Search
Close this search box.
The Lord of The Rings: Το ταξίδι μέχρι τη μεγάλη οθόνη

The Lord of The Rings: Το ταξίδι μέχρι τη μεγάλη οθόνη

he Lord of The Rings: Ιστορίες, γεγονότα και παρασκήνιο μέχρι η σπουδαία τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών ανέβει στη μικρή οθόνη...
The Lord of The Rings
The Lord of The Rings

Ιστορίες και γεγονότα για το κινηματογραφικό ντεμπούτο του The Lord of The Rings

Πέρασαν είκοσι χρόνια από την ημέρα που προσβλήθηκε η πρώτη ταινία της επικής τριλογίας του The Lord of The Rings, ‘The Fellowship of the Ring’.

Όσοι είχαμε δει τότε τις ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες, θυμόμαστε σαν χθες αυτή την πρωτόγνωρη κινηματογραφική εμπειρία. Τρία ασύλληπτων διαστάσεων έπη, που μας άφησαν με ανοιχτό το στόμα και μας καθήλωναν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Μπορεί σήμερα να ακούγεται παράδοξο και σχεδόν βλάσφημο όμως στη χώρα μας οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε τότε τι εστί J.R.R. Tolkien και δεν ήμασταν εξοικειωμένοι με τη δουλειά του.

Ελάχιστοι ήταν οι μυημένοι στα έργα του, σε αντίθεση με πολλές χώρες του εξωτερικού, που είχαν μεγαλώσει γενιές ανθρώπων και αυτό είχαν σαν αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι ακριβώς να περιμένουμε βαδίζοντας σχεδόν διστακτικά στην αίθουσα για την πρώτη ταινία.

Η συνέχεια είναι βέβαια γνωστή…

Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού έφερε 897 εκατομμύρια δολάρια έσοδα.

Οι Δύο Πύργοι 947 εκατομμύρια, ενώ Η επιστροφή του Βασιλιά «έγραψε» 1.15 δις και μιλάμε μόνο για τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Για να καταλάβει κανείς τα μεγέθη, μόνο τα Lion King, Jurassic Park, Star Wars Episode 1 και Titanic, έχουν φέρει περισσότερα έσοδα από το The Return of the King.

Ας κάνουμε όμως μια μικρή αναδρομή στο πως φτάσαμε εδώ.

Ο συγγραφέας των βιβλίων του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, J.R.R. Tolkien, δεν πίστευε πως θα επιχειρήσει κάποιος ποτέ να διασκευάσει των 1300 σελίδων έπος του στη μεγάλη οθόνη.

Παρόλα αυτά, επειδή δεν ήθελε ποτέ το έργο του να πέσει στα χέρια της Disney, καθώς δεν του άρεσε καθόλου ο τρόπος που η εταιρία διασκεύαζε παραμύθια και μύθους, αποφάσισε να πουλήσει σε μια ανεξάρτητη εταιρία παραγωγής με το όνομα United Artists τα δικαιώματα των βιβλίων του, έναντι ενός πολύ μικρού ποσού.

Tolkien - The Lord of The Rings
Tolkien – The Lord of The Rings

Η United Artists πούλησε τα δικαιώματα στον παραγωγό Saul Zaentz, γνωστό μεταξύ άλλων για το One Flew Over the Cuckoo’s Nest, ο οποίος προσπάθησε να γυρίσει μια animated ταινία, βασισμένη στην Τριλογία.

Το εγχείρημα όμως σταμάτησε άδοξα, καθώς η παραγωγή έκρινε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για αυτό.

Μαζί με ένα Ιαπωνικό anime και κάποιες εξαιρετικές διασκευές για το ραδιόφωνο, ήταν για χρόνια οι μόνες απόπειρες ενσάρκωσης της τριλογίας πέρα από τα βιβλία.

Μια Σοβιετική ταινία του 1991 βασισμένη στο πρώτο βιβλίο, ήταν η τελευταία προσπάθεια πριν αναλάβει δράση ένας φιλόδοξος Νεοζηλανδός. Η ταινία αυτή, που μάλιστα ανέβηκε φέτος στο Youtube, μετά από χρόνια αναζήτησης, έχει πλέον χαρακτήρα cult.

Хранители | Часть 1 | Телеспектакль по мотивам повести Д.Р.Р.Толкиена

Λίγο καιρό αργότερα, ο Νεοζηλανδός που αναφέρθηκε πιο πάνω, με τα αχτένιστα μαλλιά και την απεριποίητη γενειάδα, πέρασε των κατώφλι της New Line Cinema και της παρέδωσε ένα σενάριο, που είχε διασκευάσει μαζί με τη σύζυγό του βασισμένο στην Τριλογία του Tolkien.

The Lord of The Rings: O Peter Jackson με τον... Γκάνταλφ.
The Lord of The Rings: O Peter Jackson με τον… Γκάνταλφ.

Αν και το project φάνηκε εξαιρετικά φιλόδοξο στην εταιρία παραγωγής, αποφάσισε να εμπιστευτεί τον Peter Jackson, για να γυρίσει τις ταινίες. Αν δεν είχατε ήδη καταλάβει πως μιλάμε για τον Jackson, τι κάνετε σε αυτό το άρθρο;

Φυσικά τα στούντιο δεν πείστηκαν εύκολα, καθώς δεν πίστεψαν στην τεράστια επιτυχία του εγχειρήματος και ήθελαν να χωρέσουν τα τρία βιβλία σε δύο ταινίες.

O Jackson όμως δεν τα παρατούσε εύκολα και τελικά κατάφερε να τους πείσει να τον αφήσουν να γυρίσει τις ταινίες «όπως έπρεπε».

Αρχικά είχαν υπάρξει συζητήσεις με τον Sean Connery, ο οποίος ισχυρίστηκε πως δεν κατάλαβε ποτέ το σενάριο και τελικά αρνήθηκε. Δεν ήταν όμως αυτό το μόνο παράδοξο στο casting για το The Lord of The Rings.

Ο ρόλος του Aragorn, ίσως ο πιο δύσκολος σύμφωνα με τον Jackson, είχε προταθεί στο Nicolas Cage, που τον αρνήθηκε λόγω «οικογενειακών υποχρεώσεων».

Οι εναλλακτικές επιλογές αντί του Viggo Mortensen, ήταν οι Russell Crowe και Jason Patric. O Jake Gyllenhaal συμμετάσχει σε οντισιόν για το ρόλο του Frodo, δεν πήγε καθόλου καλά όμως, γιατί εκτός των άλλων του έλειπε η Βρετανική προφορά.

Ο Vin Diesel συμμετείχε στην οντισιόν για το ρόλο του Aragorn και παρότι ο Jackson ισχυρίζεται πως η ερμηνεία του ήταν πολύ καλή, ο ηθοποιός κόπηκε γιατί δεν του θύμιζε τον Aragorn όπως τον είχε στο μυαλό του.

Jake Gyllenhaal Bombed His Lord of the Rings Audition

Στον Liam Neeson είχε προταθεί να παίξει το Boromir, όμως ο Ιρλανδός δεν το συζήτησε καν.

Τέλος, είχε προταθεί στους τότε ζευγάρι Ethan Hawke και Uma Thurman να παίξουν τους Faramir και Eowyn στο The Lord of The Rings.

Ο Ethan Hawke που ήταν λάτρης των βιβλίων ενθουσιάστηκε με την πρόταση, όμως η Thurman πίστευε (και δικαίως) πως δεν είχε καμία σχέση με το ρόλο και ως εκ τούτου το ζευγάρι απέρριψε την πρόταση, προς μεγάλη στενοχώρια του Hawke.

Όπως κάθε επική κινηματογραφική παραγωγή που σέβεται τον εαυτό της, υπήρξαν σκηνές που δεν είδαν ποτέ το σκοτάδι της κινηματογραφικής αίθουσας.

Στο τέλος της πρώτης ταινίας, η αποδεκατισμένη συντροφιά θα δεχόταν επίθεση από Όρκ, μέσα στις βάρκες της στο ποτάμι. Ωστόσο μια τεράστια νεροποντή που έπληξε εκείνη την περίοδο τη Νέα Ζηλανδία, πλημμύρισε την περιοχή των γυρισμάτων και κατέστρεψε το σετ.

Ίδια τύχη αλλά για άλλους λόγους, είχε μια σκηνή στο φινάλε της τρίτης ταινίας, όπου ο Aragorn θα πολεμούσε τον Sauron που είχε ανακαταλάβει το σώμα του.

Ο ίδιος ο Peter Jackson την έκοψε γιατί τελικά (ευτυχώς) κατάλαβε πως δεν «έμοιαζε σωστή».

Μέσω ειδικών εφέ ο Sauron αντικαταστάθηκε με ένα cave troll το οποίο είδαμε τον πρωταγωνιστή αν πολεμά στην τελευταία μάχη έξω από τις πύλες της Mordor.

Aragorn - The Lord of The Rings
Aragorn – The Lord of The Rings

Κάπως έτσι, μέσα από αμέτρητες αλλαγές στο casting, στο σενάριο και στο μοντάζ, το ‘The Lord of The Rings’ έφτασε στους κινηματογράφους και τα υπόλοιπα, είναι ιστορία.

Ο Peter Jackson και το όραμά του, κέρδισαν όλα τα στοιχήματα και μας παρέδωσαν μια τριλογία, που κέρδισε αμέσως το στάτους της κλασικής και που γνωρίζουμε πολύ καλά πως δύσκολα θα ξαναδούμε όμοιά της.


Viggo Mortensen: «Η γνώμη μου για τη νέα σειρά του The Lord of The Rings»


The Battle of the Pelennor Fields

Ακολουθήστε το Rockrooster.gr και στο Google News.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

2024: Τα συγκροτήματα που «πρέπει» να έρθουν στην Ελλάδα

Ψηφίστε τα συγκροτήματα που θέλετε στην Ελλάδα το 2024

Θέλεις να γίνεις μέλος της συντακτικής ομάδας μας;

Το RockRooster.gr αναζητά νέους συντάκτες. Αν λατρεύεις τη μουσική, τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία, ίσως αυτό σε ενδιαφέρει.

Οι συναυλίες του 2024: Πρόγραμμα και εισιτήρια

Poll

Ψηφίστε την αγαπημένη σας καλοκαιρινή συναυλία!