Νέες κατηγορίες “αντιγραφής” για το Uptown Funk

Ακούστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας...
Bruno Mars & Mark Ronson - 'Uptown Funk'
Bruno Mars & Mark Ronson - 'Uptown Funk'

Θυμάστε την περίπτωση του ‘Blurred Lines’; Pharrell Williams και Robin Thicke, μετά από δικαστική απόφαση, αναγκάστηκαν να πληρώσουν 7.4 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια του Marvin Gaye, αφού… δανείστηκαν χωρίς την άδειά της, τη μουσική του ‘Got To Give It Up’. Ε κάτι παρόμοιο, λοιπόν, δεν αποκλείεται να συμβεί και με το ‘Uptown Funk’ των Mark Ronson και Bruno Mars, αφού κατηγορείται ξανά για “αντιγραφή”, αυτήν τη φορά από την funk μπάντα Collage.

Το συγκρότημα, που ήταν ενεργό στην αρχή των ’80s, υπέβαλε διαμαρτυρία υποστηρίζοντας πως το ‘Uptown Funk’ (το οποίο παρεμπιπτόντως πλησιάζει τις δύο δισεκατομμύρια θεάσεις στο YouTube), είναι «σχεδόν πανομοιότυπο» με το ‘Young Girls’, κομμάτι τους που κυκλοφόρησε το 1983. Όπως αναφέρει το Pitchfork, οι Collage στο υπόμνημά τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως τόσο η δομή όσο και οι ακολουθίες της κιθάρας, του μπάσου και των synthesizers, είναι στοιχεία «εντυπωσιακά παρόμοια» με αυτά του δικού τους track.

Αν και ακούγοντας το κομμάτι ίσως μοιάζει κάπως τραβηγμένος ο χαρακτηρισμός “σχεδόν πανομοιότυπα”, δεν μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε την ομοιότητα στο πολύ χαρακτηριστικό intro.

Και μπορεί οι δημιουργοί του τραγουδιού να μην κρύβουν τις επιρροές τους από την electro funk και την soul των ’70s-’80s, ωστόσο αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που μία ξεχασμένη μπάντα διεκδικεί πνευματικά δικαιώματα για το κομμάτι, αφού το ίδιο έκαναν και οι The Sequence, τον περασμένο Φεβρουάριο, με το κομμάτι ‘Funk You Up’. Ενώ μην ξεχνάμε πως στα credits του ‘Uptown Funk’, έχουν ήδη προστεθεί και οι The Gap Band, αφού οι Mark Ronson και Bruno Mars χρησιμοποίησαν στοιχεία από το κομμάτι τους, ‘Oops Up Side Your Head’.

Ακούστε εδώ το κομμάτι που διεκδικεί credits από το ‘Uptown Funk’:

Collage - Young Girls

Και θυμηθείτε εδώ ξανά την τεράστια επιτυχία του Mark Ronson και του Bruno Mars:

Mark Ronson - Uptown Funk (Official Video) ft. Bruno Mars

Διαβάστε ακόμα:

Πώς 11 συνθέτες μοιράστηκαν τα 2 εκατομμύρια δολάρια κέρδη από το ‘Uptown Funk’;

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.