Search
Close this search box.
Συνέντευξη: Ηρακλής Τριανταφυλλίδης

Συνέντευξη: Ηρακλής Τριανταφυλλίδης

Καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης. Μουσικός, συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής και συγγραφέας. Πρωτοπόρος στο ελληνικό ροκ και ιδρυτής των συγκροτημάτων Ηρακλής & DNA και Ηρακλής & Λερναία Ύδρα.
Ηρακλής & Λερναία Ύδρα
Ηρακλής & Λερναία Ύδρα

Καλλιτέχνης με όλη τη σημασία της λέξης.  Μουσικός, συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής και συγγραφέας. Πρωτοπόρος στο ελληνικό ροκ και ιδρυτής των συγκροτημάτων Ηρακλής & DNA και Ηρακλής & Λερναία Ύδρα. Το έργο του περιλαμβάνει δίσκους, μουσικά έργα, ποιήματα και διηγήματα επιστημονικής φαντασίας. Αυτήν την εβδομάδα φιλοξενώ στο StraightOnMusic τον Ηρακλή Τριανταφυλλίδη.

-Τι είναι για εσάς η μουσική;
Η μουσική είναι μια γλώσσα υπερβατική. Μπορείς να επικοινωνήσεις με τους ανθρώπους μέσω της μουσικής με έναν ιδιαίτερο και μεταφυσικό τρόπο. Για μένα κατέχει ουσιαστική σημασία και είμαι δεμένος μαζί της.

-Τι σας έδωσε το έναυσμα να ασχοληθείτε με τη μουσική;
Μια ενστικτώδης κλίση προς αυτή. Πάντα άκουγα το ένστικτό μου και δε με διέψευσε ποτέ. Ειδικά σε ό,τι αφορούσε τη μουσική.

-Έχετε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και έχετε μεγαλώσει στις Σέρρες. Τι θυμάστε από εκείνη την εποχή;
Μεγάλωσα στο Σιδηρόκαστρο Σερρών. Ήταν πολύ όμορφα. Ήταν ένας ιδιαίτερος τόπος όπου χάρη στη δύναμη της μουσικής βίωσα τα ήθη και τα έθιμά του. Θυμάμαι εξαιρετικές αναμνήσεις από τα γλέντια και τις χαρές των ανθρώπων όπου η τέχνη τους ένωνε όλους.

-Ποια ήταν τα μουσικά σας ακούσματα;
Αρχικά, μεγάλωσα ακούγοντας τα παραδοσιακά ακούσματα του τόπου μου και τη μουσική που έπαιζε το ραδιόφωνο. Στη συνέχεια άκουσα και άλλα πράγματα. Rock ‘n’ roll, αγγλικό rock… 

-Έχετε έντονη παρουσία στη ροκ μουσική καθώς έχετε δημιουργήσει αρκετά ροκ συγκροτήματα. Τι θυμάστε από την εποχή του ροκ;
Τη μουσική δεν την κατέτασσα ποτέ σε είδη και υποκατηγορίες, παρά μόνο σε καλή και κακή μουσική. Η πρώτη είναι εκείνη που βγαίνει κατευθείαν από την καρδιά, ενώ η δεύτερη είναι αυτή που βγαίνει με σκοπό μόνο να πουλήσει. Υπήρχαν πολύ καλοί μουσικοί τα πρώτα χρόνια του ροκ, οι οποίοι προσπαθούσαν να εξελιχθούν και να κάνουν τον κόσμο να περάσει καλά μέσα από το ροκ. Εξέφραζαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, φιλοσοφούσαν την υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό που δεν άντεχα ποτέ έως σήμερα είναι αυτούς που περιστρέφονταν γύρω από τους μουσικούς και προσπαθούσαν να τους εκμεταλλευτούν. Διάφοροι μεσάζοντες, υπεύθυνοι δισκογραφικών και ΜΜΕ.

-Έχετε σπουδάσει χημικός-μικροβιολόγος. Τι αποκομίσατε από τις σπουδές σας;
Μου άρεσε η χημεία από μικρό παιδί και αγαπούσα τα πειράματα στο σχολείο. Δυστυχώς όμως. ο τρόπος που οι καθηγητές δίδασκαν όχι μόνο τη Χημεία αλλά και πολλά μαθήματα ήταν αποτρεπτικός για ένα παιδί ώστε να κυνηγήσει την ουσία της γνώσης. Ευτυχώς, όμως, κατάφερα να ξεφύγω από αυτό και σπούδασα κάτι που μου κέντριζε το ενδιαφέρον.

-Πώς ήταν η περίοδος της δικτατορίας;
Ήταν πολύ σκληρή περίοδος. Εκείνη την εποχή, όλος ο κόσμος βρισκόταν σε μια περίοδο επαναστατικής έξαρσης με σκοπό την αποδέσμευση από ιδεολογίες που καταπίεζαν τον άνθρωπο. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω το κίνημα των χίπις που συνέβαλλε στη παύση του πολέμου στο Βιετνάμ, στην ισότητα, την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και την ανατροπή της πατριαρχίας. Στην Ελλάδα, βιώναμε το σκληρό πρόσωπο της χούντας. Λογοκρισία, αστυνόμευση, έλεγχος, βία, ξύλο… Ό,τι πιο επιθετικό προς την ελευθερία του ανθρώπου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως συμμετείχα στη πρώτη πορεία που έγινε κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Δεν μπορείς να φανταστείς τι ξύλο φάγαμε απ’ την αστυνομία...

-Πώς αισθάνεστε για το μουσικό έργο που έχετε παράξει;
Νιώθω περήφανος για το έργο μου που έχει κυκλοφορήσει και έχει έρθει σε επαφή από το κόσμο. Υπάρχει, βέβαια, και μουσικός όγκος που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη για διάφορους λόγους. Πάντα όμως, όταν κάτι που δημιουργούσα μου άρεσε, προσπαθούσα να το εκδώσω αμέσως. 

-Έχετε ασχοληθεί και με τη συγγραφή. Πώς προέκυψε αυτή η δραστηριότητα;
Έγραφα από μικρός. Την περίοδο της μεταπολίτευσης μάλιστα έγραφα διηγήματα επιστημονικής φαντασίας σε διάφορα περιοδικά. Πιο πολλά λεφτά έβγαλα σαν συγγραφέας παρά ως μουσικός… Ήρθα σε επαφή με εκδότες περιοδικών και μου έδωσαν χώρο να εκφράζομαι. Έγραφα πολύ συχνά.

-Πώς κρίνετε το πολιτικό περιβάλλον;
Αποδείχτηκε πως κάποιοι τρίτοι παίζουν ένα παιχνίδι πολύ άσχημο. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Οι παγκόσμιοι τραπεζίτες ελέγχουν και αποφασίζουν μέσα από το χρήμα για τη ζωή μας. Έχουν στα χέρια τους τα κέντρα εξουσίας, τα ΜΜΕ, ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις και τρομοκρατούν τους λαούς για το προσωπικό τους όφελος. Είναι τρομακτικό και θλιβερό αυτό που συμβαίνει. Στεναχωριέμαι ειδικά για τις νεότερες γενιές που θα αναγκαστούν να επωμιστούν αυτές τις συνέπειες.

-Πώς κρίνετε τη σημερινή κοινωνία;
Βρίσκεται σε πανικό και σε κατάσταση πολιορκίας. Τη χτυπάνε από παντού και δεν μπορεί να αντιδράσει. Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να ενημερωθούμε για το τι συμβαίνει γύρω μας και να κοινωνικοποιηθούμε. Να γνωριστούμε με τον διπλανό μας, με αυτόν θα αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτό το κοινωνικό καρκίνωμα.

-Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα;
Να είναι αισιόδοξος, να φιλοσοφεί και να ψάχνεται συνεχώς.

-Κύριε Τριανταφυλλίδη ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία μας.
Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!