Search
Close this search box.
Συνέντευξη/ Routes of Neptune: «Μπορείς να βγάλεις έναν ωραίο ήχο με απλά μέσα»

Συνέντευξη/ Routes of Neptune: «Μπορείς να βγάλεις έναν ωραίο ήχο με απλά μέσα»

Είχαμε τους Zeus, ήρθαν και οι Neptune. O Babis Parker, o Joni Moas, Chris Τεσσερης και Φιλοποίμην Αρβανίτης παίζουν stoner ως Routes of Neptune
Routes of Neptune

Ήταν κάπου το 2016 που είχα πάει σε ένα σεμινάριο ιρλανδικού τραγουδιού με τη Λαμπρινή Γιώτη. Εκεί γνώρισε τον πιο “τρελό” άνθρωπο που ξέρω. Έντονη προσωπικότητα που ξεχώριζε από μακριά με την άνεση και τα αστεία του. Λεγόταν Φιλοποίμην Αρβανίτης. Λίγο αργότερα στο ομαδικό τραπέζι μας είπε για την μπάντα του. Μετά σε ένα σπίτι στο κέντρο γνώρισα και τους υπόλοιπους. Είναι οι: Babis Parker (B), Joni Moas, Chris Τεσσερης (C) και Φιλοποίμην Αρβανίτης (Φ). Είναι οι Routes of Neptune και παίζουν heavy rock/stoner.

Λίγο πριν το release party στο six D.O.G.S, όπου θα παίξουν μαζί με τους Vegan Mosquitoes και High On Vigers, αποκαλύπτουν στο RockRooster όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για εκείνους… Για την κυκλοφορία του νέου τους EP, ‘Stone ‘N’ Distracted’, .

Neptune

 1. Πώς θα συστήνατε μια μπάντα σε κάποιον που σας γνωρίζει πρώτη φορά;

Φιλοποίμην: Είμαστε οι Routes of Neptune. Μας αρέσουν οι πίτσες, τα χαμηλά κουρδίσματα
Babis: Και το να μιλάμε χαμηλά απ’ ότι φαίνεται. (γέλια) Είμαι ο Μπάμπης στα φωνητικά, παίζω μαζί με το Χρήστο από το 2012 ως άλλο σχήμα. Μου είπε ημέρα Τρίτη, έχουμε πρόβα την Πέμπτη και παίζουμε το Σάββατο.
Chris: Λοιπόν, είμαι ο Χρήστος ο κιθαρίστας των Routes of Neptune, που υπάρχουν από το 2015. Στο μπάσο ο Φιλοποίμην που είναι τα τελευταία δύο χρόνια στη μπάντα. Έχουμε και έναν τέταρτο, τον Moa. Παίζει τύμπανα, τον ξέρει η μισή Ελλάδα.

Routes of Neptune

 1. Και για τις σπουδές σας στη μουσική και το όνομά σας;

C: Όσον αφορά τις σπουδές εγώ και ο Μπάμπης γελάμε και κλαίμε ταυτόχρονα σε μια γωνιά και μένουν ο Φιλοποίμην με τον Μοα.
Φ: Εντάξει, είμαστε μισοί μισοί. Και εμείς που είμαστε σπουδαγμένοι, τι καταλάβαμε; Σε άλλα είδη μουσικής οι σπουδές μου ίσως είναι πιο αναγκαίες άρα φαίνονται πιο χρήσιμες. Άμα γουστάρεις αυτή τη μουσική, την κάνεις. Δεν είναι κάτι πόσο πολύπλοκο ή ιδιαίτερης τεχνικής.
C: Τώρα γιατί Neptune; Επειδή ο πατέρας των θεών ήταν πιασμένος από άλλη μπάντα. (γέλια) Και έμεινε ο αμέσως επόμενος. Γενικά θέλαμε κάτι πομπώδες, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ιστορία πίσω από το όνομα. Είχαμε προτείνει ο καθένας από ένα. Αφήσαμε το κοινό να ψηφίσει… Και επέλεξαν αυτό
B: Ναι, κάναμε όντως poll στο Facebook.

 1. Ποια είναι η φιλοσοφία σας;

Φ: Να παίζουμε riffάρες (γέλια)
C: Γενικά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ταμπέλες. Όπως μας βγει και μας αρέσει και μας κάθεται καλά στο αυτί. Σε drop D κούρδισμα να είναι…
Φ: Δηλαδή όσο πιο χαμηλά κάνεις την κιθάρα, τόσο πιο βαριά ακούγεται. Πραγματικά, το drop do είναι η χρυσή τομή του να παίζεις κάτι και να ακούγεται βαρύ χωρίς να είναι σάπιο. Πιο κάτω αρχίζει λίγο να σαπίζει ο ήχος που σημαίνει ότι πρέπει να έχεις καλύτερο εξοπλισμό. Κάτι που δεν μας αγγίζει εμάς αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας καλά αλλά αυτό είναι και μέρος της φιλοσοφίας που ρώτησες. Μπορείς να βγάλεις έναν ωραίο ήχο με απλά μέσα.

Routes of Neptune ''Scar to the bone'' (Official Music Video)

 1. Τι θεωρείτε πως κάνει μια νέα μπάντα (όπως η Routes of Neptune) αναγνωρίσιμη και τη συστήνει στο κοινό;

B: Υπάρχουν και live και πλέον στην εποχή που ζούμε υπάρχει το internet
Φ: Ναι, τώρα σου απαντήσαμε με τις προκαθορισμένες απαντήσεις. Αλλά τουλάχιστον στην εποχή που διανύουμε δεν ξέρουμε ποιος είναι ο σωστός συνδυασμός κινήσεων. Σίγουρα βοηθάνε τα μέσα προώθησης, αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία που ακολουθείς. Γράφουμε, παίζουμε, περνάμε καλά και ελπίζουμε να αρέσουμε σε όσους είναι να αρέσουμε. Δεν είναι για όλους και δεν το κάνουμε για να γίνουμε γνωστοί.

 1. Πώς επιβιώνει μια μπάντα με έδρα την πρωτεύουσα ή γενικά μια μεγάλη πόλη; Πώς ξεχωρίζει στον ανταγωνισμό και πώς αντιμετωπίζει τις αποστάσεις και τους γρήγορους ρυθμούς;

C: Ήταν δύσκολο να συγχρονίσουμε τα προγράμματα μας για να έχουμε τον χρόνο. Αλλά αυτό που είπαμε από την αρχή. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις  κάποιες ώρες μπορείς να τις αφιερώσεις σε αυτό που πραγματικά γουστάρεις. Οπότε βρήκαμε μια χρυσή τομή.

Φ: Σίγουρα. Όμως, έχουμε φτάσει σε μια εποχή όπου σκεφτόμαστε ότι παλιότερα είχαμε περισσότερο χρόνο για μπάντες. Είναι δύσκολο εν τέλει. Ζούμε σε μια εποχή και μια χώρα δύσκολη για να αναπτυχθούν οι τέχνες.

C: Συνήθως μέσα από τις δυσκολίες γεννιέται η τέχνη. Έτσι ξεκίνησε και η επανάσταση με την rock/underground σκηνή, με όλα αυτά τα νέα συγκροτήματα που έχουν βγει. Προσπαθούν, κάνουν πράγματα, βγαίνουν εξωτερικό.

Φ: Και στο εξωτερικό έχει ξεφύγει το θέμα. Έχουν βγει πολλές rock μπάντες.

 1. Μιλήστε μας παρακαλώ για το artwork σας.

Φ: Είναι μια illuminati πίτσα. Είναι η αλήθεια του λαού. Πρέπει να το δει ο κόσμος, δεν μπορούμε να το περιγράψουμε.
C: Είναι το πρώτο μας cd με τον Φιλοποίμην μέσα και αντικατοπτρίζει την ότι να ναι φάση. Την περίοδο που έγινε το artwork και γραφόταν το ep αντιπροσώπευε ακριβώς αυτό που γινόταν μέσα στην μπάντα. Προσπαθούσαμε να βρούμε τον ήχο και το στυλ μας και κάποιος πρότεινε να είναι ένα χέρι να κρατάει μία πίτσα. Είπαμε την ιδέα στον τιτανομέγιστο  Bewild Brother, ο οποίος είναι «μανούλα» στα abstract θέματα και του είπαμε go wild.

 1. Ποιο είναι το κοινό στοιχείο στα κομμάτια του δίσκου;

C: Το βασικό σημείο σε όλα τα κομμάτια είναι η ελευθερία που είχε ο καθένας μας να πειραματιστεί και να γράψει κάτι λίγο διαφορετικό, που να πηγάζει από τα δικά του ακούσματα.

Φ: Στηρίζεται στο diversity. Έγραψε ένα κομμάτι ο Χρήστος, έγραψα ένα κομμάτι εγώ και τα υπόλοιπα όλοι μαζί. Έτσι, υπάρχει το παλιό στοιχείο και το νέο στοιχείο και μπλέχτηκαν όλα μαζί με το groovy στοιχείο. Βρήκαμε κάπως τον ήχο μας. Ήταν ένα ωραίο πείραμα και περάσαμε καλά. Στον επόμενο δίσκο που ετοιμάζεται ήδη, γράφουμε πλέον με συγκεκριμένο τρόπο.

C: Το οποίο δεν ξέρουμε αν θα είναι concept album ή όχι. Ίσως υπάρχει μια ιδέα, εμπνευσμένη και από ένα κομμάτι μας, να βασιστούμε στον μπλουζίστα Robert Johnson. Ο μύθος λέει ότι είχε πουλήσει την ψυχή του στον διάβολο. Ήταν ένα συνηθισμένο βράδυ όπου ο Robert Johnson πήγε σε μία pub της περιοχής για να παίξει τα κλασικά του τραγούδια. Εκείνο το βράδυ το μαγαζί ήταν sold out για πρώτη φορά λένε. Εκείνο το βράδυ τραγούδησε πολλά τραγούδια που μιλούσαν για κάποιο σταυροδρόμι, για δαίμονες, για κάποια σκυλιά της κολάσεως που τον ακολουθούν. Οι θεατές μαγεύτηκαν από τις τεχνικές του, από τον τρόπο που έπαιζε και από το πόσο καλός είχε γίνει στο λίγο αυτό διάστημα που έπαιζε κιθάρα. Στο τέλος του show o Robert Johnson απλώς σηκώθηκε, βγήκε έξω και από τότε δεν τον έχει ξαναδεί κανείς.

Routes of Neptune ''Crossroad'' (Official Lyric Video)

 1. Με ποιες άλλες μπάντες θα θέλατε να συνεργαστείτε σε ένα υποθετικό φεστιβάλ που θα αποτελούνταν από ολόφρεσκιες μπάντες όπως εσείς;

Φ: Τους Cannibal Corpse, Mad John the Wise και με τους 1000mods.

C: Θα ήθελα να επανασυσταθούν οι Forsaken Memoriam και να παίξουν και αυτοί στο live. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ακόμα μεγαλύτερες μπάντες θα έλεγα Godsleep και Black Hat Bones.

Φ: Και εντάξει σου είπαμε μερικές μπάντες αλλά να προτείνω κάτι που έχω σκεφτει. Και εκ μέρους του drummer μας που δεν είναι εδώ. Ο κόσμος έχει βαρεθεί να βλέπει τα ίδια, όλα καλοστημένα, όλα στην υπερπροσπάθεια.  Οπότε πέραν από τα ονόματα θα σου μιλήσω για μια λογική και στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνικής μουσικής σκηνής. Θα έλεγα να κάνουμε, πρακτικά, συνέργειες με άλλες μπάντες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας (μια από Πάτρα, μια από Θεσσαλονίκη και άλλα). Θα λέγαμε «εμείς στην περιοχή μας θα κάνουμε ότι μπορούμε για την προώθηση σας, και να το κάνετε και εσείς για εμάς, να στοχεύσουμε σε γνωστούς και φίλους, να γεμίσουμε μια σκηνή». Έτσι θα σε δουν σε τρεις τέσσερις νέες αγορές. Σε ακούνε, σε γουστάρουν και κάνεις και τη φάση με έναν τρόπο που έχει νόημα.

C: Ουσιαστικά αυτό είναι και το νόημα της μουσικής που παίζουμε. Να γνωρίζουμε νέα άτομα, να μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος.

B: Και να περάσουμε το πώς αισθανόμαστε στον κόσμο που μας ακούει.

 1. Σκέψεις για video clip?

B: Έχουμε ιδέες για νέο βιντεοκλίπ. Έχουμε κάποια τραγούδια που σκεφτόμαστε. Αλλά θα δείτε ποιο θα επιλέξουμε. Θα υπάρχει και σίγουρα ένα live clip.
Φ: Στο release party αύριο στις 31 του μηνός θα γυρίσουμε το ένα κομμάτι, το Lady Luck. Είναι από τα κομμάτια που γράψαμε όλοι μαζί. Είναι και το προσωπικό μου αγαπημένο κομμάτι και θα κάνουμε ένα videoclip μέσα στη φάση. Αλλά έχουμε ένα single στα σκαριά που σκεφτόμαστε να γίνει videoclip αλλά αυτό ακόμα δεν είναι σίγουρο. Αλλά αν βγει θα μιλήσει σε πολλές ψυχές. Βέβαια, τώρα μιλάμε για αρκετά μπροστά.. Υπάρχουν πολλές ιδέες και δύο αρκετά ενδιαφέρονται video clip στο YouTube ήδη.

Routes of Neptune - Primal (Stone 'N' Distracted EP 2019)

 1. Ποιος άνθρωπος θεωρείτε σας έδωσε τη μεγαλύτερη ώθηση στο ξεκίνημά σας ως Routes of Neptune;

B: Όχι μόνο στο ξεκίνημα μας, αλλά και στην ύπαρξή μας. Μην πω ότι ακόμα και σήμερα μας στηρίζει. Μιλάμε συνεχώς και τον έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση.
C: Και σε live και να μας προωθήσει.
Φ: Και όχι μόνο εμάς, πολύ κόσμο. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως Panos Dragon.
B: Είναι ο ξάδερφος του Γιάνγκου Δράκου (γέλια). Το πραγματικό του όνομα είναι Πάνος Μακρής.

 1. Τι αναμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Φ: Παγκόσμια κυριαρχία (γέλια).
B: To release party για το EP στο six D.O.G.S.
C: Περισσότερες πληροφορίες σύντομα.

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Σχετικά Άρθρα: