O Tom Morello τίμησε τον Fidel Castro

Tom Morello
Tom Morello

Ο θάνατος του Κουβανού πρώην προέδρου, Fidel Castro, την Παρασκευή, ώθησε τον Tom Morello να κάνει κάποια θετικά σχόλια για τον πρώην πολιτικό. Μάλιστα, ο κιθαρίστας των Rage Against The Machine, Audioslave και Prophets of Rage ανακάλεσε το ταξίδι του στην Κούβα το 2005.

«Στην Κούβα με τους Audioslave επισκεφθήκαμε ένα πρώην country club, το οποίο είχε μετατραπεί σε δωρεάν σχολείο για ταλαντούχους μουσικούς. #RIPFidel #Vivalarevolucion», έγραψε στο Twitter.

Επίσης, με μία μακροσκελή ανάρτησή του στο Instagram, ο Αμερικανός μουσικός και ακτιβιστής τόνισε πως δεν συμφωνούσε σε όλα με τον Castro, αναγνώρισε όμως τη συνεισφορά του και το ρόλο του στην ιστορία.

Με ποια ηθική μπορούν να μιλούν οι Αμερικανοί ηγέτες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία χώρα με εκατομμυριούχους και άπορους, όπου γίνονται διακρίσεις στους μαύρους και μεγάλα σύνολα από Τσικάνος, Πουερτορικανούς και Λατινοαμερικάνους αποδοκιμάζονται, βιώνουν την εκμετάλλευση και γελοιοποιούνται; – Fidel.

Παρόλο που δεν συμφωνώ σε όλα όσα έκανε ο Fidel Castro υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο δυσφημίζεται στις ΗΠΑ, ενώ παράλληλα αποτελεί τεράστιο ήρωα στις χώρες του Τρίτου Κόσμου. Αψηφώντας τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό για 50 χρόνια, θεσπίζοντας την καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παιδική ανοσοποίηση και το καλύτερο σύστημα παιδείας στο Δυτικό ημισφαίριο (ξεπερνώντας τις ΗΠΑ και τον Καναδά), εξάγοντας ιατρούς σε χώρες με έλλειψη σε ολόκληρο τον πλανήτη (η κυβέρνηση του Bush απέρριψε την προσφορά του για αποστολή ιατρικών αποστολών στη Νέα Ορλεάνη κατά τη διάρκεια του τυφώνα ‘Katrina’) και όντας αμετανόητος υπέρμαχος των φτωχών και των αναξιοπαθών, δεν είναι παράλογο που εκατομμύρια θα θρηνήσουν τον θάνατό του. Οι Audioslave ήταν το πρώτο ροκ συγκρότημα από τις ΗΠΑ που έπαιξε στην Κούβα και η εμπειρία αυτή είναι κάτι που θα κρατήσω για πάντα, ειδικά την επίσκεψη στο πρώην country club πλουσίων που είχε μετατραπεί σε δωρεάν σχολείο για ταλαντούχους μουσικούς. #vivalarevolucion #RIPFidel

View this post on Instagram

"With what morality can the US leaders talk of human rights in a country where there are millionaires and beggars, where blacks face discrimination and great masses of Chicanos, Puerto Ricans and Latin Americans are deprecated, exploited and humiliated?"-Fidel. While I don't agree with all that Fidel Castro did there is ample reason why he is vilified in the US and yet remains a huge hero throughout the Third World. By defying Yankee imperialism for 50 years, instituting the best healthcare, child immunization and literacy systems in the Western Hemisphere (surpassing the US and Canada), exporting doctors to countries in need all over the globe (the Bush administration turned down his offer to send medical teams to New Orleans during Hurricane Katrina), and being an unrepentant advocate of the poor and exploited it is no surprise that millions will mourn his passing. Audioslave was the first US rock band to ever play in Cuba and that experience will be one I will always treasure, especially the trip we took to a former country club of the wealthy that had been turned into a free college for gifted musicians. #vivalarevolucion #RIPFidel

A post shared by Tom Morello (@tommorello) on

O Fidel Castro ηγήθηκε της κυβέρνησης της Κούβας από το 1959 ως το 2006, όταν πλέον ο αδερφός του, Raúl, ανέλαβε την ηγεσία. Ο Fidel εγκατέστησε το κομμουνιστικό καθεστώς και κατάφερε να επιβιώσει πολλάκις από τις προσπάθειες της CIA να το ανατρέψει, αντιμετώπισε το οικονομικό εμπάργκο, καθώς και εκατοντάδες απόπειρες δολοφονίας του. Το 1962, λίγο έλειψε να ξεκινήσει πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ, μόλις αποκαλύφθηκε πως οι Σοβιετικοί είχαν ξεκινήσει την εγκατάσταση πυρηνικών βάσεων στην Κούβα (Κρίση των Πυραύλων – Cuban missile crisis). Τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις απόπειρες αποκατάστασης των σχέσεων τους με την Κούβα μετά από 65 χρόνια. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, ο πρόεδρος Obama έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την Κούβα μετά τον Calvin Coolidge το 1928.