Search
Close this search box.
Roger Taylor: 10 τραγούδια-σταθμοί μιας τεράστιας καριέρας

Roger Taylor: 10 τραγούδια-σταθμοί μιας τεράστιας καριέρας

Χρόνια πολλά Roger Taylor!
Roger Taylor
Roger Taylor

Ο Roger Taylor δεν αποτελεί ένα ακόμη κοινότυπο μέλος συγκροτήματος.

Είτε από άποψη μουσικής, είτε από άποψη σύνθεσης, ο ίδιος έβαλε το δικό του «λιθαράκι» για να καταφέρουν οι Queen να αγγίξουν την κορυφή.

Γιατί δεν ήταν μόνο ο Freddie· ήταν και ο Brian και ο Roger και ο John. Ένα τόσο αρμονικά ταιριασμένο σύνολο που κατόρθωσε να αφήσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της μουσικής.


Breakthru

Queen - Breakthru (Official Video Remastered)

Κάτι που ίσως λίγοι γνωρίζουν είναι ότι το εν λόγω κομμάτι αποτελεί, στην ουσία, συνδυασμό δύο άλλων· το πρώτο μισό λεπτό ανήκει σ’ ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι, το οποίο «υπογράφει» ο Freddie Mercury, με το όνομα ‘A New Life Is Born’.

Το υπόλοιπο είναι το ‘Breakthru’ αυτό καθαυτό.

Δημιουργία κυρίως του Taylor, με τη συνεισφορά και των υπόλοιπων μελών. Ο Freddie Mercury είχε πει χαρακτηριστικά:

Το ‘Breakthru’ «βγήκε» από τον Roger, πραγματικά· είναι το κομμάτι του.


Innuendo

Queen - Innuendo (Official Video)

Πάλι σε συνεργασία με τον Freddie, το ‘Innuendo’ αποτελεί φόρο τιμής στους Led Zeppelin.

Ναι, καλά διαβάσατε. Μάλιστα, το 1992, ο Robert Plant το ερμήνευσε στο στάδιο Wembley (στη συναυλία που είχε γίνει το 1992, προς τιμήν του Mercury) με τα εναπομείναντα άτομα των Queen ολόκληρο το κομμάτι, συνδυάζοντας αποσπάσματα από το ‘Kashmir’ και το ‘Thank You’.

Αξιοσημειώτο είναι το γεγονός ότι το ορχηστρικό κομμάτι στη μέση είναι εξ ολοκλήρου δημιουργία synthesizer, αλλά και ότι το κιθαριστικό σόλο που ακούγεται στο 3:03 είναι εκτελεσμένο από τον Steve Howe και όχι από τον Brian May, καθώς ο ίδιος δεν μπορούσε να… ανταπεξέλθει (!).

Το ‘Innuendo’ κατάφερε να χαρίσει για τρίτη φορά στο συγκρότημα την πρώτη θέση στα βρετανικά charts.


The Invisible Man

Queen - The Invisible Man (Official Video Remastered)

Η έμπνευση για αυτό το τραγούδι ήρθε στον ντράμερ διαβάζοντας το ομώνυμο βιβλίο του H.G. Wells. Λέγεται πως ο ίδιος έγραψε ένα κομμάτι αυτού, καθώς… έκανε μπάνιο.

Η ιδέα πίσω από το τραγούδι είναι το να είσαι αόρατος, όχι όμως σωματικά· ο «Αόρατος Άνδρας» μπορεί να δει το εσωτερικό των ανθρώπων και να αντιληφθεί ποιοι πραγματικά είναι, πίσω από τη μάσκα που φορούν.

Φαίνεται πως ο ίδιος έγινε «αόρατος», κατόπιν μίας ερωτικής απογοήτευσης.

Ίσως να μην το έχετε παρατηρήσει, αλλά μέσα στο κομμάτι υποκρύπτονται τα ονόματα και των τεσσάρων μελών· στην αρχή, μπορεί κανείς να ακούσει τα ονόματα του Freddie και του John, λίγο πριν από το κιθαριστικό σόλο, εκείνο του Brian, ενώ μετά τη φράση «Look at me, look at me», το όνομα του Roger.


A Kind of Magic

Queen - A Kind of Magic (Official Video Remastered)

Αρχικά κομμένο και ραμμένο για την ταινία ‘Highlander’, ο Mercury πήρε την πρωτοβουλία να κάνει μερικές (εντάξει, πολλές) παραλλαγές και να δημιουργήσει, στην ουσία, ένα νέο κομμάτι. Λέγεται ότι όλο αυτό έγινε πίσω από την πλάτη του Roger Taylor (όταν βρισκόταν διακοπές), κάτι που τον εξόργισε.

Πιθανολογείται ότι εξαιτίας αυτού, τα εύσημα δίνονται μόνο στον drummer και όχι στον frontman.

Τελικά, η εκδοχή του Freddie ήταν αυτή που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο δωδέκατο άλμπουμ τους, ενώ την εκδοχή του Roger μπορεί να την απολαύσει κανείς στην ταινία.

Είναι συγκινητικό ότι ήταν το τελευταίο κομμάτι που ερμήνευσαν και οι τέσσερις μαζί επί σκηνής· αυτό συνέβη στην περιοδεία τους, ‘Magic’, το 1986, καθώς την επόμενη χρονιά ο Freddie διεγνώσθη με AIDS και, έκτοτε, δεν βρισκόταν σε θέση να περιοδεύει.


One Vision

Queen - One Vision (Extended) 1985 [Official Video]

Μπορεί να μην το έγραψε εξ ολοκλήρου ο Roger Taylor, αλλά συνέβαλε σημαντικά στη δημιουργία του. Συγκεκριμένα, είναι από τα λίγα κομμάτια που γράφτηκε (και τραγουδήθηκε) και από τα τέσσερα μέλη.

Χρησιμοποιήθηκε σαν soundtrack στο χώρο του αθλητισμού, «έπαιξε» στην ταινία ‘Iron Eagle’ και συνεχίζει να καταλαμβάνει ένα μέρος στη καρδιά μας μέχρι και σήμερα.

Εδώ, έμπνευση αποτέλεσε η εμφάνισή τους στην αξιομνημόνευτη συναυλία Live Aid εν έτει 1985· εκατομμύρια άνθρωποι, ένα όραμα (=one vision) για έναν καλύτερο κόσμο.


Radio Ga Ga

Queen - Radio Ga Ga (Official Video)

Ως μία κραυγή αγανάκτησης απέναντι στους ραδιοφωνικούς σταθμούς που γίνονταν ολοένα και περισσότερο εμπορευματοποιημένοι, «γεννήθηκε» το ‘Radio Ga Ga’.

Η ιδέα ήρθε στον Roger Taylor, καθώς παρακολουθούσε το MTV και διαπίστωσε πως πολύ περισσότερα παιδιά παρακολουθούσαν το κανάλι, παρά άκουγαν ραδιόφωνο.

Το video clip βασίστηκε στην ταινία ‘Metropolis’ (1927) του Fritz Lang.

Η μπάντα χρειάστηκε να να πληρώσει τη γερμανική κυβέρνηση για να χρησιμοποιήσει πλάνα από την ταινία.

Παράλληλα, οι ίδιοι κατηγορήθηκαν ότι τα κομμάτια με το χειροκρότημα παραπέμπουν στο ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας, κάτι που, φυσικά οι ίδιοι διέψευσαν, με τον Roger να σχολιάζει:

Αυτό το κομμάτι ήθελε να δείξει πώς ελέγχεται το μυαλό των εργατών στην ταινία ‘Metropolis’.

Επίσης, σας θυμίζει κάτι το «Ga Ga»; Ναι, καλά φαντάζεστε. Η γνωστή σε όλους Lady Gaga εμπνεύστηκε για το όνομά της από αυτό το κομμάτι!


Thank God It’s Christmas

Ένα συγκρότημα τέτοιου βεληνεκούς, φυσικά και δεν θα μπορούσε να μην έχει δημιουργήσει ένα κομμάτι για την ομορφότερη εποχή όλου του χρόνου.

Το ‘Thank God It’s Christmas’, αν και όχι τόσο γνωστό όσο άλλα, κλασικά πλέον κομμάτια, αποτελεί μία rock πινελιά, γεμίζοντας την καρδιά μας με μία νοσταλγική δόση Χριστουγέννων.


These Are the Days of Our Lives

Queen - These Are The Days Of Our Lives (Official Video)

Το τελευταίο βιντεοσκοπημένο κομμάτι των Queen πριν από τον θάνατο του Freddie. Ένας δικός του τρόπος να αποχαιρετήσει όλους όσοι τον αγάπησαν.

Ο Roger Taylor φρόντισε να μην αφήσει την ασθένεια να τον καταβάλει και να εργαστεί σαν επαγγελματίας μέχρι και την τελευταία στιγμή, όπως φανερώνουν οι συνεργάτες του. Ίσως, σύμφωνα με τους ίδιους, ήταν και αυτό που τον κράτησε στη ζωή, μέχρι ένα σημείο.

Μετά τον θάνατό του, το single κυκλοφόρησε μαζί με το ‘Bohemian Rhapsody’, τα έσοδα των οποίων δόθηκαν σε έρευνες που γίνονταν για το AIDS, ως φόρος τιμής στον frontman που «έφυγε» νωρίς…


Under Pressure

Queen - Under Pressure (Official Video)

Σ’ αυτήν τη μοναδική συνεργασία με τον αείμνηστο David Bowie, βλέπουμε ένα τραγούδι που δείχνει πώς η πίεση καταστρέφει τις ζωές μας και πώς η αγάπη μπορεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Κοιτάζοντας πίσω, ο Brian May σχολιάζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Mojo το 2008:

Ήταν δύσκολο. Είχες τέσσερα ώριμα αγόρια και τον David, που ήταν αρκετά ώριμος για «λογαριασμό» όλων μας.

Ο David «έσκισε» το τραγούδι, όσον αφορά τους στίχους. Κάνοντας μία αναδρομή, είναι ένα υπέροχο κομμάτι που, όμως, θα έπρεπε να έχει μιξαριστεί με διαφορετικό τρόπο.

Ο Freddie και ο David είχαν διαφωνία πάνω σε αυτό.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι είναι μόλις το δεύτερο κομμάτι των Queen που καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα βρετανικά charts, μετά το ‘Bohemian Rhapsody’.


You Don’t Fool Me

Queen - You Don't Fool Me

Η ιστορία πίσω από αυτό το κομμάτι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα· βλέπετε, δημιουργήθηκε και κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του Mercury και, συγκεκριμένα, το 1995.

Ο παραγωγός του συγκροτήματος είχε μία ευφυέστατη ιδέα· να συνδυάσουν ηχογραφημένα μέρη της φωνής του αποθανόντος τραγουδιστή, με τις μελωδίες που θα εκτελούσαν τα τρία υπόλοιπα μέλη.

Το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να είναι κάτι λιγότερο από εντυπωσιακό, αποδεικνύοντας πως ο εν λόγω δίσκος είναι πραγματικά «φτιαγμένος στον Παράδεισο».


Bonus Track

Queen - We Will Rock You (Official Video)

Μπορεί το άρθρο να περιλαμβάνει τραγούδια τα οποία έγραψε ή στα οποία ο ίδιος ο Roger Taylor βοήθησε, όμως, είναι αδύνατο να παραλείψουμε το ‘We Will Rock You’, που μπορεί να «μην έχει drums», αλλά… πόσοι ξεκίνησαν drums λόγω του κλασικού ρυθμού του;

Roger Taylor: «Αν ο Freddie ζούσε οι Queen θα έγραφαν ακόμα μουσική»

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!