Search
Close this search box.
The Last of Us (S01E04-05): Αγάπες και τραγωδίες στο Κάνσας

The Last of Us (S01E04-05): Αγάπες και τραγωδίες στο Κάνσας

Τι είδαμε στα δύο προηγούμενα επεισόδια του The Last of Us
The Last of Us
The Last of Us

Εντάξει, η ζωή είναι απρόβλεπτη, το ξέρουμε όλοι. Από την μία, το γεγονός ότι δεν πρόλαβα να δω νωρίς το 4ο επεισόδιο του ‘The Last of Us’, από την άλλη η διεξαγωγή του Super Bowl “τράβηξε” το 5ο στο να κυκλοφορήσει δυο μέρες νωρίτερα, είπα και γω να κάνω ένα κειμενάκι και για τα δύο μαζί. Μία απόφαση που πάρθηκε αναγκαστικά, αλλά δεν λειτουργεί άσχημα διότι, σε αντίθεση με τα τα προηγούμενα επεισόδια που λένε μεν μια συνεχόμενη ιστορία, με κάπως stand alone χαρακτηριστικά όμως, εδώ είχαμε ξεκάθαρα ένα μέρος Α και ένα μέρος Β, κάτι που μας έδωσε ορισμένες πολύ δυνατές στιγμές, αλλά έφερε στο προσκήνιο και ορισμένες αδυναμίες.

Αφού πήραν ό,τι χρειαζόντουσαν από τον οικισμό του Bill και του Frank, ο Joel και η Ellie οδηγούν στους αχανείς δρόμους της Αμερικής. Με την βοήθεια του Hank Williams, και με λίγη τύχη, το ταξίδι τους θα συνεχιστεί δίχως ιδιαίτερες φασαρίες. Ο Joel είναι λίγο πιο ομιλητικός, η Ellie κάνει την καλύτερη μίμηση του Travis Bickle σε αυτήν την μεριά της αποκάλυψης και, ίσως το σημαντικότερο, έχουμε την πρώτη εμφάνιση του περίφημου βιβλίου ανεκδότων.

Όσοι έχουν παίξει το παιχνίδι δε γίνεται να μην θυμούνται το συγκεκριμένο βιβλιαράκι και θα ήταν πραγματικά κρίμα αν δεν το βλέπαμε και στην τηλεοπτική μεταφορά. Εξάλλου, το ‘The Last of Us’ λέει μια αρκετά δύσκολη και σκοτεινή ιστορία, έτσι, κάθε ευκαιρία να γίνει λίγο πιο ανάλαφρο το κλίμα είναι ευπρόσδεκτη.

Τα πράγματα θα αλλάξουμε αρκετά όταν οι ήρωές μας φτάσουν στο Κάνσας. Σχεδόν αμέσως θα δεχτούν ενέδρα από μια ομάδα ανθρώπων, με δυσκολία θα τους εξουδετερώσουν, όχι όμως προτού η Ellie σώσει τον Joel με το μικρό της όπλο που βρήκε στο προηγούμενο επεισόδιο. Η στιγμή που βλέπουμε την Ellie να πατάει για πρώτη φορά την σκανδάλη (αν και, όπως λέει η ίδια, το έχει ξανακάνει στο παρελθόν), θα ήταν πάντα σημαντική.

The Last of Us
The Last of Us

Έχουμε πάρει ήδη την ιδέα πως η βία δεν είναι κάτι που την απωθεί και, ειδικά σε έναν κόσμο σαν αυτό, θα ήταν μάλλον αφελές να υποθέτει κανείς πως ένα μικρό παιδί δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο όπλο. Και πάλι όμως, όταν η κατάσταση έρχεται μπροστά σου, όλα είναι διαφορετικά. Από την μία η Ellie ταράζεται από τα παρακάλια του νεαρού που στέκεται λαβωμένος μπροστά της, από την άλλη, ο Joel, για άλλη μια φορά, δεν κατάφερε να προστατεύσει το άτομο που έπρεπε.

Σε κάποιο άλλο μέρος της πόλης, η σειρά μας γνωρίζει έναν νέο χαρακτήρα, την Kathleen, που την ερμηνεύει με άγρια αθωότητα η Melanie Lynskey. Ένας χαρακτήρας που οι δημιουργοί της σειράς τον περιγράφουν ως “μια νηπιαγωγός υπεύθυνη για μια αιματηρή επανάσταση”, αναφερόμενοι στο φαινομενικά αθώο παρουσιαστικό της Lynskey, έρχεται στο προσκήνιο για να λειτουργήσει ως ο βασικός ανταγωνιστής όχι του Joel και της Ellie, αλλά ενός άλλου διδύμου, του Henry (Lamar Johnson) και του Sam (Kevionn Woodard).

Τα δύο αδέρφια κρύβονται από την Kathleen και τους ακολούθους της και ο βασικός τους στόχος είναι να αποδράσουν από την πόλη. Αυτό, μόνο εύκολο δεν είναι, γιατί, όπως λέει ο Henry, αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο 1 καταζητούμενος του Κάνσας. Βλέπετε, οι απλοί πολίτες εξεγέρθηκαν ενάντια των δυνάμεων της FEDRA, με αποτέλεσμα η Kathleen να κάνει πλέον κουμάντο και έχει βάλει στο στοχαστρό της το κεφάλι του Henry, για λόγους που θα μάθουμε σύντομα.

Είναι μια αρκετά μεγάλη αλλαγή από το παιχνίδι, όπου τα δύο αδέρφια προσπαθούν απλώς να επιβιώσουν στην πόλη και δε μπορώ να πω πως με χάλασε. Δίνει την ευκαιρία στον Henry να γίνει λίγο πιο γκρίζος σαν χαρακτήρας (μας αποκαλύπτει πως ουσιαστικά “έδινε” ονόματα στους ανθρώπους της FEDRA με αντάλλαγμα διάφορα χρήσιμα πράγματα), ενώ, με την προσθήκη της Kathleen δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα αντιπαράθεση.

The Last of Us
The Last of Us

Κάπου εδώ εντοπίζονται και κάποια θεματάκια όμως. Πολύ όμορφα όλα αυτά  αλλά, δυστυχώς, για λόγους τηλεοπτικού χρόνου ίσως, δεν εξελίσσονται ποτέ σε κάτι παραπάνω από ωραίες ιδέες με potential. Γινόμαστε μάρτυρες μίας τραγικής ιστορίας προδοσίας, θανάτου, με πράξεις αμφιβόλου ηθικής, αλλά μου έμεινε την αίσθηση πως ποτέ δεν γνωρίσαμε αρκετά καλά την Kathleen ας πούμε, για να υπάρξει και το αντίστοιχο αντίκτυπο.

Η σειρά προσπαθεί να το συνδέσει με την ευρύτερη θεματική της αγάπης. Και η Kathleen, λένε ο Mazin και ο Druckmann, λειτουργεί έτσι από την αγάπη για τον αδικοχαμένο αδερφό της. Δεκτό, αλλά με την σειρά να είναι ήδη αρκετά φορτωμένη σεναριακά και με τα επεισόδια να μην μοιάζουν αρκετά για να πουν και μια ιστορία εξέγερσης, από την οποία μόνο στιγμιότυπα βλέπουμε, όλο αυτό καταλήγει να λειτουργεί κάπως ανάποδα.

Για την αγάπη, προφανώς, τα κάνει όλα και ο Henry. Με τον δικό του αδερφό, ο οποίος μάλιστα σε αυτήν την εκδοχή είναι κωφός και επικοινωνεί με νοηματική, να έχει λευχαιμία, έκανε ό,τι μπορούσε για να του προσφέρει μία ακόμα ευκαιρία στην ζωή. Ο Sam, 8 ετών, βλέπει έναν κόσμο με σούπερ ήρωες βγαλμένους από σελίδες κόμικ, ακριβώς σαν αυτά που διαβάζει (μετά το βιβλιαράκι με τα ανέκδοτα, έχουμε εδώ και την εμφάνιση του ‘Savage Starlight’). Μπορεί ο μεγαλύτερος εξ αυτών να είναι ο αδερφός του, με την Ellie όμως μοιάζει να συνδέεται περισσότερο, σε ένα συναισθηματικό επίπεδο και οι μεταξύ τους σκηνές είναι σκέτη απόλαυση.

Μετά από μια μικρή βόλτα στις σήραγγες της πόλης (Ish…), φτάνουμε στην κλιμάκωση της ιστορίας αυτών των δύο επεισοδίων, με μία μεγάλη σκηνή μάχης και μία εμφάνιση-έκπληξη. Από τη μία μεριά ο Joel, στη θέση που ήταν ο υπερήλικας sniper που τους πυροβολούσε προ ολίγου, από την άλλη η υπόλοιπη ομάδα να τρέχει να ξεφύγει από την οργή της Kathleen.

Και όταν όλα φαίνεται να πάνε κατά διαόλου, ό,τι βρισκόταν υπογείως και αγνοούσε η αρχηγός της αντίστασης, θα έρθει με φόρα στην επιφάνεια για να σπείρει τον τρόμο. Δεκάδες μολυσμένοι επιτίθενται, αλλά μακάρι να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η ανθρωπότητα έσκαψε άπληστα και βαθιά ή αν απλώς είχε φυλακίσει αυτό το πλάσμα εκεί, αλλά ο Bloater περπατάει τώρα στους δρόμους του Κάνσας και αυτό μόνο καλό νέο δεν είναι.

Δίχως τυπικότητες και χαιρετούρες εφορμά, κάνει μισό το πρωτοπαλίκαρο της Kathleen, η ίδια χάνεται μάλλον κάπως άδοξα και άνοστα, με τους ήρωές μας όμως να βρίσκουν την ευκαιρία να ξεφύγουν.

The Last of Us
The Last of Us

Τώρα… ο χαμός του Sam είναι, δικαίως, ένα από τα πιο τραγικά γεγονότα της ιστορίας του ‘The Last of Us’ και μία ακόμα σαφής ένδειξη, για όσους δεν πρόσεχαν δηλαδή, πως σε αυτόν τον κόσμο, κανείς δεν είναι ασφαλής. Οι αλλαγές της τηλεοπτικής μεταφοράς ίσως κάνουν ακόμα τραγικότερη την έκβαση. Η εξομολόγηση του Sam στην Ellie, η αφελής σκέψη της ότι το αίμα της μπορεί με κάποιον μαγικό τρόπο να διορθώσει τα πράγματα, η υπόσχεση ότι θα μείνει ξύπνια, μαζί του, για όσο χρειαστεί.

Και όλα αυτά για να έρθει το επόμενο πρωί και να γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, για ακόμη μία φορά. Τώρα όμως, είναι η Ellie αυτή που προχωράει, με τον Joel να μένει σαστισμένος μπροστά από τάφους, μεγάλους και μικρούς. Είναι λίγο περίεργο να μιλάμε για ενηλικίωση, για έναν χαρακτήρα που έχει ήδη περάσει πολλά. Και πάλι όμως, φαίνεται πως η Ellie κάτι πίστευε και κάτι ράγισε. Ο δρόμος είναι μακρύς όμως και η ιστορία πρέπει να συνεχιστεί. Πώς έλεγε εκείνο το παλιό κόμικ;

Endure and survive.

Υ.Γ.: Σε ένα επεισόδιο με τόσο δυνατά set-pieces, είναι η αντίδραση του Joel όταν η Ellie είναι παγιδευμένη στο αμάξι που κλέβει την παράσταση. Αυτό το τρέμουλο, οι γρήγορες ανάσες, το βλέμμα απόγνωσης όταν συνειδητοποιείς πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να βοηθήσεις… Τρομερή δουλειά από τον Pascal.

Episode 6 Preview | The Last of Us | Max

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!