Η ημέρα που ο Marlon Brando αρνήθηκε το Όσκαρ του
Από το 1929 που δόθηκαν πρώτη φορά βραβεία Όσκαρ, έχουν υπάρξει αρκετές στιγμές αμηχανίας που έφερναν συχνά σε δύσκολη θέση την Ακαδημία.
Ωστόσο ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η άρνηση του θρυλικού Marlon Brando να παραλάβει το χρυσό αγαλματίδιο, στέλνοντας μάλιστα στη θέση του μια νεαρή Ινδιάνα.
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και συζητιέται τακτικά μέχρι σήμερα. Ας δούμε όμως τι αρκιβώς συνέβη τότε αναλυτικά.
Βρισκόμαστε στο 1973 και δεν αποτελεί καθόλου υπερβολή να ειπωθεί πως η καριέρα του Marlon Brando βρίσκεται στην καλύτερή της φάση, ενώ ούτε και τα προσωπικά του βρίσκονται στο ζενίθ τους.
Τα 60s βρήκαν το θρυλικό ηθοποιό να συμμετέχει στις ταινίες ‘Candy’ και ‘The Nightcomers’ που δεν κέρδισαν ούτε τους κριτικούς, ούτε το κοινό, ενώ το ‘The Night of the Following Day’ παρότι τα πήγε λίγο καλύτερα από τις δύο προαναφερθείσες ταινίες, δεν θεωρήθηκε κάτι ιδιαίτερο.
Επιπλέον, ειδικά μετά το ‘Mutiny on the Bounty’ την τελευταία ίσως μέχρι τότε κλασική ταινία του ηθοποιού, ο Marlon Brando είχε χτίσει τη φήμη του ιδιαίτερα δύσκολου συνεργάτη, αποθαρρύνοντας ηθοποιούς και σκηνοθέτες από το να θέλουν να συνεργαστούν μαζί του.
Ειλικρινά μιλώντας, με το ρόλο του στο ‘The Godfather’ την ταινία δηλαδή για την οποία ο ηθοποιός κέρδισε το Όσκαρ, έμοιαζε να παίζει τα ρέστα του αναφορικά με την καριέρα του, κάτι που βέβαια ουδώλως τον αποθάρρυνε από το να μποϋκοτάρει την τελετή.
Εκείνη τη χρονιά συνυποψήφιοι για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου, ήταν οι Peter O’Toole, Michael Caine και Lawrence Olivier και όσο ασύλληπτα σκληρός κι αν ήταν ο ανταγωνισμός, οι προγνώσεις, «έδιναν» τον Brando να το κατακτά, αφού ο Don Vito Corleone, είχε καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές ακόμα και των πιο δύσπιστων Αμερικανών θεατών.
Ο ηθοποιός πάντως είχε δηλώσει εκ των προτέρων πως δεν θα παρουσιαστεί στα Βραβεία και θα στείλει στη θέση του τη σχετικά άγνωστη Sacheen Littlefeather μια νεαρή αυτόχθονα ηθοποιό, μοντέλο και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων τον γηγενών Αμερικανών.
Όπως αργότερα εξήγησε ο Marlon Brando με μια μακροσκελή δήλωσή που δημοσιεύτηκε στον τύπο, με σημαντικότερο εκπρόσωπο όσων τη δημοσίευσαν τους New York Times*, προέβη σε αυτή την πράξη ως διαμαρτυρία για τον τρόπο που η κινηματογραφική κοινότητα παρουσιάζει τους αυτόχθονες.
Ήθελε να στηλιτεύσει την προβολή τους ως άγριους, κακούς και βάρβαρους, καυτηριάζοντας παράλληλα το γεγονότα που εξελίσσονταν εκείνες τις μέρες στην ιστορική για τους Ινδιάνους κωμόπολη Γούντεντ Νι, περισσότερα για το οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ, καθώς προκειμένου να αποδοθούν σωστά, θα πλατιάσουν σημαντικά την εξιστόρηση των γεγονότων.
Επιστρέφοντας στη βραδιά της βράβευσης, οι παρουσιαστές Roger Moore (ναι αυτός που ενσάρκωσε τον James Bond) και Liv Ulman ανακοίνωσαν πως ο νικητής της κατηγορίας είναι ο Marlon Brando με την αίθουσα να ξεσπά σε χειροκροτήματα.
Λανθασμένα ακούστηκε στη μετάδοση πως το Όσκαρ στη θέση του, θα δεχτεί η Sacheen Littlefeather η οποία ανεβαίνοντας στη σκηνή έσπευσε να το αρνηθεί προκαλώντας εμφανή αμηχανία στον Moore.
Η Ινδιάνα πήρε το λόγο και αφού συστήθηκε, προσπάθησε να εξηγήσει εν συντομία το λόγο που βρίσκεται εκεί, συμπληρώνοντας πως λόγω χρόνου ολόκληρη η ανακοίνωση του Brando θα δημοσιευτεί στον τύπο (βλ. αναφορά στους New York Times).
Αμέσως η αίθουσα διχάζεται και ενώ άλλοι ξεσπούν σε χειροκρότηματα, ένα δυστυχώς μεγάλο κομμάτι του κοινού ξεκινά να την γιουχάρει, με τη Littlefeather να ζητά συγνώμη για την παρέμβασή της και να κλείνει με την ευχή τα πράγματα στο μέλλον να καλυτερεύσουν και ένα ευχαριστώ εκ μέρους του ηθοποιού.
Μεγάλη μερίδα της Αμερικάνικής, με τους συντηρητικούς της κύκλους να πρωτοστατούν, καταδίκασε την ενέργεια του Brando.
Το ίδιο βράδυ ο Clint Eastwood δήλωσε ειρωνικά:
Θα έπρεπε να παρουσιάσω εγώ τα Όσκαρ εκ μέρους όλον των cowboy που πυροβολήθηκαν στα γουέστερν του John Ford.
Ο John Wayne από την πλευρά του σχολίασε αργότερα υποτιμητικά:
Ο Brando έπρεπε να εμφανιστεί ο ίδιος εκείνη τη νύχτα και να μιλήσει για της απόψεις του, αντί να ντύσει μια άγνωστο μικρό κορίτσι με στολή Ινδιάνας.
Το βέβαιο είναι πως ο Marlon Brando εκείνο το βράδυ, απέκτησε τον τίτλο του μαύρου πρόβατου του Hollywood, προβαίνοντας μια μια σπουδαία κίνηση αντίστασης, αλλά και αφύπνισης του ευρέος κοινού.
Λίγους μήνες μετά, ο ηθοποιός μίλησε αναλυτικά και στην τηλεόραση για το σκεπτικό της κίνησής του, δηλώνοντας πως δεν θα άλλαζε κάτι από όσα έκανε.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε πως ο Marlon Brando δεν ήταν ο πρώτος που αρνήθηκε το Βραβείο Όσκαρ.
Δύο χρόνια πριν, ο George C. Scott, είναι αρνηθεί ευγενικά τη βράβευσή του για την ταινία ‘Patton’, δηλώνοντας πως δεν θέλει να έχει καμία ανάμιξη με την Αμερικανική Ακαδημία του κινηματογράφου.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 1961, ο Scott είχε αρνηθεί και το βραβείο του Β’ Ανδρικού ρόλου για την ταινία ‘Hustler’.
Τέλος, ο Marlon Brando, μέτρησε στη λαμπρή καριέρα του συνολικά 8 υποψηφιότητες για Όσκαρ και πριν το ‘The Godfather’ το είχε κερδίσει άλλη μια φορά το 1955 για την ταινία ‘On the Waterfront’ και το είχε παραλάβει κανονικά, με ένα σύντομο αλλά τρομερά γλαφυρό λόγο για ευχαριστώ.
*H New York Post ήταν η μόνη εφημερίδα που είχε δημοσιεύσει ολόκληρη τη δήλωση των 15 σελίδων.