Search
Close this search box.
The Last of Us (S01E02): Τι κρύβεται στην πόλη;

The Last of Us (S01E02): Τι κρύβεται στην πόλη;

The Last of Us S01E02 review: Διαβάστε τις εντυπώσεις μας για το δεύτερο επεισόδιο της σειράς του ΗΒΟ.
The Last of Us (S01E02)
The Last of Us (S01E02)

The Last of Us / S01E02

Με το ταμπλό να έχει στηθεί και τα πιόνια ήδη να κινούνται προς νέες, άγνωστες κατευθύνσεις, το ‘The Last of Us’, στο δεύτερο επεισόδιό του, μας μεταφέρει στην καρδιά του κακού. Όχι πως η καραντίνα ήταν παράδεισος, αλλά τουλάχιστον μπορούσες να διακρίνεις στοιχεία μιας κοινωνίας. Εξαντλητικής, αυταρχικής και αποπνικτικής, αλλά γεμάτοι ανθρώπους και όχι ό,τι βρίσκεται έξω από τα τείχη.

Ο Joel, η Tess και η Ellie φτάνουν σιγά-σιγά στην Βοστώνη, διαλυμένη και βομβαρδισμένη χρόνια πριν, στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να σταματήσουν την μόλυνση και τα πράγματα όλο και περιπλέκονται. Την σκηνοθεσία του επεισοδίου, αναλαμβάνει ο συν-δημιουργός της σειράς, ο Neil Druckmann και το αναφέρουμε επειδή έχει μια κάποια σημασία.

Την περασμένη εβδομάδα περάσαμε περίπου μιάμιση ώρα μαθαίνοντας για την μόλυνση, τους χαρακτήρες, λίγο από τις σχέσεις τους και τώρα, τα πράγματα είναι λίγο πιο ήρεμα. Φυσικά, στον κόσμο του ‘The Last of Us’, αυτό είναι πολύ σχετικό.

Ο Druckmann δίνεις στο επεισόδιο, αλλά και στους χαρακτήρες του, χρόνο για να αναπνεύσουν, να συνομιλήσουν και να δουν τι ακριβώς μπορούν να κάνουν από δω και πέρα. Αυτό, φυσικά, μέχρι να πάνε όλα κατά διαόλου, αλλά θα φτάσουμε κι εκεί. Η Ellie μπορεί να υποστηρίζει πως είναι μεν μολυσμένη, χωρίς αυτό να την επηρεάζει με τον οποιοδήποτε τρόπο, οι δύο συνοδοιπόροι της όμως, και ειδικά ο Joel, δεν έχουν πειστεί ακόμα. Ξυπνάει για να τους βρει απέναντί της, με το όπλο ανά χείρας, για παν ενδεχόμενο.

Και αυτή είναι μια δυναμική που συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου, με ορισμένες πολύ ενδιαφέροντες θεματικές να αναδύονται σιγά-σιγά.

Ο ρόλος του δεύτερου επεισοδίου του The Last of Us, είναι διττός: πρώτον, να γνωρίσουμε καλύτερα την Ellie και όντως, είναι εδώ που η Bella Ramsay ξεκινά να ξεδιπλώνεται, μιας και στην πρεμιέρα πήραμε μονάχα μια γεύση από την ερμηνεία και, δεύτερον, μέσα από τα μάτια της, να γνωρίσουμε καλύτερα τον φριχτό αυτό κόσμο που γνωρίζουν πολύ καλά ο Joel και η Tess.

Anna Torv - The Last of Us
Anna Torv – The Last of Us

H Ellie γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα στα τείχη, και πρόκειται για ένα παιδί, που, είτε λόγω άγνοιας κινδύνου, είτε για λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν τρομάζει από ό,τι συμβαίνει τριγύρω της. Ίσως επειδή η καταστροφή αυτή είναι και η μόνη ζωή που γνώρισε, μια καθημερινότητα που, με έναν περίεργο τρόπο, έγινε συνήθεια επειδή ήταν πάντα εκεί για αυτήν.

Έχει διαβάσει, λέει, για τον έξω κόσμο. Αλλά δεν τα βίωσε, δεν τα ξέρει πραγματικά. Για αυτήν, η εικόνα ενός πλημμυρισμένου, πεντάστερου ξενοδοχείου, είναι τόσο μαγική και απρόσμενη, όσο η θέαση ενός μονόκερου στο Σύνταγμα.

Αφού η σειρά μας προειδοποιεί ηχητικά για το τι υπάρχει εκεί έξω, δεν θα αργήσει η ώρα που θα δούμε για πρώτη φορά, έστω και από μακριά, τους μολυσμένους.

Ίσως εδώ είναι η πρώτη φορά που η Ellie αρχίζει να καταλαβαίνει τους κινδύνους του ταξιδιού της. Είναι συνδεδεμένοι, σκέφτεται φωναχτά και η σειρά επιβεβαιώνει μια σημαντική διαφορά με τους μολυσμένους των παιχνιδιών.

Αυτοί της σειράς, με μία λογική hive mind, νιώθουν ο ένας τον άλλον, μια λάθος κίνηση στην μία άκρη της πόλης, ενεργοποιεί εκατοντάδες μολυσμένους στην άλλη και την πάτησες. Κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει το σενάριο στην πορεία, μένει να φανεί, αν και υποθέτω πως θα χρησιμοποιηθεί, κατά κύριο λόγο, για κλιμάκωση έντασης, όπως βλέπουμε στη συνέχεια.

The Last of Us
The Last of Us

Η Ellie μοιάζει να τα πάει λίγο καλύτερα με την Tess, αλλά ο Druckmann δεν αμελεί να της δώσει μια σκηνή με τον Joel. Εξάλλου, όσους ανθρώπους κι αν συναντήσουν στο ταξίδι τους, όλα περιστρέφονται γύρω τους και είναι η δική τους δυναμική αυτή που θα εξυψώσει ή θα καταρρίψει την σειρά. Οι χαρακτήρες τους πάντως, δυσκολεύονται.

Η κουβέντα δεν τσουλάει, ο Joel δεν έχει όρεξη να πει και πολλά, η Ellie αμέσως ανεβάζει άμυνες μέσω ειρωνείας και μιας passive-aggresive συμπεριφοράς. Σε επίπεδο ερμηνειών, η χημεία υπάρχει και φαίνεται ξεκάθαρα πως ξεκινά να χτίζεται κάτι, ακόμα κι αν οι ίδιοι οι χαρακτήρες δεν το καταλαβαίνουν.

The Last of Us (S01E02)
The Last of Us (S01E02)

Σύντομα όμως θα σιγήσουν τα πάντα. Η άφιξη στο μουσείο, σηματοδοτεί και την πρώτη μεγάλη γνωριμία με τους μολυσμένους. Ένα από τα (πολλά) στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η σειρά είναι και αυτό της δράσης, του σασπένς, της αγωνίας.

Εδώ πέρα λοιπόν, ο Druckmann, μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά, στήνει ένα μικρό παιχνίδι κρυφτού ανάμεσα σε ανθρώπους και μολυσμένους, με την κάμερα πότε να κρύβεται με τους ήρωές μας και πότε να ακολουθεί με έντονες κινήσεις την δράση. Είναι μια ωραία σκηνή, τόσο-όσο, μια πρόγευση για ό,τι θα ακολουθήσει σε αυτό το κομμάτι.

Μιλάμε για ήρωες για ευκολία, αλλά οι άνθρωποι που περπατούν στον κόσμο της σειράς, κάθε άλλο παρά τέτοιοι είναι. Δεν είναι ούτε άγιοι, ούτε αλώβητοι. Δεν θα αργήσουμε λοιπόν να μάθουμε πως η Tess δέχθηκε ένα χτύπημα κατά τη διάρκεια της μάχης στο μουσείο και το σημάδι, ελάχιστη ώρα μετά, είναι ήδη σε χειρότερη κατάσταση από το αντίστοιχο της Ellie.

Με τον χρόνο της να τελειώνει, η Tess έχει στα χέρια της όσα στοιχεία χρειάζεται, όχι για να πειστεί, αλλά για να πιστέψει έστω πως αυτό το κορίτσι, ίσως και να δώσει την λύση.

The Last of Us
The Last of Us

20 χρόνια μετά την αρχική καταστροφή και λίγο πριν φύγει από τον κόσμο αυτό, η Tess βλέπει μια διέξοδο για την ανθρωπότητα στο πρόσωπο ενός μικρού κοριτσιού.

Η ίδια δεν θα προλάβει να δει αν έχει δίκιο ή άδικο, αλλά δεν θα μπορούσε να μην παρακαλέσει τον Joel να το μάθει γι’αυτήν. Θα μείνει πίσω για να τους δώσει λίγο χρόνο. Θα προσπαθήσει ξανά και ξανά να κάνει τον αναπτήρα να λειτουργήσει. Στις τελευταίες της στιγμές, αναμφίβολα, θα σκέφτεται όσα έζησε και όσα δεν θα προλάβει να ζήσει.

Όσο για τον Joel και την Ellie, ο δρόμος είναι μακρύς. Η Tess τόλμησε να πιστέψει, το ίδιο δεν ισχύει όμως για τον Joel. Στον κόσμο του ‘The Last of Us’, η ελπίδα είναι που σε σκοτώνει. Τα έχουν ακούσει τόσες φορές, τους ψιθύρους για θεραπεία, τους ισχυρισμούς για ένα καλύτερο αύριο. Έχουν βιώσει ήδη αρκετούς Απρίληδες και έπαψαν να πιστεύουν σε αυτούς. Όμως, είτε επειδή δεν έχει που αλλού να πάει, είτε για την Tess, είτε επειδή ο χειμώνας πρέπει να τελειώσει, ακόμα και για ανθρώπους σαν τον Joel, συνεχίζουν την πορεία τους.

Υ.Γ.: Λατρεύω το visual με τον μύκητα να γλιστράει από το στόμα των μολυσμένων. Επίσης, αξίζει μια αναφορά στον πρόλογο του επεισοδίου. Νομίζω με τάραξε λιγότερο απ’ ό,τι άλλους ανθρώπους, αλλά δεν με χαλάνε οι κλεφτές αυτές ματιές στις πρώτες μέρες της πανδημίας. Τέλος, εξαιρετική απόδοση των clickers των παιχνιδιών σε live-action καταστάσεις.

Με μία μίξη προσθετικών και CGI, κατόρθωσαν να τους προσδώσουν και βαρύτητα και να τους κάνουν απειλητικούς, μένοντας πιστοί στο αρχικό design (και φυσικά, τρομερή δουλειά στο ηχητικό κομμάτι).

Υ.Γ.2: Η Anna Torv, παρά το μικρό υλικό που της δόθηκε, ήταν εξαιρετική σαν Tess και θα λείψει από την σειρά.

Υ.Γ.3: Μεγάλη ανυπομονησία για το επόμενο επεισόδιο του The Last of Us, το οποίο, βδομάδες τώρα, όσοι το έχουν δει, λένε τα καλύτερα.

Episode 3 Preview | The Last of Us | Max


The Last of Us (S01E01): Το ξεκίνημα ενός υπέροχου ταξιδιού

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!