Search
Close this search box.
Συνέντευξη Grottesco: «Μέσω της μουσικής πλάθαμε εικόνες οι οποίες μας οδηγούσαν στο να σκεφτούμε ένα σενάριο»

Συνέντευξη Grottesco: «Μέσω της μουσικής πλάθαμε εικόνες οι οποίες μας οδηγούσαν στο να σκεφτούμε ένα σενάριο»

Με αφορμή το αποψινό τους live στην Πάτρα, μιλήσαμε με τους Grottesco, την μπάντα με δόσεις funk-rock και punk μουσικής, που μας ενθουσιάζει.
Grottesco
Grottesco

Πόσες φορές έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να γελοιογραφεί καταστάσεις ή πόσες φορές ευχηθήκαμε να τολμούσαμε να το κάνουμε; Οι Grottesco, λοιπόν, μία μπάντα τεσσάρων φίλων με δόσεις funk-rock και punk μουσικής, δεν διστάζουν απέναντι στο αλλόκοτο και απ’ το 2010 αρέσκονται –όπως λένε και οι ίδιοι- στο να grooβάρουν. Το StraightOnMusic συναντήθηκε μαζί τους κατά τη διάρκεια των προβών τους, λίγο πριν το επικείμενο live τους στην Πάτρα.

Πριν παραθέσω τη συνέντευξη, να ευχαριστήσω την Έλλη Τσουρδαλάκη, που βοήθησε τα μέγιστα σε αυτήν, αναλαμβάνοντας σχεδόν τα πάντα.

-Grottesco λοιπόν! Πως εμπνευστήκατε αυτό το ιδιαίτερο όνομα;

Grotesque είναι ο αλλόκοτος, ο εκκεντρικός. Ετυμολογικά προέρχεται απ’ τη λατινική λέξη “grotta” που σημαίνει σπηλιά. Στο ψάξιμο για το πώς θα ονομάσουμε την μπάντα είχαμε στο μυαλό μας ένα φιλολογικό κείμενο όπου υπήρχε η λέξη “γκροτέσκο”. Αν και αρχικά μας έκανε εντύπωση, τελικά απορρίψαμε την ιδέα αυτή. Η απόφαση πάρθηκε όταν πήραμε τηλέφωνο ένα παιδί που διοργάνωνε ένα live. Μας ρώτησε αν ψηνόμαστε να παίξουμε και του είπαμε ναι. Είχαμε και κάποια κομματάκια, τότε είχαμε σχηματιστεί. Ρώτησε το όνομά μας και νομίζουμε πως η απάντηση που πήρε τελικά ήταν αυτή που μας βάφτισε. “Ε, βάλε Grottesco και βλέπουμε”. To live πήγε πολύ καλά, αποφασίσαμε να κρατήσουμε το όνομα και από τότε το γουστάρουμε όλο και πιο πολύ.

-Θεωρείτε ότι η σημασία του ονόματός σας αντικατοπτρίζεται στη μουσική σας;

Βασικά τυχαίνει αυτό που παίζουμε κι έτσι όπως παίζουμε, αυτό που θέλουμε να γράψουμε και η μουσική μας, να περιγράφονται πλήρως από το όνομα του συγκροτήματος. Δεν έγινε για κάποιο λόγο! Δεν βγήκε το όνομα λόγω της μουσικής ή η μουσική λόγω του ονόματος… Απλά τυχαίνει και συμβαδίζουν.

-Πως δημιουργήθηκαν οι Grottesco;

Ξεκίνησαν σαν μια σχολική μπάντα. Ουσιαστικά ήταν η εξέλιξη της παρέας. Στη δευτέρα λυκείου κάναμε τα πρώτα μας βήματα έχοντας μια λίγο διαφορετική διανομή των μουσικών οργάνων. Μετά από ένα χρόνο θεαματικής καριέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια (γέλια) σκορπίσαμε σε όλη την Ελλάδα για σπουδές. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που έχει η απόσταση, το συνεχίσαμε με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς φτάνοντας στο σημείο να έχουμε κάνει ορισμένα live και να βγάλουμε και το πρώτο μας E.P.

-Το live του Σαββάτου είναι το πρώτο επίσημο live σας στην Πάτρα;

Ναι, είναι το πρώτο επίσημο live μας. Ωστόσο, έχουμε παίξει άλλες τρεις φορές σε σπίτια εδώ στην Πάτρα την περίοδο του καρναβαλιού. Θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει το κλειδί της πόλης για τη συμμετοχή μας σ’ αυτά τα πάρτυ (γέλια). Είχαμε προσπαθήσει να παίξουμε πάλι ζωντανά πέρυσι αλλά δυστυχώς τελευταία στιγμή δεν μας έκατσε. Τώρα πάμε, λοιπόν, να κάνουμε το πρώτο μας επίσημο live και ελπίζουμε ότι υπάρχει εδώ κόσμος που μας αγαπάει, θα μας ακολουθήσει και θα έρθει να μας δει το Σάββατο.

-Θα μπορούσατε πολύ σύντομα ο καθένας σας να μας πει τις μουσικές επιρροές του;

Θάνος: Στα πρώτα μου χρόνια που ξεκίνησα να παίζω τα τύμπανα ασχολήθηκα κυρίως με τη rock μουσική, αργότερα με τη metal και τη funk.
Στέλιος: Ξεκίνησα πιο μικρός με rock που κατέληξε σε metal που κατέληξε με τη σειρά της σε progressive, πήγε σε punk και όλο αυτό το ανώριμο κοπανηλίκι μετουσιώθηκε σε κάτι που λέμε egressive funk.
Πωλ: Εμένα μέχρι το λύκειο οι μουσικές μου επιρροές ήταν λίγο αχανείς, αλλά όταν ήρθαμε κοντά στη δημιουργία του συγκροτήματος τα μουσικά ακούσματα εμένα του Στέλιου και του Δημήτρη ήταν αλληλοεπηρεασμένα. Σαν μουσική επιρροή θα διάλεγα τους SOAD, όχι τόσο λόγω του ήχου τους, όσο των έντονων αλλαγών από funk σε stoner ήχο.
Δημήτρης: Γενικά δεν θα πω κάτι πολύ διαφορετικό απ’ τα παιδιά. Σαν μουσικές επιρροές θα έλεγα rock, punk και hip-hop.

-Επομένως λόγω των επιρροών σας αποφασίσατε να παίζετε αυτού του είδους τη μουσική;

Αυτό δεν αποφασίζεται! Έτσι μας βγήκε αυθόρμητα να παίξουμε. Οι μουσικές μας επιρροές κατέληξαν να δημιουργήσουν τον χαρακτήρα του συγκροτήματος. Όλο και εξελισσόμαστε και αυτό θα το καταλάβει και ο κόσμος το Σάββατο, καθώς τα πρώτα μας κομμάτια έχουν μια πιο παλιά δομή – verse, couple, refren, solo. Στα νεότερα κομμάτια υπάρχουν πιο έντονες αλλαγές, διαφορετικά σημεία, γέφυρες, μια αίσθηση πιο σύγχρονη. Όλο αυτό όμως ήρθε και έδεσε καλά γιατί ξεκίνησε φιλικά από την πρώτη στιγμή. Ταιριάξαμε και μουσικά και πλέον μας βγαίνει αυθόρμητα.

-Mιλήστε μας λίγο για τον τρόπο που επιλέγετε να προωθείτε τα κομμάτια σας. Κάτι μάθαμε για ταινίες…

Επειδή λειτουργούμε σαν παρέα και όχι αυστηρά σαν μπάντα που πρέπει να κάνει πράγματα μόνο για την μπάντα, μας αρέσει να κάνουμε κι άλλα πράγματα πέραν της μουσικής. Διάφορες δραστηριότητες όπως καμιά περίεργη εμφάνιση στα live ή τη δημιουργία κάποιας ταινίας. Οι ταινιούλες, λοιπόν, βγήκαν επειδή γουστάρουμε αρχικά σαν παρέα κι έπειτα σαν μπάντα. Οι περισσότεροι έχουμε ασχοληθεί κατά καιρούς και με μία θεατρική ομάδα οπότε υπάρχει μία αναζήτηση στο να κάνουμε καινούρια πράγματα. Τις βάλαμε κάτω απ’ το λογότυπο των Grottesco για να δείξουμε ότι είμαστε ένα συγκρότημα που αγαπάει τη μουσική έχοντας παράλληλα και άλλες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Οι ταινίες όμως είναι κάτι το συμπληρωματικό. Τη δουλειά μας την προωθούμε όσο μπορούμε μέσω των μέσων δικτύωσης όπως είναι το Facebook και το Youtube. Επιδιώκουμε να κάνουμε συναυλίες για να μας γνωρίσει ο κόσμος αλλά επειδή δεν έχουμε κάποιον μάνατζερ από πίσω, προσπαθούμε να προωθούμε τη δουλειά μας μόνοι μας χρηματοδοτώντας οι ίδιοι το συγκρότημα.

-Περιγράψτε μας την πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλειά των Grottesco.

Φτάσαμε σ’ ένα σημείο όπου είχαμε κάποια ολοκληρωμένα κομμάτια και θέλαμε απεγνωσμένα να τα ηχογραφήσουμε. Έπεσε, λοιπόν, το δίλημμα για το αν θα πάμε σε κάποιο στούντιο πληρώνοντάς το ή αν θα αγοράσουμε δικό μας εξοπλισμό κάνοντας εξ’ ολοκλήρου όλη τη δουλειά. Τελικά επιλέξαμε το δεύτερο γιατί μας αρέσει να ψαχνόμαστε με πιο πολύπλοκα κομμάτια και θέματα ηχογράφησης. Όλο το EP γράφτηκε σ’ ένα υπόγειο, σ’ ένα πολύ μικρό χώρο όπου αν πάρουμε τους κανόνες της ηχογράφησης, τους κάναμε όλους λάθος (γέλια). Παρ’ όλα αυτά βγήκε μία πολύ αξιοπρεπής δουλειά και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Αν και τα κομμάτια είναι πέντε, απαρτίζουν την καινούρια, ολοκληρωμένη φάση του συγκροτήματος. Έτσι, αποφασίσαμε ότι δεν χρειάζονται παραπάνω γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα κεφάλαιο των Grottesco.

-Στο εξώφυλλο του δίσκου βλέπουμε ένα μωρό με ένα τεράστιο αυτί… Κρύβεται κάποιο inside joke;

Aυτό είναι inside joke από πριν καν σχηματιστεί το συγκρότημα. Eίναι απ’ όταν λέγαμε ότι κάποτε θα φτιάξουμε μια μπάντα και πως ό,τι μπάντα κι αν είναι αυτή, ό,τι κι αν παίζουμε, το εξώφυλλό μας θα έχει ένα έμβρυο μ’ ένα τεράστιο αυτί. Και το τηρήσαμε (γέλια)! Συνάδει με τ’ όνομα του συγκροτήματος, είναι κι αυτό κάτι πολύ γκροτέσκο και όλως τυχαίως ακολουθεί τον χαρακτήρα της μπάντας αν και δημιουργήθηκε πολύ πριν απ’ αυτήν. Έχει φάση, είναι κάτι που χτυπάει στο μάτι, μία πρωτότυπη φιγούρα.

-Αγαπημένο κομμάτι του δίσκου;

Το αγαπημένο μας κομμάτι είναι το ‘Doctorilla’. Από την αρχή σαν ιδέα πιστέψαμε ότι αυτό το κομμάτι έχει κάτι. Έχει μια ένταση, μια δύναμη. Μας έκανε ρε παιδί μου το κλικ και από τότε το έχουμε μες στην καρδιά μας!

Grottesco - Doctorilla

-Ανoίγοντας το δίσκο χαμηλά διαβάζουμε κατά λέξη “Self conceived – Self produced – Self released”. Υπάρχει κάποια ιδεολογία πίσω απ’ όλα αυτά;

Αυτό στα ελληνικά λέγεται “περηφάνια” γιατί μέσα από κακουχίες και χίλια κύματα καταφέραμε να έχουμε τον δίσκο σήμερα. Θυμόμαστε, όταν ήμασταν στα Γιάννενα για το καλοκαιρινό live και έφτασε από Αθήνα το κουτί με τα ΕΡ, καθίσαμε σ’ ένα παγκάκι κι ένα δάκρυ κύλησε γιατί παρά τα άγχη, τα υπόγεια, τα τόσα χρόνια δουλειάς, τελικά τα είχαμε στα χέρια μας. Είναι η περηφάνια που σου μένει στο τέλος. Ότι τελικά τα καταφέραμε! Τώρα αν μας ρωτάτε για το αν την επόμενη δουλειά μας θα την κάνουμε μόνοι μας ή αν θα υπάρξει κάποιο label ή εταιρεία για να μας προωθήσει, αυτό δεν το ξέρουμε. Στην Ελλάδα υπάρχουν και αξιόλογα labels που μπορούν να δείξουν τη δουλειά σου εγχώρια ή στο εξωτερικό και άλλα που μπορούν να σου πιουν το αίμα και απλά να σου κλείσουν μερικά live. Η κύρια ιδεολογία όμως πίσω απ’ το EP ήταν ένα τεστ για τον εαυτό μας. Ok, μπορούμε να παίξουμε τη μουσική μας – μπορούμε και να τη γράψουμε; To τεστ το περάσαμε, μέσα απ’ αυτό μάθαμε και το τεχνικό κομμάτι και ηθικά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

-Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως είναι ραγδαίες. Κατά πόσο αυτή η καθημερινότητα σας επηρεάζει σαν συγκρότημα;

Η αλήθεια είναι ότι τα κομμάτια των Grottesco δεν έχουν κάποιο πολιτικό στίχο. Φυσικά και μας επηρεάζει το τι γίνεται στη Μέση Ανατολή όπως φυσικά και μας επηρεάζει η οικονομία στην Ελλάδα. Η καθημερινότητα δεν μας αφήνει αδιάφορους. Άλλωστε, εξαιτίας των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ελλάδα, αντιμετωπίσαμε κι εμείς προβλήματα με την παραγωγή όπως και τόσες άλλες μπάντες. Από ‘κεί και πέρα αν μπορούσαμε να παίξουμε σ’ ένα φεστιβάλ που σαπορτάρει οποιαδήποτε κίνηση κοινωνικού ενδιαφέροντος, θα το κάναμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορεί μεν να μην έχουμε πολιτικό στίχο αλλά πάνω απ’ όλα έχουμε συνείδηση!

-Η μουσική δημιουργεί το στίχο ή ο στίχος τη μουσική;

Για μας ισχύει το πρώτο! Γενικότερα το κοιτάμε απ’ την πλευρά της μουσικής. Δηλαδή, όλα τα κομμάτια έχουν γραφτεί πρώτα σαν riffs, σαν μελωδία και ύστερα οι στίχοι χρησιμοποιήθηκαν σαν ραχοκοκαλιά μιας μελωδικής γραμμής. Μέσω της μουσικής πλάθαμε εικόνες οι οποίες μας οδηγούσαν στο να σκεφτούμε ένα σενάριο. Η φαντασία μας, λοιπόν, πραγματωνόταν στο τέλος με τα λόγια. Θεωρούμε ότι κάποιος θα μπορούσε ν’ ακούσει ολοκληρωτικά τη μουσική μας χωρίς, παραδείγματος χάρη, να ξέρει αγγλικά για να καταλαβαίνει τι λένε οι στίχοι. Ακολουθώντας απλά τη μελωδική γραμμή ακούει 100% τη μουσική χωρίς να τη χάνει λόγω νοήματος.

-Ποια είναι τα σχέδια των Grottesco για το μέλλον;

Τα σχέδιά μας κυμαίνονται πάνω σε μια απατηλή εντιμότητα. Θέλουμε ν’ ακούσει ο κόσμος τη μουσική μας, να του αρέσει και έτσι να συνεχίζει να μας ακούει. Αυτό είναι το ιδανικό για μια κατάσταση ονειρική. Τις περισσότερες φορές όμως ρόλο παίζει το promotion, το αν θα καταφέρεις να μπεις σ’ ένα φεστιβάλ. Υπάρχουν ένα σωρό μπάντες σαν κι εμάς που δεν έχουν τόσο μεγάλο όνομα ακόμα (γέλια) διότι ψάχνουν να βρουν την ευκαιρία για ν’ αναδειχτούν. Ευελπιστούμε να γίνουμε αγαπητοί στον κόσμο λόγω του στυλ που παίζουμε. Να βρουν κάτι στη μουσική μας για να πουν πως “θέλω να τους ξαναδώ”, αυτή την βεβαίωση! Πιστεύουμε ότι δίνουμε πολλά στα live μας γιατί όπως και να χει η σκηνική παρουσία είναι σημαντική. Οι Grottesco είναι μια μπάντα που στα άμεσά της σχέδια θέλει να κάνει live, πολλά! Έχουμε πάρει καλό feedback και πιστεύουμε στο συγκρότημα. Δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε καινούριο δίσκο. Ιδέες προκύπτουν κάθε μέρα. Το σημαντικότερο όμως είναι ν’ ακουστεί η μουσική μας!

-Σας ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία με το live!

Kι εμείς σας ευχαριστούμε!

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!