Πολλές φορές η αγάπη μας για ένα μουσικό είδος ή ένα μουσικό συγκρότημα, μας δημιουργεί την ανάγκη να μάθουμε τα πάντα γύρω από αυτό. Και τι πιο ενδιαφέρον από το να παρακολουθήσεις μια σχετική ταινία ή ρεπορτάζ; Με αυτό, λοιπόν, το σκεπτικό, είπαμε να κάνουμε ένα εκτενές αφιέρωμα στα πιο ενδιαφέροντα και κατατοπιστικά ντοκιμαντέρ γύρω από μουσικά είδη και αγαπημένους καλλιτέχνες.
Στην πρώτη λίστα αυτού του αφιερώματος επικεντρωνόμαστε σε ντοκιμαντέρ σχετικά με μουσικά είδη ή σε ντοκιμαντέρ που δεν ασχολούνται συγκεκριμένα μόνο με έναν καλλιτέχνη.
Sound City (2013)
Ξεκινάμε με μία ταινία που έχει σκηνοθετήσει ο Dave Grohl, και μιλάει για την ιστορία πίσω από το Sound City Studios στο Van Nuys του Los Angeles. Ίσως το συγκεκριμένο στούντιο να μην είναι ευρέως γνωστό, αλλά έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς μεγάλες μπάντες και μουσικούς, όπως οι Nirvana, Kyuss, Red Hot Chili Peppers, Fleetwood Mac, Neil Young, Rage Against The Machine, Slipknot και πολλούς ακόμα. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την ιστορία του στούντιο από την αρχή της λειτουργίας του, το 1969, ως και το κλείσιμό του, το 2011. Ο Grohl είχε τότε αγοράσει και κάποια από τα μηχανήματά του.
Γιατί αξίζει να το δεις: Γιατί παρουσιάζει την ιστορία ενός στούντιο που μάλλον δεν γνώριζες, περιέχει συνεντεύξεις από τεράστιους καλλιτέχνες (Josh Homme, Paul McCartney, Stevie Nicks, Corey Taylor, Lars Ulrich και πάρα πολλούς ακόμα) και το soundtrack του είναι βραβευμένο με Grammy (ο παράγοντας Dave Grohl είναι αυτονόητος)!
Τα 10 πιο γαμάτα πράγματα που έχει κάνει ο Dave Grohl
The Wrecking Crew (2008)
Οι The Wrecking Crue ήταν μια ομάδα μουσικών στο Los Angeles που έπαιξαν σε πολύ διάσημους δίσκους την δεκαετία του ’60. Κατά την διάρκεια των ’60s, η ροκ μουσική ήταν στο απόγειό της και σε πολλές περιπτώσεις στους δίσκους, αντί για τα original μέλη της μπάντας, έπαιζαν «sessionάδες» μουσικοί, ώστε να επιτευχθεί ο ακριβής ήχος που ήθελαν είτε οι παραγωγοί είτε οι μουσικοί. Την ιστορία αυτών των ανθρώπων ακολουθεί το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, την ιστορία των ανθρώπων που ηχογράφησαν τραγούδια όπως το ‘California Dreamin”, ‘These Boots Are Made for Walkin”, ‘Be My Baby’ και ‘Good Vibrations’.
Γιατί αξίζει να το δεις: Γιατί το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι ένας φόρος τιμής στους αφανείς ήρωες της αμερικανικής ροκ μουσικής.
The Decline of Western Civilization [Part I&II] (1981, 1988)
Σε αυτή τη θέση επιλέξαμε να βάλουμε μαζί αυτές τις δύο ταινίες, αφού είναι μέρη μιας τριλογίας που μιλάει για την ζωή στο Los Angeles με γνώμονα τη μουσική (το τρίτο μέρος δεν έχει τόσο μεγάλη αξία να το αναφέρουμε). Το πρώτο μέρος έχει να κάνει με την punk σκηνή του Los Angeles την περίοδο 1979-1980 και περιέχει live εμφανίσεις και συνεντεύξεις συγκροτημάτων όπως οι Black Flag, Germs, X, Circle Jerks και άλλα.
Το δεύτερο μέρος, με υπότιτλο “the metal years”, ακολουθεί τη heavy metal σκηνή του L.A., με έμφαση στην glam, και εστιάζει σε μπάντες και καλλιτέχνες όπως οι Alice Cooper, Aerosmith, Ozzy Osbourne, Dave Mustaine, Poison, W.A.S.P. και άλλους.
Γιατί αξίζει να τα δεις: Γιατί το Los Angeles, εκείνη την περίοδο, ήταν το κέντρο της μουσικής και τα ντοκιμαντέρ αυτά μεταφέρουν με επιτυχία το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια έξαρσης των συγκεκριμένων μουσικών ρευμάτων.
Until the Light Takes Us (2008)
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελεί και προσωπικά αγαπημένο, μιλάει για το δεύτερο κύμα του black metal, ή, όπως είναι ευρέως γνωστό, για το «True Norwegian Black Metal». Ένα “σκοτεινό” film όπως πρέπει, που μιλάει για την ιστορία του “σκοτεινού” αυτού μουσικού είδους, με συνεντεύξεις από μέλη των Darkthrone (με τον Fenriz να μονοπωλεί κάπως το ντοκιμαντέρ), Immortal, Mayhem, Ulver, Emperor και Varg Vikernes μέσα από τη φυλακή.
Γιατί αξίζει να το δεις: Με την σκηνοθεσία του μεταφέρει απόλυτα τις συνθήκες και την αναγκαιότητα της γέννησης του είδους και γιατί ακόμα και αν δεν ακούς black metal οι, πολλές φορές, αιματοβαμμένες ιστορίες που η black έχει να διηγηθεί, είναι πολύ ενδιαφέρουσες.
Woodstock (1970)
Εδώ έχουμε μια ιδιότυπη ταινία καθώς ίσως, για πολλούς, να μην είναι ακριβώς ντοκιμαντέρ, αλλά σε μία τέτοια λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το Woodstock! Το ντοκιμαντέρ αυτό έχει ως θέμα το φημισμένο φεστιβάλ που έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1969 στη Νέα Υόρκη και περιλαμβάνει τις ιστορικές εμφανίσεις των μουσικών που είχαν λάβει μέρος.
Γιατί αξίζει να το δεις: Εδώ θα αντιστρέψω την ερώτηση και θα πω “Γιατί να ΜΗΝ το δεις;”. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, αν είσαι fan της ροκ, να μην δεις μια ταινία που μιλάει για το μεγαλύτερο φεστιβάλ του είδους.
Σκέψεις διοργανωτών για αναβίωση του θρυλικού Woodstock Festival
American Hardcore (2006)
Το ‘American Hardcore’ έχει ως θέμα το αμερικανικό punk την περίοδο 1980-1986 (ίσως και νωρίτερα) και θέλει να δείξει την γέννηση και την ανάπτυξη του είδους. Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνει υλικό, είτε live εμφανίσεις είτε συνεντεύξεις, από τα πρώτα χρόνια των μεγαλύτερων αμερικανικών punk συγκροτημάτων.
Γιατί αξίζει να το δεις: Γιατί εκτός των συνεντεύξεων με μπάντες όπως οι Black Flag, Minor Threat, Bad Brains κ.ά., θα δεις να μιλάνε για το θέμα και μουσικοί όπως ο Phil Anselmo και ο Flea (ο οποίος βέβαια είχε περάσει και μια βόλτα από την hardcore punk σκηνή).
Hype! (1996)
Πιθανώς ο πιο πετυχημένος τίτλος όλων! Το ‘Hype!’ ακολουθεί την ιστορία ενός είδους με τεράστιο hype… της grunge. Η προσέγγιση του θέματος γίνεται από την οπτική γωνία των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα στην grunge σκηνή και είδαν το είδος με το οποίο ασχολούνταν να γίνεται ξαφνικά mainstream, όλοι να ασχολούνται με αυτό και εν τέλει να εμπορευματοποιείται σε υπερβολικό βαθμό. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει συνεντεύξεις από μέλη των μεγαλύτερων συγκροτημάτων της σκηνής του Seattle όπως των Mudhoney, Nirvana, Soundgarden, The Melvins, Pearl Jam και άλλοι.
Γιατί αξίζει να το δεις: Θα δεις την grunge με άλλο μάτι, αφού φαίνεται καθαρά στην ταινία πως οι μουσικοί που ασχολήθηκαν με αυτήν δεν ήταν τα κλισέ “αγριεμένα νιάτα”, αλλά σοβαροί μουσικοί με αγνή αγάπη για τη μουσική που έγραφαν.
Metal: A Headbanger’s Journey (2005)
Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ είναι αυτό που έρχεται πιο κοντά με τον θεατή, αφού έχει δημιουργηθεί από έναν metalhead, ένα fanboy, που έχει ως σκοπό να γνωρίσει τα πρότυπά του (μίλησε με Dio, Tony Iommy και Alice Cooper, not bad) και να προσεγγίσει το θέμα του metal από κοινωνιολογική σκοπιά. Το ‘Metal: A Headbanger’s Journey’ περιλαμβάνει συνεντεύξεις από τους μεγαλύτερους metal καλλιτέχνες όλων των υπό-κατηγοριών της metal και είναι όντως ένα ταξίδι αφού ξεκινάει από τον Καναδά, πηγαίνει στην Αμερική και καταλήγει στην Ευρώπη ώστε να συναντήσει τους μουσικούς που λαμβάνουν μέρος στο ντοκιμαντέρ.
Γιατί αξίζει να το δεις: Είναι από τα πιο ολοκληρωμένα film σχετικά με το είδος και σου παρουσιάζει τη συσχέτιση μεταξύ των διάφορων κατηγοριών της metal. Επίσης μιλάει με τον Dio αυτό από μόνο του πρέπει να αρκεί.