Όλοι έχουμε σε κάποια στιγμή της ζωής μας, προσπαθώντας να απαλύνουμε τον πόνο του αναγκαστικού πρωινού ξυπνήματος, βάλει το αγαπημένο μας κομμάτι σαν ξυπνητήρι μπας και γλιτώσει το κινητό τον τοίχο για άλλη μία ήμερα. Και όλοι, ένα μήνα μετά, έχουμε σιχαθεί αυτό το συγκεκριμένο τραγούδι και όχι μόνο δεν είναι πια το αγαπημένο μας… Πλέον δεν είναι καν υποφερτό. Βασικά, το μισούμε.
Είναι εκπληκτικό το πόσο στενά συνδέεται η μουσική με την καθημερινή μας ζωή και σε τι ποσοστό την επηρεάζει. Το κατάλληλο κομμάτι μπορεί να κάνει μια απλή διαδρομή με το λεωφορείο, ένα υποσχόμενο και συναρπαστικό ταξίδι προς το μπαρ που θα βγεις και καταλήγεις να κατεβαίνεις στην στάση νομίζοντας ότι είσαι ο Alex Turner, μα τι λέω, και καλύτερος ακόμα. Ή μπορεί να κάνει την διαδρομή προς το σπίτι ένα μακρύ και φιλοσοφικό περίπατο, στον οποίο σκέφτεσαι αν σε θέλει τελικά εκείνος ο γαλανομάτης με το δερμάτινο, αν θα βρεις ποτέ σοβαρή δουλειά, τι νόημα έχουν οι ζωές μας, μήπως να πάρω ένα παλτό με ψηλό γιακά να μοιάζω περισσότερο με τον Αλμπέρ Καμύ αφού τίποτα δεν έχει πραγματικά σημασία κλπ κλπ.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην δουλειά. Η κατάλληλη μουσική μπορεί να σε ξεσηκώσει ή να ρίξει σε κατάθλιψη. Το Spotify, μαζί με την Dr Anneli Haake -ειδική στην μουσική στους εργασιακούς χώρους-, έκανε το 2014 μια έρευνα πάνω στο τι προτιμούν να ακούνε οι εργαζόμενοι στην δουλειά. Το 61% (2/3) των ανθρώπων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ακούνε μουσική στην δουλειά και πως η μουσική στον εργασιακό χώρο ενισχύει την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα και κάνει τους εργαζόμενους πιο χαρούμενους. Μερικά από τα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι:
- Πάνω από το 1/3 (36%) των εργαζομένων θεωρούν ότι η μουσική τους βοηθάει να “βγάλουν” την μέρα.
- 20% των εργαζομένων θεωρούν ότι η μουσική τους αποσπάει ευχάριστα την προσοχή από τις βαρετές δουλειές τους.
- 16% παραδέχτηκαν ότι βάζουν μουσική για να μην ακούνε τους συναδέλφους τους.
- 1 στους 10 (10%) παραδέχτηκαν ότι έχουν κρίνει κάποιον συνάδελφό τους από τις μουσικές του προτιμήσεις.
Το κλειδί όμως στο να “χρησιμοποιήσουμε” την μουσική σωστά ενώ δουλεύουμε είναι να ταιριάξουμε σωστά τα κομμάτια με την δραστηριότητα που κάνουμε, καθώς η μουσική μπορεί τόσο να μας φτιάξει την διάθεση και να καλύψει ενοχλητικούς θορύβους ή/και συναδέλφους, όσο και να μας αποσπάσει την προσοχή, και να καταλήξουμε μετά από δύο ώρες χαμένοι στο YouTube ακούγοντας το καινούργιο single της Ke$ha (δεν συνέβη ποτέ).
Το infographic που βρήκαμε λοιπόν λέει πως:
- Αν βαριέσαι να στρωθείς ενώ ξέρεις ότι έχεις δουλειά να κάνεις (γκουχ procrastination- στα ελληνικά το λέμε ως “παίζουμε”/”ξύνουμε” πράγματα), βάλε κάτι δυνατό και ξεσηκωτικό να σε ξυπνήσει. Και προσπάθησε να μην σε ακούσει όλο το γραφείο ενώ ουρλιάζεις “Scaramouche Scaramouche! Will you do the fandango?” ή κάτι παρόμοιο.
- Αφού στρωθείς και πραγματικά ξεκινήσεις αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι ώρα να αλλάξεις playlist. Το τι θα βάλεις εξαρτάται από την δουλειά που διεκπεραιώνεις. Αν αυτό που κάνεις είναι επαναλαμβανόμενο και σχετικά “εύκολο” ή καθημερινής ρουτίνας, βάλε κάτι χαρούμενο και ευχάριστο.
- Εάν όμως αυτό που κάνεις έχει να κάνει με κατανόηση γραπτού λόγου, γραπτή έκφραση (π.χ. το να συνθέσεις ένα e-mail) ή απομνημόνευση, τότε σίγουρα θα πρέπει να αλλάξεις σε κάτι χωρίς στίχους ή σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις. Επειδή οι εγκέφαλοι μας είναι συντονισμένοι να “πιάνουν” λέξεις όπως και να μαντεύουν τι θα ακολουθήσει στην συνέχεια, προτίμησε κάτι ήρεμο, σχετικά σταθερό, χωρίς πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις. Όσο λιγότερο σύνθετο, τόσο το καλύτερο για να μην ξοδεύει ο εγκέφαλος ενέργεια σε οτιδήποτε περιττό. Chill-out, ambient, κλασσική και τζαζ ή ακόμα και soundtracks για videogames καθώς έχουν σχεδιαστεί να είναι διεγερτικά χωρίς να αποσπούν την προσοχή.
Κλασική ή τζαζ (σίγουρα όχι bepop ή acid):
Ακαταλαβίστικη (με καλό τρόπο) και πολύ ήρεμη ambient:
- Για τις δύσκολες και πιο απαιτητικές εργασίες, καλύτερα κλείσε την μουσική εντελώς.
- Τέλος, αν χρειαστείς κάτι να σου φτιάξει την διάθεση μια όχι τόσο καλή μέρα ή για να προετοιμαστείς για κάτι δύσκολο (π.χ. μια παρουσίαση ή ένα meeting), μην διστάσεις να βάλεις κάτι που σε κάνει χαρούμενο και σου ανεβάζει το κέφι. Εκτός από συγκέντρωση, «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την μουσική για να προκαλέσει ένα συγκεκριμένο συναίσθημα», που στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να λειτουργήσει θετικά, προετοιμάζοντας μας για κάτι ή ως ανταμοιβή στον εαυτό μας.
Πριν το meeting/αγώνα τένις/παρουσίαση εργασίας: