Search
Close this search box.
System of a Down – Hypnotize: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι

System of a Down – Hypnotize: Η ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι

Αφιέρωμα στο Hypnotize των System of a Down: Οι ιστορίες γύρω από τα τραγούδια του δίσκου, οι στίχοι και το κλίμα της εποχής.
System of a Down Hypnotize
System of a Down Hypnotize

Το ότι το ‘Hypnotize’ των System of a Down κυκλοφόρησε το 2005 είναι ένα δείγμα του πόσο γρήγορα κυλά ο χρόνος.

Ο δίσκος-ορόσημο, καθώς μέχρι νεωτέρας αποτελεί το τελευταίο δισκογραφικό πόνημα του συγκροτήματος, μπαίνει σιγά σιγά στην ηλικιακή του εφηβεία και μαζί με το δίδυμο αδερφάκι του, ‘Mezmerize’, αποτελούν για πολλούς fans ό,τι καλύτερο και ωριμότερο μας έδειξαν ποτέ οι Αμερικανοαρμένιοι.

Μπορεί να μην έχει την σκληρότητα του ‘Toxicity’ ή την τραχιά γοητεία του πρώτου τους δίσκου, περιέχει όμως μαζί με το άλλο του μισό, την πιο μεστή και συνειδητοποιημένη εκδοχή των System of a Down, αυτήν που μας έχει κάνει σήμερα, πάνω από μια δεκαετία μετά, να αδημονούμε για το αν και πότε τελικά θα υπάρξει διάδοχος αυτών των δίσκων.

Στο μεταξύ όμως ας βουτήξουμε στα βαθιά των κομματιών του ‘Hypnotize’, αναπολώντας τον κορυφαίο αυτόν δίσκο.

Attack

Ένας τόσο σπουδαίος δίσκος δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινά με ένα εξίσου σπουδαίο τραγούδι. Από τη θέση 1 λοιπόν του ‘Hypnotize’ οι System of a Down μας τραγουδούν ‘Attack’, καλώντας μας να αντεπιτεθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε από παντού γύρω μας.

Ένα κομμάτι βαθιάς κοινωνικοποίησης που παραμένει το ίδιο επίκαιρο και σήμερα, καθώς αν το μελετήσει κανείς στίχο-στίχο θα καταλήξει στο πολύ δυσάρεστο συμπέρασμα, πως αν κάτι έχει αλλάξει τόσα χρόνια μετά, είναι μονάχα προς το χειρότερο.

Το μουσικό μοτίβο που ντύνει το κομμάτι, είναι απόλυτα επιθετικό, όπως άλλωστε θα όφειλε να είναι τα riff ενός τραγουδιού με τίτλο ‘Attack’.

We attack
Attack, attack your fetal servitude
We attack
Attack, attack, attack with pesticide
We attack
All the years of propaganda
We shall attack!
[Όλοι οι στίχοι]


Dreaming

Και το επιθετικό μοτίβο συνεχίζεται με το ‘Dreaming’. Ένα τραγούδι με ιδιότυπη θεματολογία, που μιλά για την παράνοια που μπορούν να προκαλέσουν τα άσχημα όνειρα.

Παρανοϊκά φωνητικά συνοδεύουν σε διάφορα σημεία τους στίχους, δημιουργώντας ένα αρμονικό πάντρεμα φωνών, μελωδίας και λέξεων.

Κατά τη διάρκεια του τραγουδιού γίνεται περιγραφή ιδιαίτερα σκληρών εικόνων, ενώ για ακόμα ένα κομμάτι σε αυτόν τον δίσκο, δεν χάνεται η ευκαιρία για έμμεσα πολιτικά σχόλια.

Το ‘Dreaming’, τέλος, είναι ένα από τα δύο τραγούδια του ‘Hypnotize’ στων οποίων τη σύνθεση έχει συμβάλει ο μπασίστας της μπάντας, Shavo Odadjian.

You, you went beyond
And you lost it all
Why did you go there?
From beyond
You saw it all
Why did you go there?
[Όλοι οι στίχοι]


Kill Rock ‘n Roll

Φαινομενικά, το ‘Kill Rock ‘n Roll’ αναπτύσσει το θέμα το ναρκωτικών και το πώς αρκετοί σταρ της ροκ έχασαν τη ζωή τους κάνοντας χρήση.

Το συγκρότημα όμως έχει διαφορετική άποψη.

Εξηγώντας για το τι ακριβώς περιγράφει το κομμάτι, ο κιθαρίστας Daron Malakian έκανε την έκπληξη:

Οδηγώντας ένα βράδυ πάτησα με το αυτοκίνητό μου έναν λαγό. Αυτόν τον λαγό τον ονόμασα Rock ‘n Roll.

Ένιωσα πολύ άσχημα γιατί το ζώο δεν άξιζε αυτή τη σκληρή μοίρα και έτσι του έγραψα το κομμάτι αυτό.

Ο στίχος «eat all the grass that you want» είναι μια έκκληση του Malakian ώστε ο λαγός να φάει όσο χορτάρι θέλει στον άλλο κόσμο και όχι μια έμμεση ειρωνεία κατά των ναρκωτικών όπως νόμισαν αρχικά αρκετοί.

Ευτυχώς δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις.

Eat all the grass
Eat all the grass that you want
Accidents happen In the dark
[Όλοι οι στίχοι]


Hypnotize

System Of A Down - Hypnotize (Official HD Video)

Επιστροφή στο κοινωνικό σχόλιο με το τραγούδι που μοιράζεται τον τίτλο του με αυτόν του άλμπουμ.

Το ‘Hypnotize’ περιγράφει το πώς οι κυβερνήσεις υπνωτίζουν τους πολίτες, ώστε να πιστεύουν αυτά που τους λένε, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να μην τολμούν να ξεσηκωθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Το κομμάτι ξεκινά με τους ίσως συγκλονιστικότερους στίχους του δίσκου: «Why don’t you ask the kids at Tiananmen square? Was Fashion the reason why they were there?», που αναφέρονται στην σφαγή της πλατείας Τιενανμέν στην Κίνα, όπου οι φοιτητές που διαμαρτύρονταν σφαγιάστηκαν από την κυβέρνηση της χώρας με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι νεκροί σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό ξεπέρασαν τους 2.400…

They disguise it, Hypnotize it
Television made you buy it
[Όλοι οι στίχοι]


Stealing Society

Εδώ οι System of a Down μιλούν για το πώς η κοινωνία παρακμάζει από την εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών, τη βία και τις συμμορίες.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού υπάρχει έντονο το στοιχείο της ειρωνείας απέναντι στους θιασώτες του παραπάνω τρόπου ζωής, συνοδευόμενο από έντονη κριτική που ξεπερνά τα όρια της προσβολής.

Ως εκ τούτου, η φράση «stupid motherfucker» χρησιμοποιείται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ‘Stealing Society’.

I’m looking for a mother that will get me high
Just a stupid motherfucker if I die I die
I’m a midnight fist fight
[Όλοι οι στίχοι]


Tentative

Τα πολιτικά σχόλια συνεχίζουν ασταμάτητα, με το ‘Tentative’ επιχειρεί να δώσει μια γροθιά στην αμερικανική πολιτική που εκείνη την περίοδο βομβάρδιζε και έκανε επεμβάσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Με πικρία διαπιστώνει κανείς ξανά, διαβάζοντας τους στίχους του ‘Tentative’, πως τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε.

Μουσικά, σκληρά riffs παίρνουν ξανά τη θέση τους στα ηχεία του ακροατή, ίσως στην πιο σκοτεινή στιγμή του άλμπουμ. Από στίχους, αρκεί να αναφερθεί μόνο το…

Where do you expect us to go when the bombs fall
[Όλοι οι στίχοι]


U-Fig

Αν και δεν φημίζονται για μακροσκελή τους δεκάλεπτα έπη, εδώ οι System of a Down πλησιάζουν στο να σπάσουν το ρεκόρ του πιο σύντομου τραγουδιού τους, με το ‘U-Fig’ να διαρκεί μόλις δύο λεπτά και πενήντα τέσσερα δευτερόλεπτα.

Παρόλα αυτά, το κοινωνικό σχόλιο είναι και πάλι έντονο, με τους στίχους να εξηγούν παραστατικά το πώς τα μέσα ενημέρωσης πείθουν με χυδαίο τρόπο τους ανθρώπους να στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου.

Τέλος, το ‘U-Fig’ είναι το δεύτερο και τελευταίο κομμάτι του δίσκου όπου ο Shavo Odadjian παίρνει credits για τη σύνθεσή του.

You and me should go outside and…
beat em’ beat em’ beat em’ beat em’
All pathetic flag waving ignorent geeks and we’ll
eat em’ eat em’ eat em’ eat em’
[Όλοι οι στίχοι]


Holy Mountains

Ένα τραγούδι που περιγράφει με έμμεσο τρόπο τη γενοκτονία που υπέστησαν οι Αρμένιοι στα χέρια των Τούρκων.

Οι τελευταίοι, μέχρι σήμερα δεν έχουν δεχτεί πως η γενοκτονία έλαβε χώρα και οι System of a Down έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην προσπάθεια αναγνώρισης ενός από τα πιο φριχτά συμβάντα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Τα ‘Holy Mountains’ είναι τα βουνά Αραράτ που αρπάχτηκαν από τους Αρμένιους κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, από τα βουνά αυτά ο Νώε και η κιβωτός του, ξεκίνησαν το ταξίδι τους.

Can you feel their haunting presence?
Can you feel their haunting presence?
LIAR! KILLER! DEMON!
[Όλοι οι στίχοι]


Vicinity of Obscenity

Vicinity Of Obscenity

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα κομμάτια του δίσκου, τόσο συνθετικά, όσο και στιχουργικά, βαθιά επηρεασμένο, σύμφωνα με τον frontman Serj Tankian, από το καλλιτεχνικό ρεύμα του Ντανταϊσμού.

Αποτελεί το μοναδικό τραγούδι του ‘Hypnotize’ που Tankian και Malakian έχουν συνεργαστεί για να γράψουν τη μουσική του, στην οποία σύμφωνα με μια πολύ ενδιαφέρουσα άποψη του περιοδικού CMJ New Music Monthly, συναντά κανείς από κιθαριστικά ψήγματα Frank Zappa μέχρι επιρροές από Prince.

Και οι στίχοι του ‘Vicinity Of Obscenity’ αξίζουν προσοχής, καθώς αυτοί μιλούν για τον μονοδιάστατο τρόπο που οι άντρες αντιλαμβάνονται σήμερα τη σεξουαλικότητα, παρομοιάζοντας αρκετά παραστατικά τα γεννητικά όργανα με φαγητά.

Banana banana banana terracotta banana terracotta terracotta pie!
Banana banana banana terracotta banana terracotta terracotta pie!
[Όλοι οι στίχοι]


She’s Like Heroin

Ακόμα πιο σύντομο και από το ‘U-Fig’ είναι το She’s Like Heroine’, αλλά στα δύο λεπτά και σαράντα τέσσερα δευτερόλεπτα του, καταφέρνει να πει πολλά, τόσο για την σεξουαλική παρακμή της εποχής, όσο και για -ακόμα μια φορά- τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Μάλιστα, καταφέρνει αριστοτεχνικά να συνδέσει τα δύο θέματα.

Τα φωνητικά των Malakian και Tankian συνδυάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνοντας την έμφαση αλλά και τον απαραίτητο ειρωνικό τόνο εκεί που πρέπει, με τον έναν να καλύπτει και να συμπληρώνει τον άλλον.

She’s like heroin
Sipping through a little glass
I’m looking for some help
I need someone to save her ass
[Όλοι οι στίχοι]


Lonely Day

System Of A Down - Lonely Day (Official HD Video)

Το πιο εμπορικό κομμάτι των System of a Down δεν χρειάζεται και ιδιαίτερη επεξήγηση. Περιγράφει μια πολύ δύσκολη και μοναχική μέρα στη ζωή του Daron Malakian, συνθέτη αλλά και τραγουδιστή στην προκειμένη περίπτωση.

Η κιθαριστική εισαγωγή σύμφωνα με το συγκρότημα, είναι εμπνευσμένη από αυτή του ‘The House Of The Rising Sun’ των Animals.

Εξάλλου, ο διπλός υπερθετικός βαθμός στον στίχο «the most loneliest day of my life» ναι μεν δίνει την απαραίτητη έμφαση στα πλαίσια της ποιητικής αδείας, παράλληλα όμως προκαλεί ίλιγγο σε καθηγητές Αγγλικών και φιλολόγους ανά τον κόσμο.

Το ‘Lonely Day’ έφτασε να διεκδικήσει το βραβείο Grammy καλύτερου σκληρού ροκ τραγουδιού εκείνης της χρονιάς, αλλά δεν κατάφερε να το κατακτήσει. Ε και;

Such a lonely day
And it’s mine
The most loneliest day of my life
[Όλοι οι στίχοι]


Soldier Side

Ο απόλυτος αντιπολεμικός ύμνος.

Το ‘Soldier Side’ αναλύει την ψυχολογία του στρατιώτη λίγο πριν φύγει για τον πόλεμο αλλά και τα συναισθήματα των γονιών που αποχαιρετούν τα παιδιά τους, σε μια σπαρακτική απελπισμένη αντιμιλιταριστική κραυγή.

Το συγκλονιστικό φινάλε ενός άψογου δίσκου, ρίχνει τους τόνους μουσικά, με κάποια σημεία του να αποτελούνται μόνο από μαντολίνο και τις φωνές των Tankian και Malakian.

Αν είναι ένα το τραγούδι στο ‘Hypnotize’ που θα καταφέρει να ανατριχιάσει τον ακροατή, αυτό είναι το ‘Soldier Side’ στο οποίο σύμφωνα με τον στίχο, ακόμα και ο Θεός «φοράει μαύρα ρούχα».

They were crying when their sons left
God is wearing black
He’s gone so far to find no hope
He’s never coming back
[Όλοι οι στίχοι]


Αυτή ήταν μια σύντομη ανάλυση του κάθε κομματιού του ‘Hypnotize’.

Φυσικά τα facts γύρω από τα κομμάτια δεν τελειώνουν ποτέ, άλλωστε μιλάμε για έναν από τους σημαντικότερους δίσκους της μοντέρνας metal μουσικής.

Πάντα χέρι-χέρι με το ‘Mezmerize’ που είχε κυκλοφορήσει μερικούς μόλις μήνες πριν, θα στέκουν στην κορυφή του βάθρου για να μας θυμίζουν για το τι είναι άξιοι και ικανοί οι System of a Down, και να μας κάνουν να μη χάνουμε την πίστη μας πως μια μέρα θα μας το χαρίσουν ξανά.

System of a Down – Hypnotize / Εξώφυλλο

System of a Down - Hypnotize / Εξώφυλλο
System of a Down – Hypnotize / Εξώφυλλο

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!