Ένας Καναδός καθηγητής Ψυχολογίας ισχυρίστηκε πως η heavy metal μουσική μπορεί να βοηθήσει την επιστημονική σκέψη μιας τάξης μαθητών.
Σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο του, ο Rodney Schmaltz, ο οποίος διδάσκει στο Edmonton (εκεί που πήρε ο Κεντέρης το χρυσό το 2001), υποστήριξε πως η εισαγωγή δεδομένων σχετικά με τη μουσική κατά την διερεύνηση εγκλημάτων, ενισχύει την προσπάθεια των μαθητών να ψάξουν για περισσότερα στοιχεία και να αναλύσουν πώς η μουσική ασκεί επιρροή στη συμπεριφορά των ατόμων.
Ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί ο Schmaltz, είναι η υπόθεση δύο νεαρών ανδρών που αυτοκτόνησαν το 1990 ισχυριζόμενοι πως επηρεάστηκαν από τη μουσική των Judas Priest, με την μπάντα τελικά να κρίνεται αθώα.
Η υπόθεση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πολύ εποικοδομητική συζήτηση, σχετικά με το πώς οι ασυνήθιστοι ισχυρισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε ασυνήθιστα στοιχεία.
Και ο ισχυρισμός ότι αν ακούσεις το κομμάτι ανάποδα έχει κρυφά μηνύματα που μπορούν να σε οδηγήσουν στην αυτοκτονία, είναι ασυνήθιστος.
Οι μαθητές καλούνται να περιγράψουν πώς επηρεάζουν τα υποσυνείδητα μηνύματα τη συμπεριφορά και έτσι πραγματοποιείται πολύ καλή έρευνα.
Και όσον αφορά τα υποσυνείδητα μηνύματα, οι μαθητές θα μάθουν πως η μουσική δεν οδηγεί σε προβληματική συμπεριφορά.
Ο Schmaltz κάνει αναφορά και σε μια υπόθεση του 1996, όταν δύο 15χρονοι σκότωσαν μια νεαρή κοπέλα κι έπειτα ισχυρίστηκαν ότι εμπνεύστηκαν το έγκλημα από τους στίχους των κομματιών ‘Postmortem‘ και ‘Dead Skin Mask’ των Slayer.
Τότε, οι γονείς του θύματος είχαν μηνύσει τους Slayer αλλά και τη δισκογραφική τους, για την κυκλοφορία ανήθικου και επιβλαβούς υλικού.
Οι μαθητές αναγκάζονται να ερευνήσουν την υπόθεση και να ψάξουν στοιχεία για τον ισχυρισμό.
Είναι αρκετά τα στοιχεία για να υποστηρίξουν έναν τέτοιο ισχυρισμό; Μπορείς να χωρίσεις την τάξη σε δύο ομάδες, η μία να υποστηρίζει τους Slayer κι η άλλη όχι.
Η αξία αυτού του διαχωρισμού είναι το ότι το αποτέλεσμα είναι γνωστό.
Η υπόθεση δεν πήγε ποτέ στα δικαστήρια γιατί οι δράστες είχαν παρελθόν βίας και κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών, τα οποία αποδείκνυαν πως δεν τους επηρέασε η μουσική των Slayer για να διαπράξουν αυτό το έγκλημα.
Τέλος, ο καθηγητής γράφει:
Η αξία της χρήσης παραδειγμάτων σχετικών με την heavy metal είναι ότι οι εκπαιδευτές μπορούν να κάνουν αναφορές σε έρευνες που ρίχνουν φως στη σχέση της μουσικής με την προβληματική συμπεριφορά.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του καθηγητή πατώντας εδώ.