Search
Close this search box.
Κινηματογραφικό σύμπαν Marvel: Όλη η ιστορία

Κινηματογραφικό σύμπαν Marvel: Όλη η ιστορία

Ολόκληρη η ιστορία του Marvel Cinematic Universe, λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του Avengers: Endgame που κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο.

Εισαγωγή

Το ‘Avengers: Endgame’ πλησιάζει και δεν μπορούμε πια να το κρύψουμε. Η αγωνία έχει χτυπήσει κόκκινο. Από την τελευταία του ‘Avengers: Infinity War’ προσπαθούμε μάταια τον χρόνο να κυλήσει πιο γρήγορα, μιας και οι 12 μήνες αναμονής, μετά από ένα cliffhanger σαν αυτό, δεν είναι και εύκολα διαχειρίσιμο διάστημα.

Τι και αν όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας;

Ο ιδιοφυής, δισεκατομμυριούχος, playboy, φιλάνθρωπος Tony Stark δεν υπάρχει, ο υπερστρατιώτης με το απίστευτο mentality αποτελεί ένα απλό δημιούργημα της φαντασίας με υπερδιογκωμένα τα προτερήματα του ιδανικού στρατιώτη, κανένας αρχαίος Θεός δεν υπερασπίζεται τον πλανήτη μας και κανένα ανεξέλεγκτο, πράσινο κτήνος δεν παλεύει με τους εξωγήινους που εισβάλλουν στη Γη.

Κι όμως αδημονούμε για την κατάσταση του Iron Man που είναι μαχαιρωμένος, τραυματισμένος από έναν ημίθεο, κάπου στο διάστημα, με μηδαμινές εναπομείνασες προμήθειες.

Για τον Thor βρέθηκε τόσο κοντά στο να αποτρέψει το μοιραίο. You should have gone for the head… Για το πλάνο του Captain America και για την επάνοδο του μάλλον φοβισμένου Hulk.

Όπως και της υπόλοιπης κομπανίας που μοιάζει εγκλωβισμένη, σε σημείο που η παραίτηση δεν μοιάζει και τόσο με ήττα.

Θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω για πολύ ακόμα, αλλά νομίζω πως είναι σαφές το πού θέλω να καταλήξω.

Το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel (MCU), είναι πιθανότατα η πλέον επιτυχημένη κινηματογραφική απόπειρα του αιώνα μας.

Προϊόν ενός πολύ φιλόδοξου οράματος που θέλησε να μεταφέρει τα comics στη μεγάλη οθόνη με διαφορετικό τρόπο από παλιά. Τόλμησε να ενώσει, όπως στα comics, τις ιστορίες και το έκανε με τόσο ωραίο τρόπο, που κυριολεκτικά το ένα blockbuster διαδέχεται το άλλο, με όλο και μεγαλύτερη απήχηση (το ‘Infinity War’ έσπασε κάθε πιθανό ρεκόρ, από κομμένα εισιτήρια μέχρι προβολές trailer στο YouTube).

Διόλου εύκολο εγχείρημα, παρά το γεγονός ότι η βάση της ιστορίας φυσικά και προϋπήρχε (δείτε τι έγινε στην αντίπερα όχθη με την αποτυχία της DC να κάνει το ίδιο).

Πολλοί παράγοντες συντέλεσαν σε αυτήν την επιτυχία. Από τις άριστες επιλογές του cast μέχρι την άψογη εμπορική διαχείριση, οι άνθρωποι της Marvel τα έκαναν όλα σωστά. Όμως, δεν είμαστε εδώ για να αναλύσουμε τους λόγους αυτής της επιτυχίας.

Το ‘Avengers: Endgame’ είναι προ των πυλών και το background με τα όσα έχουν προηγηθεί είναι μεγάλο.

Αν, λοιπόν, θέλετε να το δείτε χωρίς να δείτε τις προηγούμενες ταινίες (μέγα λάθος αλλά προχωράμε), αφιερώστε λίγη ώρα από τον χρόνο σας για να μπείτε στο κλίμα. Από την άλλη, μπορεί απλά να θέλετε να διαβάσετε επειδή είστε κι εσείς στα κόκκινα μέχρι τις 24 Απρίλη…

[Προειδοποίηση: Ακολουθούν spoilers για όλες τις ταινίες.]

Η ιστορία πάει κάπως έτσι…

Iron Man (2008)
Iron Man (2008) | Marvel Studios/Paramount Pictures

 ΠΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ 

Η ρίζες της ιστορίας βρίσκονται λίγο-πολύ αρκετές δεκαετίες πίσω, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένας νεαρός ονόματι Steve Rogers καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταταχθεί στον στρατό, όμως το ατροφικό σώμα του δεν τον βοηθάει.

Εν τέλει τα καταφέρνει και εκεί παίρνει το ρίσκο να συμμετάσχει σε ένα πρωτοποριακό αλλά και επικίνδυνο επιστημονικό πείραμα, με σκοπό τη δημιουργία του τέλειου στρατιώτη.

Εξέχουσα θέση στην επιστημονική ομάδα του πειράματος κατέχει ο Howard Stark, πατέρας του Tony Stark (aka Iron Man). Το ατροφικό του σώμα μεταμορφώνεται, οι δυνάμεις και η ανθεκτικότητά του πλέον γίνονται υπεράνθρωπες. Ο Captain America είναι πια γεγονός (Captain America: The First Avenger, 2011).

Πολεμάει ενάντια σε μία πανίσχυρη οργάνωση των Ναζί, την Hydra (σ.σ. το όνομα Hydra είναι αναφορά στη Λερναία Ύδρα της ελληνικής μυθολογίας), και καταφέρνει να εμποδίσει τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει το Tesseract, ένα πανάρχαιο κατασκεύασμα με ανείπωτη δύναμη.

Ο επιστήμονας και υψηλά ιστάμενος στρατιωτικός της Hydra, Red Skull, βυθίζεται σε μία μυστήρια πύλη που δημιουργείται από το Tesseract.

Στο τέλος, όμως, του πολέμου, τόσο ο Captain America, όσο και ο επιστήθιος φίλος και συμπολεμιστής του, ο Bucky, αγνοούνται έπειτα από ένα ατύχημα και θεωρούνται νεκροί.

 

Captain America The First Avenger (2011)
Captain America: The First Avenger (2011) | Marvel Studios/Paramount Pictures

Πολλά χρόνια αργότερα, κάπου στη δεκαετία του ’90, καταφθάνει τυχαία στη Γη η Carol Denvers, ή αλλιώς Captain Marvel (Captain Marvel, 2019). Πρόκειται για μία πανίσχυρη ηρωίδα, με καταγωγή από τη Γη, η οποία απορρόφησε ένα τεράστιο ποσό ενέργειας και απέκτησε υπερδυνάμεις.

Όταν, όμως, έγινε αυτό, απήχθη και μεταφέρθηκε σε άλλον πλανήτη για να λάβει στρατιωτική εκπαίδευση. Εκεί διέγραψαν τις αναμνήσεις της, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζει καν από πού προέρχεται.

Όπως είπαμε, φτάνει τυχαία στη Γη, εν τέλει καταλήγει να βοηθάει τον νεαρό τότε Nick Fury της SHIELD στην αντιμετώπιση της απειλής που η ίδια έφερε μαζί της και φεύγει πάλι μακρυά. Πριν από αυτό όμως, φροντίζει να αφήσει στον Nick Fury μια ειδική συσκευή, ώστε να την καλέσει για βοήθεια σε περίπτωση εξαιρετικού κινδύνου!

Η ταυτότητά της παραμένει κρυφή και για μερικά χρόνια ακόμα, ο Captain America θα ήταν ο μόνος “υπερήρωας” που γνώριζε ο κόσμος.

Αυτό ίσχυε μέχρι να απαγάγει μία τρομοκρατική οργάνωση τον Tony Stark. Ο Stark, είναι ένας ιδιοφυής δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας που κατασκευάζει όπλα. Οι απαγωγείς του προσπαθούν να τον εξαναγκάσουν να φτιάξει όπλα για εκείνους, αντ’ αυτού, όμως, ο Tony χτίζει την πρώτη του στολή και με μία θεαματική έξοδο βρίσκει τον δρόμο προς την πατρίδα.

Marvel: Iron Man
Marvel: Iron Man

Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει πως η εταιρεία του στην ουσία τροφοδοτεί την τρομοκρατία, χτίζει μία νέα, υπερσύγχρονη στολή και αρχίζει έναν ανελέητο πόλεμο με την τρομοκρατία και με έναν από τους στενούς συνεργάτες του, ο οποίος είχε πίσω από την πλάτη του συνεργασία με τους απαγωγείς του.

Σε συνέντευξη τύπου που ακολουθεί, ο Tony Stark παραδέχεται πως είναι ο Iron Man και κάπου εδώ, αρχίζουν όλα (Iron Man, 2008)…

 Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΤΑ ΑΛΛΑΞΕ ΟΛΑ 

Τέσσερα πολύ μεγάλα γεγονότα συνέβησαν μέσα σε μία εβδομάδα του MCU. Τέσσερα γεγονότα που το διαμόρφωσαν μια για πάντα.

♦ Κάπου στην Αρκτική, μία μυστική αποστολή της SHIELD ανασύρει το σώμα του Captain America, το οποίο βρισκόταν εκεί παγωμένο για 70 χρόνια. Ο Captain ξυπνάει μετά από τόσες δεκαετίες και δυσκολεύεται να αναγνωρίσει τον κόσμο πλέον.

Thor (2011)
Thor (2011) | Marvel Studios/Paramount Pictures

♦ Σε μία άλλη διάσταση, αυτή στην οποία βρίσκεται η Asgard, μεγάλες αλλαγές λαμβάνουν χώρα. Ο Odin, βασιλιάς της Asgard, αφαιρεί τις θεϊκές δυνάμεις του γιου του, Thor, και τον εξορίζει στη Γη ως τιμωρία για την αλαζονεία του. Ταυτόχρονα, ο άλλος (υιοθετημένος) γιος του, ο Loki, παίρνει στη θέση του.

Ο Thor και το σφυρί του (Mjölnir) προσγειώνονται σε μία μικρή πόλη στο Μεξικό. Κάπου εκεί μας συστήνεται και ο πράκτορας Clint Barton, ως πράκτορας της SHIELD, υπεύθυνος για τη φύλαξη του Mjölnir που μέχρι τότε αποτελεί άγνωστο αντικείμενο.

Ο Loki προσπαθεί να σκοτώσει τον Thor, όμως τελικά η μάχη μεταφέρεται και πάλι στην Asgard, όπου ο Loki φαινομενικά αυτοκτονεί (Thor, 2011).

The Incredible Hulk (2008)
The Incredible Hulk (2008) | Marvel Studios/Universal Pictures

♦ Στο ίδιο περίπου, χρονικά (βάσει timeline), σημείο, κάνει την εμφάνισή του ο Hulk. Ο Hulk στην πραγματικότητα είναι ο Dr. Bruce Banner.

Ο Banner έχει υποστεί μία μετάλλαξη εξαιτίας της οποίας, όταν θυμώνει, μεταμορφώνεται σε ένα ανεξέλεγκτο, πράσινο τέρας (The Incredible Hulk, 2008).

Έχοντας καταλάβει πως αποτελεί δημόσιο κίνδυνο, μιας και όταν μεταμορφώνεται σε Hulk καταστρέφει ό,τι βρει μπροστά του, έχει κρυφτεί σε μία μακρινή τοποθεσία, όμως ο Στρατηγός Thunderbolt Ross εξαπολύει ένα μεγάλο κυνηγητό για να τον βρει. Τελικά τα καταφέρνει και… μας συστήνεται ο Hulk.

Στην ταινία ‘The Incredible Hulk’, τον Banner υποδύεται ο Edward Norton. Στις επόμενες, τη θέση του παίρνει ο Mark Ruffalo.

♦ Ταυτόχρονα, ο Iron Man αντιμετωπίζει προβλήματα που του δημιούργησε η “προσωπική ανάληψη του θέματος παγκόσμια ειρήνη”, όπως αναφέρει σε κάποιο σημείο (Iron Man 2, 2010).

Θραύσματα μετάλλων μέσα στο σώμα του, που προέρχονται από την εποχή που ήταν αιχμάλωτος, απειλούν σοβαρά τη ζωή του.

Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να μην δώσει την τεχνολογία της στολής του στην αμερικανική κυβέρνηση, κάτι στο οποίο τελικά αποτυγχάνει, μιας και μία από τις στολές του καταλήγει στα χέρια του καλού του φίλου (και αξιωματικού της αεροπορίας), James “Rhodey” Rhodes.

Με αυτήν τη στολή, ο Rhodey γίνεται ο War Machine.

Όταν επιτέλους τελειώνουν τα βάσανα του Iron Man, δέχεται μια απροσδόκητη επίσκεψη από τον Nicholas Fury (τον υποδύεται ο Samuel Jackson). Ο Fury ενημερώνει τον Stark για μία μελέτη του πατέρα του, η οποία εν τέλει του σώζει τη ζωή από τα θραύσματα που έχει μέσα στο σώμα του…

The Avengers (2012)
The Avengers (2012) | Marvel Studios/Disney

  THERE WAS AN IDEA… ❞ 

Όποιος πίστεψε ότι ο Loki, ο Θεός της εξαπάτησης, είναι νεκρός, κάνει μεγάλο λάθος. Ο αδερφός του Thor σκάει μύτη στα κεντρικά της SHIELD με σκοπό να πάρει στα χέρια του το πολύτιμο Tesseract, το οποίο ανασύρθηκε μαζί με το παγωμένο σώμα του Captain America.

Με τη βοήθεια του Tesseract και ενός τεράστιου στρατού από Chitauri, ο Loki ευελπιστεί να κατακτήσει τη Γη και να τη θέσει υπό την εξουσία του Thanos (The Avengers, 2012). Κρατήστε το αυτό, διότι ο Thanos είναι ο βασικός κακός στο ‘Avengers: Infinity War’, μία ταινία που κυκλοφόρησε 6 χρόνια μετά!

Ως αποτέλεσμα, ο Nick Fury, γενικός διευθυντής της SHIELD, θέτει σε εφαρμογή την πρωτοβουλία των Εκδικητών (Avengers). Iron Man, Captain America και Hulk συνθέτουν τον πυρήνα των Εκδικητών, με τους πράκτορες Natasha Romanoff (Black Widow) και Clint Barton να μπαίνουν επίσης στην ομάδα. Μαζί τους και ο Thor, ο οποίος έχει επιστρέψει στη Γη αναζητώντας τον Loki.

Οι έξι ήρωες, μετά από μία επική μάχη που διέλυσε τη μισή Νέα Υόρκη, καταφέρνουν να νικήσουν τον τεράστιο στρατό των Chitauri. Ο Thor επιστρέφει στην Asgard μαζί με τον Loki και το Tesseract, όμως δεν ρίχνει μαύρη πέτρα πίσω του.

Η Γη έχει πλέον τους Εκδικητές της!

 ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ 

Ο Thor ελευθερώνει τον φυλακισμένο Loki για να τον βοηθήσει στη μάχη κατά του Dark Elf Malekith (Thor: The Dark World, 2013).

Ο Loki φαινομενικά πεθαίνει και αυτή τη φορά. Παρόλα αυτά, η αποστολή στέφεται με επιτυχία και μεταφέρουν το Aether σε έναν εξωγήινο με όνομα Συλλέκτης (Collector), διότι παραείναι επικίνδυνο να φυλάσσεται κοντά με το Tesseract.

Στο μεταξύ, ο Loki δεν είναι νεκρός και σφετερίζεται τον θρόνο του Odin στην Asgard.

Στη Γη τώρα, ο Iron Man περνάει δύσκολες στιγμές. Στο ‘The Avengers’ του 2012, κόντεψε να πεθάνει, σε μία πράξη αυτοθυσίας για να σώσει τη Γη από την έκρηξη ατομικής βόμβας. Το μετατραυματικό stress τον επηρεάζει έντονα, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει μία ψεύτικη τρομοκρατική οργάνωση (Iron Man 3, 2013). Μετά από όλα αυτά, είναι διατεθειμένος να αφήσει τη ζωή του Iron Man πίσω του μια για πάντα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, Captain America και Black Widow ανακαλύπτει ότι μέσα στη SHIELD υπάρχει ένας πυρήνας πρακτόρων που ενεργούν για χάρη της Hydra (Captain America: The Winter Soldier, 2014).

Την ίδια στιγμή, ο Captain America ανακαλύπτει ότι ένας από τους πιο επικίνδυνους εκτελεστές της Hydra, είναι ο επιστήθιος φίλος και συμπολεμιστής του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Bucky Barnes, ο οποίος είχε επίσης επιβιώσει.

Μόνο που για τον Bucky πλέον δεν τον αναγνωρίζει, καθώς έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου και απλά ακολουθεί εντολές… Εκτός των άλλων, διαθέτει και ένα μεταλλικό χέρι.

Captain America: The Winter Soldier (2014)
Captain America: The Winter Soldier (2014) | Marvel Studios/Disney

Ο αλεξιπτωτιστής Sam Wilson, εξοπλισμένος με μία μηχανικό ζεύγος φτερών, μας συστήνεται ως Falcon και μαζί με τον Captain America, την Black Widow και τη SHIELD καταφέρνουν να ανατρέψουν τα σχέδια των πρακτόρων της Hydra να σκοτώσει μαζικά ανθρώπους που θεωρούσε απειλή για την κυριαρχία της.

Δεν πάνε όλα, όμως, κατ’ ευχήν. Μέλη της Hydra κλέβουν το σκήπτρο του Loki (που φύλασσε η SHIELD) και το χρησιμοποιεί με σκοπό να μεταλλάξει δύο δίδυμα αδέρφια, τα οποία κρατά φυλακισμένα.

Η Wanda Maximoff αποκτά τηλεκινητικές και τηλεπαθητικές ικανότητες, ενώ ο Pietro αποκτά την ικανότητα να τρέχει με τεράστια ταχύτητα.

Avengers: Age of Ultron (2015)
Avengers: Age of Ultron (2015) | Marvel Studios/Disney

 Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ULTRON 

Το εν λόγω σκήπτρο ήταν και αυτό που έδωσε το έναυσμα για την επόμενη φάση των Avengers (Avengers: Age of Ultron, 2015).

Κατά τη διάρκεια επιδρομής στα κεντρικά της Hydra για την ανάκτησή του, η Wanda χρησιμοποιεί τις τηλεπαθητικές ικανότητές της και δίνει στον Tony Stark έναν σκοτεινό εφιάλτη. Ο Stark βλέπει τους Avengers νεκρούς, με τον ίδιο να φέρεται ως υπεύθυνος για την καταστροφή γιατί δεν «έκανε περισσότερα».

Με γνώμονα αυτό, καλεί για βοήθεια τον Bruce Banner (Hulk), ο οποίος, μεταξύ άλλων, είναι και διακεκριμένος επιστήμονας. Μαζί, προσπαθούν να ελέγξουν τη δύναμη του σκήπτρου και να δημιουργήσουν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που να ελέγχει έναν στρατό από στολές Iron Man, για να διασφαλιστεί η παγκόσμια ειρήνη.

Αντί αυτού, δημιουργούν κατά λάθος τον Ultron, μία εχθρική μορφή τεχνητής νοημοσύνης που θέλει να τον αφανισμό της ανθρώπινης φυλής.

Στην κόψη του ξυραφιού, καταφέρνουν να αποτρέψουν τον Ultron από το να χρησιμοποιήσει τη μυστική δύναμη του σκήπτρου: Το κίτρινο πετράδι που βρίσκεται μέσα του (ένα από τα πετράδια της αιωνιότητας – infinity stone). Ο Ultron σκόπευε να δημιουργήσει ένα συνθετικό σώμα με τη βοήθειά της.

Πεπεισμένος πως κάνει το σωστό, ο Tony Stark φορτώνει στο υπό δημιουργία συνθετικό σώμα τον Jarvis, το δικό του λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Τότε επιστρέφει και ο Thor από μία δική του αποστολή και χρησιμοποιώντας το Mjölnir βοηθάει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός νέου, πανίσχυρου ήρωα, του Vision.

Μαζί με τον Vision, αλλά και τα μεταλλαγμένα δίδυμα που τελικά παίρνουν το μέρος τους, οι Avengers πολεμούν ενάντια στον Ultron και τον στρατό του. Τα θύματα είναι πολλά, ανάμεσά τους και ο αδερφός της Wanda, ο Pietro, που αυτοθυσιάζεται για να σώσει τον Hawkeye και το παιδί που προστάτευε.

Στο τέλος, ο Bruce Banner, βλέποντας πως ως Hulk αποτελεί κίνδυνο ακόμα και για τους φίλους του, εκμεταλλεύεται τον πανικό, κλέβει το quinjet των Avengers και εξαφανίζεται. Ταυτόχρονα, ο Thor φεύγει από τη Γη με σκοπό να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για τα πετράδια της αιωνιότητας (infinity stones), προτού πάθουν και άλλοι κακό εξαιτίας τους.

Captain America: Civil War (2016)
Captain America: Civil War (2016) | Marvel Studios/Disney

 ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 

Οι καταστροφές που συνέβησαν στη Sokovia (Avengers: Age of Ultron, 2015), αλλά και ένα άλλο σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια αποστολής (Captain America: Civil War, 2016), δεν άφησαν τις κυβερνήσεις ασυγκίνητες και προτάθηκε η σύσταση επιτροπής ελέγχου των Avengers.

Αυτό δεν ήταν κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι, με αποτέλεσμα οι Avengers να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα: Αυτό του Iron Man που, φοβούμενος από το παρελθόν, θέλησε να το αποδεχθεί, και αυτό του Captain America που είχε αντίθετη άποψη.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Bucky φέρεται ως υπεύθυνος για τον θάνατο του βασιλιά της Wakanda. Έτσι, εμφανίζεται ο γιος του, ο Πρίγκηπας T’Challa, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με μία προηγμένη στολή και είναι γνωστός ως Black Panther.

Βασικό στοιχείο της το Vibranium, ένα στοιχείο που έχουν αποκλειστικά στην πατρίδα του, την Wakanda. Σημείωση: Μέχρι εκείνο το σημείο, ο κόσμος δεν γνωρίζει καν την τεράστια τεχνολογική ισχύ της Wakanda. Οι ντόπιοι έχουν επιλέξει να αποκοπούν από τον υπόλοιπο κόσμο για λόγους ασφαλείας.

Ο Captain America, γνωρίζοντας πως ο Bucky έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου, προσπαθεί να τον προστατέψει και να τον φυγαδεύσει, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο χάσμα στις σχέσεις του με τον Tony Stark.

Αμφότεροι συγκεντρώνουν μία ομάδα γύρω τους και ακολουθεί μία μεγάλη μάχη. Στις δύο ομάδες βλέπουμε και καινούριους ήρωες. Τον Ant Man σε αυτήν του Captain America και τον Spider-Man σε αυτήν του Iron Man. Η μάχη ολοκληρώνεται, Captain America και Bucky φεύγουν μακρυά, όμως ένα λάθος του Vision γκρεμίζει τον War Machine από μεγάλο ύψος και διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να μείνει παράλυτος.

Όμως υπάρχουν και χειρότερα. Ο Helmut Zemo, από τη Sokovia, θέλει να εκδικηθεί τους Avengers για την καταστροφή που υπέστη η πατρίδα του.

Έτσι, ανασύρει βίντεο που αποκαλύπτει πως ο θάνατος των γονιών του Tony Stark δεν ήταν ατύχημα. Τους είχε σκοτώσει ο Bucky, ο οποίος εκτελούσε εντολές της Hydra, φυσικά αφού του είχαν κάνει πλύση εγκεφάλου.

Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την κόντρα Iron Man και Captain America. Ακολουθεί πάλη μέχρις εσχάτων μεταξύ των δύο και του Bucky.

Με το τέλος της, ο Captain America παίρνει τον Bucky και τον πάει στη Wakanda, στο βασίλειο του T’Challa, για να τον συνεφέρουν οριστικά. Τέλος, στέλνει στον Tony Stark ένα κινητό τηλέφωνο με μία μόνο επαφή περασμένη στη μνήμη, έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει σε περίπτωση πολύ μεγάλης ανάγκης.

Guardians of the Galaxy (2014)
Guardians of the Galaxy (2014) | Marvel Studios/Disney

 ΕΝΤΩΜΕΤΑΞΥ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ 

Στο μεταξύ, στο διάστημα και σε άλλες παράλληλες διαστάσεις, συμβαίνουν ουκ ολίγες εξελίξεις. Υπάρχει ένας τύπος ονόματι Peter Quill, που αυτοαποκαλείται Star Lord.

Έχει γεννηθεί στη Γη, όμως όταν ήταν ακόμα παιδί πέθανε η μητέρα του, απήχθη από εξωγήινους και μεγάλωσε μαζί τους. Οι προσπάθειές του, ως ενήλικα, να βρει ένα αρχαίο αντικείμενο, τον φέρνουν τελικά αντιμέτωπο με κάτι πολύ μεγαλύτερο: Τον Thanos!

Πλάι του καταλήγει να πολεμά μία ομάδα υπάρξεων από διάφορους πλανήτες. Αυτοί είναι η Gamora (“υιοθετημένη” κόρη του Thanos), ο Groot (ένα δέντρο που μιλάει), ο κολλητός του ο Rocket (ένα ρακούν που μιλάει) και ο Drax (ένας ανθρωποειδής πολεμιστής που αναζητά εκδίκηση από τον Thanos για τον θάνατο της οικογένειάς του). Μαζί τους καταλήγει να πολεμάει και η Nebula, αδερφή της Gamora, αλλά και η Mantis, ένα ανθρωποειδές πλάσμα με ιδιαίτερες ικανότητες.

Αυτοί αποτελούν τους Φύλακες του Γαλαξία και μαζί κατάφεραν να κρατήσουν το Πετράδι της Δύναμης μακρυά από τον Thanos και να το αφήσουν σε ασφαλή χέρια, στον πλανήτη Xandar (Guardians of the Galaxy, 2014). Στην επόμενη ταινία (Guardians of the Galaxy 2, 2017) ήρθαν αντιμέτωποι με τον παντοδύναμο πατέρα του Peter Quill, τον οποίο επίσης κατάφεραν να κερδίσουν. Είχαν και μία μεγάλη απώλεια όμως, μιας και ο θετός πατέρας του Quill (Yondu) θυσιάστηκε για να τον σώσει.

Παράλληλα, μας συστήνεται ο Doctor Strange. Πρόκειται για έναν χειρούργο, στη Γη, ο οποίος στρέφεται σε μυστικιστικές τέχνες όταν αντιμετωπίζει διάφορα θέματα υγείας που του στερούν τον πλήρη έλεγχο των χεριών του (Doctor Strange, 2016).

Εν τέλει, γίνεται ο ανώτατος μάγος της Γης και το Πετράδι του Χρόνου περνάει στην κατοχή του. Ορκίζεται να το προστατεύει ακόμα και με τη ζωή του, καθώς η απώλειά του θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το σύμπαν.

Όσο για τον Thor, ο Θεός του κεραυνού είχε γυρίσει στην Asgard έπειτα από την αναζήτηση πληροφοριών για τα πετράδια της αιωνιότητας και είχε γρήγορα ανακαλύψει πως ο Loki είχε καταλάβει τον θρόνο.

Ο Doctor Strange βοηθάει τον Thor και τον Loki να βρουν τον πατέρα τους, καθώς τα δύο αδέρφια έχουν έρθει στη Γη αναζητώντας τον (Thor: Ragnarok, 2017). Όταν τον βρίσκουν, λίγο πριν πεθάνει, τους προειδοποιεί για την, άγνωστη σε αυτούς μέχρι εκείνο το σημείο, Hela. Πρόκειται για την πανίσχυρη, πρεσβύτερη αδερφή τους, η οποία σύντομα θα διεκδικήσει τον θρόνο.

Φυσικά, δεν αργούν να τη συναντήσουν. Η Hela κερδίζει κατά κράτος, καταστρέφει με ένα χέρι το Mjölnir και τους εξορίζει στον πλανήτη Sakaar.

Εκεί, όμως, βρίσκουν έναν απροσδόκητο σύμμαχο. Στον πλανήτη Sakaar βρίσκεται ο Hulk, δύο χρόνια μετά την εξαφάνισή του με το quinjet! Και τα δύο αυτά χρόνια, ο Bruce Banner είναι σταθερά μεταμορφωμένος σε Hulk, οπότε έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια υποτυπώδη προσωπικότητα.

Αφού τον πείθουν να δραπετεύσουν από τον πλανήτη Sakaar, διαπιστώνουν πως η μόνη λύση για να ελευθερώσουν την Asgard από την Hela, είναι να καταστραφεί εντελώς ο πλανήτης. Μετά από επικές μάχες, βάζουν τον πληθυσμό σε ένα διαστημόπλοιο και αφήνουν πίσω τους μία -κυριολεκτικά- φλεγόμενη κόλαση. Πριν, όμως, προλάβουν να απομακρυνθούν, δέχονται επίθεση από ένα μυστήριο διαστημόπλοιο…

Thor: Ragnarok (2017)
Thor: Ragnarok (2017) | Marvel Studios/Disney

Τέλος, στα βάθη της αφρικανικής ηπείρου και συγκεκριμένα στη Wakanda, η θέση του βασιλιά -πλέον- Black Panther τίθεται υπό αμφισβήτηση και αλλάζει χέρια.

Όταν, τελικά, ανακτά τον θρόνο, ο Black Panther αποφασίζει να άρει, μετά από χιλιάδες χρόνια, την εκούσια αποκοπή της Wakanda από τον υπόλοιπο κόσμο (Black Panther, 2018).

Κανείς στον πλανήτη δεν περιμένει πως η Wakanda είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά χώρα του κόσμου, ούτε και το ότι διαθέτει το πιο ισχυρό μέταλλο που υπάρχει, το Vibranium, το οποίο είναι και η πηγή του τεράστιου πλούτου της.

Στο μεταξύ, η αδερφή του Black Panther, η ιδιοφυής Shurri επαναφέρει για τα καλά τον Bucky και του δίνει ένα νέο ψευδώνυμο: White Wolf.

Avengers Infinity War (2018) | Marvel Studios
Avengers: Infinity War (2018) | Marvel Studios

 ❝ YOU SHOULD HAVE GONE FOR THE HEAD… ❞ 

Το διαστημόπλοιο με το οποίο διαφεύγουν ο Thor και οι συμπατριώτες του από την Asgard, δέχεται επίθεση από έναν παντοδύναμο εχθρό, τον Thanos!

Ο Thanos έχει ήδη στην κατοχή του ένα από τα Πετράδια της Αιωνιότητας, αυτό της Δύναμης (το έχει πάρει από τον πλανήτη Xandar όπου το είχαν αφήσει οι Guardians of the Falaxy) και τώρα αποκτά και το δεύτερο, αυτό του Διαστήματος, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του Loki να τον ξεγελάσει. Αυτή του η πρόθεση, τον οδηγεί και στον θάνατο…

Ο Thor μένει εκεί παρατημένος, στη μέση του πουθενά, και όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας.

Έχοντας στην κατοχή του δύο πετράδια, ο Thanos είναι πλέον το πιο ισχυρό πλάσμα στο σύμπαν. Στέλνει, λοιπόν, τους δικούς του στη Γη, με σκοπό να αποσπάσουν το Πετράδι του Χρόνου από τον Dr. Strange και το Πετράδι του Νου από τον Vision.

Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να το πάρουν από τον Vision στο Εδιμβούργο, ο ίδιος μεταφέρεται στη Wakanda, καθώς εκεί, λόγω της προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν, υπάρχει ελπίδα να μπορέσουν να καταστρέψουν το πετράδι (χωρίς να πεθάνει ο Vision) για να μην πέσει στα χέρια του Thanos. Μαζί του σπεύδουν στη Wakanda οι Hulk, Captain America, Black WidowFalcon και War Machine.

Την ίδια στιγμή, στη Νέα Υόρκη, οι σύμμαχοι του Thanos απαγάγουν τον Dr. Strange για να καταφέρουν, βασανίζοντάς τον, να λύσουν το ξόρκι που προστατεύει το Πετράδι του Χρόνου.

Iron Man και Spider Man μπαίνουν λαθραία στο διαστημόπλοιο που τον μεταφέρει, σκοτώνουν τον απαγωγέα του και αποφασίζουν να κατευθυνθούν στον πλανήτη Τιτάνα, απ’ όπου κατάγεται ο Thanos, ώστε να τον πιάσουν απροετοίμαστο.

Στο μεταξύ, οι Guardians of the Galaxy πετυχαίνουν τυχαία τον επιζήσαντα Thor στο διάστημα. Ο Thor, ο Rocket και ο Groot πηγαίνουν μαζί με τον πρώτο στο Νινταβελίρ, για να φτιάξει ο Thor ένα νέο όπλο, ενώ οι υπόλοιποι οδηγούνται εν τέλει επίσης στον πλανήτη Τιτάνα.

Ο Thanos καταφθάνει εκεί, αλλά στο μεταξύ έχει αποκτήσει και άλλα δύο πετράδια. Αυτό της Πραγματικότητας από τον «Συλλέκτη» και αυτό της Ψυχής.

Χρειάστηκε όμως να θυσιάσει την θετή κόρη του, Gamora, για να αποκτήσει το Πετράδι της Ψυχής. Μετά από μία σκληρή μάχη, ο Dr. Strange αναγκάζεται να παραδώσει στον Thanos και το Πετράδι του Χρόνου, ανταλλάσσοντάς το με τη ζωή του ήδη βαριά τραυματισμένου Iron Man.

Ένα μόνο πετράδι μένει και είναι αυτό του Νου, το οποίο βρίσκεται ακόμα στη Γη και για την ακρίβεια στη Wakanda, όπου μαίνεται μια λυσσαλέα μάχη με τα αμέτρητα τέρατα που έχουν επιστρατεύσει οι σύμμαχοι του Thanos.

Εκεί που η ζυγαριά αρχίζει να κλίνει εμφατικά υπέρ των αντιπάλων, εμφανίζεται ο Thor (ένα από τα επικότερα entrances σε ταινία) με ολοκαίνουριο όπλο, το πανίσχυρο Storm Breaker.

Το τοπίο καθαρίζει, όμως ο Thanos σκάει από το πουθενά, βρίσκει τον Vision και αποκτά το Πετράδι του Νου. Τώρα είναι έτοιμος να εκπληρώσει το σχέδιό του: Να αφανίσει τον μισό πληθυσμό του σύμπαντος.

Avengers: Infinity War (2018) | Marvel Studios
Avengers: Infinity War (2018) | Marvel Studios

Όλα δείχνουν να έχουν τελειώσει, ο Thor κάνει μία ακόμα εμφατική είσοδο και καρφώνει το τσεκούρι του στο στήθος του Thanos. «You should have gone for the head…» είναι η απάντηση του Thanos όμως, ο οποίος με ένα χτύπημα των δαχτύλων του εξαφανίζεται και ο αφανισμός του μισού σύμπαντος μόλις ξεκινά…

Τη στιγμή που ξεκινάει να αφανίζεται ο μισός πληθυσμός, ο Ant Man, ο οποίος κατά τη διάρκεια του ‘Avengers: Infinity War’ δεν συμμετείχε λόγω… κατ’ οίκον περιορισμού (Ant-Man and the Wasp, 2018), βρίσκεται μέσα στο Quantum Realm, το οποίο φαίνεται πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Thanos στην επόμενη ταινία.

Bucky Barnes, Black Panther, Groot, Wanda, Falcon, Mantis, Drax, Star Lord, Dr. Strange και Spider Man γίνονται σκόνη, όπως και η πράκτορας Maria Hill και ο Nick Fury.

Ο Fury όμως, πριν πεθάνει, προλαβαίνει να στείλει μήνυμα εκτάκτου ανάγκης σε μία παλιά φίλη… την Captain Marvel!

 ΤΙ ΕΠΕΤΑΙ 

Iron Man (2008) | Marvel Studios/Paramount Pictures
Iron Man (2008) | Marvel Studios/Paramount Pictures

Είστε ακόμα εδώ; Ελπίζω πως ναι.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, ο Ant Man βρίσκεται εγκλωβισμένος στο Quantum Realm, γεγονός που μάλλον μεγάλης σημασίας όσον αφορά στην αντιμετώπιση όσων συνέβησαν.

Κατά τ’ άλλα, ο Hawkeye που επίσης απουσίαζε από το ‘Avengers: Infinity War’ για άλλους λόγους, θα επιστρέψει στην ομάδα. Σύμφωνα με όσα είδαμε στα trailers για το ‘Avengers: Endgame’, έχει αποκοπεί από τα εγκόσμια και έχει χαράζει τη δική του πορεία μέχρι τη στιγμή του Endgame, όταν η Black Widow πάει και τον βρίσκει, για να αντικρίσει έναν αρκετά διαφορετικό άνθρωπο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε μέχρι ώρας παρά ελάχιστες πληροφορίες για το επερχόμενο blockbuster της Marvel.

Σίγουρα θα έχουμε κάποιες επιστροφές ηρώων, όπως για παράδειγμα του Spider Man, μιας και έχει ήδη ανακοινωθεί η νέα του ταινία για τον Ιούλιο.

Από εκεί και πέρα, τα αφήνουμε όλα στη διακριτική ευχέρεια των αδερφών Russo, οι οποίοι θα μας αποζημιώσουν για τον έναν χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο ταινιών, με μία ταινία που θα ξεπερνά σε διάρκεια τις 3 ώρες.


Όταν οι Pink Floyd συνάντησαν τους ήρωες της Marvel

Quentin Tarantino: «Η αγαπημένη μου από τις τελευταίες ταινίες της Marvel»

Robert Downey Jr.: Τα αστρονομικά κέρδη του από την Marvel

Όταν η post-punk συνάντησε τους υπερ-ήρωες της Marvel!

 

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!