Ίσως φαντάζει καλώς περίεργο στα βάθη του Ιούνη να γίνεται ένα live σε κλειστό χώρο, αλλά θα μπορούσε να φανταστεί κανείς καταλληλότερο μέρος από το Floyd για τους Molchat Doma;
Το συγκρότημα από την Λευκορωσία γνώρισε τέτοιες δόξες μέσω YouTube και TikTok, που και να μη τους ξέρετε, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα έχετε ακούσει κάποιες από τις συνθέσεις τους χαζεύοντας βιντεάκια σε κάποια εφαρμογή. Μια τέτοια αναπάντεχη απογείωση είναι σίγουρα ευτύχημα για κάθε μπάντα που προσπαθεί να ακουστεί, μπορεί να γυρίσει όμως και μπούμερανγκ όταν έρθει η αναπόφευκτη προσγείωση.
Αν κρίνουμε από αυτά που είδαμε και ακούσαμε στο Floyd, μάλλον οι πτήσεις πάνε καλά. Οι Molchat Doma επέστρεψαν στην Ελλάδα με ένα δυνατό sold out σε εσωτερικό χώρο μέσα στο καλοκαίρι και αυτό από μόνο του ίσως να αποτελεί κατόρθωμα. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ατμόσφαιρα μέσα στο Floyd ήταν εξαιρετική, όχι μόνο λόγω του κοινού και της μουσικής, αλλά και λόγω του εξαερισμού και του κλιματισμού, καθώς, τουλάχιστον εκεί που καθόμασταν (λίγο μπροστά από το αριστερό μπαρ), απολαύσαμε το live με άνεση.
Στις 22:00 ακριβώς εμφανίστηκαν τα 2 από τα 3 μέλη του συγκροτήματος (ο Roman Komogortsev και ο Pavel Kozlov) και έπιασαν πλήκτρα, μπάσο και κιθάρες, με τον Egor Shkutko, τον εμβληματικό τραγουδιστή των Doma να πλησιάζει αργά και επιβλητικά προς το μικρόφωνο. Αυτό που ακολούθησε ήταν ένα ξέφρενο, σκοτεινό πάρτι, βουτηγμένο στις βρώμικες μελωδίες αλλά και στα απροσδόκητα απελευθερωτικά synths.
Η μπάντα τα έδινε όλα, ήταν και οι τρεις τους εξαιρετικά εκφραστικοί και γεμάτη ενέργεια, το κοινό το απολάμβανε και τα μπάσα του Floyd δοκιμάστηκαν για τα καλά. Τέτοια αίσθηση είχα να νιώσω από ένα live των God Is An Astronaut στη Θεσσαλονίκη πριν χρόνια.
Χωρίς να έχω εντρυφήσει στη μουσική των Molchat Doma και μην έχοντας παρακολουθήσει ουσιαστικά τίποτα από τις ζωντανές τους εμφανίσεις, ήμουν επιφυλακτικός σχετικά με το τι θα έβλεπα. Η μουσική τους ήξερα πως θα είναι καλή. Η παρουσία τους όμως; Τους περίμενα λίγο κρύους, κάπως θεατρικά απόμακρους. Είχα άδικο.
Από το πρώτο σπάσιμο μέσης του Shkutko, ήταν ολοφάνερο πως εδώ οι τύποι ήρθαν για να χορέψουν, πρώτα αυτοί και μετά εμείς. Τρομερές χορευτικές κινήσεις, πότε μόνος του, πότε παρέα με το stand του μικροφώνου, έδινε το ρυθμό και όλο το κοινό ακολουθούσε. Κάποια στιγμή, αφού επανέφερε αυτό το σταθερό βήμα, σα να του ανήκει ολοκληρωτικά ο χώρος, κατέβηκε κάτω από τη σκηνή και περπάτησε παράλληλα στο πλήθος. Δυστυχώς λόγω της θέσης μας δεν κατάφερα να δω τι ακριβώς έκανε, αλλά αυτό έδειξε ξανά μια διάθεση για σύνδεση.
Και αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα λέξη για τους Molchat Doma. Ένα συγκρότημα που παίζει έναν βαρύ, σκοτεινό ήχο, χωρίς καμία εμφανή διάθεση να το στρίψουν προς κάτι πιο προσιτό γλωσσικά μιλώντας, συνδέθηκε με τόσο κόσμο που μπορεί να μην ξέρει τι ακριβώς λένε τα τραγούδια τους, αλλά σίγουρα τα νιώθει.
Χωρίς να λείπουν και οι μικρές αναποδιές, (ένα τραγούδι χρειάστηκε να το ξεκινήσουν δεύτερη φορά) και μέσα σε πολλά «σπασίμπα» και «ευχαριστούμε», και λίγο αφότου έγινε μια τρελή αυτοσχέδια συζήτηση με τα πλήκτρα (σαν κάποιου είδους αστρομαχία ακουγόταν), οι Molchat Doma αποχώρησαν για πρώτη φορά.
Φυσικά είχαν κάτι ακόμα να δώσουν. Τέσσερα τραγούδια για encore, με το κοινό να μη σταματά να χορεύει και να χειροκροτάει μέχρι και την τελευταία στιγμή. Το τέλος της συναυλίας ήταν αποθεωτικό, με πολλά άτομα από το κοινό να βρίσκουν την αφορμή να πάρουν μερικές υπογραφές στα βινύλιά τους, ενώ ένας είχε φέρει μέχρι και την κιθάρα του (!), την οποία υπέγραψαν και οι τρεις μουσικοί.
Ένα δυνατό, χορευτικό live που επιβεβαίωσε την σχέση των Molchat Doma με το ελληνικό κοινό και σαν να επιβεβαίωσε σιωπηλά πως θα τους ξαναδούμε σύντομα από τα μέρη μας.
Συναυλίες 2025: Πρόγραμμα και εισιτήρια
40 μεγάλες συναυλίες που περιμένουμε να δούμε το 2025
Οι Molchat Doma στο Floyd 22/6/2025 – Setlist:
Kolesom
Ty Zhe Ne Znaesh Kto Ya
III
Doma Molchat
Ne Vdvoem
Obrechen
Belaya Polosa
Chernye Tsvety
Son
Volny
Lyudi Nadoeli
Ya Tak Ustal
Discoteque
Na Dne
Beznadezhnyy Waltz
Encore:
Kletka
Toska
Tancevat
Sudno (Boris Ryzhyi)











