Search
Close this search box.
Πού, πότε και πώς ξεκίνησε το έθιμο των αναπτήρων στις συναυλίες

Πού, πότε και πώς ξεκίνησε το έθιμο των αναπτήρων στις συναυλίες

Οι επικρατέστερες εκδοχές περιλαμβάνουν John Lennon, Bob Dylan, The Doors και Leonard Cohen.

Είναι από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές μίας συναυλίας…

Ο καλλιτέχνης παίζει ένα ήσυχο, συναισθηματικό κομμάτι και το ακροατήριο, ενστικτωδώς, σηκώνει ψηλά τους αναπτήρες, κυματίζοντας τα χέρια του στο ρυθμό του εκάστοτε τραγουδιού.

Έστω κι αν αυτό το έθιμο έχει αρχίσει να αλλάζει μορφή, και οι αναπτήρες έχουν αρχίσει να αντικαθίστανται από τα κινητά τηλέφωνα, το concept παραμένει το ίδιο.

Πώς όμως ξεκίνησε αυτό το έθιμο; Πού και πότε συνέβη για πρώτη φορά;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να αναζητήσουμε την αρχή της, θα πρέπει να γυρίσουμε αρκετές δεκαετίες πίσω.

Ας δούμε, λοιπόν, τις επικρατέστερες εκδοχές, σχετικά με το ξεκίνημα αυτής της πολύ ιδιαίτερης συνήθειας που έχει ταυτιστεί με τη μουσική.

1. Melanie (Woodstock, 1969)

Είναι μακράν η πιο γνωστή θεωρία. 15 Αυγούστου 1969, πρώτη μέρα του φεστιβάλ Woodstock και βρέχει καταρρακτωδώς.

Η πρωτοεμφανιζόμενη, αλλά ήδη εξαιρετικά δημοφιλής στο κοινό, Melanie (Melanie Safka), ανεβαίνει στη σκηνή και ξεκινάει να τραγουδάει, ενώ ο κόσμος συνεχίζει να την ενθαρρύνει, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Οι διοργανωτές, λοιπόν, θέλοντας να επιβραβεύσουν την υπομονή και τη στήριξη του κοινού, μοίρασαν κεριά, λέγοντας πως η φλόγα και το φως θα τους προστάτευαν από τη βροχή, το κρύο και την ταλαιπωρία της βραδιάς..

. Μέσα σε  λίγη ώρα, ο λόφος άναψε από τα κεριά του ακροατηρίου, με τη Melanie να αντλεί έμπνευση από αυτήν την αξέχαστη εικόνα και να γράφει λίγο αργότερα το κομμάτι ‘Lay Down (Candles In The Rain)’.

Melanie at Woodstock


2. John Lennon και Yoko Ono (Toronto, 1969)

Μόλις έναν μήνα μετά από την εμφάνιση της Melanie στο Woodstock, ο John Lennon εμφανίζεται ζωντανά μαζί με την Plastic Ono Band στο Live Peace In Toronto.

Κατά την είσοδο τους στη σκηνή, ο συντονιστής, τους καλεί λέγοντας: «Ετοιμάστε τα σπίρτα σας… Κυρίες και Κύριοι, οι Plastic Ono Band!»

Αυτό, θεωρείται το πρώτο καταγεγραμμένο καλωσόρισμα καλλιτέχνη στη σκηνή, με σπίρτα και αναπτήρες.


3. Leonard Cohen (Isle Of Wight Festival, 1970)

Ακόμη μία εκδοχή που συναντούμε συχνά.

Σύμφωνα με την ιστορία, όταν ο Leonard Cohen ανέβηκε στη σκηνή του γνωστού φεστιβάλ, Isle Of Wight, θέλησε να δημιουργήσει μία πιο ήρεμη ατμόσφαιρα και διάθεση, καθώς το πλήθος ήταν απείθαρχο και ταραγμένο, λίγο πριν έρθει η σειρά του να τραγουδήσει.

Ζήτησε, λοιπόν, από όλους τους παρευρισκομένους του ακροατηρίου, να κρατήσουν ψηλά αναμμένα σπίρτα «για να τους βλέπει».

Suzanne (from "Live At The Isle of Wight 1970") (Live At The Isle of Wight 1970)


4. Neil Diamond (Hot August Night, 1972)

Άλλη μία πολύ διαδεδομένη ιστορία.

Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, και αυτοί που υποστηρίζουν πως το έθιμο των αναπτήρων ξεκίνησε όταν σε μία συναυλία του Neil Diamond το 1972, το πλήθος αυθόρμητα άναψε σπίρτα και αναπτήρες τη στιγμή που ο καλλιτέχνης άρχισε να ερμηνεύει το ‘(Turn On Your) Heartlight’.


5. Bob Dylan and The Band (1974 tour)

Ο Bob Dylan και οι The Band περιόδευσαν μαζί το 1974, τραγουδώντας σε πολλές πολιτείες των Η.Π.Α, αλλά και σε άλλες χώρες εκτός Αμερικής, από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 14 Φεβρουαρίου.

Σε πολλές πηγές, αναφέρεται πως οι αναμμένοι αναπτήρες ήταν ένα πολύ συχνό φαινόμενο στα live αυτού του tour, κάτι που φαίνεται και από το εξώφυλλο του δίσκου που κυκλοφόρησε από αυτήν την περιοδεία.

Bob Dylan - Knockin' on Heaven's Door - Live 1974


6. The Doors

Μία ακόμη πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι αυτή που θέλει τον κόσμο να συνήθιζε να ανάβει αναπτήρες στις συναυλίες των The Doors ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν έπαιζαν την τεράστια επιτυχία τους, ‘Light My Fire’. Σίγουρα η αγαπημένη θεωρία για τους φίλους του Jim Morrison και της θρυλικής μπάντας.

The Doors - Light My Fire

Ενδιαφέρουσα η εκδοχή με τους The Doors, όμορφη η ιστορία στο Woodstock και πολύ πειστικά τα γεγονότα στις συναυλίες του John Lennon και του Bob Dylan.

Το ποια θεωρία μοιάζει πιο αληθινή ή ποιο συμβάν ήταν το πιο καθοριστικό, λίγη σημασία έχει όταν έχεις ταξιδέψει για λίγο στα ’60s-’70s για να αναζητήσεις την αλήθεια – αν αυτή υπάρχει, αφού το πιο πιθανό σενάριο είναι, φυσικά, όλα τα παραπάνω περιστατικά, όπως ίσως κι άλλα πολλά, να επηρέασαν λιγότερο ή περισσότερο την υιοθέτηση αυτής της τόσο αγαπημένης συναυλιακής συνήθειας που συναντούμε σε όλον τον κόσμο.

Ενδεικτικές πηγές: mixanitouxronou.gr, Reddit, SandieGoReader

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Σχετικά Άρθρα: