Garage Inc.: Τα κομμάτια που επέλεξαν να διασκευάσουν οι Metallica
Το 1998 βρίσκει τους Metallica στην κορυφή της metal, με τα σύννεφα όμως να έχουν για τα καλά μαζευτεί γύρω τους μετά τις αμφιλεγόμενες κυκλοφορίες των ‘Load’ και ‘Reload’, από την πλευρά των οπαδών τους.
Η μπάντα ήταν φτιαγμένη να κάνει αυτό που γούσταρε ανέκαθεν, τα μέλη της προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα στενά metal κλισέ, και το διαφορετικό ηχοτοπίο ξένισε ακόμα περισσότερο τους ακροατές που είχαν μείνει στην δεκαετία του ’80.
Η αλήθεια είναι ότι εκείνοι οι δυο δίσκοι αν δεν έφεραν το -αλλαγμένο- λογότυπο των Metallica θα αγκαλιάζονταν ως φρέσκοι και καινοτόμοι, παντρεύοντας τα bluesy riffs με κάτι από Alice In Chains, πολλοί δεν μπόρεσαν να χωνέψουν ότι έκοψαν τα μαλλιά τους και εμφανίστηκαν στις φωτογραφίες των δίσκων… κυριλέ, και αυτό το γαϊτανάκι κρατάει για τα καλά μέχρι σήμερα.
Μετά από όλα αυτά, η μπάντα αποφάσισε να κάνει στροφή στο παρελθόν, να επισκεφτεί νοητά τις Garage Days, και μαζί με κάποιες καινούριες διασκευές να κυκλοφορήσει έναν γεμάτο δίσκο που θα έβγαζε στο τεράστιο ακροατήριο της τις επιρροές τους, από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι εκείνη την περίοδο.
Η συλλογή περιλαμβάνει διασκευές που έχουν κάνει οι Metallica με τίτλο ‘Garage Days Revisited’, το ΕΡ ‘The $5.98 E.P.: Garage Days Re-Revisited’, B-sides διάφορων singles, τις εκτελέσεις τραγουδιών των αγαπημένων τους Motörhead με την ονομασία ‘Motörheadache’ το 1995, όπως και έντεκα κομμάτια που ηχογραφήθηκαν το 1998 και αποτέλεσαν το πρώτο εκ των δύο CD αυτής της κυκλοφορίας.
Στο σημερινό αφιέρωμα θα σκαλίσουμε τον δίσκο ξανά, ακούγοντας τα original κομμάτια και ψάχνοντας διάφορες ιστορίες γύρω από αυτά.
Discharge – Free Speech For The Dumb
Οι hardcore punk επιρροές του James Hetfield αναδύονται από το ‘Free Speech For The Dumb’, το οποίο κυκλοφόρησαν οι πρωτοπόροι του είδους, Discharge, το 1982.
Είναι το πρώτο από τα δυο κομμάτια των Discharge που διασκεύασαν στο ‘Garage Inc.’ οι ‘Tallica, και φανερώνει την εκτίμηση που τρέφουν για τους Βρετανούς punkers.
Diamond Head – It’s Electric
Ο Lars Ulrich, όπως έχει εκμυστηρευτεί σε δηλώσεις του, με το που εγκαταστάθηκε στην California, συναντούσε ανθρώπους που πίστευαν πως η heavy μουσική φτάνει μέχρι τον… Ted Nugent.
Το New Wave of British Heavy Metal που ανθούσε εκείνη την περίοδο στην Γηραιά Αλβιώνα ήταν το είδος που λάτρευε, και έτσι πήρε από το χέρι τον James Hetfield δίνοντάς του δίσκους από ευρωπαϊκό metal να ακούσει.
To κομμάτι φέρει την υπογραφή των Sean Harris και Brian Tatler, και κυκλοφόρησε το 1980, στον δίσκο ‘Lightning To The Nations’.
Μάλιστα, οι Metallica, στην 30ή επέτειο του δίσκου αυτού, το έπαιξαν ζωντανά το 2011, προσκαλώντας τους δυο συνθέτες του στη σκηνή.
Black Sabbath – Sabbra Cadabra
Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του ’70, οι Black Sabbath θα άλλαζαν μια για πάντα τον μουσικό χάρτη.
Από το συννεφιασμένο Μπέρμιγχαμ θα έπεφτε η πρώτη σπορά της heavy metal, και από εκείνο τα χρόνια και έπειτα τίποτα πια δεν θα ήταν το ίδιο.
Το ‘Sabbra Cadabra’ κυκλοφόρησε με τον πέμπτο δίσκο τους, ‘Sabbath Bloody Sabbath’, και ο James Hetfield θα δήλωνε περήφανα μετά από χρόνια ότι ο Tony Iommi ήταν αυτός που ευθύνεται για τη μουσική του πορεία…
Bob Seger – Turn The Page
Γραμμένο από τον Bob Seger, το ‘Turn The Page’ φιγουράρει στην tracklist του ‘Back in ’72’ των Bob Seger & the Silver Bullet Band.
Πρόκειται για ένα υπέροχο κομμάτι, με ταξιδιάρικους στίχους, που εξυμνούν την ζωή στον δρόμο και τις δυσκολίες που συναντούσαν οι μπάντες της εποχής όταν ρίχνονταν σε περιοδείες.
Παρουσιάζει την αθέατη, σκοτεινή πλευρά της φήμης, την οποία δεν αντιλαμβάνεται το κοινό, τη μοναξιά και την απομόνωση.
Οι Metallica έντυσαν μαεστρικά με τις κιθάρες και τα solos το κομμάτι, και η αλήθεια είναι ότι το απογείωσαν και σχεδόν το έκαναν δικό τους ενώ ο ίδιος ο Seger έχει αναφερθεί πολλάκις στο πόσο λατρεύει την εκτέλεσή τους.
Το κομμάτι κυκλοφόρησε σαν promo single του album, συνοδεύτηκε και από video clip, με την σκηνοθεσία του να αναλαμβάνει ο Jonas Åkerlund, ενώ σε αυτό εμφανίζεται η πορνοστάρ Ginger Lynn.
Misfits – Die, Die My Darling
H αγάπη των Metallica για τους Misfits ήταν γνωστή, με τον μακαρίτη Cliff Burton να έχει χτυπήσει την μασκότ τους τατού στο μπράτσο του, ενώ χαρακτηριστική είναι η εικόνα του με την μπλούζα τους μέσα από το τζιν μπουφάν του στο Cliff ‘Em All.
To μικρής διάρκειας, ακατέργαστο και punky ‘Die, Die My Darling’ (σύνθεσης Glenn Danzig) κυκλοφόρησε από τους Misfits το 1984:
Nick Cave – Loverman
Η μοναδική επιλογή κομματιού που δεν κυκλοφόρησε τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, το ‘Loverman’ του Nick Cave (1994), έβαλε δύσκολα στον Papa Het με τον μελαγχολικό και σκοτεινό τόνο του, ενώ ταίριαζε και με την ψυχολογία του συγκροτήματος εκείνη την περίοδο.
Δεν έχει παιχτεί ποτέ live από την μπάντα, ούτε βρήκε την θέση του σε κάποια single κυκλοφορία της.
Mercyful Fate – Mercyful Fate
Ένα heavy metal ανθολόγιο από πέντε κομμάτια των Mercyful Fate (‘Satan’s Fall’, ‘Curse of the Pharaohs’, ‘A Corpse Without Soul’, ‘Into The Coven’ και ‘Evil’), κρυστάλλινα μεταλλικά riffs και απόκοσμα φωνητικά του συμπατριώτη του Lars, King Diamond.
Η τεράστια δημοτικότητα των Metallica τη δεκαετία του ’90 έβαλε κι αυτή το χεράκι της ώστε ο Δανός καλλιτέχνης να επανέλθει στο προσκήνιο, με την εκτίμηση μεταξύ τους να είναι αμοιβαία.
Τα 4 από τα 5 κομμάτια που αναφέρθηκαν κυκλοφόρησαν από τους M.F. το 1984, στο ‘Melissa’:
Blue Öyster Cult – Astronomy
Hard rock μπλεγμένη με heavy metal πινελιές, ψυχεδέλεια, progressive αισθητική και ποιοτικές δουλειές από τους Νεοϋορκέζους Blue Öyster Cult, που κάποιοι έφτασαν στο σημείο να τους αποκαλέσουν Black Sabbath της Αμερικής.
Οι Metallica ξέθαψαν ένα διαμάντι των ’70s που πρωτο-κυκλοφόρησε το 1974 στο ‘Secret Treaties’, ενώ κάνει την εμφάνισή του και σε μια νέα version στο ‘Imaginos’.
Πρέπει κανείς να το ακούσει προσεκτικά για να καταλάβει το πόσο δουλεμένο κομμάτι είναι, και πόσα ετερόκλητα στοιχεία έβαλαν σε ένα τραγούδι τα αδέρφια Bouchard σε αυτό.
Πλήκτρα, υπέροχα φωνητικά από τον Eric Bloom, μελωδικότητα και σκόρπια heavy riffs να δίνουν την απαραίτητη ποικιλία:
Whiskey In The Jar – Παραδοσιακό ιρλανδικό κομμάτι
Βουτιά στην ιρλανδική παράδοση! Folk ιρλανδικό κομμάτι, χιλιοτραγουδισμένο στις κομητείες του Cork και του Kerry, αναφέρεται σε έναν rapparee, που παραμόνευε και λήστευε ταξιδιώτες αλλά προδόθηκε από την ίδια του την αγάπη.
Ξεπετάχτηκε από τα παγωμένα outskirts του Εδιμβούργου, πήρε σάρκα και οστά ως ‘The Highwayman and the Captain’ μέχρι να το συστήσουν ως ‘Whiskey In The Jar’ οι The Beasley Brothers.
Τραγουδήθηκε επίσης από τους Dubliners και από δεκάδες άλλους καλλιτέχνες, ενώ έγινε ευρύτερα γνωστό από τους Thin Lizzy.
To videoclip με τους ‘Tallica να τα σπάνε στη βίλα κατέκλυσε όπως ήταν φυσικό την τηλεόραση εκείνη την εποχή:
Lynyrd Skynyrd – Tuesday’s Gone
Οι Metallica είχαν περάσει κάποια country στοιχεία στα Load-Reload, με χαρακτηριστικότερο το ‘Mama Said’ στο ‘Load’, αποδεικνύοντας πως πάντα έπαιζαν αυτά που πραγματικά γούσταραν, αλλά αυτό είναι μια άλλη -μεγάλη- κουβέντα.
Άρπαξαν λοιπόν την ευκαιρία να διασκευάσουν το ‘Tuesday’s Gone’ των Lynyrd Skynyrd.
Η ιστορία λέει πως η Tuesday δεν ήταν η Τρίτη, αλλά ένα γυναικείο όνομα, ενώ ο Ronnie Van Zant εμπνεύστηκε τους στίχους στην αρχή («Train roll on, on down the line…») από τα τρένα που σφύριζαν στις γραμμές δίπλα από το studio που ηχογραφούσαν.
Στην ακουστική εκδοχή των Metallica συμμετείχε ο Pepper Keenan (Corrosion of Conformity και DOWN), ο Les Claypool στο μπάντζο, ο Jim Martin των Faith No More και ο Cantrell των Alice In Chains.
Discharge – The More I See
Το δεύτερο κομμάτι των Discharge που διασκεύασαν οι Metallica, γραμμένο από τους Garry Maloney, Kevin Morris, Peter Purtill και Roy Wainwright. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σαν single το 1984, ενώ η μπάντα δεν το έχει παίξει ποτέ live.
The $5.98 E.P.: Garage Days Re-Revisited
Diamond Head – Helpless
Ακόμα ένα κομμάτι -4 στο σύνολο- των Diamond Head βρήκε την θέση του στην tracklist του ‘Damage Inc.’.
Κυκλοφόρησε το 1980, με τους Metallica να το έχουν τιμήσει στις συναυλίες τους, ξεκινώντας να το ερμηνεύουν ζωντανά από το 1982, στις Garage Days, προ ‘Kill ‘Em All’.
Βρίσκεται επίσης στο Metal Up Your Ass demo αλλά και ως B-Side του single ‘Unforgiven II’, ενώ το έπαιξαν ζωντανά μαζί με τους Slayer, Anthrax και Megadeth στην Big 4 περιοδεία.
Holocaust – The Small Hours
Ακόμα ένα πρώιμο heavy metal συγκρότημα, οι Σκωτσέζοι Holocaust δεν διέφυγαν από τα ραντάρ των Metallica.
Το ‘Τhe Small Hours’ γράφτηκε από τους John Mortimer, John McCullim, Bryan Bartley και Ron Levine και κυκλοφόρησε το 1983, στον δίσκο ‘Holocaust Live – Hot Curry and Wine’:
Killing Joke – The Wait
Το ‘The Wait’ των Killing Joke εκφράζει τις περιβαλλοντικές ανησυχίες των Άγγλων post punkers, και είναι μια κραυγή αγωνίας για την καταστροφή της Γης από την μόλυνση και την αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας από την πλευρά του ανθρώπου.
Η διασκευή φιγουράρει επίσης και στα ‘Live in London’ EP και ‘Turn The Page’ και ‘Whiskey In The Jar’ singles.
Budgie – Crash Course in Brain Surgery
Oι Ουαλοί rockers θεωρούνταν από τις πρώτες μπάντες που έπαιξαν heavy metal στην πρώιμη μορφή του και με το γρήγορο hard rock τους επηρέασαν πολλά συγκροτήματα του N.W.O.B.H.M. και -φυσικά- τους Metallica, μέσω του Lars Ulrich, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να τους επισκέπτεται συχνά.
Το ‘Crash Course In Brain Surgery’ είναι το ένα από τα δυο κομμάτια των Budgie που διασκεύασαν:
Misfits – Last Caress/Green Hell
Ο Cliff Burton ήταν αυτός που σύστησε τους Misfits στους υπόλοιπους τρεις Metallica, και όταν οδηγούσε έβαζε στο αυτοκίνητο κασέτες τους να παίζουν ασταμάτητα.
Το ‘Last Caress’/’Green Hell’ είναι medley των δυο κομματιών της παρέας του Danzing, ενώ στο τέλος τους ακούγεται το riff του ‘Run To The Hills’ των Iron Maiden… ξεκούρδιστο!
Garage Days Revisited (Creeping Death B-sides) (1984)
Diamond Head – Am I Evil?
Αγαπημένο κομμάτι των Metallica, το έχουν τιμήσει αρκετές φορές στις ζωντανές εμφανίσεις τους, ενώ έχει κυκλοφορήσει ως B-side σε διάφορα single, σε live albums και σε άλλες special κυκλοφορίες τους.
Ο θυμός και η παράνοια είναι δυο καταστάσεις με τις οποίες καταπιάνονταν στους στίχους τους τόσο οι Diamond Head όσο και οι Metallica, και αυτό το κομμάτι είναι γραμμένο για αυτές ακριβώς.
Όπως έχουν αποκαλύψει οι Βρετανοί, τα έσοδα από τα δικαιώματα του κομματιού από τις πωλήσεις του ‘Garage Inc.’ τους κράτησε όρθιους σε μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο για το συγκρότημα, και έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν.
Με άρωμα Big 4:
Blitzkrieg – Blitzkrieg
Ο όρος κεραυνοβόλος πόλεμος (από το γερμανικό Blitzkrieg, «πόλεμος-αστραπή») αναφέρεται σε πολεμική τακτική, την οποία επινόησε και εφάρμοσε ο Γερμανός στρατηγός Χάιντς Γκουντέριαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ονομάστηκε έτσι επειδή περιλάμβανε αιφνιδιαστικές επιθέσεις, ταχύτατες προωθήσεις δυνάμεων στην εχθρική περιοχή με συντονισμένη ισχυρή υποστήριξη από αεροπορικές δυνάμεις, που κτυπούσαν και αιφνιδίαζαν τον εχθρό όπως ακριβώς θα έκανε ένας κεραυνός.
Οι Blitzkrieg ιδρύθηκαν το 1980 στο Leicester της Αγγλίας, και το ομώνυμο κομμάτι τους διασκευάστηκε από τους Metallica.
Είναι ένα τραγούδι του πολέμου, της καταστροφής και του Armageddon, από την πλευρά των αθώων πολιτών και κυκλοφόρησε το 1981.
B-sides & one-offs (1988–1991)
Budgie – Breadfan
Γρήγορα riffs από το καλημέρα, κεφάτο κομμάτι κομμένο και ραμμένο να ηλεκτρίζει το κοινό στις συναυλίες. Με το ‘Breadfan’ των Budgie οι Metallica άνοιγαν τα live τους στην περιοδεία του 1994, ενώ αρκετές φορές το έπαιζαν encore στα τέλη του ’80.
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο single του ‘Harvester of Sorrow’, αλλά και αργότερα ως B-side στα ‘One’ και ‘Eye of The Beholder’.
Diamond Head – The Prince
Ακόμα ένα κομμάτι των Diamond Head που χρονολογείται πίσω στο 1980, το οποίο οι Metallica συμπεριέλαβαν ως B-Side σε αρκετά single τους.
Queen – Stone Cold Crazy
Ένα από τα πιο heavy κομμάτια των Queen, που ήρθε και έδεσε με το στυλ των Metallica, παρά το γεγονός ότι ο Hetfield έπρεπε να χωρέσει στα παπούτσια του Freddie Mercury, στην ίσως αρτιότερη φωνή της rock.
Ο Freddie έφυγε από τη ζωή το 1991 και, έναν χρόνο μετά, στήθηκε στο Wembley μια μνημειώδης συναυλία προς τιμήν του, με τους μεγαλύτερους μουσικούς του πλανήτη να δίνουν το παρόν εις μνήμην της μεγάλης φωνής των Queen.
Δύο χρόνια πριν, οι Metallica είχαν διασκευάσει το ‘Stone Cold Crazy’ για το compilation album ‘Rubáiyát: Elektra’s 40th Anniversary’.
Anti-Nowhere League – So What
Ένα από τα διαμαντάκια της tracklist, το ‘So What’ των Βρετανών πάνκηδων Anti-Nowhere League, εκτίθεται μέσω των Metallica σε ένα τεράστιο ακροατήριο, ενώ η διασκευή είχε πρωτο-κυκλοφορήσει μαζί με το single του ‘The Unforgiven’, για την προώθηση του Black Album.
Sweet Savage – Killing Time
Ένα συγκρότημα-πρωτοπόρος του New Wave of British Heavy Metal, οι Ιρλανδοί Sweet Savage, με τους οποίους ξεκίνησε ο κιθαρίστας των Def Leppard και Dio, Vivian Campbell.
Οι επιρροές του Ulrich έρχονται ξανά στην επιφάνεια με το ‘Killing Time’ το οποίο βρίσκεται και αυτό στο Β-side του ‘The Unforgiven’ single.
Motörheadache (‘Hero of the Day’ limited edition CD single B-sides) (1996)
Η αγάπη των Metallica για τους Motörhead και τον Lemmy ήταν έκδηλη σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους, με τον Lars Ulrich να τους ακολουθεί πιτσιρικάς σε περιοδείες, ενώ με το πέρασμα των χρόνων ο Lemmy έγινε καλός φίλος τους.
Στην τελευταία τους κυκλοφορία μάλιστα αφιέρωσαν ένα καινούριο κομμάτι στη μνήμη του, το οποίο συνοδεύτηκε με ένα animated clip, αποτίοντας φόρο τιμής στον ήρωά τους.
Motörhead – Overkill / Damage Case / Stone Dead Forever
Η ιστορία λέει πως πριν από ένα break στο studio, ο Phil Taylor έκανε εξάσκηση στα καινούρια drums του και ήταν έτοιμος να σταματήσει, μέχρι που εισήλθαν στην αίθουσα τυχαία ο Lemmy με τον Fast Eddie Clarke.
Ακούγοντας αυτό που έπαιζε, του φώναξαν να μην σταματήσει, άρπαξαν τα όργανα και βασίστηκαν στο ρυθμό του, που έγινε η ραχοκοκαλιά του ‘Overkill’.
Κάπως έτσι λοιπόν, γρήγορα και αυθόρμητα, όπως ήξεραν να κάνουν καλά, γεννήθηκε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κομμάτια τους.
Το ‘Overkill’ συμπεριελήφθη στον ομώνυμο δίσκο τους που κυκλοφόρησε το 1979, ενώ οι Metallica διασκεύασαν ακόμα τα ‘Damage Case’ (επίσης στο ‘Overkill’), ‘Stone Dead Forever’ και ‘Too Late Too Late’, όλα συνθέσεις του ίδιου έτους.