Search
Close this search box.
Lars Ulrich: «Πώς συνάντησα τον James Hetfield»

Lars Ulrich: «Πώς συνάντησα τον James Hetfield»

Τα πρώτα βήματα των Metallica, όπως τα θυμάται ο Lars Ulrich...
James Hetfield και Lars Ulrich
James Hetfield και Lars Ulrich

Σε μία πρόσφατη συνέντευξή του στον Mike Hogan, ο Lars Ulrich γύρισε τον χρόνο πίσω, στην εποχή που γνώρισε τον James Hetfield, μαζί με τον οποίο ίδρυσε τους Metallica.

Από ‘κει και πέρα, η πορεία τους ήταν προδιαγεγραμμένη.

Τεράστια εμπορική επιτυχία, δίσκοι που άλλαξαν τη μουσική και ένα όνομα γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μουσικής…

Ωστόσο, όλες οι ιστορίες πρέπει από κάπου να ξεκινήσουν και αυτό ήταν ακριβώς το τι περιέγραψε ο Lars Ulrich:

Προφανώς ήμασταν πριν από την εποχή του Ίντερνετ και υπήρχε μια εφημερίδα που λεγόταν The Recycler, η οποία χρησιμοποιούταν κυρίως για αγγελίες πωλήσεων.

Υπήρχε, όμως, και μια μικρή στήλη, την οποία δεν την έβλεπες αν δεν γνώριζες γι’ αυτήν, όπου έγραφαν μπάντες που αναζητούσαν μουσικούς και το αντίστροφο.

Οπότε έβαλα εκεί μια αγγελία, παρεμπιπτόντως ήταν δωρεάν και αυτό ήταν πολύ cool, σχετικά με έναν ντράμερ που αναζητά μουσικούς για να ξεκινήσει μια μπάντα. Και έβαλα μερικές μπάντες του NWOBHM σαν επιρροές, όπως Diamond Head, Tygers of Pan Tang και Witchfinder General.

Μετά λάμβανα τηλεφωνήματα από πάρα πολύ κόσμο. Μερικοί μου λέγανε: «Heavy metal; Τι εννοείς; Σαν τους Kansas και τους Styx;» [Γέλια]

Και καθόμουνα και τους μιλούσα για τα τρία singles που είχαν βγάλει οι Tygers of Pan Tang στην Αγγλία τους προηγούμενους μήνες.

Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ένας τύπος που λεγόταν Hugh Tanner και με ρώτησε αν μπορούσε να φέρει έναν φίλο του. Κάπως έτσι, ήρθε ένας πολύ ντροπαλός, αμήχανος, ψηλός και πολύ αδύνατος τύπος… Το όνομά του ήταν James Hetfield.

Τζαμάραμε μαζί, οι τρεις μας, αλλά δεν καταλήξαμε κάπου.

Έχω ακούσει χιλιάδες φορές τον Hetfield να λέει την ιστορία και να λέει ότι μου πέφτανε διάφορα πράγματα, ότι δεν είχα κάνει μπάνιο για δυο μήνες, και τέτοια.

Έχω ακούσει την πλευρά του, τώρα θα ακούσετε τη δικιά μου. Θα είμαι πιο ευγενικός. Η κατάληξη είναι απλά το ότι δεν ταιριάξαμε ιδιαίτερα.

Ταυτόχρονα, όμως, υπήρχε κάτι στον James Hetfield που με έκανε να νιώθω οικειότητα…


Lars Ulrich: «Γιατί αλλάζουμε συχνά setlists»


Το επόμενο καλοκαίρι το πέρασα στην Αγγλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη, παρακολουθώντας μπάντες όπως οι Motörhead και οι Diamond Head.

Μετά από τέσσερις μήνες επέστρεψα στο Los Angeles, ήταν φθινόπωρο του 1981. Πήρα τηλέφωνο τον James Hetfield και του είπα: «Άκου, ας το προσπαθήσουμε και ας αφήσουμε τον Hugh Tanner εκτός.»

Έτσι, αρχίσαμε να δενόμαστε και του έβαλα να ακούσει όλα αυτά τα singles που είχα ακούσει εγώ το καλοκαίρι στην Αγγλία. Για τον James, heavy metal ήταν οι Aerosmith και ο Ted Nugent.

Μαζί μου άρχισε να ακούει Judas Priest και τέτοια.

Του έβαλα να ακούσει και πολλές underground αγγλικές μπάντες. Δεν ξέρω αν ερωτεύτηκε τη μουσική τους ή αν ερωτεύτηκε εμένα, αλλά με κάποιον τρόπο δούλεψε.

Όσο για τη μουσική κατεύθυνση που είχαν στο μυαλό τους όταν ξεκινούσαν την μπάντα, ο Lars Ulrich σχολίασε:

Δεν ήταν κάτι που είχαμε σκεφτεί επακριβώς. Απλά θέλαμε να παίξουμε στο στυλ που έπαιζαν οι ευρωπαϊκές, βρετανικές μπάντες.

Στο Los Angeles υπήρχαν πολλές μπάντες που έπαιζαν μουσική κυρίως για να ακουστούν στο ραδιόφωνο…

Εμείς θέλαμε να έχουμε πιο βρώμικο και πιο πανκ ήχο απ’ αυτούς, κάτι σαν αυτό που έπαιζαν οι Motörhead και οι Iron Maiden.

Στην ουσία ξεκινήσαμε ως μπάντα διασκευών. Σκέφτηκα πως αν παίζαμε τα κομμάτια αυτών των άγνωστων βρετανικών συγκροτημάτων, που δεν τα είχε ακούσει κανείς, όλοι θα νομίζανε ότι ήταν δικά μας!

Έτσι, μάθαμε κομμάτια των Diamond Head, των Blitzkrieg και των Sweet Savage και αρχίσαμε να τα παίζουμε σε συναυλίες.

Όταν σιγά-σιγά κάναμε τα πρώτα μας βήματα, αρχίσαμε να παίζουμε και δικό μας υλικό!

Lars Ulrich - James Hetfield
Lars Ulrich – James Hetfield

Lars Ulrich: Τα μυστικά της επιτυχίας

Hit The Lights (Remastered)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!