Queen – Bohemian Rhapsody
Τι να πεις και τι να γράψεις για το εμβληματικό τραγούδι των Queen;
Η παρέα του Freddy Mercury έφτασε στο συνθετικό της ζενίτ με αυτό το κομμάτι, χαρίζοντας στον μουσικό κόσμο ένα κομμάτι που θα αντηχεί στην αιωνιότητα.
Ένα τραγούδι-ύμνος της rock που έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της, ένα τραγούδι που είναι η αυθόρμητη απάντηση πολλών μουσικόφιλων στην ερώτηση «Ποιο είναι το κορυφαίο κομμάτι όλων των εποχών;», αν υπάρχει απάντηση σε κάτι τόσο υποκειμενικό…
Το ‘Bohemian Rhapsody’ ηχογραφήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1975 και κυκλοφόρησε σαν single στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, σαν promo του δίσκου ‘A Night at the Opera’, που ανέβηκε στα ράφια των δισκοπωλείων σχεδόν ένα μήνα μετά.
Οι Queen πήγαν ολόκληρη τη μουσική ένα επίπεδο πάνω, με ένα μεγαλειώδες έργο το οποίο μπορούμε να πούμε πως είναι και το magnum opus τους, η δική τους βαριά και ασήκωτη παρακαταθήκη.
Η δομή του είναι τέτοια που χώρεσε διαφορετικά είδη, εναλλαγές ρυθμών και καινοτομίες που όμοιές του δύσκολα συναντάς σε συγκρότημα.
Γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον Freddie Mercury, σε αντίθεση με τον τρόπο που δούλευε το συγκρότημα μέχρι τότε, και αποτελεί την επιτομή του όρου progressive, σμίγοντας αριστοτεχνικά σε έξι λεπτά ετερόκλητα στοιχεία.
Το τραγούδι δεν έχει ρεφρέν και ξεδιπλώνεται αλλάζοντας διαρκώς το τέμπο και το ηχόχρωμα του:
- Εισαγωγή (0:00-0:48)
- Κιθαριστικό σόλο (2:36-3:03)
- Όπερα (3:03-4:07) (Η ηχογράφησή της διήρκησε πάνω από 70 ώρες)
- Hard rock (4:07-4:55)
- Επίλογος (4:55-5:55)
Αμέσως μετά την κυκλοφορία του, το Bohemian Rhapsody γνώρισε κατευθείαν τεράστια εμπορική επιτυχία, παρά το γεγονός ότι η μεγάλη του διάρκεια το καθιστούσαν ένα κομμάτι δύσκολο για να κυριαρχήσει στα ραδιόφωνα.
Ο manager των Queen, John Reid, έβαλε τον Elton John να το ακούσει, με τον Βρετανό να αναφωνεί αυθόρμητα:
Είσαι τρελός; Αυτό δεν πρόκειται να παιχτεί στα ραδιόφωνα!
Η δισκογραφική των Queen επέμενε να πετσοκόψουν τη διάρκεια χωρίς να πολυπιστεύει στην επιτυχία του, όπως γίνεται συνήθως με ύμνους της rock.
Ο Freddie Mercury ήταν κατηγορηματικός και όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Ο Roger Taylor θυμάται:
Οι δισκογραφικές μας πίεζαν να κόψουμε τη διάρκειά του αλλά εμείς επιμέναμε, ξέραμε ότι αν αφαιρέσουμε κάποια μέρη του τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο με το πρωτότυπο.
Θα χάνονταν όλα αυτά τα διαφορετικά συναισθήματα που σου γεννάει κατά τη διάρκειά του!
Είπαμε ΟΧΙ. Νιώθαμε πως έπρεπε να μείνει ως έχει, είτε θα κάνει επιτυχία είτε θα ξεχαστεί.
Ο Brian May σχολιάζει:
Το Bohemian Rhapsody; Ήταν η κορυφαία στιγμή μας… Θυμάμαι τον Freddie να έρχεται με ένα σωρό σημειώσεις, να απλώνει χαρτιά πάνω στο πιάνο του!
Δούλευε τις αρμονίες επί τόπου, τις κατέβαζε από το κεφάλι του και έλεγε ότι αυτό το τραγούδι θα γίνει μια όπερα!
16 ολόκληρα χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το Νοέμβριο του 1991, το κομμάτι ξαναέπιασε κορυφή στα single charts, λόγω του θανάτου του Freddie Mercury που.
Κύρια αιτία για την απότομη αύξηση των πωλήσεων ήταν η φιλανθρωπική δράση που διοργανώθηκε για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη μάστιγα του AIDS, και η μεγαλειώδης συναυλία προς τιμήν του Freddie στο Wembley, που πήρε μυθικές διαστάσεις μέσα στο χρόνο και αποτέλεσε το μεγαλοπρεπές κατευόδιο που του άξιζε.
Εκείνο το βράδυ, κορυφαία ονόματα της μουσικής έδωσαν μια μοναδική παράσταση στο Λονδίνο.
Στο κατάμεστο Wembley βρέθηκαν 72.000 θεατές (τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν σε μόλις 3 ώρες), ενώ το live είδαν και άκουσαν ακόμα 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, αφού μεταδόθηκε ζωντανά, τόσο τηλεοπτικά όσο και ραδιοφωνικά, σε 76 χώρες
Elton John, David Bowie, Annie Lennox, Seal, Metallica, Tony Iommi (Black Sabbath), Robert Plant (Led Zeppelin), Guns N’ Roses, George Michael, Roger Daltrey (The Who), Mick Ronson (The Spiders from Mars), Ian Hunter (Mott the Hoople), Zucchero, Paul Young, Extreme, Def Leppard, Lisa Stansfield, Liza Minnelli, Bob Geldof, Spike Edney, Spinal Tap και U2 (μέσω δορυφόρου), ήταν οι καλλιτέχνες που συνασπίστηκαν εκείνη τη νύχτα.
Ο Elton John κάθισε στο πιάνο του και ο Axl Rose των Guns N’ Roses έκανε ό,τι μπορούσε για να ερμηνεύσει το κομμάτι.
Δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο για έναν τραγουδιστή να μπει στα παπούτσια του Freddie Mercury, ειδικά στο ‘Bohemian Rhapsody’:
43 χρόνια μετά την κυκλοφορία του Bohemian Rhapsody, η βιογραφική ταινία των Queen ανεβαίνει στις αίθουσες και σαρώνει.
Κατακτά αμέσως μια θέση στην pop κουλτούρα, κυριαρχεί στις συζητήσεις μουσικόφιλων και φίλων του κινηματογράφου, κερδίζει τέσσερα συνολικά βραβεία Όσκαρ και συστήνει ξανά δυναμικά τους Queen σε ένα νεότερο και ευρύτερο ακροατήριο.
Η έκρηξη των πωλήσεων, τα εισιτήρια που έκοψε και η κυριαρχία του κομματιού στις υπηρεσίες streaming έκανε τους Queen ξανά πρωταθλητές…