Search
Close this search box.
Συνέντευξη / Γιάννης Ζουγανέλης: «Οι κυβερνώντες δεν ήθελαν και δεν θέλουν πολιτισμένο λαό»

Συνέντευξη / Γιάννης Ζουγανέλης: «Οι κυβερνώντες δεν ήθελαν και δεν θέλουν πολιτισμένο λαό»

Ο μοναδικός Γιάννης Ζουγανέλης μιλάει στο StraightOnMusic.

Στο πρόσωπό του ενσαρκώνεται η έννοια του πολύπλευρου καλλιτέχνη. Μουσικός, συνθέτης, στιχουργός, ηθοποιός, performer. Απόφοιτος της Ακαδημίας Τεχνών του Μονάχου όπου σπούδασε σύνθεση, ενορχήστρωση και όπερα. Έχει γράψει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση αλλά και τραγούδια σταθμούς στη σύγχρονη δισκογραφία. Έχει συνεργαστεί με τον Διονύση Σαββόπουλο, τη Μαρία Δημητριάδη, τον Νικόλα Άσιμο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την Τάνια Τσανακλίδου και πλήθος σπουδαίων ερμηνευτών. Φέτος, μαζί με τον Δημήτρη Μπάση, τη Σοφία Κουρτίδου, την Βίκυ Καρατζόγλου, τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, τη Σοφία Πριοβόλου και τον Λάκη Παπαδόπουλο εμφανίζεται στον Βοτανικό Plus , σε μια μαγευτική  μουσική διαδραστική παράσταση με τίτλο Καμαρώστε Μας. Σήμερα, φιλοξενώ στο StraightOnMusic τον μουσικό Γιάννη Ζουγανέλη.

-Τι σας γοήτευσε γύρω από την έννοια της μουσικής;
Ανέκαθεν με ενδιέφερε ο ήχος. Αρχικά ο ήχος που παραγόταν από τη φύση και στη συνέχεια ο ήχος που παραγόταν από τα μουσικά όργανα τα οποία δημιουργήθηκαν για να αναπαράξουν τον ήχο της φύσης. Αυτό είναι κάτι που το συναντάμε στη συμφωνική μουσική. Ο ήχος με έκανε να σκεφτώ την έννοια της μουσικής τόσο από την ακαδημαϊκή όσο και από την πρακτική της πλευρά.

-Πώς σας επηρέασε το περιβάλλον που μεγαλώσατε;
Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον σιωπής λόγω των γονιών μου. Αυτό συνέβαλε στο να κατανοήσω λίγο παραπάνω τη χρησιμότητα του ήχου, μιας και ο ήχος είναι ο τρόπος για να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει γύρω μας. Το αυτί είναι ο πιο ασυνείδητος καταγραφέας και καταγράφει ανεξάρτητα από εντολές του εγκεφάλου.

-Είστε ένας πολύπλερος καλλιτέχνης. Τι ανάγκες καλύπτει η ενασχόληση με διαφορετικές μορφές τέχνης;
Πηγάζει από την ανάγκη μου να εκφράζομαι και να επικοινωνώ με τον κόσμο. Το κάνω με αγάπη, πίστη και γνώση. Δεν μπορώ να διαχωρίσω το θέατρο ή τον κινηματογράφο από την μουσική. Είναι μία η ανάγκη μου για επικοινωνία η οποία απλώς εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.

-Σας απασχολεί που η ιδιότητά σας ως μουσικού έχει επισκιαστεί από αυτήν του ηθοποιού;
Δεν με ενοχλεί. Βέβαια, επέλεξα να εκτεθώ περισσότερο με την εικόνα μου και όταν εκτίθεσαι υπάρχει και το ανάλογο τίμημα.

Οι δημιουργοί / Γιάννης Ζουγανέλης

-Έχετε συνεργαστεί με αμέτρητους μουσικούς και καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της καριέρας σας. Ξεχωρίζετε κάποια;
Ξεχωρίζω την συνεργασία που είχα με τον Νίκο Μαμαγκάκη ο οποίος υπήρξε και δάσκαλός μου αλλά και την συνεργασία με τον Διονύση Σαββόπουλο ο οποίος είναι ό,τι πιο πρωτοποριακό στο χώρο της μουσικής.

-Τι ρόλο μπορεί να επιτελέσει η τέχνη σε μια τέτοια εποχή;
Τον μεγαλύτερο. Μόνο με τη τέχνη και τον πολιτισμό μπορούν να συμβούν ανατροπές και επαναστάσεις. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου η τέχνη είναι υποβαθμισμένη και δεν επικοινωνείται. Κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει ασχοληθεί με τον πολιτισμό παρά μόνο τον εκμεταλλεύονται όλοι όπως τους συμφέρει. Οι κυβερνώντες δεν ήθελαν και δεν θέλουν πολιτισμένο λαό. Ο πολιτισμένος λαός είναι οξυδερκής, αντιλαμβάνεται και αντιδρά. Δεν σταυρώνει τα χέρια σε ό,τι του συμβαίνει. Για να μπορούν να ελέγχουν τα πράγματα και να εφαρμόζουν την ψευτοδημοκρατία τους κρατάνε το κόσμο στην αμάθεια.

Δυστυχία σου Ελλάς - Γιάννης Ζουγανέλης

-Πώς κρίνετε τη στάση των πνευματικών ανθρώπων σήμερα;
Υπάρχουν άνθρωποι που τοποθετούνται και παίρνουν θέση σήμερα. Κανείς όμως δεν έλαβε θέση όπως το έκανε κάποτε ο Μάνος Χατζιδάκις. Μια τέτοια φυσιογνωμία λείπει από τη σημερινή διανόηση.

-Σε τι κατάσταση βρίσκεται η σημερινή ελληνική κοινωνία;
Βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση. Χαρακτηρίζεται από έλλειμμα πολιτισμού και παιδείας. Μια κοινωνία που επιλέγει είτε το lifestyle είτε τον συντηρητισμό.

-Πώς κρίνετε τη νέα γενιά;
Είμαι αισιόδοξος για τη νέα γενιά. Πρέπει όμως να εμφανιστεί και αυτή με τη σειρά της δυναμικά. Να βγει στους δρόμους, να αρθρώσει λόγο και να λάβει θέση για τα πράγματα που συμβαίνουν.

-Ποιο είναι το καταφύγιό σας;
Μου αρέσει να ασχολούμαι πολύ με τα ζώα τα οποία τα αγαπώ.

-Ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Η ματαιοδοξία, η έλλειψη της εγκράτειας και τα πάθη.

-Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τα παρακάτω ονόματα;
Βασίλης Παπακωνσταντίνου: Μορφή στο ελληνικό τραγούδι
Σάκης Μπουλάς: Έχω ζήσει μαζί του μια ολόκληρη ζωή
Ισιδώρα Σιδέρη: Αν δεν είχα την Ισιδώρα δεν θα υπήρχε η Ελεωνόρα
Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Ό,τι καλύτερο υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό τραγούδι
Γιάννης Ζουγανέλης: Ψάχνομαι

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Ζουγανέλη για την επικοινωνία μας.
Και εγώ σε ευχαριστώ.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!