Search
Close this search box.
Συνέντευξη: Ο Ανδρέας Θωμόπουλος μας μιλάει για τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Συνέντευξη: Ο Ανδρέας Θωμόπουλος μας μιλάει για τον Παύλο Σιδηρόπουλο

Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη της ταινίας του Παύλου Σιδηρόπουλου, 'Ο Ασυμβίβαστος'.
Παύλος Σιδηρόπουλος
Παύλος Σιδηρόπουλος

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής ροκ σκηνής. Αυθεντικός καλλιτέχνης και ιδιαίτερος άνθρωπος.

Τα τραγούδια που έγραψε και τραγούδησε είναι διαχρονικά, εκφράζοντας έναν έντονο κοινωνικό προβληματισμό και μια απέραντη ευαισθησία.

Συμμετείχε στο συγκρότημα Μπουρμπούλια, συνεργάστηκε με τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο και πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική ταινία ‘Ο Ασυμβίβαστος’ σε σκηνοθεσία Ανδρέα Θωμόπουλου, δίνοντάς μας μιαν άλλη πτυχή του, εκείνη του ηθοποιού. Συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής, ηθοποιός…

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος έζησε έντονα και κατέγραψε μέσω του έργου του εμπειρίες και συναισθήματα μιας ολόκληρης ζωής. Όλα αυτά, μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου του 1990, όταν ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα άστρα…

Ο ‘Ασυμβίβαστος’ κυκλοφόρησε το 1979 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ανδρέα Θωμόπουλου.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ενώ το υπόλοιπο καστ αποτελείτο από την Μπέτυ Λιβανού, την Ελένη Μανιάτη, τη Βέρα Κρούσκα, τον Κώστα Βρεττό και τον σπουδαίο Σταύρο Ξενίδη.

Η ταινία είχε ως ήρωα τον Παύλο, έναν νεαρό φοιτητή της Ιατρικής που αμφισβητούσε το κοινωνικό κατεστημένο, θέλοντας να ασχοληθεί με τη μουσική και όχι με την Ιατρική, μια απόφαση που τον είχε φέρει έντονα σε ρήξη με τον, γιατρό και καθηγητή, πατέρα του.

Η μουσική επένδυση της ταινίας περιείχε μελωδίες του ίδιου του σκηνοθέτη καθώς και του Μίκη Θεοδωράκη, με τον Σιδηρόπουλο να ερμηνεύει με την κιθάρα του τα τραγούδια σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. To StraightOnMusic μίλησε με τον Ανδρέα Θωμόπουλο σχετικά με τον σπουδαίο μουσικό και την ταινία που έκαναν μαζί.

-Πώς προέκυψε η ιδέα για τον ‘Ασυμβίβαστο’;

Όπως όλες οι ταινίες μου, έτσι και ο ‘Ασυμβίβαστος’ ξεκίνησε από την αφορμή να ειπωθούν και να εκφραστούν ορισμένες μου ανησυχίες.

Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας με την γυναίκα μου και με ενδιέφερε να αποτυπώσω το πώς επιβιώνει κάποιος μέσα στις συμβάσεις που ήδη έχει σπάσει. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.

-Τι σας έκανε να δημιουργήσετε μια ταινία με τον Παύλο Σιδηρόπουλο;

Γνώρισα κάποια στιγμή τον Σιδηρόπουλο και πραγματικά εντυπωσιάστηκα από ορισμένα στοιχεία του…

O Παύλος είχε ένα μυαλό ξυράφι, μια ευκολία στη μουσική και ένα χάρισμα να μην λέει ανοησίες. Του ζήτησα να παίξει στην ταινία που ετοίμαζα και εκείνος δέχτηκε.

-Ποια ήταν η αντίδραση του κοινού και των κριτικών για το φιλμ;

Η ταινία, παρότι έκανε καλά εισιτήρια και την είδε ο κόσμος, δεν είχε αποδοχή από τους κριτικούς. Για κάποιους ανθρώπους, βέβαια, η κριτική είναι δευτερεύουσα. Ακούς αυτό που έχουν να σου πουν και προχωράς.

Δεν μένεις εκεί. Κακή κριτική φαντάσου έλαβε και ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ κάνοντας το ‘Με Κομμένη Την Ανάσα’, το οποίο τα επόμενα χρόνια θεωρήθηκε σημείο αναφοράς και άλλαξε το πρόσωπο του κινηματογράφου.

Θεωρώ ότι οι κριτικοί  έχουν αξία καθώς αποτελούν αναλυτές της τέχνης με την οποία καταπιάνονται.

Παύλος Σιδηρόπουλος - Αντε... και καλή τύχη μάγκες!

-Πώς νιώθατε μέσα σας για την ταινία αυτή τότε και τι συναισθήματα τρέφετε τώρα, έπειτα από 37 χρόνια;

Τα πάντα στη ζωή παίζουν τον ρόλο τους και καθορίζουν το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Ακόμη και τα λάθη μας.

Αυτή η ταινία ήταν μια στιγμή στη ζωή μου που μου έδωσε αρκετά πράγματα, πέρασε και έφερε άλλα στη συνέχεια.

Η ζωή συνεχώς προχωράει και πάει παρακάτω. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που επαναφέρω συχνά στον νου τις στιγμές που πέρασαν. Προχωρώ κι εγώ παρακάτω.

-Θυμάστε κάποιο ιδιαίτερο συμβάν από τα γυρίσματα;

Θυμάμαι ότι από την αρχή όλοι οι συνεργάτες της ταινίας ήμασταν δεμένοι. Μας ένωσε η φτώχεια. Με ένα μικρό δάνειο εξάλλου πραγματοποιήθηκε η ταινία. Εκεί λοιπόν, στο διάστημα των γυρισμάτων, τα οποία κράτησαν γύρω στις 4 βδομάδες, είδα ένα τρομερό δέσιμο μεταξύ μας. Αυτό μου έχει μείνει.

-Πώς ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων;

Ήταν πολύ συνεργάσιμος μαζί μου και αρκετά επαγγελματίας σε αυτό που έκανε. Αν και δεν είχε ιδέα από σινεμά, καθώς ήταν η πρώτη του ταινία, μπόρεσε και ανταποκρίθηκε πλήρως.

-Τι άνθρωπος ήταν ο Παύλος Σιδηρόπουλος;

Σίγουρος με τον εαυτό του λόγω της μουσικής του δύναμης και ιδιαίτερα οξύς με τις σκέψεις του. Οι αναλύσεις του σε πολλά πράγματα ήταν σωστές.

Αγαπησιάρης, γλυκός και ευαίσθητος. Ένας κανονικός άνθρωπος..

-Τι σημαίνει να είναι κανείς ασυμβίβαστος;

Όλοι μας κουβαλάμε μια δόση μη συμβιβασμού αλλά και συμβιβασμού ταυτόχρονα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι πλήρως ασυμβίβαστος στο επίπεδο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Νοητικά, πολιτικά και πολιτισμικά…

Ο άνθρωπος εξελίσσεται καθημερινά μέρα την μέρα. Μέχρι στιγμής, ο άνθρωπος, ως συλλογική οντότητα, βρίσκεται περίπου σε εφηβική ηλικία, δεν μπορεί να ξεφύγει εντελώς από τις συμβάσεις.

Οι συμβάσεις θα υπάρχουν. Ασυμβίβαστος σημαίνει να μπορείς να ξεπεράσεις τον εαυτό σου στην καθημερινότητα και στην ίδια τη ζωή.

Να κάψεις τα σκουπίδια που έχεις μέσα σου και να βρεις το διαμάντι σου.

-Ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.
Και εγώ ευχαριστώ…

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!