιούμε ένα ποτό, επιστρέφαμε και γράφαμε το επόμενο.

Ποτέ δεν γράφαμε το ίδιο κομμάτι πολλές φορές για να διαλέξουμε.

Το γράφαμε με δυο, άντε τρεις το πολύ προσπάθειες, για να βγει αυθόρμητο. 

Το ξεσκόνισμα των παλιών συνθέσεών τους

Για την προετοιμασία των Use Your Illusion, οι Guns N’ Roses επέστρεψαν κυριολεκτικά στα χρόνια της νιότης. Ξεσκόνισαν σημειώσεις και συνθέσεις που είχαν από τις πρώτες ημέρες της μπάντας, από το Appetite for Destruction’ και πίσω.

Όπως αποκάλυψε ο Slash, η μπασογραμμή του ‘You Could Be Mine’ ήταν απομεινάρι του πρώτου δίσκου, με το κομμάτι να κυκλοφορεί σαν single το 1991 και να ακούγεται στην ταινία ‘Terminator 2’.

Επίσης, μπαλάντες που έμειναν εκτός ‘Appetite For Destruction’ για να μην μαλακώσουν το εκκωφαντικό τους ντεμπούτο, αυτή τη φορά θα έπαιρναν σάρκα και οστά.

Τέλος, δυο από τα κορυφαία της διπλής κυκλοφορίας τους που ακολούθησε, τα ‘November Rain’ και ‘Don’t Cry’, τα κρατούσαν στο δισάκι τους πολλά χρόνια, μέχρι να βγουν στην δημοσιότητα, αλλά για αυτά θα μιλήσουμε εκτενέστερα παρακάτω…

Οι αναποδιές κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων

Οι Guns N’ Roses τραβούσαν τις αναποδιές, τα μπάχαλα και τις φασαρίες όπως έλκει το αλεξικέραυνο έναν κεραυνό. Καθ’ όλη τη διάρκεια των studio sessions, και ενώ υπήρχαν και οι περιοδείες στο καλεντάρι τους, τα μέλη της μπάντας αντιμετώπισαν ένα σωρό προβλήματα.

Όπως θα δείτε και παρακάτω, ενώ ηχογραφούσαν με τον Alice Cooper το ‘Garden’, αστυνομικοί βρήκαν διαμελισμένα ανθρώπινα μέλη πεταμένα σε ένα κάδο πίσω από το studio.

Στα μέσα της προετοιμασίας των Use Your Illusion, η σύζυγος του Axl, Erin, τον χώρισε, ενώ και κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων tours, δεν έλειψαν οι φασαρίες. Στο St. Lewis, οι Guns N’ Roses έγραψαν ιστορία, αφού τους επικήρυξε κυριολεκτικά μια ολόκληρη πόλη.

Ο Axl τα παίρνει στο κρανίο, βουτάει στο κοινό και αρχίζει τις μπουνιές, το συγκρότημα αποχωρεί, από κάτω επικρατεί χάος, τα μέλη φυγαδεύονται στο Illinois για να αποφύγουν το δέσιμο, και το St.Lewis βράζει εναντίον τους:

2/7/1991: Όταν οι Guns N’ Roses επικηρύχθηκαν από μια ολόκληρη πόλη

O Slash φέρνει στη μνήμη του τις στιγμές εκείνες:

Μαζευτήκαμε όλοι πίσω στα παρασκήνια, ανοίξαμε μια πόρτα να δούμε τι γίνεται και ακούγαμε κόσμο να ουρλιάζει, βλέπαμε αστυνομικούς γεμάτους αίματα, ανοίγαμε μια άλλη πόρτα και βλέπαμε ανθρώπους πάνω σε φορεία, παντού επικρατούσε πανδαιμόνιο…

Τα highlights των δίσκων

Use Your Illusion I

Use Your Illusion I
Use Your Illusion I / Εξώφυλλο

Right Next Door to Hell

Ήταν η περίοδος που παρά τα προβλήματά τους, οι Guns N’ Roses νόμιζαν, αλλά και είχαν κατακτήσει τον κόσμο.

Όπως δηλώνει και ο τίτλος του πρώτου track του ‘Use Your Illusion I’, η κόλαση βρισκόταν δίπλα ακριβώς από την πόρτα τους, και οι ίδιοι δεν το είχαν αντιληφθεί… Μετά το διπλό δίσκο που κυκλοφόρησαν το 1991, το line up τους θα διαλυόταν οριστικά, βάζοντας φρένο στην ξέφρενη πορεία τους…

Πώς οι Guns N’ Roses εμπνεύστηκαν αυτό το κομμάτι; Στις 30 Οκτωβρίου του 1990, μια γυναίκα ονόματι Gabriella Kantor, τηλεφωνούσε πανικόβλητη το αστυνομικό τμήμα του Los Angeles, κατηγορώντας τον Axl Rose για σωματική επίθεση!

Θύμα και Axl έμεναν στον ίδιο όροφο, σε μια κατοικία στο Hollywood, και σύμφωνα με την καταγγελία της, ο frontman των Gn’R της την έπεσε κρατώντας ένα άδειο, γυάλινο μπουκάλι κρασί, ενώ της πέταξε… ένα κοτόπουλο και τα κλειδιά της από το μπαλκόνι!

Η αστυνομία τον συνέλαβε αποδίδοντάς του κατηγορίες για πρόθεση πρόκλησης σωματικής βλάβης και ο τρελο-Αxl οδηγήθηκε δεμένος στο αυτόφωρο, πέρασε κάποιες ώρες εκεί, ενώ κατέβαλε το ποσό των 5000 δολαρίων για αποφυλάκιση μέχρι την έναρξη της δίκης!

Guns N’ Roses – Right Next Door to Hell: Ένας τρελός, τρελός γείτονας

Right Next Door To Hell


Live And Let Die

Πριν από τη γνωστή εκτέλεση των Guns Ν’ Roses, το 1991, το ‘Live And Let Die’, που γράφτηκε από τον Paul και την Linda McCartney, αρχικά ηχογραφήθηκε από τους Wings (την τότε μπάντα του Paul), για να γίνει το μουσικό θέμα της ομώνυμης ταινίας του James Bond, το 1973.

Guns N' Roses - Live And Let Die (Live)


Don’t Cry

Ο ίδιος ο Rose έχει εκμυστηρευτεί πως το ‘Don’t Cry’ ήταν το πρώτο κομμάτι που έγραψε ποτέ, και κρύβει μια από αυτές τις ωραίες ιστορίες των ροκάδων από πίσω του…

Ήταν για μια κοπέλα με την οποία έβγαινε ο Izzy…

Πραγματικά είχα γοητευτεί από αυτήν, μετά χώρισαν.

Καθόμουν έξω από το Roxy, την είχα ερωτευτεί ξαφνικά αλλά αυτή καταλάβαινε πως δεν πρόκειται να δουλέψει όλο αυτό.

Με αποχαιρέτησε, κάθισα κάτω και άρχισα να κλαίω, και o Ιzzy μου είπε ‘Don’t Cry’…

Την επόμενη νύχτα, κάθισα μαζί με τον Izzy και γράψαμε το τραγούδι μέσα σε πέντε λεπτά…

Δεν υπάρχει άνθρωπος πίσω στα ’90s που να μην έχει ακούσει το κομμάτι ή να μην έχει πάρει το μάτι του κάπου το video clip.

Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή, την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος ο Axl Rose με τον Josh Richman, ενώ η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του Andy Morahan, ο οποίος δούλεψε και στο ‘November Rain’.

Οι σκηνές με την μπάντα στην ταράτσα, τον τσακωμό των δυο καλλίγραμμων παρουσιών στο bar, το ελικόπτερο, τον Slash να κάνει βουτιά με τον αυτοκίνητο και τον Axl στο νεκροτομείο, ήταν από τις χαρακτηριστικότερες σε video clip εκείνης της δεκαετίας.

Ο Slash, μάλιστα, είχε δηλώσει πως στα γυρίσματα μέσα στο αυτοκίνητο τις… έτρωγε κανονικά, αλλά προσπαθούσε να οδηγήσει απερίσπαστος.

Guns N' Roses - Don't Cry


November Rain

Το κομμάτι το κρατούσε αδημοσίευτο ο Axl Rose από το 1986. Μάλιστα, το πρόβαρε από το 1983 στο πιάνο, όταν ακόμα ήταν με τους L.A. Guns και υποστήριζε από τότε πως κάποια ημέρα θα γινόταν τεράστιο.

Όπου έβρισκε πιάνο καθόταν και το έπαιζε, και όταν τα μέλη τον ρωτούσαν πότε θα ολοκληρώσει τη σύνθεση για να το κυκλοφορήσουν, ο ίδιος απαντούσε πως δεν ήταν σίγουρος.

Μάλλον το ένστικτό του δεν λάθεψε, και το συμπεριέλαβε στο διπλό album με τους Guns N’ Roses, αρκετά χρόνια μετά, πάνω στο απόγειο της δόξας τους.

Η αρχική του version είχε διάρκεια 25, παρακαλώ, λεπτά, αλλά τελικά κυκλοφόρησε με διάρκεια 8:59.

Στο κομμάτι αυτό ο Axl βγάζει όλο του το συναίσθημα, γεγονός που αποτυπώνεται και στη σύνθεση, με τα κιθαριστικά solos και τη δομή του.

Το video επιμελήθηκε και εδώ ο Andy Morahan, το οποίο και είναι μια πραγματική υπερπαραγωγή που κόστισε 1.5 εκατομμύριο δολάρια.

Σε αυτό, συναντάμε και την Stephanie Seymour, το μοντέλο που εκείνη την περίοδο ήταν μαζί με τον Axl, ενώ η σκηνή με τον Slash να σολάρει έξω από την εκκλησία στην έρημο, έγινε και αυτή σήμα κατατεθέν της δεκαετίας του ’90:

Guns N' Roses - November Rain


The Garden

Για το ‘Garden’, οι Guns N’ Roses συνεργάστηκαν με έναν παλιόφιλο. O Alice Cooper είχε ηχογραφήσει ξανά την επιτυχία του ‘Under My Wheels’, το 1988, προσκαλώντας τους Slash, Rose, Stradlin να συμμετέχουν, και λίγα χρόνια μετά το τηλέφωνό του θα χτύπαγε στις 2:00 τα ξημερώματα.

Την επόμενη ημέρα ο Cooper ηχογραφούσε μαζί τους.

Η ιστορία μάλιστα λέει ότι πίσω από το studio, πεταμένα μέσα σε έναν κάδο απορριμάτων, η αστυνομία βρήκε τεμαχισμένα ανθρώπινα μέλη, για την ακρίβεια ένα χέρι και ένα… κεφάλι!

Τα ευτράπελα δεν σταμάτησαν ούτε μερικά χρόνια μετά:

Ο Cooper έλαβε έναν πλατινένιο δίσκο για την εμπορική επιτυχία του ‘Use Your Illusion I’, ο οποίος και κλάπηκε από διαρρήκτες που εισέβαλαν στο σπίτι του το 2000!

Έκτοτε, ο Alice Cooper θα συμμετείχε σε αρκετές δουλειές του Slash, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Slash: Μια καριέρα γεμάτη συνεργασίες που προκαλούν ζαλάδα

Guns N' Roses - The Garden


Coma

Μακράς διάρκειας και με μια στοιχειωτική ιστορία από πίσω του.

Το ‘Coma’ κλείνει το ‘Use Your Illusion I’ και όπως έχει αποκαλύψει ο Axl Rose σε παλαιότερη συνέντευξή του στο MTV, είναι το πνευματικό παιδί του Slash.

Ο κιθαρίστας των Guns N’ Roses έγραψε τη μουσική του τραγουδιού μαζί με τον Izzy Stradlin, σε ένα διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει στο Hollywood μετά το πέρας της περιοδείας για το ‘Appetite for Destruction’.

O Axl Rose χει δηλώσει σχετικά:

Είναι ένα δεκάλεπτο κομμάτι, χωρίς ρεφρέν, είναι το πνευματικό παιδί του Slash, το τέρας του.

Ξεκίνησα να γράφω όταν βρισκόμουν σε overdose. Ο λόγος της υπερβολικής χρήσης ήταν το άγχος μου, δεν μπορούσα να το αντιμετωπίσω.

Άρπαξα ένα μπουκαλάκι χάπια και τα κατέβασα μονομιάς, κατέληξα στο νοσοκομείο, είχα πλήρη συνείδηση ότι… έφευγα!

Οι πρώτες μου σκέψεις ήταν ότι δεν έχουμε περιοδεύσει πολύ, αγχωνόμουν αν ο δίσκος μας θα έχει διάρκεια μέσα στο χρόνο ή θα ξεχαστεί και αποφάσισα να σταθώ στα πόδια μου και να το λήξω όλο αυτό.

you’ve caught me in a coma
And I don’t think I wanna
Ever come back to this
World again
Kinda like it in a coma
‘Cause no one’s ever gonna
Oh make me come back to this
World again


 Use Your Illusion II

Use Your Illusion II / Εξώφυλλο
Use Your Illusion II / Εξώφυλλο

Civil War

Ένα υπέροχο track, γεμάτο νοήματα στους στίχους του.

Είναι ένα κομμάτι πολιτικά φορτισμένο, με αναφορές στη δολοφονία του Kennedy, τον πόλεμο του Βιετνάμ και τη μάχη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε και στον φιλανθρωπικό δίσκο ‘Nobody’s Child’ τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για ορφανά παιδάκια από τη Ρουμανία.

Ένα τμήμα από το γνωστό τραγούδι του αμερικάνικου εμφυλίου, ‘When Johnny Comes Marching Home’, το σιγοτραγουδάει σφυρίζοντας ο Axl στην έναρξη, ενώ είναι και το μοναδικό των δυο δίσκων στο οποίο στα τύμπανα κάθεται ο Steven Adler.

Στις 23/9/1993, o Duff McKagan σε συνέντευξη που παραχώρησε, εξήγησε τη διαδικασία σύνθεσής του:

Βασικά το riff του το προβάραμε πολλές φορές στο studio και στα soundchecks πριν τις συναυλίες.

Πήγα σε μια πορεία για την ειρήνη, μαζί με την μητέρα μου, όταν ήμουν παιδάκι, τεσσάρων χρονών… ΄

Ήταν μια πορεία για τον Martin Luther King… Είναι εμπειρίες που τις έζησα!

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους στίχους του ‘Civil War’:

Look at your young men fighting
Look at your women crying
Look at your young men dying
The way they’ve always done before

Look at the hate we’re breeding
Look at the fear we’re feeding
Look at the lives we’re leading
The way we’ve always done before

[Όλοι οι στίχοι εδώ]


14 Years

Πρόκειται για ένα κομμάτι που αναφέρεται στην φιλία του Axl Rose με τον Izzy Stradin, η οποία τη στιγμή που γράφτηκε, κρατούσε ήδη 14 ολόκληρα χρόνια, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την μπάντα.

Ο Izzy τραγουδάει τους στίχους και ο Axl το ρεφρέν, ενώ σε παλαιότερο demo το πρώτο κουπλέ και το ρεφρέν είχαν διαφορετικούς στίχους, μέχρι να τροποποιηθεί και να βρει μια θέση στην tracklist του ‘Use Your Illusion II’.

Το πιάνο απογειώνει το τραγούδι, το οποίο κυκλοφόρησε και αυτό σαν single για την προώθηση της διπλής κυκλοφορίας.

Πολλές φορές ο Axl στα live του προλόγιζε το τραγούδι λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι γραμμένο για όλους αυτούς που νόμιζαν πως η επιτυχία των Guns N’ Roses ήρθε εν μια νυκτί, και πραγματεύεται την φτώχεια και τις δύσκολες καταστάσεις που συνάντησε η μπάντα στον δρόμο για την καταξίωση.


Knockin’ On Heavens Door

Είναι από τις διασκευές για τις οποίες δεν μπορούμε να αποφασίσουμε αν είναι ακόμα καλύτερες από το original.

Το ‘Knockin’ On Heaven’s Door’ ανήκει στον Bob Dylan, το οποίο και συνέθεσε πίσω στο 1971, για την western ταινία, ‘Pat Garrett And Billy The Kid’, με τους στίχους να αναφέρονται σε έναν ετοιμοθάνατο σερίφη.

Οι Guns N’ Roses το διασκεύασαν με το σεβασμό που του αρμόζει, ενώ το 1992 το έπαιξαν ζωντανά στη συναυλία προς τιμήν του Freddie Mercury, ο οποίος έφυγε από ζωή νικημένος από τη μάστιγα του AIDS.

Η ιστορική βραδιά που η μουσική τραγούδησε για τον Freddie Mercury

Knockin' On Heaven's Door


You Could Be Mine

Rock ‘n’ roll κομμάτι, που βγάζει ατόφιο το attitude της μπάντας εκείνη την περίοδο. Ένας από τους πολλούς, επίσης, λόγους, που βοήθησε έτσι ώστε η διπλή αυτή η κυκλοφορία των Guns N’ Roses να προκαλέσει πάταγο.

Κυκλοφόρησε σαν single λίγους μήνες πριν, ενώ είχε κάνει ντεμπούτο στην μεγάλη οθόνη νωρίτερα μέσα στη χρονιά, στην ταινία του James Cameron, ‘Terminator 2: Judgment Day’.

Όπως είναι φυσικό είχαν εισβάλλει στην pop κουλτούρα της εποχής.


Estranged

Ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια κομμάτια των Guns N’ Roses, που κλείνει την τριλογία των clips μαζί με τα ‘Don’t Cry’ και ‘November Rain’.

Ενώ συνθετικά τα credits ανήκουν στον Axl Rose, στο φυλλάδιο μέσα στο CD, o ίδιος αποδίδει το σεβασμό του στον Slash:

Slash, ευχαριστώ για τις κιθαριστικές μελωδίες…

Για τα γυρίσματα του clip, η μπάντα εμπνεύστηκε από μια μικρή ιστορία παρμένη από μια σειρά παραμυθιών τρόμου, με τίτλο ‘The Language Of Fear’, γραμμένη από τον καλό φίλο του Axl, Del James.

Η βίλα που εμφανίζεται στο video, βρίσκεται στο Malibu της California και άνηκε στον Rose, ο οποίος και ζούσε εκεί μέχρι το 1991.

Guns N' Roses - Estranged


Don’t Cry (Alternative Version)

Η μπάντα στο ‘Use Your Illusion II’ κυκλοφόρησε μια διαφορετική διασκευή του κλασικού ‘Don’t Cry’.

Στο ‘Use Your Illusion I’ βρίσκει κανείς την αυθεντική εκτέλεση με τους στίχους, οι οποίοι και είναι αλλαγμένοι, με τον ίδιο τον Axl Rose να προτιμάει την δεύτερη version:

Προτιμάω αυτήν την έκδοση, γιατί η πρώτη μου ξυπνάει πολλή νοσταλγία…

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το κομμάτι ήταν έτοιμο πολύ καιρό, αλλά ντεμπούταρε επίσημα στην διπλή κυκλοφορία, όταν και οι Guns N’ Roses εξασφάλισαν ένα τεράστιο μπάτζετ για να ετοιμάσουν το video clip που πίστευαν ότι του άρμοζε.


Η νύχτα της κυκλοφορία και τα ρεκόρ

Η νύχτα της κυκλοφορίας

Το σκηνικό είναι βγαλμένο από χολυγουντιανή, χλιδάτη ταινία και αναδύει ατόφια την γκλαμουριά που έβγαζε η μπάντα. Μια μαύρη λιμουζίνα διασχίζει την Sunset Boulevard, το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου του 1991.

Σταματάει έξω από τις εγκαταστάσεις της Tower Records όπου ένα σωρό κόσμος έχει μαζευτεί σε ημι-άγρια κατάσταση, πίνοντας, βρίζοντας και χτυπώντας τις πόρτες. Μια μαύρη φιγούρα ξεγλιστράει μέσα από τη λιμουζίνα, για να αγοράσει τους δίσκους που μόλις είχαν κυκλοφορήσει.

Ήταν ο Slash, και το πλήθος τον κοιτάζει έκπληκτο.

Όταν το ρολόι έδειξε ακριβώς τα μεσάνυχτα, 4.2 εκατομμύρια αντίγραφα των δυο δίσκων αρχίζουν να διανέμονται στα δισκοπωλεία, σημειώνοντας την μεγαλύτερη παραλαβή αντιτύπων που έγινε ποτέ.

Ο εμπορικός θρίαμβος των δίσκων 

Το τι ακολούθησε μετά την επίσημη κυκλοφορία τους, έμεινε στην rock ιστορία. Μια εβδομάδα πριν ανέβει στα ράφια το εμβληματικό ‘Nevermind’ των Nirvana, ο κόσμος της rock θα έπαιρνε την εκδίκησή του από την pop που εκείνη την περίοδο μεσουρανούσε, κάνοντας μια εντυπωσιακή και πολύκροτη ρελάνς…

Οι δυο δίσκοι κάνουν πάταγο, πουλάνε συνδυαστικά περίπου 14 εκατομμύρια αντίτυπα με το καλημέρα, και η εταιρεία τρέχει πανικόβλητη να κόψει δίσκους για να καλύψει τη ζήτηση.

Ποτέ και κανένα άλλο συγκρότημα δεν κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα δύο δίσκους, οι οποίοι μάλιστα να φιγουράρουν μαζί στις δυο πρώτες θέσεις των charts!

Ο Matt Sorum χαμογελάει περήφανος:

Είμαστε περήφανοι για αυτούς τους δίσκους! Στο τέλος της ημέρας, η μουσική είναι αυτή που μέτρησε…

Η αρχή του τέλους

Αφού κατακάθισε η σκόνη, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη συνέχεια.

Οι Guns N’ Roses βρίσκονταν στην κορυφή, γεμίζοντας αρένες, ξεπουλώντας δίσκους και merch, ενώ η κόντρα τους με τους Nirvana τους κρατούσε στο προσκήνιο.

Ο Axl Rose έκανε τα παλαβά του, το συγκρότημα ήταν πλέον συνώνυμο των καταχρήσεων και της τρέλας και τα μέλη του ζούσαν τα πάντα στα άκρα:

Tα Use Your Illusion albums, θα ήταν και η τελευταία δήλωση αυτής της τεράστιας μπάντας. Τα μέλη τους πλακώθηκαν και διαλύθηκαν, μέχρι το ημερολόγιο να δείξει 30/12/2015.

Δύο ημέρες πριν μπει το 2016, οι Guns N’ Roses επιβεβαίωσαν τις φήμες και επανενώθηκαν -μερικώς- ξανά!

Όταν ο Axl Rose δήλωνε σε ερώτηση για επανένωση «ποτέ σε αυτήν τη ζωή», δεν φανταζόταν ότι η φράση αυτή έμελλε να γίνει ο τίτλος της τωρινής περιοδείας τους, με τον ίδιο να σμίγει ξανά με τον Slash πριν λίγο καιρό…

Το πρώτο show τους δόθηκε στο Troubadour του Hollywood, ενώ ακολούθησαν και οι δυο παραστάσεις τους στο Las Vegas.

Τελικά η ζωή κύκλους κάνει:

Όταν ο Dave Grohl φώναζε που είναι ο Axl, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι τόσα χρόνια μετά, ο Axl θα δανειζόταν το θρόνο του Grohl για να στηρίξει το σπασμένο του πόδι, ενώ δίπλα του θα έπαιζε o Slash

Ο τελευταίος, θυμάται:

Δεν μου αρέσει να γυρίζω πίσω και να θυμάμαι εκείνη την περίοδο γιατί την βρίσκω μαγευτική…

Με φρικάρει, για αυτό την αποφεύγω.

Η περίοδος εκείνη ήταν όντως μαγευτική και δεν μένει παρά να συμφωνήσουμε…


Ενδεικτικές πηγές: musicradar, RollingStone

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!