Search
Close this search box.
Οι Slipknot στο Release Athens Festival 2022: Ανταπόκριση

Οι Slipknot στο Release Athens Festival 2022: Ανταπόκριση

Το καλύτερο για το τέλος;
Slipknot Release Athens Festival 2022
Slipknot Release Athens Festival 2022

Φτάσαμε αισίως στην τελευταία ημέρα του Release Athens και τελευταία μιας εβδομάδας σχεδόν αδιάκοπων συναυλιών. Κατεβήκαμε λοιπόν μια ακόμα φορά στο Φάληρο, για την ίσως πιο πολλά υποσχόμενη ημέρα του φεστιβάλ. Την ημέρα των Slipknot.

Οι οιωνοί ευνοϊκοί ήδη από το άνοιγμα των πυλών. Παρά τη ζέστη και την άπνοια που επικρατούσε, στη συναυλιακή ημέρα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες φέτος, ο κόσμος είχε αρχίσει να μαζεύεται από νωρίς και υπήρχε ουρά στον έλεγχο των εισιτηρίων.

Προφανώς αυτό σήμαινε ότι οι Project Renegade άνοιγαν μπροστά στο μεγαλύτερο κοινό που είχε πρώτο συγκρότημα στο Release μέσα στον Ιούλιο, και υπό θερμοκρασίες τέτοιες ώστε να επιστρατεύονται μάνικες για να βρέχεται και να δροσίζεται το κοινό.

Πιθανότατα ήταν αυτές οι συνθήκες στις οποίες οφείλονταν οι λίγο πιο διεκπεραιωτικές αντιδράσεις του κόσμου, με αρκετούς θαρραλέους να συντάσσονται μπροστά από τη σκηνή και να κάνουν μια φασαρία αλλά να μην είναι, δικαιολογημένα, έτοιμοι να χτυπηθούν πολύ άγρια.

Κάτι που από την πλευρά τους έκαναν οι Project Renegade πάντως. Έχοντας λιγότερα από 25 λεπτά στη διάθεσή τους, με τα έξι συγκροτήματα να σημαίνουν μικρά sets για τους πρώτους, κοπανήθηκαν όσο μπορούσαν, αξιοποιώντας όσο γινόταν την παρουσία του κόσμου.

Project Renegade - Release Athens 2022
Project Renegade – Release Athens 2022

Σαφώς πιο στατικοί οι Maplerun που ακολούθησαν, με το κοινό να είναι επίσης λιγότερο εκδηλωτικό. Όντας και οι μάλλον πιο «ήμεροι» και rock τύποι σε μια ημέρα με πιο βίαιες ροπές, δεν τράβηξαν εντυπώσεις αν και έπαιξαν αξιοπρεπώς.

Ο ήλιος  επίσης εξακολουθούσε να ζεματά και να μην ενθαρρύνει δραστηριότητα. Εξαίρεση αποτέλεσε το φινάλε με διασκευή στο ‘Toxicity’ των System of a Down, το οποίο ο κόσμος ευχαριστήθηκε εμφανέστατα.

Με το πέρας της εμφάνισης των Maplerun, επίσης λιγότερο από 25 λεπτά μετά, έπιασαν και sing-along στο ‘Bohemian Rhapsody, που παίχτηκε από τα ηχεία.

Maplerun - Release Athens 2022
Maplerun – Release Athens 2022

Σειρά πήραν, στην ώρα τους, οι Vended. Η μπάντα των Griffin Taylor και Simon Crahan, γιων των Corey Taylor και Shawn Crahan, δεν έχει μόνο οικογενειακές σχέσεις με τους Slipknot αλλά και ο ήχος της τείνει επίσης προς Slipknot.

Προσωπικά, ο ήχος αυτός δεν με εντυπωσίασε. Η μουσική των Vended δεν είχε για εμένα τίποτα το ιδιαίτερο, όντας αρκετά επαναλαμβανόμενη και σε μεγάλο βαθμό… Slipknot του φτωχού.

Άλλοι πάντως φάνηκαν να το ευχαριστιούνται, με τον κόσμο να έχει θετικές αντιδράσεις έστω και αν δεν το’ριξαν ιδιαίτερα στο moshing και στο ξύλο όπως ζήτησε ο frontman, ενώ, προς τιμήν τους, και η μπάντα υπήρξε πολύ κινητική και ίδρωσε τη φανέλα πάνω στη σκηνή, μην αφήνοντας τα πάντα να κριθούν από τους οικογενειακούς δεσμούς με τους Slipknot.

Vended Setlist

 1. Ded to Me
 2. Burn My Misery
 3. My Wrongs
 4. Bloodline
 5. Overall
 6. Asylum
 7. Antibody
Vended - Release Athens 2022
Vended – Release Athens 2022

Μετά από ένα μισάωρο διάλειμμα, στη σκηνή ανέβηκε το πρώτο μεγάλο όνομα της ημέρας που θα κατέληγε στους Slipknot, οι Jinjer.

Εκπροσωπώντας επίσημα την Ουκρανία ως πολιτιστικοί πρεσβευτές της και μουσικά σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, το συγκρότημα έτυχε θερμότατης υποδοχής από τους χιλιάδες κόσμου που είχε ήδη μαζευτεί στην Πλατεία Νερού. Χέρια υψώθηκαν και crowd surfing ξεκίνησε, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια.

Οι Jinjer φαίνεται ότι έχουν σημαντική μερίδα οπαδών ανάμεσα στο ελληνικό κοινό και οπωσδήποτε με αυτήν τους την εμφάνιση κέρδισαν και άλλους. Εξαιρετική η απόδοσή τους, με την Tatiana Shmailyuk σε θαυμάσια φόρμα παρά τον ήλιο που τη χτυπούσε κατακέφαλα στο μισό set και τον Roman Ibramkhalilov επίσης σε δυνατή μέρα.

Ο πιο πρόσφατος δίσκος τους, ‘Wallflowers’, είχε την τιμητική του, χωρίς να λείπει ένα καλό μέρος από το ‘Macro’. Το κοινό γούσταρε άπαντα πάντως, επευφημώντας και χειροκροτώντας τα πάντα, είτε επρόκειτο για το ‘Judgement (& Punishment)’, είτε για το ‘Sleep of the Righteous’, είτε για τον τυπικό εκπρόσωπο του ‘King of Everything’‘Pisces’.

Οι δε Jinjer έκαναν το παν για να σταθούν αντάξιοι αυτή της ανταπόκρισης, δίνοντας μια φοβερή συναυλία που δικαίωσε όσους κατέβηκαν με υψηλές προσδοκίες στην Πλατεία Νερού και εντυπωσιάζοντας αυτούς που τους άκουγαν για πρώτη φορά.

Εξαιρώντας τις δηλώσεις της Tatiana Shmailyuk αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και το κάλεσμά της “Stop the war in Ukraine” (μαζί σου), είδαμε μια ώρα μουσικής από μια μπάντα υψηλού επιπέδου.

Αδιαμφισβήτητα από τα πιο δυνατά σχήματα της προηγούμενης δεκαετίας, το μέλλον τους ανήκει και με τέτοια απόδοση δεν είναι απίθανο να τους δούμε ακόμα ψηλότερα σε billing στο μέλλον.

Jinjer Setlist

 1. Call Me a Symbol
 2. On the Top
 3. Pit of Consciousness
 4. Disclosure!
 5. Judgement (& Punishment)
 6. Teacher, Teacher
 7. Sleep of the Righteous
 8. As I Boil Ice
 9. Perennial
 10. Pisces
 11. Home Back
 12. Vortex
 13. Colossus
Jinjer - Release Athens 2022
Jinjer – Release Athens 2022

Ώρα 9 και η τελευταία μπάντα πριν τους μεγάλους headliners Slipknot, οι Sepultura, έκαναν την είσοδό τους.

Λέμε Sepultura, αλλά με τους αδερφούς Cavalera από καιρό απόντες και χωρίς ούτε τον Andreas Kisser, στην αποθανούσα σύζυγο του οποίου, Patricia, αφιερώθηκε η συναυλία, περισσότερο για tribute σχήμα φαίνεται… Αλλά ας είναι. Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά κομμάτια Sepultura, και αυτό από μόνο του μετρά.

Τουλάχιστον τα μέλη του συγκροτήματος βρέθηκαν σε καλή βραδιά, με έναν πολύ δυναμικό Derrick Green να ξεχωρίζει και τον Jean Patton να καλύπτει αρκούντως τον απόντα Kisser. Οι αντιδράσεις του κοινού από την άλλη είχαν αρκετή διακύμανση, με παλαιότερα κομμάτια να τυγχάνουν αναμενόμενα καλύτερης υποδοχής από νεότερα.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι Sepultura είναι μια μπάντα με πολύ βαρύ παρελθόν και δύσκολη ιστορία, και το να συγκριθεί το ‘Means to an End’ από το ‘Quadra’ με το ‘Propaganda’ είναι πρακτικά αδύνατο. Μπορεί να μαντέψει κανείς την παλαιότητα ενός τραγουδιού από την ανταπόκριση του κοινού και όσο και να προσπαθεί η παρούσα μορφή του συγκροτήματος, είναι μάλλον καταδικασμένοι να μείνουν στη σκιά της κληρονομιάς τους.

Όπως και να’χει πάντως, πρέπει να τους αναγνωρίσουμε στιβαρό παίξιμο και καλή απόδοση, έστω και αν δεν είναι τα δικά τους κομμάτια που έκαναν τον περισσότερο θόρυβο.

Η κορυφή ανήκε στο τελευταίο τρίτο, όπου το σερί ‘Slave New World’, ‘Refuse/Resist’‘Arise’‘Ratamahatta’ και ‘Roots Bloody Roots’ ξεσήκωσε τους οπαδούς, ιδανικό τελείωμα πριν τους Slipknot. Όσο να το κάνουμε, όταν ακούει κανείς “Roooots, bloody rooooots!”, το αίμα του βράζει, και η χτεσινή βραδιά δεν αποτελεί εξαίρεση.

Sepultura Setlist

 1. Isolation
 2. Territory
 3. Means to an End
 4. Capital Enslavement
 5. Kairos
 6. Propaganda
 7. Cut-Throat
 8. Convicted in Life
 9. Troops of Doom
 10. Agony of Defeat
 11. Slave New World
 12. Refuse/Resist
 13. Arise
 14. Ratamahatta
 15. Roots Bloody Roots
Sepultura - Release Athens 2022
Sepultura – Release Athens 2022

Γύρω στη μία ώρα χρειάστηκε για να στηθεί η σκηνή για τους Slipknot, χρόνος ο οποίος πέρασε με ανήσυχη προσμονή και sing-along στο ‘Seek and Destroy’ που παιζόταν από τα ηχεία, καθώς η στιγμή που πολλοί περίμεναν χρόνια επιτέλους πλησίαζε.

Τουλάχιστον 20.000 κόσμου, ίσως και περισσότεροι, από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του Release, βρίσκονταν μαζεμένοι σε μια κατάμεστη Πλατεία Νερού, έτοιμοι για τη μεγάλη επιστροφή.

Οι βροντερές ιαχές όταν ξεχύθηκε από τα ηχεία το ‘For Those About to Rock’ δεν μπορούσαν να προετοιμάσουν για το χαμό που ξέσπασε όταν η αυλαία έπεσε και οι Slipknot εμφανίστηκαν τελικά, υπό τους ήχους του ‘Disasterpiece’.

Slipknot - Disasterpiece live Release Festival 2022 Athens

Πραγματική παράκρουση, και δεν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό ή της στιγμής, αλλά για αδιάκοπο πανδαιμόνιο που κράτησε για ολόκληρη τη συναυλία, με μόνες στιγμές ηρεμίας τα σημεία που διάλεγε ο Corey Taylor για να απευθυνθεί στο κοινό.

Ακόμα και το περσινό ‘The Chapeltown Rag’ έπιασε μια κάποια ενέργεια, οπότε φανταστείτε τι έγινε στην εναρκτήρια τριάδα που παίχτηκε σχεδόν χωρίς ανάσα, ή στα back-to-back ‘Sulfur’ και ‘Before I Forget’.

Moshpits να ανοίγουν παντού, καπνογόνα να ανάβουν, υψωμένες γροθιές και horns ένα μόνιμο θέαμα (μέχρι και πατερίτσες ανέμισαν), και γενικά καταπληκτική, σχεδόν ολική, συμμετοχή από το τεράστιο πλήθος.

Στο κάγκελο μπροστά στη σκηνή, στα stands των ποτών στο πλάι, γύρω από την ηχοληψία, πίσω στο βάθος της πλατείας, μια ψυχή, μια φωνή, οι οπαδοί των Slipknot χτυπήθηκαν, φώναξαν, τραγούδησαν και πανηγύρισαν την επιστροφή της τεράστιας αμερικάνικης μπάντας στην Ελλάδα.

Και δικαίως, γιατί η απόδοση των Slipknot ήταν και αυτή ανάλογη, με μπόλικο headbanging, ενθουσιώδη περάσματα, φοβερά σκηνικά και διάθεση στο κόκκινο.

Αποκορύφωμα ο Corey Taylor, ο οποίος απέδειξε για άλλη μια φορά το επίπεδό του ως frontman, τόσο φωνητικά όσο και επικοινωνιακά, με τον κόσμο να κρέμεται από τα χείλη του και τις δηλώσεις του, τους επαίνους του και τις υποσχέσεις του να γίνονται δεκτές με επευφημίες και τιμές αρχηγού κράτους. Του κράτους των Slipknot. Ή της οικογένειας, για να χρησιμοποιήσουμε τα δικά του λεγόμενα.

Εξημμένα σε σημείο βρασμού τα πνεύματα λοιπόν, από μπάντα και κοινό, όταν πλάκωσε ‘The Heretic Anthem’, ‘Psychosocial’ και ‘Duality’, με την Πλατεία Νερού να σείεται από τις συντονισμένες, εκστασιασμένες αντιδράσεις χιλιάδων. Εκρηκτικό κλείσιμο λίγο μετά με ‘Spit it Out’ και αποχώρηση, για να έρθει το encore δύο λεπτά αργότερα με ‘People = Shit’ και ‘Surfacing’ και να γκρεμίσει ό,τι είχε μείνει.

Μόνο 80 λεπτά έφτασαν για να συντελεστεί συναυλιακή παράνοια, και το μόνο παράπονο του κόσμου μάλλον είναι ότι δεν ήταν περισσότερα.

Το ίδιο set παίζουν οι Slipknot και αλλού, αλλά όχι παντού. Οπωσδήποτε θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερο. 11 χρόνια ήταν αυτά…

Release Athens 2022 Slipknot
Release Athens 2022 Slipknot

Α, και η φωνή του Corey Taylor ήταν ολίγον θαμμένη ανά σημεία, αν και με τέτοιες αντιδράσεις δεν είμαι σίγουρος πόσοι και πόσο ασχολήθηκαν. Μεγαλύτερο θέμα η λειψυδρία των πάγκων, με τόση ζέστη και τέτοιο ξελαρύγγιασμα και headbanging. Κορακιάσαμε εκεί μέσα ρε παιδιά, που’ναι τα νερά;

Καταπληκτική live μπάντα. Όσο για το κοινό, άλλο επίπεδο. Ο συνδυασμός των δύο, μια εκ των κορυφαίων συναυλιών του φετινού καλοκαιριού. Η κορυφαία, κατά πολλούς. Που σίγουρα ελπίζουν ότι την επόμενη φορά οι Slipknot δεν θα κάνουν 11 χρόνια να επιστρέψουν.

Έτσι έκλεισε μια εβδομάδα μεγάλων συναυλιακών συγκινήσεων και ένα Release που ο κόσμος θα θυμάται.

Ζήσαμε μεγάλες στιγμές φέτος. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, δύο χρόνια χωρίς φεστιβάλ και συναυλίες, τα χρωστούμενα ήταν πολλά, οι ανάγκες μεγάλες. Αλλά όλα πληρώθηκαν.

Σε όσους ακολούθησαν τις ανταποκρίσεις μας, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Σε όσους παρευρέθηκαν, ελπίζουμε να περάσατε τόσο καλά όσο εμείς. Πίνουμε μια τελευταία μπύρα στην υγειά σας και τα λέμε του χρόνου. Ελπίζουμε με ακόμα περισσότερες συγκινήσεις και μεγάλες στιγμές.

Τώρα συγγνώμη, αλλά πρέπει να αναπληρώσω καμιά πενηνταριά ώρες ύπνου.

Slipknot Setlist

 1. Disasterpiece
 2. Wait and Bleed
 3. All Out Life
 4. Sulfur
 5. Before I Forget
 6. The Chapeltown Rag
 7. Dead Memories
 8. Unsainted
 9. The Heretic Anthem
 10. Psychosocial
 11. Duality
 12. Custer
 13. Spit It Out

Encore:

 1. People = Shit
 2. Surfacing

Slipknot - Wait And Bleed, 23 July 2022, Athens, Greece (live, 4k)

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!